Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 4 augusti 2020

Det fria Kalifornien, dess indianslaveri och bränder




När nu Kalifornien åter brinner beslöt jag titta på delstatens födelsehoroskop. Franska AstroTheme ger ett besynnerligt exakt klockslag för att vara 1850 men väljer man tropisk zodiak ser man direkt att uppgiftslämnaren bara valt samma gradtal på ascendenten som Månens position i Skorpionens 4e grad i den tropiska zodiaken. Dumheter!

Ett klockslag lär väl aldrig gå att uppbringa men Amerikanska kongressen valde att denna dag godta Kalifornien i en kompromiss mellan slavägande grannstater och dess egen "slavfria" status. Man kan gott välja dagen som sådan (dvs. midnatt) och den sideriska zodiakens Tvillingarna.

Genast plingar det till eftersom Tvillingarna är ett av zodiakens allra "friaste" tecken. Nu hamnar delstatens sinnelag och Venus i 5e huset för Eliten och Kalifornien är numera platsen ditt all mänsklig dynga samlas, fri kärlek och en individualism som är rent sjuklig. Men nationen/delstaten är stolt över sin fria och obundna natur - Solen i Lejonet är en riktig glidare!


Redan inom några år hade det nya "slavfria" Kalifornien degraderat sig till samma vita djävul som på andra håll i Nya Världen. Farmare tvingade in ursprungsbefolkningen under vidrigt hårda slavvillkor.

Här är det intressant att studera Jungfruns tecken som i modern och självförljugen västerländsk astrologi kallat "servicearbetets tecken" men som inge annat är än trälens och den rättslösa slavens sorgliga tecken. Hinduisk astrologi menar att dess motsvarande 6e hus är platsen där "fiendskap" gryr och att detta är en "olyckans" plats. Motpolen "världslig försakelse" i 12e huset blir ur detta perspektiv döden som äntligen släpper slavarna fria efter ett olycksaligt liv.... Notera skillnaden: 6e huset är livsleda och olycka och fiendskap, 12 är slavens enda motbild: frigörelse i döden.

Slavar har aldrig lyckats med mer än ta ett par högafflar och marschera mot husbondens palats, sällan har dock dessa lågutbildade offer lyckats med sina uppsåt. Varför bränner frustrerade nysvenskar i Orten bilar i sina egna kvarter? Slaven hålls nere, hålls enligt förre liberala ledaren Jan Björklunds idé om svensk skola nere och erbjuds praktiska utbildningar utan möjlighet att få bilda sig till något mer. Sverige praktiserar också slaveri på sitt djävulskt inlindade sätt!

Det är därför inte underligt att se det blå LUFTELEMENET undergrävt av behoven hos JORDEELMENT på samma sätt i Sverige- som i Kalifornienhoroskopet. De amerikanska västkustborna är luftlätta och talföra via sin Tvillingascendent (ett tecken som tar erotiken mest som ett nöje), men spårar man "friheten" djupare, ligger ascendenthärskaren Merkurius i sitt andra härskarläge, den negativa Jungfrun och dess koppling till slaveriet.

I 4e huset för delstatens inre välmående ser man alltså att folkpsykologin vilar på slaveri och Jungfruns kända individualism - och ensamhet. Det här tecknet söker alltid distansera sig från andra - kanske för att alla världens slavar och olycksbarn genom tiderna laddad symbolen med sina dåliga erfarenheter. Det straffar sig att beblanda sig med obekant folk. Jungfrun ser till att vara säker på den andra innan den ställer sig till tjänst.

Att Kalifornien mår skitdåligt under sin särpräglade yta av den yttersta amerikanska friheten (sköt dig själv, jag sköter mitt - jfr. också delstatens attraktion för homosexuella och allsköns andra mänskliga avvikelser). Merkurius i 4e omvittnar delstatens djupaste känsloläge och Merkurius umgås här med osannolika osmakligheter: för en Tvillingascendent är Mars både en naturlig och verksam illgörare, medan Kaliforniens Jupiter förvisso lovar rikedomar ("guldruschen") men där rikedomar är ett "verksamt ont" för den fria Tvillingarna. Summan blir att delstatens personlighet är i djupet störd och man kanske kan säga att ursprungsbefolkningens öde är dålig karma från första dag.

Men naturligtvis njuter Kaliforniens elit livets glada dagar: se 5e huset som tycks stå på helt egna ben och isolerad från slavarna genom Månen (hushållen) vilande på en stark Venus i sitt eget positiva tecken Vågen. Vad Kalifornien och Hollywood sprider i formen i formen av drömmar, kommer i hög grad från den här romantiserande kombinationen Måne/Venus i 5e huset som också är lek (surfbrädor och Beach Boys) och kreativitet (film- och musikindustrin).

Men den som lyssnar på Brian Wilson i Beach Boys hör en ensam och sorgsen röst och även om hans uppväxt förklarar mycket så är den "Ensamma och utsatta" - Jungfrun - i 4e huset för djupa känslor en berättelse. Britten Bryan Ferry tolkade en gång vad som verkar vara det ljuva livet i Kalifornien: "In every dream home a heartache" (sen satsade han järnet och blev själv en av dessa ytliga individer).

Kalifornien är till för de sceniska salongslejonen: Solen i Lejonet i 3e kommunikationshuset visar att djungelns lag gäller här mer än kanske någonstans annars. I djurens värld överlever bara den starkaste, den som skriker högst eller pyntar sig mest. Se föregående inlägg om Sol-Lejonet Sean Penn!

Inte mindre tre av de fyra INDIVIDUALISTISKA zodiaktecknen har sin härskare hemma och blir därför helt rena (och rätt korkade) budskap, åtminstone för den vill se mer än övertydliga plattityder (som dem Hollywood vräker ur sig). Samtidigt går det inte att förneka att astrologins påstående att planeter i hemmaläge är starka, det bevisar den myt Kalifornien lyckas sprida med en auktoritativ Sol, en skicklig hantverkare i Merkurius-Jungfrun och en harmoni som är lätt att leva med: Venus-i-Vågen.

*****


Skådisen Owen Wilson föddes visserligen i Texas, men i sin evigt ungdomliga look, blonda hårrufs, hawaiiskjortor och flummiga new age-snack om universums mening för honom (samma älskvärda svammel oavsett i vilken epok filmen utspelar sig), illustrerar han perfekt Kalifornienhoroskopets njutningsmänniskor (hus 5).


Som syns markanta överensstämmelser mellan hans och Kaliforniens födelse (inte minst de långa tidsförloppens karma: Saturnus svagt placerad i offertecknet Fiskarna). Kan Owen, vit som synden i detta liv, ha varit en av indianerna som en gång fick sätta livet till. Kanske har han sökt sig från Textas till Kalifornien i detta liv? Själen är nostalgisk.

Att han bär en malande inre olycka bakom den förbindliga ytan (Vågen ger ett ultrasocialt sinnelag) omvittnar hans nu glömda självmordsförsök för många år sedan. Med sinnelagsascendenten går misstankarna för denna dolda olycka tydligt mot 12e huset och Mars våldsamhet som här är instängd och kan bli till "self-undoing". (Ketu, den halshuggna demonen är också mystisk här.)

Det är också Jungfrun som via Merkurius-i-Vågen gör att han alltid låter likadant i alla filmer, spelar offer med lätt tillgjorda röstlägen för att väcka motspelarens sympati! Månkartan stämmer perfekt och hans sett hans "grej" i några av Hollywoods mer lättsamma filmer.

*****

Men nu var det också frågan om Kaliforniens bränder.

Här vill jag bara föreslå att man använder britten Charles Carters studier i horoskop för människor som drabbas av olycka och sjukdom ("An Encyclopaedia of Psychological Astrology" samt "The Astrology of Accidents"). De här studierna är från tidigt 1900-tal och bygger på den tropiska zodiaken och de västerländska aspekterna. Inte mycket går att använda ur hinduiskt perspektiv, alltså.

Men en och annan iakttagelse kan ändå vara av nytta. Carter upptäckte t.ex. att den torra och kalla (enligt Aristoteles) Saturnus verkade tydligt förknippad med brännskador mot huden. Överför man det på ytskiktet av delstaten borde alltså Saturnus i Fiskarna vara kritisk. Och det är den - Saturnus olämpligt placerad i Fiskarna men i högsta maktposition i Kaliforniens 10e hus. (Vattenbombning från helikopter över ett land som dock ÄR Solen i ett Eldtecken?)

Även Olyckan, brandplaneten Mars står med förstärkningens Jupiter i opposition till sagda Jupiter. Att ha valt midnatt/dygnets öppning stämmer därmed perfekt med delstatens benägenhet till brandskador mot huden, oppositionen utspelar sig mellan två anguära hus vilket lyfter fram både de naturligt onda Mars och Saturnus i Kaliforniens yttre öde.

Mars har passerat genom Fiskarna under juli 2020 när de nya bränderna tog fart och kommer att göra det igen mot slutet av året...

19.06.2020 - 16.08.2020
 5.10.2020 - 24.12.2020

Det har förstås sin poäng att Mars därmed triggat den fula oppositionen mellan de två naturliga illgörarna, men om det inte blir bränder okt-dec också, kan man förstås betvivla att Mars (enbart) var katalysatorn.

Spelar Saturnus aktuella transit genom Stenbocken in?

25.01.2020 - 29.04.2022
13.07.2022 - 17.01.2023

Saturnus rör sig genom Kaliforniens 8e dödshus och det är möjligt att bränderna inte går att skilja från den större ofärd som coronapandemin bringat världen... Men jag ser att Ketu - den halshuggna demonen (där saker kommer till stopp) befinner sig i Stenbockens 22a grad. Vild idé: är den som en PÅ/AV-brytare när Saturnus första gången befinner sid inom denna grad och när den vid nästa tillfälle, nu retrograd, backar tillbaka dit igen?

Search for...:
sa.cap[22]
 
Realization intervals (begin - end):
19.06.2020 - 16.08.2020
 5.10.2020 - 24.12.2020

Wikipedia säger: "The peak of the wildfire season usually occurs between August and November when hot, dry winds are most frequent." Det matchar därför erfarenheten av brandmönstret att backande Saturnus faktiskt indikerar en broms från och med oktober.


Men detta är bara bloggarens lek med att ämne som är helt nytt för honom och texten borde egentligen inte läggas ut för läsning... Den uppmärksamme inser t.ex. genast att Saturnus bara finns i Kaliforniens dödshus cirka vart 30e år och omöjligen kan fungera som PÅ- och AV-knapp för varje brandcykel. Så 2020 bör det röra sig om ett speciellt år som avviker från naturens gilla gång... Glöm inte Saturnus generella innebörd som "Liemannen".

Hur Kalifornien drabbats av coronapandemin jämfört med andra delstater har jag inte satt mig in i. Men en enda blick på USA:s nationalhoroskop visar att det hade alla förutsättningar att bli det mest smittade landet i världen. Lungornas Tvillingarna ockuperar 8e dödshuset och både Världshoroskopet 2020 och transiterande Mars i Fiskarna tecknar attack mot Tvillingarna.

Inga kommentarer: