Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 31 augusti 2020

Caligulas galna psyke

 


Astrodatabank påpekar att den galne diktatorns födelseklockslag 06.00 är en amerikansk astrologs spekulation, och franska AstroTheme har tagit det som fakta. I detta blogginlägg kommenteras istället Calugula ur perspektiv av månascendenten, som bättre indikerar hans kända dårskap. (Därmed försvagas en del likheter med Fredrik "slavlinjen" Reinfeldt som jag för många år sedan tyckte mig se.

Inte minst förklaras Caligulas sexuella perversion genom den hinduiska metodens betraktelse över vilka planeter som gör gott eller ont beroende på 1a huset som "ledande princip". 

Låt oss börja med Månen i Krabban i 1a huset. Krabban är så instinktiv att den inte klarar mer än socialt samspel på hemmaplan (det skyddade Hemmets princip). Ute i världen ringer Krabbans alarmklockor hela tiden och tecknen involverar sig lätt i stridigheter pga. dess upplevelse av hotbilder. 

När nu psyket/Månen placeras som prio 1 är det sannerligen inte något som gynnar förmågan att avslappnat harmoniera med andra - ascendenten är ju gränssnittet som i mycket tvingas utsätta sig för omvärlden. (Mindre tillkrånglat kan man säga att Krabban är det urtypiska introverta tecknet). Som delmängd av Passionens kvalitet (Rajas guna) drabbas Krabban - i synnerhet med Månen i hemmaposition - lätt av lidelsefulla psykiska tillstånd personen får kämpa för att ta sig ur av igen kraft. I ett fall vägrade personen helt ämnet politik, i vetskap om sina egna problem med att hålla sin argumentation cool och opartisk så fort de egna åsikterna hotades.

För ett så lättsårat "gränssnitt" mot världen som Krabban blir tragiskt nog Venus en verksam illgörare, och i frågor om affektioner och amor närmar sig därför Venus en pervers Venus, en prostituerad Venus som sålt sitt oberoende till det yttre för att kortsiktigt rädda sitt inre välmående. Venus fungerar helt enkelt inte i den stora sociala världen, och vad värre är, Venus fungerar inte heller väl i den lilla och slutna kretsen om tecken på våld syns på andra ställen i horoskopet.

Caligula var just en sådan våldsam "hustyrann" eftersom det labila känslolivet kombineras med en lika lätt affekterad men utagerande och våldsam Mars i Lejonet. Med Krabban i 1a får den vildsinta och oförfinade övergreppsplaneter stor makt, hinduerna kallar den "yoga-signifikator" (Yoga Karaka) eftersom sagda ascendent gör den till härskare över både ett trikona-hus och ett kendra-hus. Mars löper som en röd tråd mellan båda den yttre verkligheten (hörnhusen) och den inre eller andliga verkligheten (triangulära husen). En "verksamt god" Mars i framskjuten roll skulle kunna ge en hjältekonung, en krigare (se Donald Trump), men det förutsätter förstås ett bättre horoskop än vad Caligulas himmel i övrigt uppvisar. Mars har i vilket fall mycket större styrka än Venus - och då fungerar den senare redan illa...

Denna hätska självhävdelsemarkör fungerar dessutom som fundament för Saturnus i Skorpionen som i 5e solära kungahuset kommer så långt från den goda och älskvärda konungen man kan komma. Solen och Saturnus är naturliga fiender bland planeterna och Saturnus är därmed den fruktade diktatorn i huset för konungsliga (ideal-) kvaliteter.

Men inte ens som diktator fungerar Caligula eftersom Saturnus trots allt är en organisatoriska mästare. Här står den - precis som Sverigehoroskopet - tillsammans med den halshuggna svansdelen av hinduernas sublunära demon (kanhända en illustration av den irrationella eller tanklöst vegetativa själen som lider av sitt begär och fullständiga brist på resonemangsförmåga). Vi har alltså förnuftsplaneten Saturnus skadad på flera sätt, dels genom fundamentet Mars som löper amok eftersom motvikten Venus inte ser en vän någonstans. Saturnus beslut är dessutom lika nyckfulla som den huvudlösa demonen Ketu, och problematiken yttrar sig främst via Vattenelementet som här är av solkigaste slag. Vatten är ännu en metafor för den biologiska människans dödliga rationella själ. 

Utan stränga Saturnus hårda men måttfulla styrning avslöjar dess placering i lek- och ledarhuset hans totala perversion, en perversion som får det moderna västerlandets homolekar att framstå som rätt oskyldiga. När man väger samma dessa många komponenter framtonar en bild av en ytterligt dysfunktionellt personlighet. Visst är det "bara" sinnelagets karaktäristik som här spåras, men frågan är om någon fysisk ascendent i världen skulle kunna dölja ett så anfäktat sinne...

Merkurius, intellektet, sägs förstås kunna styra upp även en svårt krängande skuta. Problemet är bara är detta är den andra av Krabbascendentens två planeter som verkar som illgörare. Logiken tycks vara att försvarsinstinkten inte har tid att tänka efter (Merkurius) om den ska vara effektiv. Tänk en målvakt som står och analyserar anfallet! Månen är å ena sidan psykets teaterscen och släpper  utan problem in Merkurius, intellektet eller budbäraren, men det är läran om planeternas vänskapsförhållanden. Här handlar det om vad zodiaktecknet Krabban - försvarsinstinkten - tycker sig ha råd med. Venus villiga kooperation med andra är ett hot mot Krabban, som skyddar sitt. För den som väljer instinktens väg har naturligtvis inget med Merkurius intellektuella ämnesdiskurs att göra. 

Kräftan är zodiakens generella bild för de rent biologiska varelsernas kamp för överlevnad och sorterar under "Liv" i det suggestiva schema över olika verklighetsnivåer jag kommenterade i Existens, Liv och Intelligens. Om symbolen Krabban har någon del ens i "djurens domän" är osäkert, mina studier i Proklos har inte kommit så långt. Men det skulle i så fall vara en kategori som löper från "liv" (plantornas värld som i princip bara har ett binärt förhållande till världen) och in i de mest primitiva djurformerna där bara en anstymmelse till intellekt kan skönjas. Krabban (och Vattenelementet) hör definitivt inte till den rationella själen - de är rationalitetens motsats. 

En rationell själ skulle kunna offra sitt liv för en större sak, att offra sig ligger inte i den instinktiva Krabbans natur. (Pga astrologins sammelsurium av traditioner och symboler syns här en motsägelse, i så måtto man verkligen vill hålla Krabban för att vara modersprincipen. En mor kan i extrema omständigheter offra sig för att rädda avkomman. Jag lutar efter en granskning av Proklos schema att detta är ett kategorimisstag. 

Det inom modern som får henne att offra sig ligger inte i Krabbans princip som är rajasiskt eller passionerat försvuren att överleva. Det är det sista Vattentecknet som är redo att offra sig för någon annan eller en större sak. Fiskarna uttrycker Ljusets kvalitet och vet att självoffret kan vara just det som inom VATTEN-domänen säkrar Livets fortgång inom den arten. Skorpionen är till skillnad mot Fiskarna fruktan för dödens oundviklighet, döden som axiom. Således: ur Krabban kommer oro och instinktiva impulser för att lägga oron till vila, Ur Skorpionen kommer terror och fasa inför döden. (Ofta fryser Skorpioner på stället till skillnad från Krabborna som kilar iväg snabbt. Ren och skär tystnad kan också vara en överlevnadsstrategi - Skorpionen sysslar med mycket censur som Saturnus men är mer partiell i sin blindhet eftersom den söker bevara något - Saturnus söker famna hela situationen). Fiskarna omfattar döden med en storhet som tyder på att de redan tillhör en större kognition (Fiskarna råder under Jupiter, överlägsen både Månen och Mars).

Med ett lunärt sinnelagshoroskop uppstår en del tankenötter. Om Krabban i 1a redan är så aversiv till att tänka och tala - vad nytta har man då av sinnelagsascendenten vid studiet av hus 3 och intellektsgåvorna? Hos Caligula är detta hus viktigt med både Solen och Jupiter och just Merkurius i ett hus den normalt har affinitet med. Men det är också känt att hus 3 kan vara involverat i fall av sinnessjukdom och en verksamt ond Merkurius som ägare till både storhetssträvande Solen och gigantiskt uppblåsta Jupiter ser inte så lovande ut. Det ser faktiskt ut som hus 3 stöttar Mars-Lejonet i en uppblåst och narcissistisk självskattning.

Bara 29 år gammal, just efter att vansinnets Mars kulminerat vid 28 enligt hinduiskt synsätt, avrättas Calicula, denna pinsamhet i romersk historia, genom politisk konspiration.


Bonusspaning

Så många komplikationer syns i Caligulas horoskop att det garanterat inte finns någon likadant i min lilla samling av 10.000 kartor. Jag gör en enkel sökning på andra med samma sol- och måntecken (Mikael "Brunkol" Damberg) och vad som skulle kunna vara den mest utmärkande faktorn hos Caligula: den huvudlösa demonen med rationella Saturnus utan krav på att konjunktionen måste ligga i Vatten (Sverige har samma dårskapsindikation men placerad i Luft). 

Men det är med tvekan jag söker andra med samma signatur för det är så mycket som tycks bidra till diktatorns lynniga galenskap. 

8 officiella/kända personer med delar av Caligulas "vansinneshoroskop":

  • Severo Ochoa;24.9.1905;19:00 - Nobelpris i medicin
  • Aldo Moro;23.9.1916; 9:00 - Korrupt politiker, kidnappad och dödad
  • Harry Kroto;7.10.1939;12:00 - Nobelpris i kemi
  • Paul Hogan;8.10.1939; 9:30 - "Skådespelare", enbart känd som den instinktiva krokodildödaren men också vildlivsförsvararen Crocodile Dundee
  • John Pilger;9.10.1939;12:00 - alltid uppbragd och moraliserande vänsterjournalist, men här finns den utmärkt rättviseorienterade duon Vågen och Stenbocken på himlen
  • Paul Frigyes;24.9.1962;12:00 - författare som tvangs pudla offentligt för sitt försök att karaktärsmörda Jan Guillou i boken "Höjd över varje misstanke"
  • xxx xxx;22.9.1973;12:00 - kvinna som förespråkade "polyamori" i DN 2012. Klassat horoskopet som exempel på sjukdom
  • Ingrid Fliter;23.9.1973;12:00 - klassisk pianist, har kritiserats för RÄDSLA (defensiv Krabba + teknisk men rätt defensiv Jungfru) att våga tolka Chopins pianomusik. Jungfrun drar mot ett pliktskyldigt men exakt "not för not"-förfarande och dominerar tydligen här över den fantasifulla Krabban.

Alls inte bara galningar! Två Nobelpristagare. Och bristen på struktur med Saturnus + Ketu är uppenbarligen överdriven. Skådisen Paul Hogans ointresse av det högorganiserade moderna storstadslivet är dock en fingervisning om Ketu i en annan bemärkelse: dess avmätthet för allt den knyter an till. "Been there, done that". (I Caligulas fall således ett intresse av statsmannakonst som den traditionellt utförs.)

Aldo Moros korruption och pliktandet med sitt liv för naturligtvis tankarna till Caligula och dennes onda bråda död. Moros Krabba var inte att leka med: Månen och Venus som Caligula och här också Saturnus+Ketu i samma tecken. Jag har ofta tänkt att den irrationella själen eller Vatten demoraliserande och inget starkt som lyfter finns tillstädes. Moro var också den enda av dessa 8 med Sa+Ke i Vatten.

Den polyamorösa en av dessa personer som får företräda duktiga Sveriges tolerans av mångfald, närmar sig dock direkt en av Caligulas största blindfläckar. En granskning visar att också hon har Mars i ELD, i sitt primitiva men starka härskarläge i Väduren och således i direkt attack mot psyket i Krabban. 

Denna sensationssökande sida är "upptäckardelen" i den polyamora perversionen men oviljan att söka kärleken bortom knullet bottnar förstås också i en "fuck konventionen" som är Saturnus + halshuggna Ketu i Tvillingarna, samma som i Sverigehoroskopet. Man skulle kunna säga att kartan från hösten 1973 är sidoordnad Sverigehoroskopet några månader senare och en illustration av den "värderelativa" dekadens ("det finns inga sanningar, alla får hitta på vad de vill") som Sverige var på väg mot.

Den kvinnliga pianisten som fegade att visa personlighet i sitt pianospel påminner mig om Mikael Dambergs karaktärslösa feglir som byråkratisk politiker. Vänlig och civiliserad men mån om att serva (Jungfrun) mäktiga stats- eller amerikanska affärsintressen.

I övrigt får läsaren själv undersöka respektive personer och grad av galenskap.


Inga kommentarer: