Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 1 oktober 2022

Gustav Vasa: Pardans med Ryssen (omtagning)

 Samma gubbe men ny vinkel.

Lånad från: historia.nu/historia-nu

Beklagar de besökare som spillde tid på den felaktiga analysen (om än skriven i god tro) av hur Ryssen hjälpte Sverige definiera sig som nationalstat. Tyvärr ett feltryck på tangentbordet, 1955 istället för 1555 för Gustav Vasas första batalj i Stora ryska kriget. (En tidpunkt jag tyckte illustrerade impulsen till svenska nationalstatens födelse.)

I den här ersättningen blir det ett annat grepp eftersom horoskopet för 11/3 1555 inte alls främst associerar till dagens nationalkarta, vilket var det första jag kom att tänka på med det felaktiga krigshoroskopet. 

Men Sveriges "beroende" av sparringpartnern Ryssen för sin egen natur (och sina egna gränser) består faktiskt från den raderade gamla inlägget. Åtminstone i den utsträckning krigaren Mars anses vara prominent i horoskopet för en militär drabbning. 

Nu flyttar Mars istället från Väduren i prominenta 7e huset till lika eldiga Lejonet. Lejonets kamp är mer humorbefriad eftersom det här verkligen handlar om insisterande på pre-eminens medan Vädurens/baggens stångande är en "ungdomlig" version av Lejonets Eld. Vädurens ilska är dessutom snabbt övergående medan Lejonets krav på erkännande av sitt majestät kan övergå i bitterhet, livets "Lejon" dör sämre än dödens "Skorpion", som paradoxalt kämpar för livet i sina liv. 

Det finns en Yin-Yang-liknande koppling mellan dessa, och hinduisk astrologi röjer detsamma genom att Lejonets naturliga hem, hus 5 (solsidan) är den goda karman, som dock kan levas upp och ta slut, och Skorpionens 8e hus (skuggsidan) är den dåliga karman, som dock kan bearbetas genom egna initiativ.)

 


Innersta ringen tecknar Gustav Vasas sinnelagsascendent men skulle man förse bataljens yttre ring med en ascendent (för midnatt), blir det Skorpionen i öster och genast hissas det stridbara Mars-Lejonet upp i 10e makthuset som det signifikanta för den dagen (jämför boxningslegenden Muhammad Ali:s Mars i 10e huset). Jag har mött i huvudsak välanpassat folk med Mars i tionde som blir rejält ilska om de inte får ha monopol på maktutövandet. 

Mars som ledare kan vara en ruskig placering om horoskopet i övrigt innehåller en låg intellektuell nivå en trolig källa till våldet i de svenska hemmen när våldutövaren saknar reell 10e-husmakt utan väljer det lilla livet att härska och domdera över. Skulle horoskopägaren vara professionell idrottsman blir plötsligt Mars en tillgång, men risken för skador som stoppar karriären finns förstås som en möjlighet (Ali igen).

Även ett framtida Sverige med Vågskålarnas devis (jämlikhet och rättvisa)  skymtar i despoten Vasas karta och i horoskopet för krigets början. Men nu är konceptionen om nationalstaten - Solen i Vattenbäraren - som bortblåst, och därför kommer följande kommentarer istället att "följa omina" vilket lustigt nog knyter ihop dået med nuvarande Sverige precis lika bra. Här framträder nu istället för den felritade kartan Månen och Jupiter i Vågen - folkframgång tillräckligt att föra landet ur dess olyckliga 6e hus (ofärd, krig, olyckor). 

Jupiter sägs stärka annars olyckliga hus och minimera eller övervinna problemen. Gustav Vasas sinnelagshoroskop kan i den meningen ha ett problem med Vågskålarna i sinnet från första början och framför allt Jupiters vilja att åtgärda problemet. (Han ryckte loss Sverige från en dansk unionskung och justerade "Balansen", i Vasas sinnelag var den primära platsen för förbättringar genom just krig, Mars är "hussignifikator" bl.a. för 6e. Mars är även tätt associerat med 3e och hade kungen haft krigaren där hade han kanske förordat en reform av folkets bristande läs & skrivförmåga. Men som kartan står, tycks Vasa ha upplevt i termer av "ont ska med ont förgöras", och hans sinnelagskarta bekräftar helt svenska Wikipedias notering:

Historikern Lars-Olof Larsson har pekat på att Gustav med hänsynslöshet och maktlystnad i kombination med politisk skicklighet i mycket uppträdde i enlighet med...Machiavellis principer för en furstes befästande av sin makt...

I den här från grunden nya texten är det tydligt Gustav Vasas sinne om förbättring genom krig snarare än bataljen/kriget mot Ryssen där upprinnelsen till den svenska nationalstaten ligger. Och det var det raderade inläggets poäng. 

Men sanningen är att idén om nationalstaten kommer krypande in igen, fast på ett helt annat sätt. Och som nu visar sig är en långt ifrån hög och nobel mental konception, en intellektuellt luftblå kartritning över ett bättre sätt att som "nation" befästa det som annars bara är en areal, ett stycke terräng någon annan kan hägna in.

Det visar sig nämligen att Vasas horoskop med rätta kan göra anspråk på att vara "landsfadern" men via den moderna Sverigekartans (1974) dåliga karma: folksjälens Måne-i-Väduren med disponenten krigar-Mars i monetära och ägandefixerade Oxen infrusen i "gamla synders" 8e hus! 

Gustav Vasa formade i sin statsgirighet (konfiskerade t.ex. alla kyrkans rikedomar och fyllde på i sin personliga statskassa) grunden för svenska folkets misstro mot staten fast det paradoxalt bär samma karma: en egocentrisk despots tonvikt på jagiska Väduren och en låsning vid det materiella (energi-Mars orienterat mot Oxen eller Venus/Pengar). Detta är den karta som borde ha publicerats från första början!

Där Sverige anno 1974 visar en blek folkspillra med begränsad reaktivitet (Månen i hetsiga Väduren sövd genom Mars passiva tecken och husposition) - måhända Fredrik Reinfeldts hånfulla "det sovande folket", där ser man i Gustav Vasa hur folksjälen såg ut i sin upprinnelse - Vasa är vår klan- eller stamfader! 

Detta förklarar väl varför Sverigedemokraterna vädjar till det mest primitiva i väljarna, den ständiga fixeringen vid en fiende medan Jimmie Åkesson lätt tar parti för Överhetens privilegier och kommer att svika folket lika mycket som någon gammal despotisk och självisk kung. Minns Platon: diktaturer är en osäker regeringsform - även om den döljs bakom ordet "demokrati" - allt hänger på om despoten eller kungen är en god människa eller inte. Statens representanter avslöjar sig ofelbart när tar ord som "somalitown" i sin mun, som om inte Sverige är en sektliknande institution som slukat andra och nu söker döda deras existens i missriktat och illa genomreflekterat maktbegär.

Vad då säga om Vasa som "originalet" till dagens muttrande och ilskna svenska folksjäl? För nytillkomna:

Bilden repriserad från
annat sammanhang


Moderna Sverige: Månen i Väduren "stillad" av en sovande Mars i Oxen. Detta är den 1974 ännu "slumrande dåliga karman" som Sverige i vår tid skulle räkna med att få uppleva. 8e huset i moderna nationalkartan representerar "dödstillståndet" (vägen in i själens död är motsatta 2a ekonomihuset - Hades port enligt grekerna). 

Givet det här landets dyrkan av Penningen förefaller nationalkartan korrekt ha prickat in att Sveriges sämsta karma har att göra med hur landets ekonomi eller tillgångar snedfördelats. Folket/Månen känner av denna Mars starkt eftersom den mörka energin är folksjälens härskare. (Mars tillhör visserligen Eld-elementet men dess kvalitet är Tamas guna eller Mörkrets kvalitet). 

Notera åter hur SD totallurat en stor del av svenskarna eftersom de inga avsikter har att på "vänstervis" omfördela tillgångarna eller rikets samlade kapital på rättvist sätt. De är tvärtom helt identifierade med makt- och privilegiesvensken, ett makalöst falskbygge till parti i flera helt avgörande frågor.

Troligen menar hinduerna med "dålig karma" att sektor 8 är där dåliga frön ligger nedbäddade i väntan på sin tid att gro. Huset kan vakna till liv vid vissa transiter men hinduerna tittar förstås på de planetära dasha-cyklerna och i nästa steg på den till cykeln motsvarande planetens position i födelsehoroskopet. 

Britten Charles Carters "Law of Excitation" förtjänar dock att påminnas om, det är ingen hinduisk lärosats men viktig för att förstå varför vissa transiter inte fyrar av någonting alls. Varför en planet kan passera en känslig punkt i horoskopet utan att något händer beror på att den saknar underliggande "direktion" (löst jämförbar med den hinduiska dasha-härskaren som visar vilken natal position som är hyperkänslig för tillfället):

Om vid den tid en progressivt framräknad planet [enligt formeln "planetens dagliga rörelse=ett levnadsår"] aspekterar någon annan framräknad via "direktion", och endera av dessa kroppars nya position [via "dirigering"] aspekteras från endera av deras transiterande kopior, då kommer transiten ett trigga direktionen att omedelbart verka.

 https://www.charlescarter.co.uk/carters-nativity-rule/

Carter noterade förstås också att transiter i sig så ofta ger en effekt att latmaskens astrologiintresse ofta tillfredsställd med en förströdd granskning av transiterna. Den här bloggaren är lat! Ofta nog är en transit intressant nog att förtjäna ett omnämnande och ibland verkar den hinduiska dasha-läran närmast som en omväg när man kan titta efter annalkande transiter... 

Men hinduerna har en poäng, för Carter noterade att de flyktiga planeternas transiter är extremt opålitliga och att det är först med Mars, Jupiter och Saturnus saker och ting händer. För de lättviktiga planeterna (Merkurius, Venus och Solen) tjänar dasha-läran väl för den påminner om att tiden för dessa planeter nu är inne.

Mot den svenska folksjälens utsvultna ego-formulering (Månen i Väduren) och närmast obefintliga respons på annat än Jord-elementet för att skapa sig ett ego - ting, pengar, det materiella - kan man se Vasas omvända HUNGER efter makt och territorier! 

Han ägde inget av den nobla konception (Luft-elementet) om nationalstaten som det raderade tillägget spekulerade kring. Han är i rakt nedstigande led samma gamla rövare och brutala tjuv som vikingarna var kända i omvärlden som. Hans ömsesidiga reception mellan Venus och Mars påminner starkt om en annan figur som också villa lägga territorier under sig: Adolf Hitler, och Gustav Vasa projektstartande nymåne visar att nationalstaten ännu inte var någon "luft-konception" för honom utan bara en fråga om att grabba land och tillgångar.

Att receptionen binder ihop Jord och Eld - som inte fungerar tillsammans och som bloggen kallat en förråande egenmäktighet (eller ärelystnad) illustreras perfekt av Gustav Vasas destruktiva materia-hunger, här i zodiakens allra mest primitiva öppning, 1a och 2a steget.

Och där står Sverige idag och stampar för de breda massorna och förutom att den aktiva kampen istället blivit Månens skugglika snattande och tjuvande om natten, försöken att förse sig utan att det kontrollerande samhället ser något.

Det officiella Sverige bär förstås samma själviska tendens, men attityden har sublimerats till den osynliga luftnivån och själviskheten syns genom landets ständiga försök att tjäna mer för egen del på t.ex. EU-medlemskapet. Och istället för krig och våld modell Gustav Vasa (som tampades med Ryssen om marken som nu är de baltiska länderna) exporterar dagens svensk sitt våld som svensk vapen till dunkla stater som USA vilka sedan använder dem i krig för att befästa sin egen ledande roll i världen.

Slutsatsen i det raderade inlägget är nu ännu tydligare med Vasa som landsfader: Sverige har varit och är en skurkstat och befinner sig i dåligt sällskap i någon av Helvetets lägre kretsar. 

Men till och med här, i botten av det universum som tillhör människan, lyckas enskilda själar skaka av sig statens indoktrinering och nationalsjälens lågt utvecklade karaktär. I mitt lågstadium (eller om det var mellanstadiet) var ännu Vasa en hjälte i skolboken. Jag har glömt hela propagandan men tycker mig minnas något om att han åkte skidor (för att samla ihop ett uppbåd?) och gömde sig baktill i en skrinda som hans förföljare stack högafflar i för att förvissa sig om att ingen dolde sig där. Vasa undkom gaffelsticken? 

Sådant har svenska barn i generationer lärt sig i skolan och blivit hemmablinda som en Sverigedemokrat, om de inte hade turen (likt undertecknad) att sova sig SO-timmarna och sedan i vuxen ålder börjat bygga upp sin omvärldsorientering på nytt och nu utifrån fler än enbart det lokala perspektivet.


PS. Ett mer jämnmodigt perspektiv på nationalsjälen: Sverige hade inte kunnat bli annat än vad det är, givet sitt läge på Jorden. Jord och Eld i konflikt är klassisk "malmbrytning" - "hetta upp och spetta bort" (senare: sprängning med dynamit). 

Detta är grovarbetarens särskilda helvete på Jorden, bara några pinnhål över barnen i de afrikanska gruvorna som kämpar för att ta fram de sällsynta metaller som behövs för det populära folk-opiet smartPhone, en populär distraktion för alla, från tiggare utanför livsmedelsbutiken till den välmående västerlänningen. Ett Överhetens påfund för att massorna ska försjunka i självhypnos och inte se sammanhangen. Ett fruktansvärt vapen människorna riktar mot sitt eget medvetande via ögonen.

Teknologin kommer inom 100 år förvisso att att utgöra grunden för det postkapitalistiska kvot-samhälle som iscensattes efter Klimatkatastrofen. Teknik jämnar nu ut förutsättningarna för hela mänskligheten, det Sverige och inte ens Väst klarade eller ens var intresserade av under den kapitalistiska nationalismens och fjutt-alliansernas epok där partiskhet styrde. Det blir bättre här.

 


PS. Upptäcker att Karin Petterssons politiska söndagsgudstjänst i AB har tydliga beröringspunkter med inläggets nyupptäckta koppling mellan den resursgiriga Gustav Vasa och dess eko - som dålig karma - i svenska nationalsjälen (Månen). 

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/9zKKgl/karin-pettersson-om-sd-kultursidorna-och-ojamlikheten


Inga kommentarer: