Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 september 2022

Drottning Elisabet II och Universums lagar

 


Den bortgångna drottningens horoskop har flera detaljer som råkar stämma bra med hennes världsunika 70 år på tronen. Morgonradion återger hennes första tal inför folket som 14-åring, just som Andra världskriget rullar igång. Med det kriget får horoskopets krigiska Eld & Jord-konflikt sin naturliga förklaring. Fastmer som Eld-tecknen alla faller de hus som kallas Dharma, hinduismens namn för den universella "morallag" som existerade före människors egenhändiga program och ismer och naturligtvis den förvirrade tro de hypersekulära ägnar sig åt: föreställningen att människan är alltings mått och att det, bara för de själva beslutat det, därför inte finns några "högre" världen att förhålla sig till. (I inlägget Svenska värderingar noterade jag nyligen AB:s Åsa Lindborg som skrivit en krönika som förringade det hon kallade naturlagar med etisk normerande kraft.)

Jord och Eld i friktionsfylld krock ger i primitiva horoskop en rå psykologi, en självisk typ, snar till våld. En som passar en gladiator på Roms blod- och slaktarenor (romarnas foljnöje!), vilket tills man betänker att svenskarnas blod & mord-fäbleess (krim-litteraturens popularitet) skulle betraktas som en primitiv symbolik och ett ting från mänsklighetens förflutna. Men människans natur är evig enligt astrologin, det kommer alltid att födas "Eld & Jord"-krig på två ben. Skilda samhällstyper kommer dock att hantera eftersläntrarna på olika sätt, beroende på samhällets insikt i alternativa "värdegrunder". Det går att stöpa om folk.

Drottningen praktiserade en närmast stoisk återhållsamhet och självkontroll så uppenbarligen stämmer inte "egenmäktighetssyndromet" (Eld+Jord) i det här horoskopet. Förklaringen är enkel. Det är "klipplik" Stenbock som här exemplifierar Jord-elementet och gör det på det bästa möjliga sätt. Med eldiga Skytten stigande i öster blir eldiga Mars ett av hennes bästa verktyg och planeten står i tät konjunktion med kungligheternas egen planet Jupiter och i just precis det stoiskt återhållsamma Stenbocken. Två "verksamma välgörare" (för Skytten) slår sina krafter samman. Detta är då det klippfasta och påverkar samtliga tre Eld-tecken så att den konservativ klippan (Stenbocken) är den kanske viktigaste pusselbiten till drottningens uttalanden och göranden. (Det är mycket möjligt att detta kroppsegna omen förklaringar hennes höga ålder och långa regeringstid.)

Alla tre Eld-tecken faller här i Dharma-husen (den plikt människan har mot Universum om hon vill leva upp till universums diffust förstådda "morallagar"). Det här horoskopet blir extra intressant eftersom kunglighet eller ledarskap sorterar som 5e husets signifikation och drottningen föddes med Solen (majestät, ledarskap) i just detta hus, Solens eget "naturliga hus". 

Eftersom Solen-i-Väduren är styrd av Mars och Mars här klassas som en "verksam välgörare" har vi att göra med den "goda typen av diktator" som Platon skulle ha sagt, förutom att Storbritannien likt Sverige tryckt ner kungamakten och (åtminstone för den naive) givit folket makten (genom demokrati). 

Dvs. alla dessa pappersslott i moderna demokratier är ett bara aningen mindre riskabelt styresskick än envåldshärskare (ständigt med risken att folket är så korkat att det väljer en diktator). Demokratin är långtifrån en begåvad lösning på problemet med att styra ett land eller en hel värld. Platons ideal, de kommunistiskt egendomslösa "filosofi-kungarna" blir nästa steg. Men inte förrän människans förbrytelse mot universums morallagar triggat "klimat-Harmageddon" och de människor som överlever sitter ner och fungerar över släktets alla dåliga val så här långt. 

Slutligen kommer våra barn eller barnbarn att inse att lösningen var uttänkt redan i antiken men att ett själviskt släkte tycks ha gjort en sport av att förbryta sig mot Dharma-lagarna (babylonierns budord som judarna plagierade 10 stycken av, söker ringa in så kallade "gränsvärden" vilka destabiliserar och förstör mänskligheten - 10 Guds bud har både aspekter av samhällsreglering och underliggande Dharma - regler för mänsklighetens "röda linjer" - varav det skulära Väst vanemässigt överskrider ett antal). 

Drottning Elisabet hade tre dharmiska hus ovanligt perfekta och knappast något horoskop bloggen nosat på under 13 år har haft den här andliga potentialen.

Religionens och "högsta kastens" (kungligheters) Jupiter som ascendenthärskare, Solen i 5e ledarhuset och mänsklighetens högsta goda - dess förbindelse med Dharma - här i konungsliga Lejonet, dvs Solen vars perfekta placering i 5e huset för "god karma" intjänad i tidigare liv, och kunga- eller ledarvärdighet. Femte och nionde är därmed nära förundna, en närmast idealisk härskare.

Bloggaren tittar här klentroget på sin en femtehussol - tyvärr en "verksam illgörare" - och Sverigekartans ännu värre Sol-i-femte, och undrar för egen del vilket av de tidigare liv som skymtat under årtionden av nattliga drömmar som förklarar dessa dåliga omen för en ledarskapskarriär.... Vad gäller Sverige är det desto enklare för vem som helst att se landets tillstånd och besinna hur låg kalibern på ledarskapet är: boja fast medborgarna via "arbetslinjen" för att bygga överflöd åt ett fåtal. (Givet själars många återfödelser finns inget orimligt i att anta att Solen-i-femte i vart tolfte födelsehoroskop faktiskt antyder att många återfödda har ett bagage som innehåller någon slagt maktutövarförflutet, vilket ingår som en av flera delar i den karma som ska genomarbetas i det liv horoskopet gäller.)

Hela Sverige tycks enligt horoskopet vara som en straffkoloni där lägervakterna är ett korrupt pack som sökt och hittat nycklarna hur även ett fattigt folk tillåter en vissa illustion att glida lite ovanför de andra. Och som straffkoloin kan landet mycket väl fungera ur perspektivet av många århundraden och själsgrupper vandringar genom evigheten. Hit återföds grupper och sätts omedelbart i förvar av Staten. Lägervakterna finns medlenklassen börjar få materiella ambitioner och gradvis tonar över i övre medelklassen. Denna ståndcirkulation regleras av Staten som noga ser till att Storfinansen får lejonparten i det kapitalistiska pyramidspel Sverige med deras många nyrika så perfekt illustrerar.

Om Elisabet är tydligt länkad till den goda Dharma (hela världens karma) är överbetoning av Vatten-elementet mer kritisk. Alla tre tecken är aktiverade av planeter. Jupiter ingår dock inte i triangeln och därmed är detta ur hinduiskt perspektiv ingen Stortrigon (3x120°). Men jag tycker britten Charles Carters tanke stämmer här också: 

Elementet ifråga blir alltför framträdande i psykologin och individen alltför sammanrörd med alltför många. 

Exakt vad som är oundvikligt med rollen som drottning, och fastmer som hon en gång svor att vara folkets tjänare. Eftersom Vatten är sorgens och (bokstavliga) upplösningens princip regerade hon under de årtionden då kolonialismen bröt samman eller upplöstes.

Folket, den ansiktslösa och emotionella massan, ingår här i Vatten-triangeln, men nog så undanskymda i 8e hus (Dödens hus har mycket lite att skaffa med ascendenten eller drottningens egen levande person eftersom hus 1 och 8 står dissocierade och belyser skillnaden mellan "en levande själ" (jiva-atman, en förkroppsligad själ) och en död biologisk kropp. Man kan tolka det som att drottningen i sitt slott trots allt lever ett väsensskilt personligt liv från den folkmassa som i 8e huset befinner sig utom synhåll, förutom då hon ger sig ut på publika uppdrog. 

Men kungens Eriksgator och liknade sorterar förstås dels under 10e officiella huset (makten paraderar i sina regalier) eller som den gudfruktiga drottningen säkert ser det: som del av den eldiga Dharma-triangeln, majestätet även i denna moderna tid en Guds representant på Jorden (9e huset: Guds hus) och ett normerande paradigm för hela befolkningen.

Men Vatten-triangelns solkiga sida är just låga biologiska stämningar (som instinkten att försvara sådant själens mer rationella nivåer är helt likgiltig för), och när Elisabet nu dör vill man minnas det goda och glömma hur hon rykt ihop med många kvinnor i hovet, mest känd prinsessan Di och hannes djupa olycka av kontakten med det unkna brittiska kungahuset. Här är då en annan läsart: Månen/hemmet i 8e kan representera just ett unket och till och med korrupt hemmiljö i behov av utvädring.

Horoskopet har både unika och "utvalda" komponenter men också typiskt mänskliga och felbara sidor och det sista jag tycker är intressant är drottningens självförnekande eller självrepressiva Ketu rakt på ascendentgraden. Jag har noterat självrepressiva tendenser hos andra med södra månnoden och en begränsare av den personliga dynamiken. Detta omen, som tonar ner Jupiter "högsta kast" kan förklara hur drottningen kunde kalla sig en folkets tjänare och vinna britternas kärlek så till den grad att allsköns engelska kändisar nu åmar sig och agerar folkligt sörjande. Här finns popularitetspoäng att kamma hem.

Noterar Elton John bland dem som linslusar. En homosexuell religionshatare (med begripliga horn i sidan till kristendomen) hyllar gudstroende och kristna drottningen. Vissa förnekar sig inte! 

Efter att ha justerat sin "Candle in the wind" så att den handlade om prinsessan Diana istället för 1973-versionens Marilyn Monroe skulle det inte förvåna om vi snart hör en Candle 3, med text anpassad till drottningen.

Jämför Elton Johns "dharma-sensibilitet" med drottningens:


Elton Johns äkta Stortrigon med Jupiter (enligt hinduerna) har kommenterats tidigare och då i samband hans melodisinne (i unga år, redan på 1980-talet förtvinade den talangen men då var han stor och Branschen sålde honom genom mördande reklam).

Lustigt nog samma självrepressiva Ketu i 1a husets kropp och personlighet som hos Elisabet. Det kan förklara varför han lurade en kvinna att han var hetero under ett femårigt äktenskap för att inte skada sin artistkarriär (en tid när England ännu inte "normaliserat" homosexualiteten). Men bortsett från Vatten-elementets överemotionella typ, lurar problem här vilket också påverkar Eltons förmåga att förstå sig på religion och filosofi (9e huset), ämnen som båda ägnar sig åt Dharma (eller motsvarande term i andra läror än hinduism/buddhism).

Bloggen har tidigare kommenterat "horoskopets bästa hus", det nionde, som ett svåruppnåeligt hus. Det måste finnas en kontakt mellan det mest jordiska - den egna kroppen och det ego som utvecklas ur den. "Kedjan" kan vara bruten redan på denna låga nivå, före var sig Månens känslor eller Solen som själen eller kognitiv förmåga. Flera faktorer måste sköta sig väl i ett horoskop innan man kan tala om att individen har en aktiv del i det universella ödet/Dharma eller 9e huset.

För Elton ser det kört ut. Utan att gå in på alla led, är Skorpionascendenten inte vän med Saturnus, illa placerad i 9e huset för gensvar på Dharma. Skorpionen har en dödsaspekt precis som Saturnus, och ändå är de inte vänner. Det beror kanske på att zodiaktecknen fordom betraktades som levande västen (zodion = litet animerat väsen/levande djur). 

Om nu Skorpionen som levande princip indikerar naturens fortplantningsdrift (vilken framkallar döden eftersom naturen är en ström av tillfälligheter) kan man föreställa sig att Saturnus som Liemannen i synnerhet är en dålig planet eller realitet. Naturens evighet (som består i att tillverkar kortlivade kryp) måste försvåras så att Naturen som västen kan åtnjuta Sitt eviga liv. Därmed blir den asketiska munken/nunnans Saturnus ett hot mot naturens sexualitet. (Saturnus som asketen indikerar en högre evolutionsform än naturens arter som alla fortplantar sig för att skänka evigt natur åt väsendet Naturen.)

Zodiakens konstruktion och hinduernas slutsats är entydig: Skorpionascendenten (Mars i Vatten-läge) hämtar som eller sina verksamma välgörare enbart de två andra Vatten-härskarna Månen och Jupiter (fruktbarhet och Jupiters "expansion" eller "artförgrening"). Vatten står för många goda kvaliteter som empati med de svaga, men intresserad av Dharma är svagt. 

https://siderisk.blogspot.com/2009/04/planeternas-hemmatecken.html#verksam-natur

Möjligen via dödsfruktan kan mer filosofiska frågor göra entré i Vatten-akvariets slutna värld, men elementets karaktär brukar ofta stanna vid vidskeplighet och bara i sällsynta fall ta en metafysisk inriktning. 

(Se USA-horoskopets Krabba i 9e och en extremt vidskeplig nation som föder fram religiösa sekten och fenomen, den ena mer fantasifull och knäpp än den andra. UFO-kraschen i Roswell, New Mexico 1947 har fött sådana här religionsliknande efterdyningar och en hel svans av kapitalismens produktkrängare som förvärrar den inledande sinnessjukan.

Jag har tidigare pekat på USA-kartans "osammanhang" mellan Månen i Luft och dess 9e hemmahus i Vatten som grund till att misstänka ett harmlöst men virrigt och grovt obildat folk med tendens till extrem vidskepelse. Något skarpare hjärnor sprider sedan den amerikanska folksjälens störningar till hela världen som "mördande reklam" för deras egen storhet.)

Elton John som homo (Vaten/Luft igen, elementen mixar inte väl) var naturligtvis olyckligt lottad eftersom han inte ens hittar någon samhörighet med sitt biologiska kön (Vatten). Kanske är det den i 9e religionshuset illa placerade dörrvakten Saturnus (en kall planet) antyder. Huses port är ständ och följden blir rena anti-dharma-budskapet. Med kristet bildspråk: en i satans trupper som inte har tillträde till de högre reigionerna. Elisabet hade långt ifrån en perfekt dharmisk indikation eftersom kriget mellan Eld och Jord kvarstår som friktionskapare som ger många bevärsliga eller motspänstiga situationer. Men i jämförelse med Elton hade hon en karta "att dö för".

Ren dharmisk sensibilitet skulle se in i Vatten-akvariet och utan fördömande notera hur småspigg som Elton John kämpar i blindo mot demoner. Ett perfekt harmoni med Dharma / den universella lagen förstår varelsernas kamp mot den ignorans som "syndafallet" till planeten Jorden förorsakat själarna. T.o.m. en Adolf Hitler eller Jimmie Åkessons problem blir begripliga eftersom också de är spelpjäser för Dharma som i var instans är medveten om hela färden från Alfa till Omega. 

Här går man bortom mänskliga moralkakor (som har med Saturnus och samhällsrestriktioner att göra) och når 9e husets komplexa frågor, t.ex. hur Gud och "hans" s.k. allvetenhet eller försyn (providere, av provideo) förhåller sig till människans förmodade fria vilja. På den här nivån aktiveras frågan om mänsklighetens (periodiska) självförstörelse faktiskt är inskriven, t.ex. i denna tid av Klimatomläggning. Är Putin - utan att fullt ut förstå sin större roll - egentligen en dharmisk spelbricka och Gasvapnet ett sätt att söka rädda Västvärlden från sig själv? Kommer Putin att trigga en aldrig skådad ansträngning att ta fram "hållbar" energi?

https://www.dn.se/varlden/tippningspunkter-redan-nara-att-nas/



PS. Den ultrakonservativa drottningen hade sin Dharma-indikator Solen baserat på Mars i Stenbocken i 2a huset för den materiella basen. Det är ett omen av räckvidden för den del av Dharma hon hade att betjäna. Imperiets kronjuvel Indien hade tillkämpat sig sitt oberoende några år innan Elisabeh tillträdde men hon översäg ändå Storbrittanniens nedmontering som stormakt. 

Kan detta ses i horoskopet? Jag tror Månen-i-Krabban i nedmonteringens 8e hus visar "imperiets svanesång" eftersom Månen (regionen man försvarar) är tätt förbunden med nämnda Stenbock i 2a huset för Kronans personliga ägodelar. Notera här att drottningen "dharmiskt" representerar något större än den egna kroppen/personen. Även detta antyds av konjunktinonen Mars/Jupiter om man ser till hur dessa två binder ihop hus och pekar vidare som skisserat i det föregående.

Fritt fram att spekulera hur ett ännu starkare Dharma-horoskop skulle kunna se ut, ett där inte längre det begränsande Jord-elementet hindrar individen från att förnimma mer av Dharmas natur än materiella eller "emotionella" plikter mot ett folk. Det skulle kunna vara ett horoskop för en mänsklighetens ambassadör redo när utomjordingar använder och befriar arten från ett ansvar för planeten de inte klarade att hantera.


Inga kommentarer: