Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 oktober 2022

DN drevar mot Kina som omväxling, men det finns en värld bortom Sverige

 


Samma dag, fyra blänkare på DN:s förstasida med aggressiv ton mot Kina, varav två publicerade samma dag. Om man kunde misstänka att Bonnier Media numera lyder under amerikanska utrikesdepartementet i efter månader av antiryskt drev, blir slutsatsen än tydligare när de nu vänder sig mot den andra stora pusselbiten i det som faktiskt redan är morgondagens världshärskare. 

 

Varför inte chilla och börja skriva analytiskt och inte krigshetsande?  DN är inte längre för de vetgiriga utan en pöbeltidning som bygger attityd i den tyvärr dominant högerkantrade fattigsvensk som kommit upp sig materiellt men inte intellektuellt. 

Snarare råder regression efter informationsteknikens alla nya sätt att styra massorna i önskad riktning och krympa deras medvetandeomfång till bara just så mycket att de klarar att sköt sina precist formulerade jobbroller - och konsumera lagom svår underhållning på helgerna. DN söker hålla sina läsare kvar i en föråldrad världsbild där fortfarande de Rike Mannen har kontrollen. Men snabbt framåt i tiden efter att den Högsta Kasten slösat pengar och människoliv på ett Tredje världskrig (som i deras vishet är utmärkt för ekonomi, USA blev på sina håll extremt välmående av att delta i Andra världskriget...). Det kommer att se mycket annorlunda ut under Kinas regi.

"Demokratin", som falsk täckmantel för västerländska bolagsintressen har haft sin tid och se vart det ledde världen! En helt annan och mycket striktare styrning är att vänta på den här planeten i framtiden, men en styrning som kommer att gagna betydligt fler av jordens invånare än de bortklemade västerlänningarna.

Att Sverige är en av de stora förlorarna är redan uppenbart men nu är det tid att fundera hur mycket gott man gjort i "det svenska livet" och om det ens räcker för en återfödelse till ett i-land, som de brukade heta, när industrialisering ansågs som ett mått på framgång.

Bloggaren fyllde 63 nyligen och har länge funderat i de banorna - vad "det svenska livet" egentligen hade för mening i det större hela. Inom ramen för de tankar som anses korrekta i Sverige saknar en sådan fråga helt mening. Detta just därför att vi som senkommen bland industrinationerna så skickligt tvingat ner befolkningen på en exceptionellt låg nivå - gruvorna och löpande banden behövde bemannas - ett land av skickliga tänkare och livskonstnärer ger inte den bruttonationalprodukt de djävlar vill se som tidigt tog kontroll över Sverige och reducerade denna del av det globala paradiset till ännu en arbetsstation med tidsstudiemän och rationaliseringsexperter- och så dessa dunkla figurer på topp i vd-positioner och styrelser som bara skimmar landet på det värde befolkningen skapar åt Eliten.

Det är rätt otroligt att Kapitalismen kommit så här långt, men förklaringen ligger förstås i att mänskligheten är så långt från mogen den kan bli och drivit för långt i sin materialism. Socialismen dog för att den, också, bara tänkte i materialistiska termer. Hinduismen placerar arten som en "passionerad" hop mellan de två riken där den först uppstod, Mörkrets värld som summerar djurlivet på Jorden och Ljusets världar, till vilka sorterar livsformer som inte ens sägs existera enligt den materialism som till sitt korrelat fick en slags hopplöshetens nihilism som officiell "religion" - i sig ett passande komplement till den själsdödande industrialismen som tog glädjen från människorna och gav dem en "marknad" att KÖPA sig lite falsk glädje tillbaka. 

Till ljusets världar hör kryp som till och med är lägre än människan om än osynliga. Den sublunära regionens spöken och onda andar klassas normalt till Mörkrets kvalitet, men jämfört med djurlivet - också Mörkret - måste det rimligen vara bättre att placera dessa existenser på våglängder långt högre än de mänskliga sinnena är skapade att uppfatta, således i Ljusets kvalitet. 

Det är bortom den sublunära sfären de verkliga ljusrikena börjar, befolkade av f.d. människor som höjt sig till hjältens nivå, änglar, andar och så gudar. Ljusets världar har ingenting att göra med NASA:s foton långt in i djuprymden, hinduerna talar här om 3 olika ordningar, 3 ontologiska grader av verklighet. Universum är, likt själen, "en hundradel av huvudhårets diameter" - gammal hinduisk erinran att människan luras till oklokhet om hon bara utgår från sina naiva sinnen, anpassade till "mätbarhetens domän". Intellektet krävs för att greppa den större verkligheten eftersom denna verklighet finns inuti Intellektet, som en tanke hos detta andra.

Med stigande fascination läser jag den nu 93-årige fd NASA-matematikern och från matematiken tillnyktrade Wolfgang Smith. Hans bidrag till vetenskapsfilosofin kommer att visa sig långt mer värdefulla än de praktiska beräkningar för rymdfärjornas värmesköldar han jobbade med före ett antal årtionden som professor. Uppenbarligen ser han på sin ålders höst nu glasklart och genomskådar hela den västcivilisations fundament han betjänat. Tar Kina vid där Smith nu befinner sig, kommer världen att bli utmärkt utan den vite mannen.

Smiths senaste bok "The Vertical Ascent" (2020) är en smula repetitiv men han vidareutvecklar samtidigt den världsbild han byggt på under årtionden, en som i allt väsentligt ger Platon rätt och i synnerhet underkänner allt efter Descartes vansinniga fiktion om en materia "där ute" som bara uttrycker sig genom räknenissars sätt att kvantifiera medan allt vi känner och förnimmer, som tingens färger och dofter bara är fantasier som vår hjärna skapar.

Smith har, vad jag förstår, krossat hela den moderna världsbilden ända fram till Einsteins fantasier om alltings relativitet och efterföljande och helt obevisbara dagdrömmar om multiversa som dagens sk. vetenskapsmän spiller tid på. I själva verket finner Smith kvantmekanikens olösbarhet inom ramen för vår materialistiska världsbild vara första steget in i återupprättandet av antikens andliga världsbild. 

Newtons mekaniska universum ("biljardbollar som stöter mot andra", kausalitet) var en överförenkling som skadade människans utveckling på hennes primära nivå, även om den gav mänskligheten kontroll i den sekundära, kroppsliga verkligheten. Smith döper om Newtons verklighet till "horisontell kausalitet" och finner att den måste kompletteras med den en gång välkända "vertikala kausaliteten",  som är detsamma som den för nutidsmänniskan så förhatliga insikten att vi inte är Universums herrar utan resultatet av en orsak som helt ligger utanför tid och rum!

Denna högre ordning behövs för att förstå hur kvantpartiklar kan hålla koll på varandras "spinn" utan någon tidsfördröjning i princip om de så befinner sig ljusår från varandra. Kvantmekaniken har återupptäckt Platons högsta dimension, den gudomliga intellektuella sfär som verkar på universum från utanför "det som är" - exakt som romerske filosofen Plotinos hamnade i trångmål kring detta första som faktiskt inte äger någon existens som den vi menar ur vårt säsongsblomsterperspektiv då vi "finns till". 

Jag är inte klar med Smiths senaste bok än, men märker att han inte nått ända fram till hinduismens "Brahman utan och med form", den senare kallas Purusha (guds form inom universum) i en annan hinduisk riktning. Plotinos i Rom för 1800 år sedan verkar haft insikt i samma kosmologi och placerade Den Ena som helt attributslös utanför allt tänkbart, och det gudomliga intellektet, eller NOUS, som universums levande, första form, formernas Form. 

Det är detta väldiga intellekt planeten Saturnus fått representera i vår mikrokosmiska repris, i vårt kosmos. Som Sjunde Himmelen och essentiellt LUFT (ande) lånar sig den hatade och fruktade Saturnus perfekt till symbol för det rebelliska och störda människosläktets ägare, en högre nivå som de inte vill erkänna eftersom Ego är felsteget som dominerar samtiden. Där är Eld/Jord-kriget igen, som noterades hos Pehrson och Åkesson och andra. 

Stenbocken och Väduren är symboler "i vår värld" för en rebellisk och slitsam lägre aspekt av den högre andliga verkligheten. Komplementet, Eld/Luft, skapar inte krig (eller upplever det åtminstone inte så). Dessa element har hög synergi och dess representanter på Jorden - via personhoroskopen - visar var de verkliga ledarämnena finns, ofta i helt obskyra befattningar eftersom ingen med intakt förstånd skulle vara intresserad av "herre-på-täppan"-leken som människorna spelar. Det blir de mer primitiva Eld/Jord-typerna som slåss och slösar resurser på fåfäng maktsträvan.

Faktiskt, Smith som är mångfalt smartare än den här bloggaren, står faktiskt och svajar lite som den här bloggen också gör eftersom han inte är riktigt tydlig med hur tid plötsligt övergår i evighet. Han bygger i sin kanske sista bok (givet den aktningsvärda åldern) på en metafysik som alltid har funnits i världen (sophia perennis), och Smith betraktar sig också som en perennialist även om jag märker att han trots allt gillar stora delar av Aristoteles, trots "avfallet" från Platons renare variant av den eviga filosofin.

Inte heller universums 14 miljarder är mer än siffra för räknenissar (som per definition anknyter till JORD och mätbarhetens domän) och därmed inte verklig annat än för dem som sover zombiedrömmen, är "denna världens barn". De kan vara VD:ar men är lika mycket som slaven fångar i en ordning Kina förhoppningsvis kommer att ändra på tids nog. 

Troligen blir det Kina som lyfter mänskligheten ur den träldom arten inte förstått bättre än att trassla in sig i genom de dåliga eller ofärdiga anlag som finns i så många människor enligt hinduisk astrologi. Att Kinas nationalhoroskop är jordbrunt så det förslår behöver inte betyda något när den har Venus mäktig i Vågen i 10e huset. Den ledning DN spyr över nonstop är i själva verket den Sanna Människan som Kina kommer att öppna dörren för där USA - och DN -  vägrar tänka framåt. (Tidigare inlägg om Kinas horoskop: 11 utdelade taggar förutom de för Kinas planetära cykler.)

Jag hinner inte mer än notera att den livstörstande Elden och Jord-elementet fungerar utmärkt illa och skapar onda entreprenörer, som skolprofitören Lotta Edholm, förrän Expressens politiska högdjur Barth-Kron (åtminstone vill tidningen ha betalt för varje ord denna expert yttrar) deklarerar att Gunnar Strömmer är den viktigaste personen i nya regeringen. Det kunde en småskoleelev ha sagt, han blev ju finansminister justitieminister! Detta land har ingen högre kunskap förutom den om hur man dansar runt Guldkalven. 

Och vad ser bloggaren efter att ha lagt till detta nya namn till samlingarna? Jo, samma materialistiska fixering som i Lotta Edholms horoskop. Naturligtvis en slump, hela nya regeringen är inte lika ensidiga och endimensionella ekonomister, men smått tragikomiskt att både den svenska vinstdrivna skolan och den juridiske siffertrixaren - som vet hur man gömmer olagliga partibidrag - astrologiskt illustreras av universums mörkaste hål. Eld och Jord för tankarna till Inferno - den mörka elden på jordens insida.

Det förvånar inte det minsta att hitta det stridbara men förråande och ibland helt kriminella Eld/Jord-kriget kraftfullt även här... Kristersson, Åkesson, Pehrson, Edholm och nu också finansministern. Av deras "nivå" anar man vilket helvete Sverige är på väg in i.... 

Dessa är verkligt onda själar från ett tidigare liv som nu tagit kropp som svenska högerpolitiker. Ond själ kan betyda allt från någon som dog i svält i sitt förra liv och nu är redo att gå över lik för att förse sig till genuint onda krigshetsare, sådana som utan att förlora någon sömn offrar miljoner människor för sina egna maktsträvanden...

Jord-elementet eller räknenissen har ingen själ och Jord hamnar utanför Platons tredelade själsmodell. Nu går det inte att födas till människa utan själ, elementen är rent symboliska. Men de pekar på tendenser hos den som föds under dessa omina. Chansen är stor att extrem JORD resulterar i ett livsöde som i mycket kretsar kring DÖDA TING eller RESURSER. 

När en människa som Kenneth M. Sayre, vars filosofiska böcker jag uppskattat (dock bara läst två), dessförinnan kastat bort årtionden av sitt liv på artificiell intelligens, då berodde det på hans extrema JORD i dispositionen. 

https://siderisk.blogspot.com/2010/03/positivismens-armod-astrologiska.html

Han trodde att man i det själlösa elementet skulle kunna skapa något så förunderligt som mänskligt medvetande! Jag förmodar att han tvärt kastade sig över till Platon och en rasande skicklig studie av grekens "sena ontologi" i en häftig reaktion på sina dumheter som teknikfascist tidigare i livet...


 

PS. Tidigt på bloggen etiketterades Eld/Jord som "egenmäktighet" medan den helt supralunära Eld/Luft kallades "kreativitet" och som symbol för en ren själ ( enligt Wolfgang Smith har människosjälen fått ärva något av den kreativitet eller "vertikala kausalitet" som utmärker den gudomliga, skapande Tanken.) Elementkombinationen har också betitlats "andesjälen". 

"Sensationalismen" eller Eld/Vatten-kriget är också en själ men en som doppar ner i Vattnets värld och ännu inte är "homefree". Det märks inte minst av dess häftiga reakationer på alla tilldragelser (bloggens praktexempel: DN:s Wolodarski, som ett överemotionellt barn.). 

"Vatten är döden för en själ", sade Herakleitos för 2500 år sedan. Vatten bidrar till biologiskt liv och värdkroppar men är inte mycket att hänga upp sig på som sitt livs klippa. (Bloggen stavar, när det är noga Vattnets liv med liten bokstav meden Elden är Liv med versal.) Se kvidande och lidande kvinnor om deras kroppsoperationer och sminkbesvär vareviga dag i kvällspressen. Det är Vatten som lidande. Vatten och Jord blir som bäst en som "smörjer det materiella", en materialvårdare. 

T.o.m. dagstidningarna har sjunkit dit där de allt mer okunniga folket hasat ner i detta Tingens och Prylarnas Sverige. Pengarna styr alltjämt, men som tur är dör vår civilisationen för var dag. Världen kan vara riktigt intressant om sisådär hundra år. Kanske ska boka en återfödelse redan nu! Alla kommer inte att få plats på nästa Jord, den kommer inte att ha lika många levande kroppar.


4 kommentarer:

Susanne sa...

Strömmer är inte finansminister utan justitieminister. Det är Elisabeth Svantesson som är finansminister, och detta fick mig att kolla hennes horoskop (26/10 -67). Hon visar sig faktiskt inte ha en enda planet i jord. Däremot har hon ett eld/vattenkrig, med mars i skytten i attack mot både kräftmånen och saturnus i fiskarna (den senare försöker som bekant själv kontrollera mars. Jupiter i lejonet. Då ser faktiskt Strömmers horoskop mindre konfliktfyllt ut. Och lagens planet i sitt hemmatecken dessutom. Så har han också grundat "Centrum för rättvisa". Men i övrigt vet jag inte så mycket om honom, det finns säkert mindre smickrande saker också.

Havsörnen sa...

Strömmer är justitieminister. Han är tydligen 34 dagar äldre än jag, men ser dubbelt så gammal ut. A word that comes to mind is "representationsmiddagar".

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ger-gunnar-strommer-tre-tips-om-indirekta-stod-till-moderaterna

Seaward sa...

Ni har så rätt, ett slarvfel i hastigheten och fånigt nog hade jag tittat på Svantesson kort innan, det har som du säger en yvighet av ett annat slag. Tror flera äldre inlägg ägnats den kartan...

Men Strömmers Eld/Jord-friktion är ingen höjdare för rättssäkerheten heller, den här konfliktalstrande kombinationen gör ett bättre jobb som svetsare eller bergsprängare. Verkar söka svåra omständigheter.

Case in point: föregående justitieminister Morgan Johansson, också han en Jord/Eld-konflikt det slog torra gnistor om.

Eld/Jord kan "mogna" snabbt, det har jag andra fall (där tanken infunnit sig) medan Vatten/Jord jobbar hårt på sin kroppsliga fraschör ("materialvård").

Seaward sa...

PS. Inlägget rafsades ner.Glömde kommentera Strömmers ATMA KARAKA (själens strävan): Mars i Eld i 30e men utifrån sinnelagsascendenten/Månen en dissocierad eller frånkopplad faktor, bra för en jurist som behöver kunna dribbla med sanningen. Men omen utifrån månascendenten väger inte supertungt...