Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 26 augusti 2020

Världshoroskopet 2021 - ta det goda med det onda (mest ont)

Gregory Isaacs 1978 om den lilla människan och kapitalisten:
"If I don't get my desire/Then I set the plantations on fire"


Världshoroskopet 2021 redan? Det var ju bara några månader sedan bloggen vaknade upp ur sin dvala och spanade efter domedagsplågor (med anledning av corona) i årets världskarta.

Det goda med år 2021 är att världens rika länder inte kommer att hålla sitt vanliga möte i kapitalismens hjärta Schweiz där de vanligtvis lägger ut kusen för att rädda den gamla ordningen varmed fåtalet håller mänskligheten förslavade i ett sjukt system.

Den sämre nyheten besvarar en fråga jag haft i bakhuvudet en tid nu: hur i hela friden ser man om t.ex. en pandemi "rullas över" i nästa årshoroskop? Den (västerländska) metoden för nationella prognoser Ptolemaios redovisade för 2000 år sedan är kvartalsvis, involverar nymånar som samtidigt ger sol- eller månförmörkelse. Konceptet om världshoroskop är ett senare tillägg och, så typiskt för västerlandet, en förenklad och degenererad form. Astrologin på väg att förlora funktionen som ett instrument för de mäktiga och intelligenta till att bli underhållning.

Men t.o.m. med detta kortsiktiga koncept, "årshoroskopet", som om året var en isolerad container tid utan influenser från det förgångna, kommer nästa år avisera mer av samma vara som i år - bara mer infekterat!

Det intressanta med kartan för 2020 var att "pestplaneten" Mars riktade in sig på människomassornas Måne och detta via två tecken som tydligt uttryckte det nya globala begreppet "social distansering" Det var från den dödliga och fruktade Skorpionen stinget från Mars utgick och träffade folkmassorna i ett annat tecken med sociala denotationer: Vattenbäraren - nationer som koncept, samhällen som helhet. En infekterad (superspridaren, som det hette ett tag) förgiftar alltså hela samhällskroppen. Allt utifrån den naturliga zodiaken utan finlir som ascendent eller positioner i husen.

 (Är det inte något kolonialistiskt att utgå från Greenwich för ett världshoroskop? Är det ens värst meningsfullt att göra ett världshoroskop, medvetna hur Väst kommer att lämna hela länder att dö när vår egen ekonomi knakar. Mötet i Davos är naturligtvis inställt för att läget nu är så osäkert att det inte längre finns någon värld och någon ekonomi att samlas kring. Det är löjeväckande fake news att det ställs in "pga. corona" - som att världens stora ledare till varje pris måste skyddas från riskabla möten i samma lokal.)

Som det faller sig råkar Mars även 2021 fortsätta sin attack mot världens små människor (Månen) alltmedan de expansiva kapitalisterna (Solen i Skytten) är helt under isen just ju eftersom Skyttens härskare Jupiter står totalt frusen i en tät konjunktion med Döden (Saturnus). 

Det är en paradox det tecken med sin härskare, Stenbocken och Saturnus, som representerar makten i en nation (eller en värld) också indikerar svält och svårmod och död för de stora massorna! Eftersom världen sedan länge bygger på den falska tillväxtdoktrinen är det inte svårt att läsa konjunktionen mellan tillväxtens Jupiter och åtstramningens (eller t.o.m. dödens) Saturnus - i Stenbockens tecken - som att världens makthavare helt förlorat det de så desperat behöver för att fortsätta Löneslaveriets system: tillväxtfaktorn.


Det ser alltså ut som min oro löste sig själv. Astrologin t.o.m. av sådan löslig och ofilosofisk art som det nutida "världshoroskopet" har ett sätt att beskriva hur ett fenomen fortsätter från ett år till nästa. Mars fortsätter dränera människorna på vitalitet. 2021 är dock inte via zodiaktecken som kan tolkas som social utstötning (isolering av de coronasmittade) - den gamla etikett jag brukat sätta på mixturer bestående av Skorpion/Vattenbärare, Istället är det ett överskott av ELD under 2021 som torkar ut den biologiska Krabban, ett VATTEN-tecken.

Året kan bli då naturen dukar under och vädersystem med mera börjar bete sig verkligt kaotiskt, och då har mänskligheten redan sett dessa ting under många år utan att Kapitalismens makthavare velat ändra sina produktionsrutiner förutom när en och annan lokal gifthärd eller osanitära arbetslokaler tvingar enskilda aktörer att krypa till korset och lova bättring.

Men det som är verkligt oroande för året är att Saturnus fryser all välgörenhet från Jupiter (som måste läsas på olika sätt beroende om man tänker på kapitalismens tillväxtekonomi eller ser aspekterna ur andra gruppers perspektiv).

Månen i hemmaläge i Krabban är en symbol för de minsta av de små. Enkla människor som bara har sitt hus (eller ruckel) att slåss för. Och 2021 är ett Krigets År med krigsfursten i sitt starkaste och mest ungdomligt impulsiva och okloka läge,  hemma i sitt positiva tecken Väduren. Här har den enorm kraft att elda på det som redan sker eller starta ett nytt krig om inget annat pågick.

Kartans färgläggning söker illustrera hur Mars är på god väg att dehydrera det lilla hemmet (eller i ett världshoroskop) världshavet Krabban totalt. Ur de enkla människornas perspektiv finns ingen hjälp (Jupiter) från makten (Kapitalisterna) eftersom de har noll tillväxt (eller t.o.m. recession) till följd av avmagraren Saturnus. Det blir ett skoningslöst 2021 för världens alla folk. Börjar naturen redan nu skruva upp blåslampan - det jag döpt till Naturens Hämnd mot människan för att deras ledare är ruttna in i märgen?

Redan Ptolemaios under det 1a århundradet var noggrann med att understryka att städers (stadsstater) eller nationers öde påverkas av de tre tunga: Mars, Jupiter och Saturnus. I sådana här sammanhang kan man bortse från lättviktare som Merkurius och Venus (om de inte ansluter sig till de tunga). Det var krig och farsoter antikens härskare fruktade mest och Jupiter och Saturnus fungerar lite som motvikter för Vågen eller som "lindrare" resp. "förvärrare". 

Om man som modern och upplyst känner empati med "den lilla människan" - de härskare har för vana att låta förgås ("collateral damage") för att skydda de värden Överheten vill bevara, då är detta ganska så skoningslös karta. (Jag talar om extrema kristider, när Kapitalet söker sitt eget bevarande så att var och en märker det, i det längsta söker förstås kapitalisterna bevara ett sken av anständighet.) 

Ju sämre ingångsvärden ett land har i 2021, desto värre kommer Olyckan (Mars) att kännas. Här måste jag återigen fråga hur värdefullt ett "världshoroskop" är eftersom jordens länder skiljer sig så avgrundsdjupt åt. Kanske världshoroskopet bör läsas som en planetär transit (med ett års "hållbarhet") över varje nationellt horoskop enbart?

Detta är dock att börja slira runt utan koll på verktygslådan - bloggen använder ju redan den hinduiska traditionens planetära cykler inom vilka sedan transiter från tid till annan avgör när det kan tänkas hetta till inom något område. Men för sent, tanken är redan född och så här kan Sverige komma att reagera på världshoroskopet 2021 (i själva verket visar sig den hinduiska prognosen bli bekräftad: det är Saturnus som får den svenska "välfärdsbubblan" att spricka):

 

Enkelt uttryckt gäller i allra högsta grad för Sverige det som redan sagts. Sveriges folk (Månen) ligger ute på ett hörn och är inte alls som Sveriges spelat coola Vågascendent. Folket har kort stubin som psykisk Vädur men att det inte märks nämnvärt beror som sagt på att Vädurens härskare Mars har en så passiv hus- och teckenposition. Svenska sinnelaget är dröjsamt och passivt accepterande och än har ingen överhet gjort bort sig så att någon revolutionär glöd vaknat.

Men  2021 kommer den yttre Mars att pressa alla former av kontraktsbundna avtal till det yttersta. Sjunde huset är inte bara äktenskap som inte längre pallar coronakrisen utan avtal mellan länder, och avtal mellan tillverkare och underleverantörer. Det svenska folkhemmet som äldre tiders politiker var så belåtna med  (Månen i Krabban i tionde makthavarhuset) kommer i än högre grad näsa år än i år att knaka i fogarna, eftersom världshoroskopet  lyckas med tricket att irritera både Sveriges Måne och dess disponent Mars!

Och missa inte hur de enskilda hushållen försmäktar i 4e huset, där den totala bristen på förändring gör svenska folket galet - alla de som inte lärt sig leva det filosofiska livet utan bara planerar för nästa party eller utlandsresa. Sannerligen, kapitalismens sammanbrott kommer att drabba svenskarna hårdare psykologiskt än de många fattiga folk på jorden som tvingats växa i anden i brist på andra distraktioner. 

Världshoroskopets krampande ekonomi lägger sig nästan exakt på de svenska hushållens Venus (som här kan läsas som privatekonomi och även som inre harmoni och belåtenhet med livet). Detta måste vara (jag har inte kollat) ett remarkabelt uselt år i Sveriges moderna men också äldre historia. Det är bara det att nu finns inget Amähärika att fly till för att göra lyckan. En liten del av världens befolkning har dragit alla ned i skiten.

*****

British Museum har, apropå inget alls, tagit ner bysten av sin grundare, en pryltokig figur som byggde sina samlingar på den förmögenhet hans slavar på Jamaicas sockerplantager drog in åt honom... Slavdrivaren och kapitalisten Saturnus i sitt mest samlarbenägna tecken Stenbocken håller i tidernas ände på att möta sitt öde... Jag kanske återkommer till den brittiske slavägaren Hans Sloane i ett senare inlägg. 

Så länge kan slavättlingen Gregory Isaacs få sjunga ut sina förfäders smärta och vrede: YouTube-klippet av Jamaicas coolaste snubbe live på 70-talet har sin fascination, men hans intensitet på skivinspelningen är förödande! Musikerna är brutala på den tagningen. Kolla också den tidstypiska jamaicanska skivetiketten - amerikanskt tonårskultur smög sig in där också. Kanske inte så konstigt eftersom den vite mannen berövad den svarte på alla som var hans.

Men Isaacs har trumfkortet på hand: "Lägg ner slavdrivare, för jag har vant mig vid din piska nu!" Exakt detta var också den daoistiska politiska linjen i Kinas antik: "När ni kört folket så i botten att de inte längre fruktar dödsstraffet, vad ska ni då ta er till?" Hårda ord till världens herrar från den gåtfulla Tao Tê Ching. Räknenissar som förespråkar för "austerity" i dessa tider kommer att vingklippas.

Och gissningsvis kommer Black Lives Matter att vidgas, bli den lilla människans kamp för sin rätt och sin överlevnad. Men kapitalismen kommer inte att klara rättvisa så ett Sammanbrott blir nödvändigt och sedan en "reset" (nollställning) som någon kallade det (dvs. kapitalismens död). Jag tror också att man ska se en etnisk aspekt i den belägrade Krabban i världshoroskopet. 

Krig i världen kommer att eskalera medan världens vita ledare sitter utan idéer, och mellan grupperingar inbördes. Mars i Väduren är självisk och Barn kommer att ge sig på sina Mödrar enligt symboliken - men Krabban kan också stå för hemterritoriet: "turf war" i förorterna och principiellt snarlika beteendemönster hos medelklassen. 

2021 är en tid när tilltron till Auktoriteten är lägre än någonsin. Det är inte svårt att se kolsvarta rubriker och låta fantasin blir smått sensationalistisk med Mars-Vädurens attack mot trygga Krabban, Hemmet!

Redan 2011 kommenterade jag horoskopet för Andra världskriget men så långt tror jag inte det går. Den kartan visar hur ELD och JORD är helt dominanta, och dessa två element accepterar bara inte varandra - det kan bli brutal aggression i deras möte. I världshoroskopet 2021 finns nu inte direkta spänningar mellan de elementen, men Mars mot trygghetens Krabba är tillräckligt illa.


Inga kommentarer: