Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 augusti 2020

AI-robotar övervakar gamla

Sveriges Radio sänder på lördagsmorgonen ett program om det i och för sig intressanta ämnet "AI och jobben", men det får mig bara att knäppa av radion och överväga en förmiddagspromenad. Tänk att samtiden accepterar funderingar över att sätta maskiner på att stimulera åldringar! Det är så vidriga fantasier från teknikfascisterna att man närapå borde ta Hitlers gaskammare i anspråk men nu använda på rätt folk. Rädda världen från dessa teknokrater, så främmande för livet.

"Skit in, skit ut" heter det ju eftersom AI och datorkoden aldrig kan bli bättre än dess skapare. Minns hur astrologin fyrdelar människan. Dels Platons tredelade själ (Luft, Eld och Vatten) och sedan det själlösa materiella substratet (Jord).

Vad AI representerar är inte levande, inte mänskligt! Eld symboliserar intelligens som i sig är 100% odödligt liv - våra själar. Givet detta är Luft bara människans konceptioner och tankemönster, visserligen påverkade av kosmos. (Människan mottar eller silar fram vissa tankar ur det totala kosmiska utbudet beroende på hur är skapt som "filter"). 

Och just detta är varför mänskligheten aldrig bör utveckla artificiell intelligens längre än till praktiska göromål. Det är inte intelligens hur mycket man än programmerar in "heuristiska" algoritmer som "gissar sig till" vad en människa skulle göra i samma situation, givet diverse känd  bakgrundsinfo. Det finns ingen framtidsblick i en talande robot, den har ju ingen tidlös själ och kan aldrig få insipiration.

AI och dess frestelser är där mänskligheten verkligen avslöjar hur ovärdig den är det intellekt eller ande (Luft) som blåsts in i stoftkroppen (Adam). 

Relationen mellan Liv/själ och Intellekt, som antiken såg saken, är en krånglig historia som bloggen av till till petat i från första början. Men här räcker det att notera hur artificiell intelligens per definition aldrig kan vara mänsklig intelligens. Skiljelinjen mellan Eld och Luft indikerar olika klasser, arter eller vad man nu vill kalla skilda väsen.


Inga kommentarer: