Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 11 augusti 2020

Musiker prostituerar sin musik i Tidens Ände

 

Under mina tonår tisslade brittisk musikpress om att gruppen Blondies sångerska - ovanligt gammal att ändra popbranschen först vid 30 - hade ett solkigt förflutet. Ingen sade prostituerad rakt ut, och kanske berodde snacket på hennes vana att stiga ut på New Yorks små källarscener utan trosor och generöst bjuda på sig själv. I vilket fall tystnade pratet om hennes förflutna av att bandmedlemmarna en efter en dog av överdoser.

Men nu visar Deborah Harry och en medägare till gruppens sångbok sin nivå som krämare. Dee säljer låtarna för x pengar och prostituerar de gamla hittsen. Kända dängor kommer nu att reduceras till irriterande slingor i tv-reklamen (tvättmedlet Yes har just förstört en av Bob Marleys mest populära låtar). 

Dags därför att granska en av mina forna favoriter från när New Yorks punkiga musikscen var i framkant för alla som i tonåren sökte skapa identitet genom musiksmaken. Vad värre än falla in med den likriktade massan i dess konsumtionsmönster?

Jag känner igen mönstret från en konkursad it-firma jag en gång jobbade åt. Just innan smällen kommer säljer folket i topposition av sitt aktieinnehav och seglar oberört vidare. Insiderinformation är det kitt som håller ihop den korrupta kapitalismen. För en gammal tant kan det inte finnas mycket affektionsvärde kvar i sitt tidigare jag och de allt mer utslätade svenssonlåtar gruppen fick säljframgångar med...

Här har bandet utökats med fler anonyma
unga män i händelse av mer död i knark

Harrys födelsetid saknas, men i horoskopet syns några detaljer lika iögonenfallande som att Dagens Nyheter sorterar sin artikel under kulturnyheter när det enbart handlar om ekonomi. Konkurrenten SvD hycklar åtminstone inte: de lägger RIKTIGA kulturnyheter under sin ekonomiavdelning. Detta är möjligen samma bristfälliga vakenhet hos dagens journalister som märks bland bloggare i privatekonomi som vanemässigt tycks tro att pengar är en Livsåskådning när de registrerar sig till statistiksidan Bloggportalen.se - jag har sett ekonomibloggarna komma och gå som "humanistiska eller livsåskådningsbloggar" under de nu tio år jag drivit den Sideriska Siktet. Det tycks räcka att säga "pengar" eller "ekonomi" och genast attraheras betydande mängder svenska läsare. Det här folket måste vara världens mest hjärntvättade.

Det är sannolikt Elitens skenbara lyxliv i tidningarna som skapar en så ohälsosam folksjäl som den jag i detalj beskrivit i det förgångna, i synnerhet detaljen den ekonomistiska Oxen i 8e huset för "dålig karma". Gamla Fattigsverige dominerar ännu efter 100 år den breda massan på den instinktiva nivån och trälbinder dess tänkande.

Harry var ett adoptivbarn och inte bara saknas födelseklockslag utan t.o.m. födelsedatumet är långt ifrån säkert. Men om man accepterar det astro.com valt och räknar om till siderisk zodiak, står ändå "slug räknenisse" skrivet över hela himmelen.

Deborah Harrys sinnelagshoroskop (Månen som 1a husets ego-punkt):


Faktiskt, en detalj från horoskopet för gamla Fattigsverige dyker genast upp i sångerskans horoskop: Venus, kärleken och sexualiteten kopplad till Djävulen (stjärnan Algol) som här blir en bra indikation om Fresterskan, en femme fatale som iskallt tar sig fram genom livet genom bara ett leende, eller om så krävs sängvägen, en varelse med den fatala karaktärssvagheten att se på allt i termer av lust eller olust.

(Oxen är en stark representant för styrning av egna livet efter den polära lust-/olustprincipen, och 1809 års Sverigekarta var med en satanisk Venus som ägare till Solen i Oxen extremt simplistiskt: svenskarna då hade en kognitiv karta som bara verkade bestod av två ting: frosseri eller lidande. Det var överheten som frossade och folket som led, då som nu.) 

De som styr sina liv enbart för att nå lust och njutning slutar i ofta döda i en överdos av heroin eller efter en akt av strypsex som gått snett. Men sångerskan överlevde gruppens New York-dekadenta leverne (inklusive en sexualitet så pervers att jag inte ens tänker knysta mer om den).

Men sinnet/psyket är skadat från barndomen, så kanske blir en envis fixering kring sex och pengar enda vägen att överleva. Månens barndomshem (som i denna förenkling blir identiskt med det egna sinnet) är minst sagt skakigt eftersom Fiskarna är martyriets tecken, en som ger upp andan. 

Och här är det ursprungliga barndomshemmets död tydligt eftersom Månens disponent Jupiter själv befinner sig i ett olyckligt hus, det 6e för Fienden eller Olyckan. Jag har bara ett "okänt" horoskop från ett fosterbarn som började driva vind för våg under tonåren och prostituerade sig. I detta fall många problem mellan 12e förlusthuset (Fiskarnas "naturliga" hemvist) och 6e olyckshuset. Också Deborah Harrys 4e hus för hemmet är - återigen sinnelagets subjektiva perspektiv - en plats för död eller glåmighet (Saturnus).

Deborah föddes med ett vackert ansikte med skarpa och rena drag men den som studerar henne märker snabbt att hon är ganska ointelligent eller åtminstone trög. Det är Solens lyskraft som dels ökar i karaktärsstyrka genom konjunktionen med Saturnus och hela detta paket av förhöjd "formalism" och intellektuell tröghet lyfts sedan till skyarna av den sublunära (näringsorienterade) demonen Rahu som vill uppnå gudarnas höjd. Här finns en överlevare i soltecknet, en iskall ambition att med formella medel nå någonstans. Resan uppåt blir lång, så mycket är det lunära sinnelaget medvetet om, Solen är på absoluta botten (4e huset). Tvillingarna är ett merkuriustecken och därför intellektuellt, räknenissigt och ytterst affärsorienterat. 

Men kvinnan har (handelsmannen) Merkurius i mjukare Krabban och här försvinner något av intellektualiteten. Istället går man på känn och använder känslorna. Och det är självklart: man kan inte syssla med musik och vara helt känslodöd! Merkurius "läcker vatten" och det är sinnelagsmånen i Fiskarna som gör att hon kan gnola en melodi och sätta några textrader till den. Månen i Fiskarna med framgångens Jupiter (om än i klen husposition) ger Vatten bubblande genom Eld, eller positiv sensationalism - det finns något smittsam och uppsluppet i mycket av Blondies popmusik. Man kan faktiskt justera berättelsen en smula och se den iskalla Saturnus-Solen som en driven stylist som ser och vet vilka "former" som fungerar. Under denna officiella framtoning som cool kvinna finns ett  mjukt och absorberande intellekt som ofta sjunker ner i det sublunära Vatten där drifter och fantasier tumlar runt.

Deborah gjorde sig först känd på New Yorks källarscen i popgruppen Stilettos, men sen skilde hon snart ur sig från de andra. Lilla skivbolaget Private Stock sajnade gruppen för deras debut i slutet av 1976 men gick i konkurs bara dryga året senare. Bandet fick strax nytt kontrakt och nästa (större) bolag återutgav debutalbumet som frossade i energisk pop med massvis av referenser tillbaka till New Yorks mer oskyldiga 60-talspop. New York-punkarna New York Dolls hade redan lanserat en besläktad mix av gammalt i ny, trashig förpackning.

Sinnelagskartan stämmer här riktigt bra, som artist föds hon på botten som en fantasi om den tuffa bruden (gestaltad redan på 60-talet genom New York-baserade flicktrion Shangri-Las och deras dysterpop). Solen och Saturnus ger en stenhård kärna - kanske störd för livet av barndomen, men det är denna isklump som gör henne till ansiktet för ett band som mest är anonyma kompmusiker. 

Knappt någon märker när en knarkat ihjäl sig och ersatts av någon ny. Allt handlar om Deborah i Deborah Harrys horoskop. En stor del av detta förklaras genom den ENERGISKA PUNKTINSATSENS MARS. I härskarläge i Väduren vet den hur att sticka fram näsan i rätt ögonblick och få all uppmärksamhet. Det är Barnets "se mig!" eller den vågade krigarens emblem. Eftersom sinnelaget är så otursdrabbat kan det passa att en så stark och ren energi att komma framåt placerar sig i sinnelagskartans 2a pengahus. Allt har alltid handlat om att överleva för denna lilla sparv till själ som bor inuti den hårdföra och självlärda affärskvinnan Deborah Harry.

Att hon nu säljer av sitt livs melodier och textrader (skapade med Blondies andra "överlevare", gitarristen Chris Stein), beskriver hur lite passion som finns i 4e huset för känslodjupet. Iskalla rationalisten Saturnus och Solen i ett mentalt Lufttecken visar att där känslosamhet borde bo, finns bara ett kallt och kalkylerande intellekt. Artistparet har säkert sett att Väst är på väg att braka samman och passar på att sälja sina "barn" nu, medan kapitalister ännu bedömer att irriterande reklaminslag och produktjinglar har några år kvar.


1977: på omslaget till
"drogliberal" amerikansk tidning


2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Med de ögonen vill jag ha in antingen Kräftan eller Skorpionen i kartan. Väldigt speciell look med breda kindknotor, en babyaktigt uppkurvad överläpp och en uttryckslös röntgenblick. Den här bilden på Harry från 1968 är en smula som en snyggare variant av en ung Hillary Clinton:

https://i.pinimg.com/originals/40/56/ff/4056ff85397eec49dc99a30a630c1808.png

Med Astrothemes födelsetid på 16:35 så hamnar AC på 29:e graden Vågen, vilket är gradexakt samma som Clinton.

Då får vi horoskophärskaren i åttonde huset, samt krämaren Merkurius som både högsta goda och onda daimonen, i karriärhuset.

AstroDataBlog anger födelsetiden till mellan 15:00 och 17:15. Sista halvtimmen är AC i Skorpionen (vilket placerar Sol-stelliet i åttonde). De hänvisar också till ett citat ur magasinet Interview från juni 1979, där Harry uppger sitt ascendenttecken. Hittar intervjun på nätet och klistrar in den lilla biten rörande astrologi:

"O’BRIEN: You what?

HARRY: Lig.

O’BRIEN: Oh, lig! What sign are you?

HARRY: Cancer.

O’BRIEN: What are the other ones?

HARRY: Which other ones?

O’BRIEN: You know, rising, moon…

HARRY: Sun in Cancer, Moon in Cancer, Scorpio rising."

Månen i Kräftan är uppenbarligen en felsägning eller feltryck.

Modern Cag Harry beskriver dottern som blyg, folkskygg och väldigt hemkär.

Seaward sa...

Modern hade inte en susning om vad dottern gjorde ute i klubblivet...

Jag tror definitivt på Skorpionen som AC! Jag associerar ungdomsbilden till någon i egna släkten samt Scarlett Johansson, vars födelseklockslag bjuder på lika mycket osäkerhet som Hillarys. Astrodatabank ger 7.00 med C-betyget och det är sideriska Skorpionen med Scarletts talsvårigheter i intervjusitationer via Ketu nära Skorpionascendenten.

När SJ var ny stjärna verkade intellektet koppla bort och hon fick knappt ihop sina meningar. Hämmande Saturnus från Vågens slut kan också ha haft en inverkan på Skorpionascendentens fria uttrycksförmåga. (Jag tror inte på den hinduiska skola som hävdar att planeten är totalt utan inflytande om den står på fel sida av en teckenövergång.)

SJ har i allmänhet haft väldigt slutna roller och som superhjälte i alla Marvel-filmerna behöver hon föga talang och knappt någon talförmåga alls.

Modern kanske ändå har en poäng, har Debbie Skorpionascendent så brukar dessa omgärdas av en tystnad djup som döden! Deras personligheter går inte att utgrunda. Skorpionen är användbar i underhållningsbranschen, som DB och SJ för unga mäns brunst som när den kittlas ger bra biljettförsäljning.