Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 4 oktober 2022

USA:s första säkerhetschef blev galen av landets drev mot "de Röda"

 

Anti-sovjetisk propaganda i USA under Kalla kriget

Samma snaskiga historia har ventilerats i två historiska dokumentärprogram jag sett det senaste året, så när historien dök upp på nytt (och i större detalj) blev det att leta upp James Forrestals data. Detta var USA:s första Pentagon-chef efter att USA omorganiserat sin krigsmaskin och skapat spionorganisationen CIA.

James Forrestal ansvarade inför president Truman som bar ansvaret för att världen fick uppleva det Kalla krig med bisarr jakt under 1950-talet på människor med andra politiska visioner än den enda tillåtna vägen: patriotisk amerikansk kapitalism.

Tyvärr var den rådande amerikanska kommunistskräcken för mycket för säkerhetschefen och han blev spritt spritt språngande galen - "deprimerad" heter det fortfarande när skribenter kryper underdånigt för USA:s officiella version. 

Men vad är det för "depression"? Mannen omhändertogs, rusande gatan och skrikande "Ryssen kommer!" för fulla lungor! ("The Soviets are coming!" blev en låttitel i närområdet, i Jamaica utkom en reggaefierad version av Dave Brubecks jazzklassiker "Take Five".) Några månader efter gaturusningen kastade sig socialismhataren Forrestal från en skyskrapa mot sin död.

Detta var Kalla Krigets dagar i USA, några år efter Andra världskriget och början på den galenskap som USA:s Storfinans piskade fram. Elitens fruktan att förlora pengar och privilegier ska aldrig underskattas, och vidriga psyken resulterar av fruktan.  Idag har många svenska medierpersonligheter drabbats av säkerhetsminister Forrestals paranoia - smittan börjar i toppen och sprids nedåt.

Ryssarna ser för den som nyss vaknat ur sin Törnrosasömn obehagliga ut, men det är USA:s svek i krigsslutet som de aldrig glömt (se Saturnus/historiens styrka i det ryska horoskopet) och som mycket väl kan sluta i ... helt genom vår egen förskyllan och oförmåga att se bortom vän/fiende-dikotomin. Sverige saknade helt enkelt intelligens nog att navigera i denna nya värld. 

Nyheten i AB att svenska storbanken storsatsar på oljeutvinning i Arktis kommer hack i häl på Jonathan Jeppsons text i samma tidning om mystiska värmeökningar på Nordpolen - ett varsel att miljökatastrofen kan vara närmare än vi tror. Det är som den här bloggen ibland tycker sig se i planeternas ödescykler. 

År 2036 ser allt mer rimligt ut som startskottet för Stora Döden som jag för ändamålet döpte Saturnus till. Svenska banker är lika onda som USA:s socialismhatiska storfinans. Dessutom behöver USA:s s militärindustri krig i Ukraina och annorstädes - kapitalismen är våldsam i sin hunger. Mänskligheten tycks redan gått för långt tack vare industriherrarnas i sin "produktivitet" för att alstra rikedom åt sig och ett fåtal av världens befolkning. Brottat har blivit alltför flagrant och Universum reagerar. 

(Universum internkommunicerar på ett för människan ännu obegripligt sätt och Helheten - det kosmiska rådet av de intelligenta planeterna - har uppdragit Moder Jord att släppa lös sin vrede. Romarriket personifierade Gaias krafter i demonen Tyfon som låg fängslad under det vulkaniska Sicilien - "den onda" stjärnan Algol i Oxens 3e grad. Oxen, ett stabilt tecken kan ses som Jordmodern Gaia eller Terra firma, Tellus, etc. Demonisk vrede, är det den syns som rött överhettade fläckar i Jeppsons klimatartikel? 

*****

I en lång historisk dokumentär med gamla tv-avsnitt av kände filmskaparen Oliver Stone (hela 4 dvd-skivor!) jag just ser på, är ett avgörande amerikanskt ögonblick president Trumans svek mot sin föregångares Roosevelts avtal med Stalin vid krigsslutet. USA hade lovat inte söka "stänga inne" Sovjetunionen sveks inte minst genom bildandet av NATO - en avgörande milstolpe av Kalla kriget. Och där är vi idag, med den makalöst partiska information (gränsande till ren desinformation) svenska medier (alla USA-vänner) nu dränker svenska folket i. Båda jättarna har svikit men det var USA som startade den här helvetesspiralen.

Den 3 oktober 16.30 sände intressant nog tv-kanalen Axess (näringslivsfinansierad, vad det verkar) ett program med meriterade amerikanska historikern Mary Elise Sarotte. Flera bokrecensenter på amerikanska Amazon ser henne förtälja samma skamliga berättelse som Olivers Stone om amerikansk svekfullhet men nu USA:s sätt att bemöta Ryssland även i senare tid. 

(USA-horoskopet tecknar via dess MÅNGA problem en sjusärdeles svikare, dubbelspelare och mobbare på den internationella arenan och det ibland ifrågasatta nationalhoroskopet ser mer och mer ut att stämma perfekt.)

Historikerns bok från förra året ges genomgående högsta betyg på Amazon och jag översätter en kortkommentar en en läsare som köpt och läst den.

Mary Elise Sarotte - Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate

Jim Benso
5.0 av 5 möjliga, omdöme den 28 sep 2022

Brutna Löften

Det här tungt dokumenterade verk visar USA:s utrikespolitik gentemot Ryssland efter Gorbatjovs fall och Sovjetunionens upplösning 1991.

Vad som är viktigt är att vi [amerikaner] gav Gorbatjov och Jeltsin ett antal löften, eller ledde ryssarna att tro att vi inte tänkte expandera NATO till Rysslands gränser, speciellt inte Ukraina. Vi har brutit alla dessa löften.

Detta påverkar naturligtvis uppfattningen om det pågående kriget i Ukraina.

Boken är rejält faktafylld och detaljerad, och stundtals släpig läsning. Inte desto mindre tror jag den är helt nödvändig för dem som är intresserade av USA:s utrikespolitik mot Ryssland sedan 1991. Den ger bakgrunden till den pågående Ukraina-konflikten.

https://www.amazon.com/Not-One-Inch-Post-Cold-Stalemate/dp/B09QC2X7D9/ref=sr_1_1

Bloggaren skulle vilja ändra recensentens ord, bakgrunden till Ukraina-kriget måste börja långt före murens fall! Den står att finna redan i den paranoida rädsla USA:s affärsmän alltid haft för sin arbetskraft och risken att de kommer på något dumt om socialism eller rättvisa löner för utfört arbete!

Axess tv-intervjun visar att Sarotte visserligen är en snabbtänkt och skarp geopolitiker, man ack så NATO/USA-patriotisk. Hon besitter inte alls Oliver Stones föredömligt objektiva framställning och idealism. 

En snabb titt på hennes födelsedag, 16 januari 1968, visar den typiska Månen i Krabban, specialisten på att bilda klubbar eller sekter (ibland globala) "för oss med något gemensamt och instinktivt på alerten inför hot och fiender. Detta är naturens otacksamma uppgift och som USA har rikligt med Krabba i sitt horoskop förstår man landets överspända natur. Så här galna och fyllda av sjuka fantasier om "det röda hotet" var USA enligt Oliver Stones dokumentär. Siffrorna är från när John F Kennedy vann presidentvalet 1960.


USA fruktade Sovjetunionen till den grad att deras underrättelsetjänster inte kunde producera rimliga uppgifter. (Tänk de substanslösa fantasierna om Iraks "massförstörelsevapen" som användes i ett senare plundringskrig för att få kontroll över olja - USA kallade det att sprida "frihet").

Militärindustrin som djupt inbäddad i det politiska styret hjälpte förstås till denna överproduktion under Kalla kriget: när bilden klarnade visade sig Sovjet "bara" ha förfogat över 2.500 atomvapen medan det hallucinerande USA byggt sig 25.000 - och hade tillverkat ännu fler om inte den ambivalente Kennedy efter Kubakrisen förhandlat fram en kärnvapenbegränsning med USA:s utvalda ärkefiende, det kommunistiska hotet mot rovkapitalismen.

Men Mary Elise Sarotte är enbart en hotförnimmande och trygghetsorienterad Krabba, det är fullmåne när hon föds, och Solen i opposita Stenbocken blir då makttecknet som förklarar varför den här Krabban inte står hemma vid spisen utan sysslar med geopolitik. Och typiskt då specialist på "fredsorganisationen" NATO, denna sorgliga täckmantel för det giriga USA. När USA använder ordet "peace", läs då "i VÅRA företags ekonomiska intresse".

Jag måste säga att det är generöst av henne - men för trovärdigheten som historiker kanske nödvändigt - att erkänna USA:s svekfulla tendens. Men obs, det är vad recenserande läsare ser i hennes bok som utkom före Ukrainakriget. I den aktuella tv-intervjun lät hon precis som i svenska medier, exakt samma analyser och NATO samma eviga hjälte som i svensk mediepropaganda.

Oliver Stone visar sig vid kontroll ha en känd födelsetid och är det inte typiskt! Han är en Super-Våg. (Balans, diplomati och många andra goda uttryck för det goda mänskligheten ändå lyckats uppnå.)

I öster över Manhattan stiger vid Stones födelse den libidinösa (passionerade) mixen av Mars och Venus. Hitler hade samma konjunktion men i motsatta Väduren och kunde bara omsätta den kraften i krig och blodbad. I Vågen kanaliseras detta libido till Luft-elementet, den mentala regionen, och ger en överlägset intellekt, kanske inte som normalfall, men definitivt om också expansiva Jupiter, som här, ingår i den starka historien vid ascendenten / personan. 

Viktigt för denna aningen vänsterorienterade filmare är förstås Solen i härskarläge i Lejonet, i 11e huset för ideal.... I filmer som "Natural Born Killers" (1994) ser man ändå att Oliver Stone inte är aversiv mot att återge den våldsamma kraftutlevelse lejondjuret har i sig, eller för den delen en Jupiter-förstärkt Mars nästan i öster (fast här sublimerad till den intellektuella nivån). Jag minns "Natural..." som mycket våldsam förutom att den hade ett tydligt budskap (via ironi) om det degenererade amerikanska samhället...

Horoskopen för dessa två USA-kännare är som natt och dag. Historikern är förstås NATTEN och filmaren DAGEN. Stone är den levande som söker påverka nuet för framtidens bästa via Eldens och Luftens kreativitet och förmåga att inspirera, något Sarotte, en aningen uppblåst JORD/VATTEN-historiker knappast göra.

***

Forrestal som förlorade förståndet av USA:s ideologiska extremism

Bloggens "utstötningssyndrom", här via Mars-hat i Skorpionen
riktat mot Solen i gemenskapstecknet Vattenbäraren (kollektiv).
Ett perfekt tecken på Forrestals kommunistskräck/-hat
(men också omen om en som förstör sin egen själ (Solen) !!!

Astro.com har ynklig C-rankning på en födelsetid på Forrestal men har verifierat källans källa, en gammal bok från 1960-talet. Jag tror inte man kan hoppas hitta bättre för en människa född på 1800-talet. 14.30 låter trots allt som en mjukt avrundad tid till närmaste kvart - så såg det ofta ut förr. Dessutom passar den resulterande ascendenten perfekt in på sinnessjukdom till följd av irrationell fruktan - kommunister eller annat. Det är den protektionistiska INSTINKTENS Krabba som förklarar Forrestals späda och sårbara anlete. 

Just den ansiktstypen dyker då och upp med just Krabban och när jag såg den beräknade ascendenten kändes det rätt. Dessutom är 0°08' i Krabbans första tecken och både västerländsk och indisk tradition ser problem med sista och första graden som föreställs påminna om ett ingenmansland för för planeten eller ascendentpunkten - den hör inte hemma någonstans, och med föregående Tvillingarna (som tvärtom Krabban bakom sina skyddsmurar befinner sig ständig rörelse hit och dit) kan just Krabbans första grad vara en av zodiakens mest smärtsamma övergångar.

Nu har jag tidigare beskrivit Vattnets väg från Passion/rädsla till Mörker/panik och Ljuset/befrielse. Krabbor hyser normalt bara oro, men i detta fall vara det mycket mer. Och diskriminerande Månen i Jungfrun nära svårmodets Saturnus tyder förvisso på någon som kan bli betryckt av sin kunskap, och Saturnus är ofta en broms mot heroiska dåd (den avvaktar och tänker ofta ut bättre lösningar än huvudlös strid). Men Forrestals galenskap verkar vara mer än dessa indikationer.

Men se vad en hinduisk astrolog skulle se: själens ambition - atma karaka - är en punkt eller målsättningen som tillfaller den i zodiaken som vandrat längst inom sitt tecken, och som potentiell AK får man räkna med den aktiva ambitionens norra månnod men inte den "avhängda" södra månnoden. Här finns ingen som slår det demoniska Drakhuvudets norra nod som nått så långt det går i Vädurens 30e grad. (Jag har aldrig mött någon uppgift om att månnoderna också genom går ett åldrande genom passagen genom ett tecken och därför Drakhuvudet här skulle indikera en åldrad i princip död själsambition . Men något skumt är det i vilket fall. 

Väger man, fortfarande på den hinduiska vägen, in zoomlinsen Drakhuvudet med dess icke-relation med den krigar-Mars den hade till uppgift att förstärka, då blir det helt enkelt någon slags glappkontakt i AK i själens vilja att åstadkomma något. (AK:s inkonjunkta 150-gradersavstånd med sitt fundament - räknat tecken till tecken eller som hinduerna säger: "6-8-relationen" - framkallar tankar på 6e huset från ascendenten, olyckans eller fienden, inte mindre än 8e från ascendenten, dödens och den onda karmans hus.) 

Faktiskt gömmer sig en "dissociation" av dubbelt slag även bakom Solen. Dels Mars 90-gradersattack mot den kognitiva klarhetens Sol, vilket tvingar ihop två oförenliga element (mer om det strax). Men dessutom saknar Solen stadig kontakt med sin disponent via ännu en "6-8-relation". Här är det Saturnus som i sjätte tecknet före den Sol den förfogar över misslyckas ha någon konstruktiv inverkan eller ge någon vettig struktur åt Forrestals upplevelse av sovjeterna. 

Dessa är många ingredienser som tillsammans ger fog för allvarliga funderingar på vad amerikanerna vid denna tid var för slags folk, hur galna de egentligen var och vilka vrångbilder de odlade under de år de skapade NATO. (Delar i Forrestals horoskop har tydliga paralleller i USA:s nationalkarta!) Utifrån sådana här kartor blir det inte så förvånande att USA-kramaren Sverige har medier som låter besatta av onda andar i dessa tider. De har köpt in sig den amerikanska demoniseringstaktiken till punkt och pricka för att försvara de Superrikas ägande och t.o.m. förstärka det. USA visar tydligt att de har som agenda att eliminera Ryssland ("den röda faran") en gång för alla.

***

En sedelärande historia således. Alla som drivs av närighetens Vattenelement och inte har koll på demonens drifter ska passa sig noga för att dras med i den dårskap medierna publiceringar i tider som dessa när Någon vill ha den otänkande massan med sig och styra vad de tror om skeendena i världen. Några kommer att dras med Drakhuvud och skörda det halshuggna huvudet (Draksvansen). En del karma går varvet runt riktigt snabbt.

Hur Drakhuvudet fick svenska folket att tappa huvudet lagom till valet 2022 har bloggen ägnat många inlägg åt. Det var en effektiv demonstration av Drakhuvudet i transit över nationalsjälens Måne (nästan gradexakt dessutom). Den här bloggen roade sig med astrologi i 25 år utan att bry sig om månnoderna. Stort misstag!

***

Drakhuvudet/Rahu skapar maximal oreda i Forrestals omdömesförmåga, kanske för att krigets Mars och Jupiter bildar en Vatten-triangel med ascendenttecknet, Vattentriangeln kan ge ett "sensory overload". Men åtminstone i den passionerade Vädurens Eld visade svenska valet att även detta element är benäget att dras iväg till excesser. 

En annan svaghet i Forrestals karta är förstås att atma karaka saknar stabil kontakt med den Mars den ska förstärka ("själar som dödsstörtar efter ankomst till Jorden"?) men också att samma Mars också skapar en störning mellan Vatten och Luft genom sin attack mot Solen i Vattenbäraren. 

Den senare dessutom en generell mismatch mellan två svårförenliga element och bloggen kallar den "sociala utstötningssyndromet". Den här svårigheten att integrera skorpionen med vattenbäraren/människan och kan på sin lägsta nivå uttryck sig som hat mot kommunister eller någon annan grupp som råkar vara annorlunda än "laget man själv hejar på". 

Luft som inte mixar med Vatten kan vara tecken på en kognitiv störning eller bara dåligt tänkande som snedvrids av låsta attityder. Duger dock utmärkt för den som skapar propaganda och just söker locka mottagaren till att sluta fungera som en människan (Vattenbäraren, den Fullvuxna Människan) och mer som ett instinktivt och mycket primitivt djur (skorpionen). Här var det kommunisthat, vilket passar Vattenbäraren som symbol för många människor i samverkan (snare än feta finansegoister), men tecknet kan i princip gälla vilken ideologi som helst.

Bloggaren har inte hunnit bilda sig någon uppfattning om de rationella elementen Luft och Jord bjuder på ett bättre underlag för dessa "spökplaneter" (månnoderna), men även om så skulle vara bjuder astrologin på ett flertal små analyser innan man eventuellt anar vartåt det lutar.


Inga kommentarer: