Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 8 september 2022

Sockra på Magda, Sarumans torn faller likväl

Ännu ett klockrent exempel på Sveriges principiella öde från och med november och in i 2025.

Saturnus eller landets "lilla död" kan också uttrycka sig som att ingen längre litar på detta rangliga fuskbygge med 400 miljardärer på topp och en befolkning som trycks ner allt hårdare i slaveri, eller "arbetslinjen" som politikerna kallar tvånget. Den breda massan förväntas bidra till den högavlönade befolkningens lyxrenoveringar av sina boenden - det äckligaste exemplet hittills på att vad Sveriges regering & riksdag kommit att stå för. Senaste misstroendeförklaringen:

Sockergiganten Nordzucker litar inte på att Sverige kommer upprätthålla en stabil energiförsörjning i höst och vinter. Därför beslutet att flytta 15% eller 300 000 ton sockerbetor till Danmark för vidare produktförädling.

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/P439lb/energikrisen-skickar-300-000-ton-sockerbetor-till-danmark

Ingen större anhängare av Sagan om ringen tvingades jag googla namnet på Mörkrets torn i den episka sagan. Orthanc kallas det. 

Hyperspråklig akademiker som Tolkien var, misstänker jag en dold innebörd och då inte nödvändigtvis via en etymologi som begränsar sig till engelskan.

Kanske kan man föreställa sig sammandragningen av två ord:

 ORTH

 THANK

Etymolline.com bekräftar:

Greklskan har orthos, "rak, sann, korrekt, reguljär" från en tänkt urform:

*eredh- "high" (source also of Sanskrit urdhvah "high, lofty, steep," Latin arduus "high, steep," Old Irish ard "high").

Så mycket för att torn i allmänhet är raka och högresta. Inte mycket till hemlig mening där...

"Thank" har också paralleller i flera språk och betydde från gammalengelskan till idag "belöna eller återgälda (någon)".

"Den högreste gengäldaren." Kan det handla om att Mörkrets herrar i maktens horn belönar dem som underkastar sig Ondskans välde eller regim? 

Läste sagan men det var i tonåren och minns inte och saknade då i vilket fall förutsättningar att förstå om sagan dolde någon form av samhälls- eller systemkritik...


Inga kommentarer: