Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 oktober 2022

Bruce Springsteen, snyltare på arbetarklassen?

Det är inte ofta bloggaren läser en nöjeslivsskribent, men av någon anledning föll ögonen på Jack Hildéns (AB) problematisering av den gamla arbetarklassrromantikern Bruce Springteens allt tydligare kapitalistbeteende . Han är gammal nu, 80, men när bloggaren var tonåring gillade han Springsteens världströtta röst i genombrottsskivan Born To Run och dess tydliga homage till Phils Spectors massiva och grötiga ljudvägg. 

Det problem som nu tillstött är att hans konsertbiljetter börjat säljas via nyliberalismens datoriserade "tillgång / efterfrågan"-algoritmer (som jag skrev om några dagar tidigare) och därtill en slumpgenerator. Det är säkrandet av maximala intäkter som gäller nu, förklarar Hildén, inte Springsteens gamla värld med trogna fans som köade för en biljett till förutsägbart pris.

Jag blev aldrig något Springsteen-fan men eftersom horoskopet har en perfekt verifierad födelsetid  (sjukhusets dokumentation), är detta ett tillfälle att ställa en STOR fråga för astrologin. Hur länge gäller "ingångsvärdena"? Det råder ingen brist på människor som verkar ha ändrats i själva kärnan av sin natur, ibland flera gånger, under loppet av sitt liv. Kan astrologin förutsäga det?

På den här bloggen saknas de flesta "kändisarna" klockslag eftersom det är svenskar. I Frankrike, har jag tidigare noterat, finns det offentlig födelsetid för anmärkningsvärt många politiker och andra offentliga personer, helt enkelt för att Frankrike har en mer kulturell historia än det utfattiga Sverige som slutade som en materialistisk egoist som bara ser till individens accessoarer och inte ens bryr sig om människan är en själlös biologisk maskin (vilket dåraktig vetenskap påstår) eller något annat.

Det är omöjligt att förutsäga skiftningar genom livet om tidpunkten saknas för horoskopet. Återstår bara en fattigmansversion som den sinnelagsascendent (Månen) som här använts.

Naturligtvis existerar den generella mänskliga ålderstrappan, där planeterna tilldelas olika mognadsstadiuer, men det schemat körs normalt över av det exakta personhoroskopets egna nyanser.

Hinduiska ålderstrappan har tre typer och är långt mer avancerad av den gamla bonde-Europas, men skriver inte människan utan planeterna alt. tiden som sådan. Introduktionsboken "Light on Life" listade 1996 typerna utan närmare förklaringar (förmodligen för att klassiska hinduiska texter är notoriskt usla när det kommer till att förklara käpphästarna - traditionen har besvärande ofta - likaväl som den västerländska - "glömt" varför lärosatserna är som de är):

Mognadens milstolpar (planeterna):

Jupiter 16 år
Solen 22
Månen 24
Venus 25
Mars 28
Merkurius 32
Saturnus 36
Rahu/Ketu 48

Personifierade åldrar:

Mars, förskolebarn
Merkurius, yngling
Venus, tonåringen (16)
Jupiter, ung vuxen (30)
Solen, mogen vuxen (50)
Månen, gamlingen (70)
Saturnus, Rahu/Ketu mycket gamla (100)

Tidsintervallernas härskare:

Månen 0-4
Merkurius 5-14
Venus 15-22
Solen 23-41
Mars 42-56
Jupiter 57-68
Saturnus, Rahu/Ketu 69-108

Intressant tycker jag att västvetenskapen lett till en skröna om att ungdomens intellekt inte kan stabilseras förrän hjärnan vuxit klart och jag har sett både 20 och 25 som klartecken för ett fullt fungerande intellekt. Det är givetvis rent trams! Vissa barngenier har ytterst välsmord Merkurius i späd ålder, andra kommer adrig att utveckla någon vidare förståeels (ofta för att den emotionella naturen tar upp all plats). 

I de här tre grupperna är två eniga om tiden för "hjärnans" högre fakulteter, fem år är lågt nog för att rymma barngenier och den förmåga till abstraktion som barnpsykologin i väst kopplar till skolmognadstest och första klass från cirka 7. Men intressant är "mognadens milstolpar" där Merkurius själv, planeten, inte når sitt optimum förrän 32, klart högre än t.o.m. konservativa estimat om när hjärnan vuxit klart.

De här schemana är rätt oanvändbara eftersom t.ex. Jupiter på ett eller annat sätt är "rådare" över vitt skilda personer i en människas liv så långt men inte försöker tolka schema. Jag tror första gruppens "Jupiter 16 år" visserligen av okänd anledning pekar ut NÄR i människans liv den kulminerar handlar om expansion eller tillväxt hos kroppen. Själens fordon har i stort nått sin slutliga form vid 16, längd, vikt, m.m.

(Detta var sant i Indien, i dagens Väst är allt en enda röra till följd av vår dekadenta civilisation och välfärdssjukdomar, vanvettiga kroppsideal, med mera. Äldre civilisationer hade en realistisk världsbild och slapp allt det som fyller kvällstidningarna och som de profiterar på.)

"Jupiter " är oockså begriplig, detta är de ljuva åren efter "pensionen" då hindun går avsikdes om samhället för att växa i vishet (Jupiter = filosofi, visdom). Men övriga planeters "interna" mognad eller milstolpe är förbryllande: vad innebär "Saturnus vid 36"? Detta ska ju föreställa den höga ålderns och dödens planet (vilket den enligt andra scheman är).

Med den ungefärliga idé om livstrappan som de här listorna ändå ger, kan man övergå till Bruce Springsteens horoskop och se om han vid sin ålderdom (enligt tredje listan) helt enkelt förbereder underlaget för sitt testamente i förberedelse på Liemannen. Men som Jack Hildén säger, förklarar inte det varför "Bossen" accepterar den demoniska, datorstyrda kapitalismen. Förmodligen bryr han sig inte längre, han har likt svenska folket givit upp alla ambitioner och söker nu bara plundra vraket för egen del, så gott det går.

*****

Som det var i begynnelsen, så också i slutet... Det gamla talesättet kan stämma för astro.com har en nödtorftig biografi som stämmer väl med födelsehoroskopet.

Han börjar sitt liv i arbetarklass och har uppgivit att barndomen var olyckligt. Han var ett ensamt, socialt alienerat barn och början till social integration tycks komma när han 18 år gammal köper sin första gitarr och på pojkrummet lär sig spela. Sen går det undan och han bildar rockgrupp med andra.



Den klena början i livet är tydligt i horoskopet där Mars i Krabban tecknar "skada" eller plåga inom Krabban/Modersprincipen = det skyddande hemmets fyra väggar. Mars attackerar också tonårens Venus (när pojkar ska möta flickor) så inte mycket tur förutsägs av en svag och introvert Mars som antingen inte alls törs närma sig kjoltygen (Venus) eller gör det klumpigt och tafatt. Unge Bruce går och köper sig en elgitarr istället, och gnidandet på gitarrhalsen är förstås en klassisk penis-runkar-symbolik. Hans fallenhet för musik är dock tydlig: Månen med Venus i Vågen, i 5e kreativa huset.

Introvertismen, ensamheten och olyckan syns också av husplaceringarna: soltecknet Jungfrun är rätt introvert och lite av en ensamvarg i jobbpreferenserna. Men här ligger Jungfrun i 4e skyddade harmet / hemmet och med härskaren Merkurius retrograd (även Tvillingascendentens härskare) finns nu tillräckligt många samstämmiga omen: Bruce var saklig och sann när han kallade den här livsfasen olycklig. Lägg till det sagda att den mysteriösa Ketu ligger i Hemmets 4e och verkar undertrycka hela området (kanske därför senare en Bruce ofta ute på turné?)

Och utöver Mars hugger också den Stora Illgöraren Saturnus mot Venus och gör honom än mer ofärdig i kontakten med kvinnorna. Kan detta förklara den alltigenom fabricerade persona (The Boss) som vuxit upp kring honom, arenarockaren är en överkompensation för den lilla människa som bor kvar på insidan?

Det ser ut som om Mars faktiskt är den kanske viktigaste planeten här, den som föklarar mest. Visst är Mars järnet, smedjans, industrins och fabriksjobbens planet  men som Hildén säger är fabriksjobbaren bara en fantasi plockat från grabbens sociala miljö. Själv satt han introvert på rummet innan han stiger ut och snart nog kan försörja sig som musiker. 

Resten har bara varit en amerikansk image, fostrad av de megarika mediebolaget Columbia som skapade en "arbetarprodukt" på samma sätt som de sajnade Bob Dylan på 1960-talet och fick till en lyckad, lätt vänsterorienterad produkt fast med den högre intellektualitet som krävdes. 

Brucans 70-tal var i jämförelsen korkat. USA:s perversa krig mot lilla Vietnam som inte tilläts välja socialism och som efter att USA lade ned sin fiaskokrig (vietnameserna vägrade ge sig!) 1975 följde av opolitisk amerikansk struntmusik, professionell men ack så liten i tematik och fixerade vid personliga relationer. Tänk det omåttliga tjat om de infekterade personrelationerna som vidhäftat Fleetwood Macs enorma storsäljare "Rumours" (1977). Nedförsbacken i Väst har bara fortsatt sedan dess. Här behövs hinduiska läror som tidsåldrarna som börjar så ljust men sedan mörknar vartefter...

Men jag hoppar raskt över årtionden av förutsägbara skivor från Springsteen (t.o.m. han dystra och akustiska "Nebraska" tycks ingå i ett bolags plan för en kontrakterad artist. Alla har rätt att göra en avstickare och den uteblivna kommersiella framgången är säkert kalkylerad.) Att han haft en rätt förutsägbar linje (komplett med obligatoriska hyllningar till äldre musik på en coverskiva) har att göra med astrologins verkliga The Boss, Saturnus som här befinner sig i chefstecknet Lejonet i 3e huset för intellektuell verksamhet och publicitet. 

Detta är en tydlig indikation om att det är Musikindustrin som är hans verkliga ankare. Bruce förblev en arbetande dräng under Bolagschefen tills han sålde av rättigheterna till sin musik för en fet summa motsvarande en stor guldklocka för den flitiga arbetaren. Nu dröjer det inte längre förrän musikarvet förstörs genom att säljas för användning i tandkrämsreklam och mycket annat....

Springsteens plötsliga näsa för kapitalistisk mentalitet är inte så svår att begripa om man inser att Saturnus i 3e är en förklaring till hans fiktiva image som en "Fabriksledare på de anställdas sida". Som i begynnelsen, så i slutet. En av de generella listorna ovan knyter Månen/Hemmet till gamlingen, sjuttioåringen. Så här knyts den fattiga och ensamma hemmasittaren samman med Månen, som ibland kallats "ämnets utgång", Månen: från vaggan till graven.

Och då är man tillbaka till 4e huset med dess retrograda Merkurius, en backande Merkurius som eventuellt antyder den girighet som är baksidan av merkurierns fallenhet för att leka med siffror och kalkyler. Addera att han har en brinnande Mars i "invärtes/hemmets") Krabba i 2a ekonomihuset och man ser plötsligt att han alltid varit om sig och kring sig i ekonomiska spörsmål. Det krävs viss kalkyl för att vara medregissör i det turnerande arbetarklasspektakel Mona Sahlin och andra högersossar talat sig varma för genom åren.

Vad säger på Springsteens planetära cykler i frågan? Att Månen enligt ett obskyrt hinduiska schema pekar ut näringslivets planet som centralt för 70-åringar är kanske bara en slump. Cykelmetoden och andra prognosmetoder väger tyngre, menar författarna till "Light on Life".

Faktum är att den gamle Springsteen nu nått exakt till den punkt i livet där han satt hemma, ensam och olycklig. Han genomlever vid försäljningen av sin musikskatt och vid introduktionen av rövarpriser hans konsertbiljetter sitt livs enda storcykel i krämarens, Merkurius, cykel. Jag säger "krämare" här eftersom Jungfruns-Jordlementet är den Mekuriusposition som har mest med jordnära arbete att göra.

Vimsottari Dasa:

 Maha Dasas:

 Mar:  1946-01-27  -  1953-01-27
 Rah:  1953-01-27  -  1971-01-28
 Jup:  1971-01-28  -  1987-01-28
 Sat:  1987-01-28  -  2006-01-28
 Mer:  2006-01-28  -  2023-01-28
 Ket:  2023-01-28  -  2030-01-28
 Ven:  2030-01-28  -  2050-01-28
 Sun:  2050-01-28  -  2056-01-28
 Moo:  2056-01-28  -  2066-01-28


Men ingen demonisering! Mekurius är faktisk en av de VERKSAMMA VÄLGÖRARNA eftersom detta är härskaren över Tvillingascendenten. Detsamma gäller den fabricerade formen av Bossen av arbetare - Saturnus - som även den är ett gynnsamt verktyg när kommunikatören Tvillingarna stiger i öster. Den hinduiska versionen, Mithuna ("Paret") beskriver en man och en kvinna som skapar ljuv musik tillsammans och Tvillingarnas naturliga 3e hus inkluderar sång och dans bland husets kommunikationssätt. 

Att ha "klippan" Saturnus i Lejonet i 3e gör den fiktiva bilden av en boss allt tydligare. Den är en lättviktig tanke- eller pr-produkt. ("Verkliga" Saturnusar kan t.ex. studeras hos makthavare som Hitler och Napoleon, klassiska exempel på Saturnus hemma i sitt eget 10e makthus). Saturnus i 3e är bara "kommunicerad auktoritet" eller en image. Saturnus förklarar också den relativa långsamheten och sångarens släpiga stil. Saturnus på pali: Shani, Den Långsamma. Men Lejonet kan ryta så formella Saturnus ger en övertygande show av ett gammalt rytande lejon. Enbart Tvillingascendenten är för lättviktigt och hade aldrig kunnat förmedla Bossens "persona".

För hans stora skivförsäljning och framgångar som scenartist verkar tionde karriär- och scenhuset ge förklaringen: den ärelystna Rahu har alltid funnits där, en ambitiös tendens som just ville till scenen. Rahu förstärker bara sin hus/teckenvärd och här är det ingen tvekan om publik framgång: Jupiter stor i 7e världsligt prominenta hörnhuset för "de allierade". Missa inte att Fiskarna i 10e representerar världens alla olycksbarn, vilket definitivt inkluderar arbetarklassen.

Att detta arbetarskådespel uppe i publika 10e inte är värst äkta eller åtminstone inte hänger ihop med vad han som Tvilling-person står för, framgår av att Jupiter, precis som i Sverigehoroskopet förvandlas from den Stora Välgöraren till en hycklare eller verksam illgörare. Detta är, som jag just insåg om skivbolaget Columbias roll, storfinansens riggade show uppe i tionde. "Bossen" har turnerat runt i den kapitalistiska världen och lekt arbetare och hans musik har tjänat som Karl Mars syn på religion som "opium för folken" som samma typ av lugnande medel för att hålla underklassen i schack.

Den allt närigare Springsteens Merkurius-cykel 2003-26 är lång och värd att studera i dess undercykler:

Vimsottari Dasa:

 Merc MD:  2006-01-28  -  2023-01-28

  Antardasas in this MD:

  Mer:  2006-01-28  -  2008-06-26
  Ket:  2008-06-26  -  2009-06-23
  Ven:  2009-06-23  -  2012-04-21
  Sun:  2012-04-21  -  2013-02-26
  Moo:  2013-02-26  -  2014-07-31
  Mar:  2014-07-31  -  2015-07-28
  Rah:  2015-07-28  -  2018-02-11
  Jup:  2018-02-11  -  2020-05-19
  Sat:  2020-05-19  -  2023-01-28


Jag noterade nyheten från bolaget den 15/12 2021 att han sålt musikrättigheterna (till glufsaren Sony) för cirka 4,5 miljarder kronor, den då högsta summan en artist någonsin kammat in.

Glöm inte storcykeln: Merkurius en tid för handel, för köp och sälja. Givet halshuggarsymboliken Ketu invid Merkurius ser det snarast ut som en tid att hugga bort det näriga och drivande demonhuvudet, varva ner, eller som merkuriska handelsman tömma lagerhyllorna, sälja ut.

Givet Jupiters prominenta funktion - Rahus förstärkning av Jupiter i publika 10e och Jupiter själv ett ett prominent hörnhus, hade jag avgjort gissat på dess sub-cykel som tiden för typisk tid att sälja, men nu visar sig det sig vara efterföljande period! Men vem har bakgrunden? Kanske förhandlingar att skicka livsverket ut i universum (Jupiters/Skyttens stil) - bort från den egna personen/egna ägandet - hade startat redan perioden 2018-20?

Vad talar få för Saturnus sub-cykel? Egentligen mer eftersom avyttrandet av immateriella tillgångar inte har mycket med hans popularitet som arenaartist i 10e men passar mycket väl för Resursägaren i 3e - som också är ett av Saturnus attribut. 

Ålderdomens Saturnus är livets slut eller ackumulationen vid dagens slut. och när Saturnus ligger i 3e Luft-huset (intellektuell egendom) och i solära Lejonet, går tankarna till den hårt jobbande och dagaktiva människan, ett av Solens uttryck. "Resurs: ett intellektuellt livsverk" är naturligtvis en "cold reading" inför redan serverade fakta, men astro-symboliken passar bra med verklighetens fakta.

Som sista koll måste man nu fråga sig: lovade denna det hårda mödans Saturnus någon ackumulation att tala om i födelsehoroskopet? Eller är det Jupiter (stor framgång, popularitet m.m.) som förklarar rikedomen vid slutet av regnbågen?

Talar man om långvarigt och träget arbete ger den VERKSAMMA VÄLGÖRAREN ett utmärkt arbete eftersom den kastar en kontrollerande 60-gradersaspekt mot den artistiska Mån-Venus i den goda karmans och lyckans 5e hus! Saturnus och Mån-Venus bildar en historia i historien och visar en långsiktig ackumulation till följd av sitt musikaliska skapande. 

Saturnus och Venus är planetära vänner i Indien, vilket de aldrig skulle anses som i feministiska Väst utan tvärtom ses som att astrologin sanktionerar patriarkalt övervälde! Men enligt astrologin är detta ett perfekt samarbetande par där Saturnus skapar trådmollen till musiken och utsmyckningens och försköningens Venus bjuder på sina "variationsrika färger" som hinduerna säger om den senare. Springsteen var en bra låtsnickare utom i sina mest publikfriande stunder med drängig arenarock - "Born in the USA" påminnner musikaliskt om hur usel popmusiken med få undantag var på 1980-talet.

Och sist men inte minst: Saturnus var ju den sub-cykel som var aktiv vid musikförsäljingen och det är direkt mot den musikaliska själen (Månen-Venus) som Saturnus pekar ut i födelsehoroskopet.

Även här, med fakta i hand, kan skeptikern tala om en "cold reading" men återigen: astrologin beskriver potentialer som medföljer födelsen och här har Springsteen uppenbarligen aktualiserat sin himmels löften på bästa sätt. (Nog för att han har medvind efter de unga dåliga åren.) Popularitet och Pengar. Precis vad en ensam arbetarklassgrabb utan flickvän kan tänkas se på livet och livets mening! Jag slår vad om att Bossen t.o.m. har en flashigare sportbil än fejk-sossen Jan-Emanuel! 

Astrologin kan som synes lätt vridas till en bekräftelse av Jack Hildéns fråga om hyckleri. Ja, i den del som rör den publika Jupiter-shown där en nisse står och lekar arbetare. Men Saturnus/Månen/Venus är en helt genuin historia i historien, vad gäller själva musikskapandet.


Fyra gamla kommenter till Bossens födelsekarta, alla från 2010 eller 2012.


Inga kommentarer: