Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 13 september 2022

Få till en fullträff och inte förstå det (AB om Therése Lindgren + själens symboler)

Det händer ofta att den här bloggen bara slänger dit en rubrik och ibland så usel att den ändras efter några timmar. Aftonbladet har tydligen sett Expressens intervju med influeraren Therése Lindgren och bestämt sig att göra en egen.

Tidningen ändrar samma dag sin rubrik. Den första är otroligt spännande och fick mig att klicka. En människa som kan avgöra var gränsen mellan personlighet och autism går är häpnadsväckande lockande och suggestivt, men som inte förmår reda ut sitt inre är nästan lika intressant, fast av andra skäl.

Detta tycks inte de innehållsansvariga ha uppfattat. När jag tittar till förstasidan senare samma dag har en ointressant rubrik ersatt den första, en som spinner på svenska folksjälens kantighet och t.o.m. egoism.

Men är det egoproblem Aftonbluddret anser att svenskar tänder på, så kör i vind. Har ändå inte för avsikt att bli en prenumerant...  

Dessutom visade valet några dagar senare att demonen Rahus passage genom Väduren verkligen påverkat folksjälen (Månen i Väduren) till det sämre. Åkesson med en mycket problematisk Vädur i horoskopet surfade på en Rahu-inducerad formsvacka i folksjälen och barnet i honom jublade lika över väljarstödet mycket som nazi-rumänskan Fallen-kvist, som heilade i live-tv. (För Rahus rörelse, se inlägget om dess negativa påverkan på Väduren hos socialdemokraterna. Är Åkesson smart skyr han statsministerpositionen som pesten - han skulle kunna sluta som Hitler, Olof Palme eller Anna Lindh.)

Fallen-kvist föddes under en potentiellt talangfull men lika potentiellt problematisk fullmåne. Solen med Mars i krigaren eller linslusen - debutanten - barnet Väduren skadas f.n. av transiterande Rahu (någon skulle hellre förklara med riklig alkohol valnatten). Fullmånen ligger i Vågen som därför lätt hamnar i obalans så att omdöme och perspektiv flyger sin kos. 

Sverigedemokraten har kallat sig en "lyckad assimilering" till den svenska folksjälens historielösa, subjektivistiska och ibland skrämmande korkade natur. Staten har odlat fram denna frekventa typ av underklass under flera generationer för att få nya kugghjul som ersätter de utslitna i produktionsapparaten. Sådana här utbytbara delar behöver ingen utbildning att tala om, och därför kan man som den här donnan säga att hon skiter i all historia innan hon själv föddes. Ett perfekt exempel på Vädurens historielöshet som bloggen påtalat flera gånger. 


Likt Jimmie Åkesson plockar hon därför upp viktiga delar av Adolf Hitlers Vädursbetonade horoskop. Se horoskopets lyckosamma medvind från Jupiter till Führerns Sol men hur solsidan samtidigt brottas med balansen i fråga om vem hon är och vilka hon tillhör. Hon kan skrävla om assimilering bäst hon vill men astrologin lurar ingen. Här finns djup osäkerhet om sin identitet och hon väljer den aggressiva vägen (Mars) - den tycks ju ha fart i seglen i Sverige just nu. 

Jag kommer på att tänka på mörkhyade adoptivbarnet Jackie Arklöv som sällade sig nazister och slutade sin "karriär" som polismördare. Ledarens Sol stöttad av framgångens Jupiter där också. Månen opposit Mars där också. (Aggressionen trängde in i psyket redan under Månens tid, barndomsåren 0-5. Nazi-rumänskans Mars-angrepp på psyket är totalt vid lunchtid men påtagligt både under förmiddag och fram emot kvällen och risken för excesser i tanke och tal alltid överhängande när Eld och Luft konstelleras. Den elementära kombinationen ett brett spektrum, från geni eller ytterligt klarsynt till totalt desinformerad extremist. Allt tyder på att SD samlar anhängare av den senare typen.)

Fallen från en kvist liknar mest en jag-fixerad sensationalist med bagage. Saturnus är ungefär så lättviktig och substanslös karaktärs-ankaret kan vara. Påminner starkt om Magda "jag inställer med dig Ulf" Andersson där Saturnus ankare tumlar runt i Fiskarnas föränderliga vatten.

*****

Den här bloggen diskuterar allt från det triviala (och ändå viktiga) egot till personligheten på dess djupare plan och så förstås hur astrologiska faktorer kan beskriva olika hinder som t.ex. autism.

En del av intervjun handlar om Therése Lindholms brottningsmatch med frågan "skaffa barn eller inte" och hon noterar hur lite plats medierna ger det speciella kvinnoproblemet. Det kan nog stämma, för bland de horoskop jag samlat ihop från bekanta, arbetskamrater och liknande, har jag bara ett enda av cirka 300 (säg 150 kvinnor för enkelhets skull) där individen just tog beslutet att inte skaffa barn (trots heterosexuell läggning och ständigt i relation med en eller annan man). 


Det visar sig att Anonym och Lindholm har en minsta gemensam nämnare. Inkluderar man bloggaren, som valde bort familjebildning helt (inklusive) barn växer den avsiktligt barnlösa samlingen till hela tre fall.

Barn tecknas astrologiskt på flera sätt. Först och främst via Solen, men också genom modersprincipen Månen och för horoskop med känd födelsetid även femte huset, en sektor för lek, nöjen, kreativitet men också barn, vilka senare är uttryck för sexuell lek som samtidigt är en kreativ, barnalstrande syssla.

Not. Hinduisk astrologi placerar dock sexuella nöjen UTAN prokreation i 12e huset (att 12e indikerar ting man gör till "sin förlust" tyder uppenbarligen på en outtalad tanke om sex för sexets skull).

Men en viss koppling mellan husen finns eftersom den naturliga signifikatorn för 12e är Jupiter som är påhängd 5e huset som en ytterligare signifikator utöver den primära Solen. Hinduisk astrologi har strösslat de sju planeterna på samma sätt, vissa hus kan ha upp till tre planeter som alla bedömts ha beröringspunkter med någon av det husets flera innebörder.

Om Solen betecknar barn då blir det logiska att sterilitet eller barnlöshet beskrivs av dess direkta fiende Saturnus (liv resp. död på den mest dramatiska nivån). Fiendskapen gäller bara i denna världen men beskrivs här av individualiteten i dess starkaste gestalt, Lejonet (Solen), och kollektivet Vattenbäraren (Saturnus) där individerna lägger band på sig själva (Saturnus begränsning) för att kunna samexistera för det högre goda.

"Genius is sterile" säger ett engelskt talesätt som jag inte tror svenskan haft något behov att formulera en motsvarighet till (sedan rövarvikingarnas tid har här saknats genier, med undantag av någon enstaka nisse som trodde sig ha uppfunnit propellern fastän den var känd redan i antiken. Ja, ett fyrtorn har svenskarna visst hittat på också, och något hjälpmedel för ett par IT-nissar att berika sig - Spotify. Ett par flygplan inte att förglömma och diverse bomber och fyrverkeripjäser som exporteras som krigsmaterial för nationens självberikande. Okej, några talanger, fastän ofta dubiösa, har landet frambringat). 

Astrologin visar hur väl den fungerar med sitt enkla men logiska språk: både Therése Lindholm hennes anonyma barnlösa jämförelse, och bloggaren har en våldsamt tydlig relation mellan modersprincipen Månen, Solen och Saturnus!

Lindholm: Månen/modern i Lejonet opposit Solen/barnet i idealens och konceptionernas Vattenbärare. Ett klockrent budskap i den "naturliga zodiaken" där moders-Lejonet i barnets 5e position bildar en förhöjd spänning till 11e idealsektorn där Solen föredrar att verka "Vattenbärar-kollektivt" och den individualistiska Lejon-Månen (förverkliga sig som moder kritiskt granskas av Solen). 

Men... begränsaren Saturnus står i fortplantningens tecken Skorpionen och kastar sin långa 270-gradersaspekt mot modersprincipen i Lejonet. En ångestskapande och krampande aspekt och framför allt ett iskallt vatten som släcker Mån-Lejonets lust att bli mamma! Saturnus är kall och i Skorpionen blir detta "negativ sensationalism" - Vattnet tenderar sänka Eldens hetta eller släcka värmen helt ("frigiditet"). 

Kvar blir en Sol-Vattenbärare som ska stötta sig på sin disponent Saturnus men som i Vatten bildar en "dissociation": tanke och känsla är inte samtrimmade och fenomen som Woody Allens "hemmablindhet" kan resultera. Ett evigt resonerande som ändå inte verka komma till pudelns kärna - den gamle Allen har gjort filmer i årtionden där han ältar sin dödsskräck och predikar alltings meningslöshet (ateism) via utvalda skådisar som alla är lätta att känna igen som den figur (Woody Allen) Allen själv spelade i yngre dagar. Allens horoskop har ett rejält dissociationssyndrom mellan denna Luft och detta Vatten där fenomenet verkar tydligast. Kanske därför att Skorpion och Vattenbärare är obenägna till förändring..

Anonym: Känd tid ger Lejonet stigande i öster, med Månen precis som hos Lindgren. Gränsdragaren Saturnus i Vattenbäraren i opposition i väster (Saturnus maximalt starka läge) till Månen i öster. Saturnus äger Solen (barnen) i 6e huset för olyckan och fienden. Kvinnan hade extremt dåligt förhållande till sin far ("olycka eller fiende") så man kan misstänka att Solen som "fadern" och barnet som en olycka (och beslutet om barnfrihet) hänger samman. Dessutom förklarade kvinnan en pojkvän till drunkningsdöd så 7e huset som partner och 6e som olycka verkar ha uttryckt sig på flera sätt.

Bloggaren: Månen åter stigande i öster och opponerad från begränsaren (koncentreraren) Saturnus i sitt starka läge i väster. Solen i barnens 5e hus men en verksam illgörare för Tvillingascendenter och i vilket fall överspelad av den betydligt viktigare ascendenthärskaren Merkurius i 5e kreativa huset: här blir den skrivna kommunikationen bloggarens "barn". Precis som hos Anonym starka maktstrider med fadern i yngre år (försoning senare)  och åter en viss släktskap mellan horoskopen Saturnus i 7e allianshuset baserad på Jupiter i 6e olyckshuset. Fadern drabbades tidigt av Parkinson och dog i förtid. 

Här kommer ett ständigt problem in: är Saturnus fadern eller är det Solen? Till skillnad från den entydiga modersprincipen Månen verkar fädernet kunna beskrivas av båda. I zodiaken konstelleras Mån-Krabban med opposita Saturnus-Stenbocken och det är definitivt en maktstruktur. Feminister som söker riva denna har därmed givit sig själv in i leken som patriarker (saturnier - se sjukligt makthungriga Ebba Busch). Säkert hälften av dem var män i sina föregående liv och vägrar nu lida det könsförtryck de själva utsatt kvinnor för i sitt tidigare liv. 

 


Om Saturnus är en begränsare och organisatör står Solen för fädernets mer inspirerande och älskvärda del. Tarot-kortets SOL tycks indikera hur alla finner varandra i ljuset och kommer fram från bakom sina försvarsmurar. I kortet MÅNEN och i mörker ylar man som en varg och bygger vakttorn, misstänksam och helt hänvisad åt djurlivets animala instinkter. 

Intressant med motiven är att SOL indikerar kognitiv kapacitet, de två människorna SER och FÖRSTÅR sin omvärld när Solen är närvarande. I Månens sken ser man två vargar som inte tar notis om varandra, dess är bara djur som sitter och ylar, var och en driven av sin kropps inre instinkt.

Ett annat begreppspar från äldre filosofi som ligger dold i Tarot-korten är den Rationella Själen och den Irrationella Själen. De kan ses i SOL och LUNA men tecknas tydligast som Saturnus-i-Luft och Månen-i-Vatten... Den som förmår hantera de ytterligheterna blir en såväl klok som empatisk människa, men allt som oftast är Luft och Vatten svåra att förena, deras "språk" är väsensskilda.

*****

Själen har förvirrande många namn och till och med "själ" används på olika sätt hos olika folk. Bland dem som halkat ner i strykklassen, svenskarna, är "själen" bara ett poetiskt uttryck för biokemiska processer i människohjärnan. Någon verklig själ som religionerna ofta talar om, finns inte i det förkromade och hypermoderna teknokratlandet Sverige. 

Men geni kommer från latinets genie och kan fungera som synonym till själen men ännu hellre till andar eller andeväsen av olika slag. "Geniet" är per definition sterilt eftersom det inte artikulerar sin kreativitet genom barnalstring om det finner sig född till denna värld. Och barnalstringen förstås inte ens på bordet i geniets andliga värld eftersom andar är eviga och inte fortplantar sig. 

Bland mediet Edgar Cayces många bisarra uppgifter i trans fanns ett direkt svar frågan hur många "själar" det finns i "vårt system" (solsystemet). Distinkt replikerade han med ett högt nummer, 42 miljarder om jag minns rätt. 

Underligt nog saknas den uppgiften i ett litet kompendium Cayce-uttalanden jag just såg på nätet och faktiskt förefaller författaren helt okunnig om den:

We have no idea how many billons of souls may have participated in this rebellion or what percentage remained in harmony with God.

https://www.edgarcayce.org/media/5755/21139_soul_birth.pdf 

Edgar Caycestiftelsen har kanske för många transföreläsningar att hålla reda på. Kanske enskilda transuttalanden återupptäcks och faller i glömska beroende på olika amatörforskares kännedom om och urval från transföreläsningarna. Tyvärr har jag glömt vilken 1960- eller 70-talsbok som återgav "själarnas tal".

Eftersom Cayce hävdade att djurarterna har kollektivsjälar - med de "personligheter" husdjurens ägare tyr sig så till, i själva verket bara är enskilda djurs genetiska variation eller skiftningar på ytan. Det är samma Väsen som iakttar sina ägare genom varje par kattögon! Detta påstående från ett annat transtillfälle gör det dessutom oklart vilka själar det angivna antalet syftade på! 

Den här bloggen lutar åt att ande-själ är den bästa benämningen och enbart syftar på daimonens förening med astrologins Sol (atman/själen). Luft och Eld i symbios är ett levande väsen vilket i mindre grad också gäller den levande, inkarnerande" själen ("den levande Adam eller människan"). Skillnaden är bara kroppshöljet. Livets Eld som relaterar sig "nedåt"  mot Vattenelementet eller naturen kan i sista steget också "involvera Jord" - det är den levande människan som vandrar på Jorden. 

"Adam blev en levande själ" (efter att Gud blåst in Luft/ande genom människans näsa) är en bibelfras som i kravet på att två komponenter förenas påminner om Aristoteles begrepp "enteleki" (föreningen mellan en platonisk Form och materia). Aristoteles följde först Platon i tanken om helt separata själar men hans böjelse var mot naturvetande så han ändrade sig och antog att själ och kropp i förening är den enda verkligheten och att Former (andeväsen) aldrig kan existera separat. 

En förfallen åsikt västerlandet behållit intill denna dag, minus själen som också blivit borttrollad av en märkligt oupplyst underart av Människan (talar om västerlänningen). Upptäckten av atomerna var förstås en alltför stor frestelse men Västerlandet kanske kommer att växa ur sin smekmånad med Förfallet endera århundradet.

Inte alla "själar" har dock varit inkarnerade som människor, menade Cayce under hypnos. Merparten av alla dessa miljarder håller till i de dimensioner som representeras av de andra planeterna i detta solsystem. Det är oklart om Cayce under hypnos var "kreationist" och här presenterade någon slags bild av ett kosmos som uppstått samtidigt med dess invånare. Yttre form och substans i ett enda trollslag så att säga. (Big Bang-teorin motsäger inte denna definition av kreationismen eftersom allt existerar i potentiell form i Ur-smällen.)

Helt klart talade Cayce om "kreativa krafter" i plural, precis som Bibelns skapelseberättelse där Gud "schizofrent" säger "låt oss göra människor till vår avbild" - det är den ena av de två skapelseberättelser som klantigt redigerats samman i 1a Mosebok. I den andra versionen är Gud återigen en. (Jag skriver inte under på att det ligger någon hemlighet bakom de två skapelseberättelserna, religionsforskare är eniga om att det är två olika författare som slagits ihop med lite lustiga resultat. Textredigering existerade inte som yrkesprofil i antiken.)

Människans själ sammanhänger under jordelivet - enligt Platon på allegoriskt berättarhumör - med en ande. Dessa två inre nivåer är egentligen samma sak, bara att själen är nedfallen i tid och rum medan dess högsta del, anden eller dess genius är tidlös och evig och dess egentliga inre natur. Det innebär att hinduisk astrologi, som använder Solen som emblem för såväl själen/atman som på mer västerländskt sätt, som symbol för det hårda livet och dagsverket under den stekande solen. Sideriska ser en skillnad på samma solsymbol beroende på Solens kringbudskap. 

En Sol i ett Jordtecken i 2a ekonomihuset skulle rimligen tyda på den förkroppsligade själen, enbart en människa med ett arbetarliv och inkomst av tjänst (slaveri under det materialistiska systemet) som sin dominanta förståelsehorisont. Hur Solar som mer antyder en andlig orientering kan läsaren lätt lista ut. Bloggarens Eld-Sol i ett Luft-tecken och i Solens "naturliga" 5e Eld-hus är ett exempel på hur ett intresse för frågor om själen lätt kan bli ett viktigt "nöje".

Kort sagt, hos vissa människor söker sig själen från andens regioner och tycks vilja uppslukas i denna världens små göromål, andra själar "blickar uppåt" och knyter täta band med den inneboende anden, geniet eller daimonen. Många synonymer i omlopp i frågan om själen!

Människan är en dagslända och hennes själ bara en föränderlig vattenström, en process i naturen. Men det är kopplingen till ett gudaväsen - "geniet" - där det börjar bli intressant. Fatta därför hur snopet det var att se AB byta ut en så spännande rubrik mot något så intetsägande som den gamla vanliga svenska självupptagenheten (vilken visserligen Lindholm verkar ha en släng av, med en starkt jagisk Mars-i-härskarläge-i-Väduren).

Även om AB:s första rubriksättning inte motsvarade värst mycket i intervjun hade den, likt symboler stor kraft att sätta fantasin i rörelse och var därför stimulerande. Men pregnanta rubriker kräver eftertanke, och den här bloggen innehåller också sin beskärda del av hoprafsade ord och usla rubrikval. Faktum är att den andra och tråkiga rubriken bättre matchar intervjun med influeraren...


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har kollat igenom dokumentären om Therese Lindgrens (inte Lindholm som jag såg att du råkat skriva) oönskan att ha barn från SVT och gått igenom diverse artiklar om henne, intervjer med henne och YouTube-videos som hon själv gjort. Något jag störde mig på var att jag inte sett eller hört "influencern" en enda gång reflektera över om hon överhuvudtaget kan få barn? Jag menar kvinnan är snart i 40-års åldern och då blir det svårare att få egen avkomma. Jag tror det hade nog varit det mest naturliga för de flesta människor att kolla om något ens är möjligt innan man börjar reflektera över om det är bra eller dåligt? Du observerar i stjärnorna att hon lider av en "frigiditet" och man kan hitta på nätet att hon tidigare blivit utsatt för en våldtäkt, har använt sex som ett självskadebeteende, har ångest över någon gammal sexvideo hon spelat in samt sagt att hon "äcklas av sex" i en video hon publicerat. Det har dock inte hindrat henne från att göra reklam för någon njutningsbar kräm och vara kroki-modell helt naken. Men kanske någonting Vattumän gillar att vara en form för andra att beskåda?

Jag finner det intressant om att djursjälar skulle vara kollektiva också för att hon visat sig vara en stor djurvän som tar hand om många djur (Jupiter i Fiskarna vill ta hand om de svaga?). Det verkar vara en sådan typ av kollektiv relation hon gärna har med andra varelser (djur som människor). När hon har något problem som hon upplever gråter hon gärna ut inför sin följare på sociala media istället för att prata ut med någon nära vän som hon säger att hon saknar. Man kan nog förstå att en sådan Vattuman passar bra i ett Vattuman-land som Sverige? Hon har också gått ut med att hon inte vill gifta sig trots förlovning med sin man som hon dessutom hade att uppehåll från en tid. Man kan tänka sig en viss konflikt mellan en privat relation med någon kille kontra en relation till ett kollektiv som svenska folket eller alla hennes djur?

Du säger att genier skaffar inte barn och från en intervju hon hade med TV4 Malou får man reda på att hon är med i den där exlusiva Mensa-klubben. Hög IQ är dock vanligt bland personer med lättare autism (Aspberger) men högre "genomsnittlig intelligens" är också något som ger sämre "common sense" enligt studier som denna: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19733444/