Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 14 augusti 2020

Corona och munskydd (KI-rektorns tankevurpa)

Karolinska institutet rekommenderar munskydd i universitetets lokaler när terminen drar i gång i höst.

”Genom att göra det, menar vi att munskyddens effektivitet inte längre kan ifrågasättas”, skriver rektorn Ole Petter Ottersen på universitetets hemsida.
https://www.expressen.se/nyheter/ki-rektorn-munskydd-kan-inte-langre-ifragasattas/

Det här uttalandet är genant. Rektorn för syskonet till det svenska skryt- och skrotsjukhuset Nya Karolinska som servar rika stockholmsborgare, producerar här defekt tänkande, renons på logik, eller baserat på falsk logik som inget har med vetenskap att göra. För hur skulle kritik mot munskydd kunna tystas genom att KI-folket sätter dem på sig? 

Rektorn använder det oacceptabla auktoritetsargumentet och därtill om sin egen grupp! Det är bara galet och narcissistiskt.

Detta snille är samma rektor som fällde en hjältemodig visselblåsare i Karolinskas pinsamma skandal med den dödande charlatanen Macchiarini och prickade två andra visselblåsare. Så hur mycket är den mannens utsaga värd, att KI finner munskydden av värde, när Expressens rådliga citat visar hur den mentala sufficiensen är svajig?

Då tar jag hellre Aftonbladet Wolfgang Hanssons nyktra observationer kring corona varje dag i veckan. Förföriskt lent och utan att nämna den onda kapitalismen eller något annat alienerande "vänsterspråk" en enda gång, konstaterar han att virrigheten om munskydd och andra coronastrategier beror på att den trängda människan ingenting vet. Här söker en inre krets makthavare enbart rädda ländernas ekonomier - KI-rektorn tillhör uppenbar denna försåtliga talkör av propagandister. Hansson noterar:

Flygbolagen skulle ha kunnat lämna mittplatsen fri för att minska smittrisken men de flesta ha låtit bli av ekonomiska skäl. I stället försöker man invagga passagerarna i någon slags falsk säkerhet genom att införa krav på munskydd ombord. Men enligt den svenska Folkhälsomyndigheten finns det inga belägg för att munskydden verkligen hjälper.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/GGozgl/coronastrategin-framstar-som-alltmer-forvirrad

*****

Med hjälp av den hinduiska solascendenten (Surya Lagna) - som egentligen bara tjänar som ett kompletterande utlåtande till de horoskop där födelsetiden är känd - kan man spekulativt fundera över om rektor Ottersen har alla hästar hemma. Märk väl, detta är ändå rektor för det viktigaste eller åtminstone mest prestigefyllda lärosätet för högre kunskap, alltsedan vår nationalreligionen blivit Pengar & Hälsa. 

Om detta är gräddan av svensk intellektuell kapacitet måste man bli mörkrädd, feg och väljer den Onda sidan när sjukhusets godtrogenhet inför dödskirurgen avslöjas och bisarr i sitt argument för munskydd. Finns det alls något - förutom karriärambition och kanske en ungdomlig idealism att göra mänskligheten gott - som fungerar på denna födelsehimmel?

 


Eftersom vi redan vet att horoskopinnehavaren bekläder en topposition stämmer solascendentens indikation om 10e husets makt- och karriärambitioner perfekt. Här finns demonen Rahu (norra månnoden) som är ambition men också hotar med galen hybris då den enkla Månen här anträder sin väg upp på nordliga latituder. Månen är per definition nummer 2 eller Solen. Månen ska inte förhäva sig!

Eftersom rektorns Måne faktiskt koinciderar med Rahu och därtill i 10e makt- och karriärhuset ser vi att det kanske inte var så mycket ungdomlig idealism som en okuvlig karriärism som drivit den intelligens (Solen och 5e huset) som nu finns i kartan.

Skytten i 10e är naturligtvis en intressant bakgrundsfond: tecknet står i låga och utvecklade horoskop för simpla utlandsresor men i mer intellektuella horoskop för långa tankeutflykter. Skytten står också för filosofi och grundforskning, och det är det senare som stämmer här.

Men nu var det solascendentens grad av god intelligens som skulle granskas... Och vi har redan verkliga händelse som tyder på att något är fel här. Den som inte kan forska i världsklass kan alltid välja den lätta vägen och bli chef/rektor för dem som verkligen presterar stort. 

Och den solära intelligensen fallerar redan i  Vattentecknet Fiskarna när man relaterar den till Solens disponent Jupiter. Den senare ställer sig nämligen i Lufttecknet Tvillingarna och Vatten/Luft skär sig och tyder ofta på ett intellekt i osynk med drifter och känsloliv. Viljan kan vara god men ändå blir det som kommer ur tankeverksamhet och mun bara grodor! Jag har kallat elementens möte "dissociation" - saker och ting kommer på glid från varandra och uttalanden kan sakna inkoherens eller t.o.m. inre logik, precis som rektorns uttalande illustrerar.

Dessutom är den solära intelligensen skadad i roten (Jupiter) genom att Fiskarnas härskare står med halshuggna Ketu (straffet för motsatt hybris uppe i den firade karriärpositionen). Detta börjar se ut som en skandalrektor, vilket det mycket riktigt är, allt sedan skandalen med dödskirurgen...

Med en kaputt Sol finns bara en chans till återhämtning kvar och det är studiet av det 5e intellligenshuset. (I andra frågeställningar kan det också symboliserar avkomman, individens förmåga till lek/kreativitet eller ledarskap rakt av. Det är ett lyckosamt hus och indikerar i den meningen kung och aristokrati men i Sverige snarare samhällets elit, i synnerhet den som återfinns i Stockholm).

Eftersom solascendenten av av Vattentyp blir också 5e intelligenshuset, inte ointelligent men väl (vatten-)speglad intelligens. I Krabbans tecken är det extra tydligt eftersom Månens tecken just representerar sinnets svagare återsken av den verkliga källan till kognitiv kapacitet. Femte huset leder tyvärr raka vägen till den höga svansföringens 10e hus och hybrisdemonen. Ju mindre man säger om denna posör, denna fejk-intelligens, dess bättre!

Ur perspektiv av Solen som ledargestalt är de besynnerliga budskapen i Luft inte så märkliga. Intellektets (ej intelligens!) står illa i 12e huset för förluster, och Merkurius svaga placering kan förvisso också spela in för ovanstående ologiska groda, men i huvudsak kan den uppfattas som verksam inom sjukfrågor. 12e huset står just för sjukhus och andra liknande inrättningar.

Att också 12e husets tillfälliga härskare Saturnus står illa i ett annat av de hus, det 8e korruptions- och dödshuset, som bereder mänskligheten vad ont är, bara understryker saken. Eftersom åttonde ägs av den välgörande Venus som själv står i den goda ängelns eller idealens 11e är det möjligen här man skymtar ett komplex som en gång utgjorde ungdomlig idealism och vilja att göra mänskligheten gott. 

En solascendent till skillnad från månascendenten skulle kunna teckna individen utifrån, mer objektivt, än sinnelagets Måne som indikerar hur individen upplever världen från insidan (vissa månplaceringar är förstår mer subjektiva eller personliga än andra...).

En annan anledning till att rektorn betedde sig så klandervärt som prickade en visselblåsare är Mars i härskarläge i Väduren. Denna placering ger en så stark subjektivism ätt rektorn garanterat kände sig personligen förorättad när skandalen uppdagades och helt simpelt hämnades på visselblåsarna. Krigaren är så låg som karaktär och det är därför romarna inte ens villa ha Mars altare inne i den Eviga staden! De som dyrkade Mars fick vara så goda att hålla till vid hans altare på ett fält utanför.

Här angriper Mars dessutom den måttfulla Saturnus (härskaren över 12e sjukhushuset) så att allt som rör Karolinska riskerar att derangerar rektorns intelligens och få honom att ta till oegentligheter eftersom sjukhusets fiaskon naturligtvis direkt återverkar på honom som dess rektor.

Jag har inte undersökt andra rektorshoroskop, men det här ser inte helt friskt ut. Sådana här flagranta brister i intelligensen bör väl inte en av landets viktigare personer ha? Man kan visserligen argumentera, som jag gjorde med jurister att horoskopen naturligtvis ser för eländiga ut eftersom de i yrket vistas med brottmål och hemskheter hela dagarna. Men den här rektorn är ändå ledare för hoppfull grundforskning och ändå finns indikationer om en rent kriminell hjärna (som man sade på den gamla onda tiden då man trodde hjärnan VAR individen eller hennes själ).

PS. Det bör till Ottersens försvar sägas att Solen i Fiskarna kan beskrivas som empatisk även om Jupiters position i Tvillingarna inte är speciellt känd för den varan. Mannens empati blir därför nyckfull och det är mycket osäkert om man har en vän i honom eller inte (vilket visselblåsarna bittert fick erfara).

Inga kommentarer: