Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 4 september 2022

USA-stödda diktatorn Pinochets "förorenade Luft"

Medan AB:s Wolfgang Hansson har fullt upp med att sprida USA:s lögninformation om Kinas förvisso tuffa tag mot uigurerna för att bättre inlemma dem i Kina (en isolerad avkrok som det är), väljer jag att lyfta fram Hanssons älskade USA och dess stöd till högerdiktatorn Pinochet i en tid tid då USA konspirerade mot diverse mellan- och sydamerikanska länder som föredrog socialism framför USA:s kapitalism.

(Jag nämnde nyligen, i neutrala ordalag uigurernas öde, och man kan tänka sig att Hansson tjuvläser den här bloggen eftersom hans krönikor blivit allt mer konventionella och ur led med tidens riktning. Det kanske behövs en astrologs aningen dimmiga utsagor för att visa vägen... )

Eftersom astro.com har ett AA-rankat födelsedatum på denna "norra halvklotets värsta ledare" (efter Hitler) måste även denna karta ingå i Sideriska siktets fortgående studie av åtminstone astrologins grova riktlinjer. Diktatorn kommer kusligt nära Wolfgang Hansson själv eftersom det handlar om en bedövande mörkläggarmentalitet där tecknen av Tamas guna, Mörkrets kvalitet, ger en antydan om en som vill rita upp en diktatoriskt fastlagd kurs och sedan kalla detta rigida system "frihet" genom att rikta sin enda ljusbringare (Solen) mot dessa mörkrets kulissväggar.


Pinochet har visserligen bara planetär aktivering i tre av de fyra "var sak på sin plats"-tecknen men det tomma, Ox-ascendenten har sin härskare Venus i mörker, svagt och ofta despotiskt lagd i Skorpionen så här är ett av de sällsynta kartor där verkligen allt är mörker och död för oliktänkande. Fatta att USA gillade den här mannens socialismhat och villigt hjälpte till "destabilisera" Chile på 70-talet!

Detta är också nyliberala Annie "mer-åt-de-välskodda" Lööfs gamla favorits favorit. Margaret Thatcher gillade förstås Pinochet, vilket inte räddade diktatorn när han insjuknade i England och Spanien där lät arrestera och slutligen få honom utlämnad. Pinochet hade låtit avrätta mängder av spanjorer som befunnit sig i Chile när CIA och Pinochet torterade av mördade som värst, så Spaniens omdöme om den lömske ledaren skilde sig en del från Thatchers.

Eftersom de tre kvaliteterna i den hinduiska kosmologin är ett mer primitivt tillstånd i det tidiga kosmos och de fyra elementen dyker upp först i nästa stadie, styr därför Mörkrets kvalitet tolkningen av Pinochets påfallande luftiga horoskop. 


Utan fingervisningen från det underliggande Mörkret hade det varit svårare att säga något om hans stora Lufttriangel som ju också gett tibetanerna dess "landsfader" Dalai Lama (låt vara att andra planeter ingår i lamans triangel). 

I båda fallen stämmer astrologen Charles Carters varning: denna treställighet rör ihop individens öde FÖR MYCKET med andras öden. Man skulle faktiskt kunna tala om Dalai Lama som en välvillig diktator för "Tibet i exil". Pinochet är en mer regelrätt ond diktator vilket påminner på Platon (igen). Demokratins uselhet överträffas bara, konstaterade denne Store Tänkare, bara av den tvehövdade diktaturen som kunde vara riktigt dräglig om folket hade turen att få en god man i ledarposition men fullständigt elände för folket om en ringa människa utropade sig till envåldshärskare.

Platon resonerade sig naturligtvis fram till varför demokratins brister var så avsevärda att t.o.m. en god diktator var att föredra, men hans analys verkar ingen i Sverige ha läst, att döma av alla de fladdriga och blodfattiga hyllningar till demokratin jag läst i svenska medier sedan tonåren och livet igenom. 

Det är som alla i Sverige bara gissar och fejkar sakkunniga. Det brukar bli så när ett land nästintill förbjuder religions och dess släkting filosofi eller begränsar dess inflytande på folket. Gissa vilka som gärna vill ha det på det viset?

Ett sista ord om Pinochets horoskop. Det är flera faktorer som drar ner nivån på en karta (och förmodligen kritiska lägen där helheten brister). När det kommer till Pinochets förmåga att tänka ser jag en risk med denna Lufttriangel just vid intellektets Merkurius som i Vågen faktiskt är diktatorns atma karaka (precis som den här bloggaren) men tyvärr inte (som bloggaren) i den goda lyckans 5e hus (för korrekt intellektualitet) utan i det obskyra 6e huset som representerar olyckor och fiender. 

Jag har inga "bevis" för det, men några horoskop som åtföljer personer med dubiös tankeskärpa har haft Merkurius i detta olyckliga hus. Inför vådan att ändå framställa några slumpmässiga observationer som någon naturlag viker jag en minut åt ett snabbtest: Merkurius i 6e för de få Nobelpristagare jag har klockslag för? Hur ser det ut?

Av 103 Nobelpristagare med känd tid för 1/12-del (8,5 förekomster) ha Merkurius svag i 6e om allt bara är slump. Sju stycken visar sig ha husplaceringen. Återigen visar sig kvantitativa studier ha väldigt lite att göra med astrologin som tolkningskonst! Det astrologen kan tänkas urskilja utspelar sig på en betydligt mer eterisk nivå än den grova världsbild som tillhör siffernissarna.

I Pinochets fall är Merkurius dubbelt olycklig eftersom den inte bara är svag i tecknets sista och döende grader (skt: mrita), placerad i ett av de onda husen UTAN OCKSÅ ska tjäna som fundament för sinnelagets Måne!

Och detta sinnelag behärskas av närheten till Saturnus som naturligen drar mot stränghet som den Stora Illgörare en här. 

Bara dessa punkter i Luft antyder en sjukt intellekt med skeva värderingar i klass med Thatcher och USA:s självbild där de anser sig ha rätt att kuppa bort länder i sin närhet som "tänker fel".

Jämför Pinochet med USA:s värsta massmördare någonsin och se hur "chanslösa" båda himlarna ter sig. Det ska till en makalöst stark själ att göra något konstruktivt när ödeslotten (hela horoskopet) innehåller så mycket fallgropar...

*****

Noterat

Inlägget skrevs fredagen 2/9, dygnet innan Expressen-Hakelius också kommer på tanken att namndroppa Pinochet (i ett vidare sammanhang). Det är Kosmos som i sin rörelse vevar fram tänkandet och människorna som efter förmåga "kanaliserar" det givna. Tillvarons beskaffenhet - i den fallna världen - är således en förklaring till att en så pass inaktuell figur som Pinochet plötsligt dyker upp samtidigt på två håll i ett lilleputtland. 

Däremot finns inga astrologiska kopplingar som förbinder de båda namndropparna, men å andra sidan är Hakelius tidpunkt okänd. Det skulle kunna vara en konjunktion av ascendent och något i undertecknads karta som återspeglar detta makro-mikrokosmiska förhållande (3 inlägg om H:s horoskop tidigt på bloggen). 

Åtminstone finner jag ofta Hakelius sardoniska texter underhållande och det talar för att någon slags överlappning på högre höjd. Nya H-krönikan expanderar helt och hållet på det Sideriska apropå valdagshoroskopet sammanfattade med "ännu en klassisk 'proteströstning' från svenska folket". 

En helt annan sak att H har stöd av Jupiter och därmed konsumerar livets goda i detta liv (Storfinansens Jupiter stöttar H som Sol, som ledarfigur). Bloggaren, å sin sidan, ser i detta liv välmågans Jupiter som människoblivandets värsta fiende... Allt har sin tid.

Eftersom H-krönikan tar Jan Guillous som måltavla för dess ironier kan en okommenterad synastri (2 kartor i parterskapsjämförelse) vara på sin plats. Speciellt som H anklagar G för att ha suttit till bords för länge med privilegierade maktmänniskor av s-märkt typ, vilket är exakt av hans Sol/Jupiter säger att han själv gör (fast med andra bokstavs-sjukdomar). G, med känd födelsetid/ascendent får äran av den inre kretsen och H blir satelliten i den yttre:


Okommenterad... Något måste ändå sägas. Se Guillous livskrafts Sol och den Rike Mannen (Jupiter) i en "disconnect" med varandra. Detta, tillsammans med Solens svaga utgångsläge i dåliga 8e huset stämmer väl med att G lämnar den klass han föddes till och blir radikal grävande reporter. Att Solen och Jupiter hamnar disjunkt är inte hela världen. Solhjärtat bultar på även utan rika sprättar. Hakelius däremot, ser helt beroende ut av sin nära koppling mellan Sol och Storfinans eftersom Solen i sig kantrar mot Månen i dödande Skorpionen, en långt mer plågsam fnurra på tråden på den stjärnhimmelens internkommunikation.

Ur Guillous ascendentperspektiv blir Hakelius sinnelag i Skorpionen mest som en irriterande fluga i författarens liv, den väl maskerade konservatives hela sinnelag klassas enligt Guillous perspektiv som en sjättehusföreteelse, en olycka eller t.o.m. fiende till det Guillous själv representerar, dvs. vad fransosens Tvillingascendent idealt bör stå för: korrekt kommunikation utan Skorpionens giftiga efterslängar. Nu är Tvillingascendenten en av zodiakens viktigaste och långt ifrån alla av dess innehavare lever upp till "det högsta goda" som här blir Vattenbäraren i 9e huset (siktet på hela mänsklighetens förverkligande i opposition till enskilda, flamboyanta Lejonindivider - Vattenbärarens motpol som helt saknar intresse för folket som helhet). 

Men Guillou har ascendenthärskaren Merkurius i exakt opposition till ascendenten vilket kan innebära att just oppositionen gör intellektet till hans sparringpartner i livet i den mån han inte projicerar Merkurius på alla andra. Och en framgångsrik journalist- och författarkarriär tyder knappast på att han hållit Merkurius på armlängds avstånd. Merkurius är väl integrerad med ascendenten och påverkar denna självbild. Merkurius prominenta position har vidgat Tvillingarna från enbart sakkunskap till Skyttens mer visionära om omfångsrika mentalitet. Hur detta kan vara trots att båda G och H har samma Skytthärskare, Jupiter-i-Lejonet, kommer att framgå nedan, men enkelt uttryckte fyller de helt enkelt inte samma funktion i de båda kartorna).

Varje tecken i zodiakens första planhalva vidgas i motpolen i andra hälften. Zodiakens skapare tycks definitivt ha haft någon evolutionär tanke, och därmed blir G redan med primitiv solteckensastrologi en mer utvecklad version av H:s soltecken Lejonet. H har visserligen Solen i expansiva Skytten men är beroende av Stora Pengar i Lejonets tecken, det är i individualitetens 2a akt som låser honom och hur kavajer av tweed krävs för att förhöja individualiteten. 

G är redan förbi det stadiet, om än inte vid födelsen så väl genom livets framfart. Han intresserar sig mer för universella frågeställningar: Merkurius-Skytten och G:s soltecken Stenbocken tillhör båda zodiakens 3e universalistiska akt. Men han var inte alltid universalist: Soltecknet grundar sig på Saturnus som här befinner sig t.o.m. mer primitivt än i individualistens 2 akt, den står i blott "personliga" Oxen - de personliga tillhörigheternas tecken (skymtade länge i G:s liv i formen av jaktgevär och vinsamling och kanske också annat han samlat på sig). 

Men denna bas i simpelt ägande är hans olycka (Mars nära Saturnus och båda i den världsliga förlustens 12e hus). Saturnus uttrycker sig dessutom genom den svaga Solen instängd i 8e "onda" huset, och livets omildhet i den unge Guillous liv (som han själv beskrivit) kan tänkas ha aktiverat hans mer universella kapacitet.

Hakelius har inte rört sig en meter framåt i sitt liv: det är lite väl privilegierat att ha Jupiter med sin dagverksamma Sol och den "rundgång" som bildas av en "ömsesidig reception (var och en i den andres hemmatecken). Ett bekvämt liv och bekvämt jobb resulterar - och gott om tid att via den giftiga Skorpionmånen ironisera över arbetarklassen (och dess förvisso varierande grad av korruption). H:s smarthet ligger i mörkläggning i flera nivåer av vad han egentligen tycker, krönikorna är välgjorda aktstycken som döljer H:s egen hemvist eftersom den knappast går hem hos svenska folket (pst, Storfinansens Jupiter).

 

PS. Den som noga jämför kartorna positionerna hos G och H upptäcker att de kanske ändå inte står så långt från varandra och det är därför H finner G så passande att häckla. Den springande punkten här är nog "H på fina middagsbjudningar med landets Gamla Pengar" vilket H i skam gör om till en historia om "G:s sittningar med högersossarna i makteliten". 

Jag säger "högersossar" eftersom jag aldrig hört G bestyrka sin tillhörighet med vänstern annat än att han som god medborgare betalar sin skatt. Och med S-politiken är den skatten numera inte särskilt betungande för de välbeställda. Annat hade varit om G diskuterat radikal socialism av olika slag i sina texter. Men det gör inte ens V längre...


6 kommentarer:

Susanne sa...

Angående Guillou så skrev han häromveckan en text: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/1OQrwe/en-stackars-socialist-maste-rosta-for-demokratins-overlevnad
där han avslöjade att han aldrig röstat före 2018 års val, pga trovärdighet. Visserligen var det lätt att identifiera honom som vänster, men han var ändå partipolitiskt oberoende. Men i valet 2018 gällde det enligt honom att se till att inte SD fick makt, för då kunde det gå som i Italien, Spanien el Tyskland på 30-talet, då SDs föregångare fick makt genom högerns hjälp. I år taktikröstar han därför "med klädnypa på nästan" på MP eftersom högerblocket vinner om MP åker ut.

Han har f.ö. en rätt träffande analys av hur partierna förändrats: "Vi har ett före detta marxist-leninistiskt parti som blivit socialdemokrater, ett före detta socialdemokratiskt parti som blivit socialliberaler, ett före detta socialliberalt parti som gått över till högern, ett före detta bondeförbund som blivit nyliberaler och ett virrpanneparti som värnar om miljön."

Seaward sa...

Jag läste den texten. Han är underfundig, denne Guillou och om än (nästan) lika bekväm i salongerna som näringslivets Hakelius ändå en distinkt röst. Jag kan lätt förstå att han är en gigant bland svenska kolumnister (mest läst av alla såg jag någonstans).

Susanne sa...

Har inte med ovanstående att göra, men jag hörde precis på radio (P1) "Radiokorrepsondenterna" om Putin, där en av dem, börjar prata om att det är "ett astrologiskt mönster" att "hemska saker i Ryssland händer i augusti", och börjar räkna upp en rad händelser (dock inte upplösningen av Sovjet i augusti -91 märkligt nog.). Han skojar om att kanske "Merkurius är på ascedensen" (sic) . Man kan nästan undra om det är en skämtsam blinkning till den här bloggen! :-)

Seaward sa...

Min hemliga plan avslöjad. Att genom omvänd psykologi och andra tricks påverka från läktarplats. :-)

Susanne sa...

Rättelse: Det var förstås Gorbatjov det handlade om, inte Putin. G dog ju ni slutet av augusti.

Jag har alltid tänkt att det där snacket på bloggen om att journalister smygläser den var överdrivet önsketänkande, men nu börjar jag ta mig tusan att fundera... :-)

Seaward sa...

När bloggen startade var den en av säkert 4-5 på Bloggportalens topplista i kategorin privata/Humaniora.

Nu är Sideriska ensam kvar och den enda plats när man kan ta del av hur folksjälen vänds in och ut. Så föga smickrande för Folket och Ledarna är resultaten att kvar bara blir den lilla grupp som svävar ovanpå, på Merkurius vingar...