Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 30 oktober 2022

Nazi-lärarinnan inte så ädel...

Bara ett ord om 31-åriga lärarinnan som ventilerade fördomar och rasism inför elever så att inte ens Sverigedemokraterna (denna soptunna som var femte svensk satsat på!) ville ha henne kvar.

Noterade hennes födelse under en smått kritisk nymåne i Skorpionen och där lite väl mycket hänger på Skorpionhärskaren Mars. Denna visar sig stå i granntecknet Vågen, vilket inte är en stark position. 

Dessutom hävdade både egyptiern Ptolemaios och den hinduiska traditionen att planeter i intilliggande tecken saknar alla kommunikation med varandra (Ptolemaios engelska översättare använder på icke-tekniskt sätt ordet "inconjunct") och frågan är vad hur det fungerar i de här individernas liv. 

En sökning bland 10.300 kartor visar totalt 5 träffar utöver lärarinnan vilket tycks mig som ett något magert resultat för tre parametrar. Man kan vagt misstänka att kombinationen motverkar chansen att bli en celebritet (nå tidningsrubrikerna). 

För att dubbelkolla testar jag motsatsen, en nymåne i Oxen med disponenten Venus invid i Väduren. Chock! 24 träffar med motsatta fullmånen, en överlägset mycket bättre kombination och som uppenbarligen leder till mer popularitet. Och det är begripligt: Skorpionen här hatets (och dödens) symbol, Oxen som venusian står för det exakt motsatta!

Men det där var en luring! Mars i bana utanför Jorden kan befinna sig i vilket tecken som helst vid valfri nymåne. Venus i bana innan för Jorden kan aldrig befinna sig mer än cirka 1½ tecken bortom nymånetecknet. Venus är begränsad till en fjärdedel av zodiaken, så antalet träffar måste delas med tre för en rättvis jämförelse. Det skulle ge 8 stycken för en jämförbar kontrollsökning. Fler än Skorpionen men möjligt en slumpvariation. Om inte, bekräftas svagt tecknens grundsymbolik skillnaden. Astrologi verkar i vilket fall från en högre verklighetsnivå än den där sifferexerciser utförs. Det bästa sättet att undersöka astrologin är genom "djupintervjuer" som inte söker reducera allt till siffror...

*****

Av de nymåne-Skorpioner med disponenten i Vågen som ändå gjort sig en rubrik finns en kvinna som möjligen ännu inte känd för annat än en Aftonbladet-artikel för 11 år sedan. Den handlade om hur hon duktigt och prydligt förberett sig inför Högskoleprovet och prickade in 2.0 på första försöket. 

Bilder från AB 2011 samt AB 2022

En vid tiden ung och normaljusterad tjej och alltså född bara dygnet efter den lika gamla som utvecklades till en osmart och urskillningslös lärarinna. (Även KTH-tjejen extraknäckande som lärarinna för yngre!) Det säger en del om hur riskabelt det är att göra långtgående tolkningar utan exakt födelse klockslag!

Skulle jag säga något, finns det kanske ändå en liten koppling här: för är den verkligen så begåvad som söker till KTH? Det Sverige excellerar i är inte intelligens utan räknenissementalitet och den tillhör inte de subtila regioner varifrån intelligensen fyller själen och därifrån möjligen också till den grova jordekroppen. KTH är nära relaterad till den IT-fascism som ligger tung och mörk över landet och som går tillbaka till just Hitler och nazismens dagar... Nu talar vi andlig släktskap på subtil nivå... 

(Lärde mig bara häromdagen att hur det framväxande Nazi-Tyskland rundade sitt förbud efter Första världskriget att bygga upp sin militärindustri. 1921 - före Hitlers maktövertagande visserligen - köpte då vapenmanufaktören KRUPP svenska Bofors och lät Bofors anlägga fabriker i Holland. (Tyska märket KRUPS som tillverkar köksprodukter har ingen relation till KRUPP.) Frågan är om svensk vapenindustrin fortfarande har dålig karma att betala tillbaka för sitt affärsmässiga tillmötesgående som hjälpte Tyskland framåt mot den monstrositet landet blev?)

De skorpioniska nymåneträffarna är:

  • drottning Henrietta Maria (1609) hustru till Charles I och Englands första kvinnliga skådespelare
  • Mikhail Bakthin (1895), rysk filosof men datumet inte verifierat
  • Rock Hudson  (1925), amerikansk skådis på den tiden homosar spelade macho och dolde sin läggning
  • Anders Morgenthaler (dansk illustratör, komiska seriestrippar)
  • Nazi-lärarinnan 28/11 1989
  • F.d. KTH-student 29/11 1989


Vad beträffar look-alike-faktorn är den knappt skönjbar mellan de två sista, men den unga KTH-studenten påminde mig då och nu igen när jag återser AB-artikeln en ung Rebecca Romijn (1972) - den blå Mystique från en gammal actionfilm (och ett antal bortglömda roller):


När jag kontrollerar hennes karta är det nymåne där också, men i Vågen och en vecka kvar till Solens entré i Skorpionen och dessutom Mars i Vågen även här! (Fotot från cirka 2011.)

Så vad är det man ser egentligen? KTH är yngre på sin bild men påminner mer om den klassiska "söta" Vågen (se Romijn - Vågen kan se oerhört "ofarlig" och genuint venusiansk ut). Nazikvinnan påminner snarare om nidbilden av Skorpionen, lite tärd och galet intensiv i blicken (fast här snarare diffust svag verklighetsförankring)... Här är det helt klart  födelseminuten som "justerar" slutresultatet. Och kanske det material man fyller sitt psyke med, år efter år...


Inga kommentarer: