Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 augusti 2020

Flygfartens fäder

 

Den här kortspaningen är högintressant men förutsätter det i sig inte orimliga antagandet att den förmögna britten George Cayley föddes under dygnets sista tredjedel. Det finns inte någon emotionell respons på tanken att lämna marknivå och sväva fritt i luften om Månen står i Oxen (här hyllas istället den lugnande om inte rent förmörkande eller sövande inverkan myllan har på själens oroliga och timliga del).

Men med Månens ingress i Tvillingarna (sinnelagsascendent) kommer direkt flygintresset som en fånig simulation av själens kroppslösa frihet. Det intressanta är vilken intressant psykologi hans närmast totala betoning på "ljushuvud" födelsedagen uppvisar. Detta är en idéspruta till människa, en verklig utforskare och uppfinnartyp.

Utfransning: Venus i mörka Vattenbäraren symboliserar harmoni med tanketotaliteten och är därför mörklagd från utsidan. Vattenbäraren har för övrigt inte mer ljus och insikt att sträva mot och tillhör därför Mörkrets kvalitet. Metafysiskt mörk eftersom  att människor inte kan se den gudomliga Intelligensen, men nere i vår värld för att Vattenbäraren dragit sig en gräns och betraktar allt inom denna som den allomfattande totaliteten.

Totalitetsanspråket i vår värld gör att även Luftelementet i rollen som "människors tankar och konceptioner" kan uttrycka diktators fasoner och i sitt självtillräckliga mörker lida av okunskap om förändringens lag, som de gamla kineserna kallade den.

Saturnus ultimata gräns måste alltid ses tillsammans med expansionens Jupiter och eftersom den senare (ensam) tillhör Eterelementet, antyder hinduerna att det finns en väg ut ur den upplevda totaliteten. Eter blir som det skikt som agerar som portal ut ur tidsströmmen och in i Evigheten.

Eftersom det dessutom är fullmåne eller opposition mellan sinne och själ når denna vilja att "lyfta" och se mer närmast Ikaros tragiska proportioner (han som flög för nära solen och störtade).

En kufisk flygmaskin lyckades britten konstruera, men det var bröderna Wright som har äran av den första maskin som verkligen kunde flyga (cirka 70 år senare). Kan brittens misslyckade maskin ses i sinnelagshoroskopet?

Ja, om man antar Månen i Tvillingarna för sinnelagsascendenten. Då blir nämligen Saturnus en blytung på horoskopets botten som fjättrar sinnelaget vida 270-gradersapsketen (och sannolikt fungerade som katalysator för Cayleys försök att övervinna gravitationen). 

Men Saturnus har extra kraft av konjunktionen med den hybrisartade demonen Rahu som alltid vill stiga uppåt (karriärmässigt) eller förstärka vad den binder sig till. Här syns alltså en fullständigt övermäktig tyngdkraft (Rahu) samtidigt som motsatt månnod (Ketu) representerar en håglöshet som den halshuggna Draksvansen. Även om hoppets stjärna Jupiter ligger på topp vertikalt sätt, skadas hoppet att stiga uppåt av denna konjunktion. Det blir alltså baktunga Saturnus/Rahu som är den starkaste änden i den här axeln.

*****

Inte ens en snabbspaning kan vara komplett utan en jämförelse med bröderna Wrights kartor (också dessa utan känd födelsetid). Varför lyfta deras farkost (astrologin är rätt spöklik eftersom den ser våra gärningar som enbart en yttre och oviktig funktion av den inre människans grad av GENIUS, dvs. hur besjälad hon är ner i det fysiska köttet. Med enbart en månascendent når inte materialet hela vägen men det är naturligtvis ett gott tecken att se en sinnelagsascendent som röjer något av de "daimoniska"!

Bröderna visar sig ha samma Måne i Jungfrun, ett av tecknen i Ljuses kvalitet och som Jordtecken lämpade att lösa tankegåtor även i praktiska! Är det därför Merkurius anses inte bara härskare här (liksom i luftiga Tvillingarna) men även "upphöjd", dvs både intellektuell och smart nog att omsätta tankarna i något konkret. 

Utvikning 2. Konkret: Skotske popsångaren Al Stewart, hyperintelligent och så kreativ att han skrev tre uppsättningar text till varje melodi innan han avgjorde vilka ord som passade bäst till musiken - slängde på 80-talet ur sig en av sina många memorabla fraser: "philosophy, useless but profound". Hans Sol och Mån-Lejon uppfattade tydligt den goda daimonen i elfte där Mars, Saturnus och Rahu i Tvillingarna tenderar mot starkt och långsamt tänkande för tänkandets skull - en bra planetsamling som kan illustrera en filosofisk djuptänkare!

Vem som löste vad av bröderna vet jag inte, men den yngre Orville har i vilket fall ett horoskop som är fascinerande likt flygfartens fader Cayley. Återigen dominerar Sattva guna helt (Solen i passionens kvalitet, Rajas, är på inget sätt sammanflätad med någon av de många planeterna i Ljuset).


Och se hur Orville dessutom har exakt samma lodräta kamp mellan gravitation och "levitation"! Men se igen. Nu har nånnoderna skiftat plats och därmed begränsas tyngdkraftens Saturnus så att den lyftande Jupiter (i luftburna Tvillingarna) blir den starkare halvan.

Man skulle kunna tro att det var lillebror som löste de problem där britten misslyckats, men storebror Wilbur är inte hel oäven, han heller: 

Här finns förvisso möjligheten av en tidig födelse så att bröderna inte längre delar månposition. Men i gengäld skulle en sinnelagsascendent i Lejonet ge Månen + Rahu  och därmed den starka ambitionen att "komma uppåt".

Men med kartan som den är ritad finns också den intressanta opposition som en "fallen" Merkurius intar i förhållande till det merkuriska sinnelaget i den praktiska intelligensens Jungfru.

Denna "fallna" Merkurius är inte att förakta som Einstein visade och kan till och med antyda att storbrodern var "drömmaren" som bidrog till flygplanet Kittyhawk med en annan typ av intelligens, drömsk och sökande men förmågan att pricka rätt med lite "trial and error".


8 kommentarer:

Havsörnen sa...

Off topic, går från fågel till fisk här, men vill bara göra ett tillägg till en sak vi diskuterade kort för några år sedan. Nedanstående kartors överlappning är för bra för att ignoreras! Såg för en stund sedan en dokumentär om skådespelerskan Natalie Woods drunkningsdöd 1981.

Woods och maken Robert Wagners födelsekartor med transiterna för Woods dödsdag:

https://postimg.cc/0zMvK2V5

https://postimg.cc/hJ15fkRP

Samt de andra ombord på parets båt Splendour vid tillfället (båda saknar födelsetid), Christopher Walken och kaptenen Dennis Davern:

https://postimg.cc/475MYrtQ

https://postimg.cc/hfhwGZGV

Wood och Wagner var gifta två gånger, 1957-62 samt 1972-81. Wood: “Sometimes the devil you know is better than the devil you don’t.” Sedan 1990 är Wagner gift med Jill St. John, Bondbrud i Diamantfeber. I den filmen spelade Nathalies yngre syster Lana Wood rollfiguren Plenty O'Toole, som dränktes i en pool.

Lana vidhåller att Nathalie aldrig skulle ha klivit i jollen och åkt iväg på eget bevåg, då hon inte kunde simma och var livrädd för mörka vatten (vilket hon själv berättat i intervjuer). Wood hittades i nattlinne i vattnet nära land. Dagen före hade hon fullt påklädd och sminkad fått skjuts av Davern till ön Catalina där hon tillbringat natten på motell.

Fyllebråk, vad som sedan hänt är oklart. Davern har uppdaterat sitt vittnesmål på senare tid till stark nackdel för Wagner, som anklagar Davern för att vilja profitera på historien med sin bok.

Seaward sa...

Jag ser Natalie Woods extremt exakta Saturnus opponerar sig själv från 1a kroppshuset. Var det den du menade? Vattenskräcken kan passa bra med Månen i 8e huset (fallen Mars står ju invid livskraften Solen i Vatten-Krabban). En Mars i transit som ställer sig i 12e (ett av dödshusen), samtidigt som den "dödsmärkta" Månen själv passerar 4e, som teckner "livets början och slut". Utan att ha lusläst en massa dödskartor checkar Wood av flera av de gamla mer allmänna hållpunkterna...Jag har sparat ner dina/astro.coms kartor, de var intressanta.

Havsörnen sa...

Plus transiterande Rahu närmar sig Woods Sol. Transiterande Solen i Skorpionen, under attack från sin egen disponent, aktiverar hennes stortrigon i Vatten. Hennes Sol-Mars-Merkurius i Kräftan opponeras av Wagners Sol-Mars-Merkurius (samt horoskophärskare Venus) i Stenbocken, vilkas disponent Liemannen i Skytten (andens brutalisering) lägger sin trekvartsvarvsaspekt mot Woods AC. Sol-Fisken Walkens Måne-Mars-Ketu i "getfisken" anknyter till Wagners stellium i densamma.

Davern har gradexakt samma nodplacering som Wagner.

En av mina kusiner omkom i en hästolycka och hon hade Mars tre grader från Solen. "Hästrelaterat" ser jag Ketu i Skytten attackerad av transiterande Mars, samt, inom tropisk parentes, kentauren Chiron en och en halv grad från Solen. Tittade först på kartan när jag inte kände till annat än västerländsk astrologi och noterade förstås Pluto i gradexakt opposition till Solen. Hittar nämligen inte så mycket annat. Kanske noterar du något ytterligare i kartan? Solstellium i Vattumannen med disponenten i positivt härskarläge och Månen i Vågen. Olycksdygnets måne går från konjunktion med transiterande Saturnus i Stenbocken mot Vattumannen. En karta med födelsetid skulle förstås ge mer.

https://postimg.cc/t1h9fxzY

Det var första gången på hästryggen med en lössläppt häst. Hästen stack i väg och hon föll av med huvudet mot en sten, vilket trots hjälm resulterade i hjärndöd.

Nu ser jag att det var fullmåne 13 augusti 1992 kl. 12:29.

Wikipedia: "most modern astrologers now seem to agree that Ketu is exalted in Sagittarius and debilitated in Gemini[citation needed] . This stands to logic as Ketu is a torso and a prominent part of Sagittarius is big horse torso attached to a male upper body."

Seaward sa...

Släktingens tragiska död tillhör ett område jag inte gärna tar i, dels för att jag avstått från det ämnet hela livet (se min tidigare liv-forskning i senare inlägg som kan du gissa varför).

När sent omsider Ptolemaios Tetrabiblos kom i mina händer visar sig en helt absurd del av texten innehålla det 1a århundratets viktigaste ämne: döden. "Nå, hur länge kommer ungen att leva, då?" (Rika föräldrar beställde horoskop för att se om det var en värdig arvinge de fått.)

Plotemaios hela diskussion handlar om 8e huset som den tiden inte fegade att kalla döden, eller livslängden. Se kusinens fruktansvärda 8e hus. Enligt Ptolemaios bara en olycka som väntade på att hända och - hjärtlöst som kan det låta - sektorn för dålig karma (från tidigare liv) ännu inte återbetalad.

Tror det är mer fruktbart än titta på noderna (som säkert kan ha spelat in) granska vilka transiter ur det rika dödsmärkta galleriet i 8e som kan ha spelat in. Solen är bara allt för uppenbar eftersom det hände under en överspänd fullmåne, och Solen/livskraften/den kognitiva förmågan som "Levande själ" stod i 8e. Där knäpptes alltså Solen av, i synnerhet som den transiterade 1a huset för kroppen och dess hälsa/vitalitet. Men varför så tidigt? Där finns förstås Saturnus, tidens gång att inspektera, och även Saturnus står i 8e med Olyckan/Mars. Saturnus i transit i konjunktion med fullmånen. Det saknas inte varsel om en livsfarlig period här...

Havsörnen sa...

Observera dock att AC är okänd. Jag har ställt in den på 12:00, 1964-03-03. Kanske kan jag få reda på födelsetiden någon gång...

Seaward sa...

Ja, det förändrar förstås allt. Inte så meningsfullt att tala om döden (ett kroppsligt fenomen) utan kunskap om kroppen (ascendenten).

Transiter utan förankring/referens kan ibland tyckas stämma (se bara bloggens alla månascendenter), men det är bara, som Platon sade, DOXA (uppfattningar i den låga del av intellektet som direkt anknyter till sinnesobjekt).

Riktig "diskurs" enligt platonismen, kräver "rena objekt" t.ex. matematiska former - just vad numerologi och viss astrologi befattar sig med (läser just om detta). Och inget tal är viktigare än ascendentgraden...

Havsörnen sa...

Håller med. Om det bara var lättare att gissa AC...

Giganten Ennio Morricone, som gick bort nyligen, hade AC i Kräftan och Solen och Månen i fjärde huset. Han ville ha en privat begravning, "för att inte störa någon".

Sedan kom jag av någon anledning att tänka på Marilyn Monroe och gissade på AC i Kräftan, vilket visade sig stämma. Hon brukade posera med Sol-Oxens sömniga ögonlock, men hade också en annan look med uppspärrade ögon när hon i filmroller skulle spela indignerad eller gå i försvarsställning, som jag associerar med tecknet. Plus att Moderns tecken förstås passar den ultimata kvinnoikonen.

Här är kusinen med sin mor, runt nyår 1986/87 på Hantverkargatan 12, ett par stenkast från bloggaren.

https://i.postimg.cc/gk1K7QgW/IMG-20200823-182637.jpg

Seaward sa...

Överspel så bakersta bänkraden ska se ansiktets signaler... Jag tror alla tecken kan göra människans mest primitiva spårk. Det du säger om Monroe associerade jag till Winona Ryder som också saknar gärna kör uppspärrat tefatsrunda ögon. Expressiva Jupiter i extrema försvarstecknet Skorpionen på ascendenten. (Krabban känner oro, Skorpionen äkta fruktan om stannar vid Vattenelementet som anknyter till kroppsegna känslor.)

Ryder har dessutom Mars i 4e för ytterligare en liten dos fruktan eller tärande inre - stor inre oro bör också avslöjas av Jupiter-ascendenten. (Hennes psykiska virrvarr när hon arresterades för butiksstölder.) Gissningsvis begåvas alla med starkt 4e ett minspel som tydligt signalerar revirinstinkt, fara å färde och liknande...

En fd väninna med rent pokeransikte (iskall faktiskt) hade Saturnus i 4e och dess långa grepp mot ascendenten. De leeende hon producerade (trots humanistisk Luftascendent) satt långt inne, var korta och något "Kroniskt" fanns tydligen med från födelse eller barndomshem eller tidigare liv...