Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 september 2022

Nazisten Eichmann och hans "banala ondska" omvärderad

 


I DN publiceras på själva svenska valdagen - säkert inte utan baktankar - en kulturartikel som reviderar bilden av judeutrotaren Adolf Eichmann som torftig pliktdriven byråkrat ("den banala ondskans" ansikte). 

Att han var intensivt partisk för sitt eget folkslag och därför lika intensiv judehatare är gamla nyheter, men nytt för bloggaren är att den sekulära judinnan Hannah Arendt knappt hinner kallna i graven förrän historien skrivs om, nu stödd på uppgifter om och från Eichmanns egen hand från hans sista år i dold exil. Dessa läste Arendt aldrig men hade garanterat fått henne att stryka hela den tes hon blivit känd för..

Alla tycks förpliktade att värna den avdöda Arendts eftermäle men sanningen är, berättar artikeln, att hon inte ens satt med under några av rättegångens nyckelscener där den "lugna och sakliga byråkraten" hon finner trovärdig faktiskt pressas att röja något annat under ytan. Några av de avslöjande rättegångsscenerna körs om och om i kabel-tv:s historiekanaler.

Nytt och intressant i DN-texten var dock att historierevisionen nu framhåller att Hannah Arendt nyligen innan Eichmann-rättegången formulerat en doktrin om att nazismen och stalinismen visat prov på ett nytt samhällssystem, den totalitära staten. (Här kan man undra hur hon hade det med historiekunskaperna, har inte många forna kulturer och t.o.m. civilisationer uppvisat totalitära drag?) 

Just denna kunskapsbit fick mig att titta till Arendts karta och Eichmanns också. Nazisten har figurerat tidigare på bloggen men det var före jag hittade hans trovärdiga födelsetid. Bara ett par ord om byråkraten, nu utifrån det välkända skrivbords- eller byråkrattecknet Jungfrun i öster. Det är ett Merkurius-tecken, intellektuellt med  betoning på Jord-elementet, en mer praktisk typ av tänkare, varav sysslor som "samordnare" och andra uppgifter som i äldre tid tillhörde sekreteraren. (Visst måste möbeln sekretär med nedfällbar skiva för skrivuppgifter ha med den försvunna yrkestiteln att göra?)


Eftersom en mängd planeter (bl.a. ascendenthärskaren Merkurius) befinner sig opposit i Fiskarnas tecken uppstår hos Eichmann en klassiskt diskriminerande typ, Merkurius ÄR ju urskillningsförmåga och logik vilka kan urarta till diskriminering. Fiskarna är den diskriminerande motparten; hinduerna likställer tecknet med "världens offer" eller mer generellt "oreda" eller "kaos". Opposit en kritisk och petig men noggrann Jungfrupersonlighet uppstår ett märkligt band mellan mobbare och hackkyckling: Fiskarna landar i 7e huset för allianser eller knutna band. Eichmann har således en potentiellt riskabel diskriminerare inom sig och en suspekt förmåga att växla mellan sig själv och "den andre" i 7e - spela oskyldig eller närmast offret! 

Men det blir värre än en kappvändande lögnare som projicerar helvilt på "den andre". Med en korrupt Mars i 8e huset för dålig karma och död, verkar denna dolda illvilja från egocentriska Väduren mot etniska tecknet Krabban i 11e idealhuset. Att attackera små grupper (Krabban) blir en nästan omedveten passion från denne "byråkrat". Det tillagda klockslaget är viktigt för de äldre inläggen kunde inte se hur perfekt planeterna ligger i husen för att spela ut en maximal mängd elaka budskap. 

Ett har bloggen noterat förr: de nazistiska arbetslägrens återinförare på svensk mark, Fredrik "stridshingsten" Reinfeldt hade känd Jungfruascendent och delar Eichmanns Fiende: Saturnus-i-härskarläge-i-Vattenbäraren-i-6e-huset för Olyckan eller Fienden. 

I båda fallen handlar det om att frukta-hata och se som fiende en grupp eller en annan grupps ideologi. I just dessa fall handlar det förstås om att både Reinfeldt och Eichmann avskydde den kollektivistiska socialismen, svensken den högervridna och efter honom nu nästan färglösa socialdemokratin och Eichmann naturligtvis Mars-hatande den judiska folksjälen, som efter den socialistiska zionismens födelse med insikten att européerna alltid skulle hata och diskriminera mot judarna började överväga att repatriera till hemlandet. (Säkert trodde Eichmann på falska tillvitelser om att judarna ämnade ta över världen - tänk förfalskningen "Zions vises protokoll". Se bara demonen Rahu i etniska Krabban som ett slags "anti-ideal" Eichmanns onda Mars kastar sin 90-gradersvinkel mot.)

Eichmanns karta visar perfekt motsättningen mellan en personlighet i Jungfruns tecken som står för individuell om-sig-och-kring-sig-mentalitet och är helt främmande för Vattenbärarens större vision (för t.ex. ett helt folk) sex steg längre bort i zodiaken. Att båda föddes när Vattenbärarens härskare Saturnus (organisatör, samhällsstruktur) stod i härskarläge gör bara "fienden" som mycket mer skrämmande från små pappersvändare och "var-sak-på-sin-plats-pedanter" som räknenissarna Reinfeldt och Eichmann. 

Jag har horoskop för en handfull Jungfruascendeter som nitiskt intagit sin plats i statliga verk och myndigheter och som samtidigt haft en eller flera planeter i 6e fiendehuset. Men i dessa fall har jag istället noterat hur deras inbillade fiende projicerats på något annat än det "Vattenbärar-system" man själv arbetade för. Man biter inte den hand som föder en!

Människan är en art kapabel till oändligt mycket hyckleri och dubbelspel inför sig själv. Relationen mellan 1a jag-medvetna och 6e huset kan ibland vara rätt vag, särskilt om det handlar om en ego-Jungfru av låg kaliber, typen som knappt ens kan redogöra för omvärlden eftersom självkulturen (mode, smink, heminredning m.m.) är så viktig att 150-gradersavståndet (inkonjunkt) till 6e huset i princip är som en död telefonlinje. Samma "radiotystnad" gäller från Eichmanns mordiska Mars-Väduren i 8e gentemot 1a jagmedvetna huset. 

Naturligtvis är den personliga döden inget man kan vara medveten om, men just därför blev byråkratens Mars-Väduren i 8e så mycket värre. Mars aggression riktar sig mo 11e idealhuset och den lilla etniska gruppens Krabba. Han tycks ha burit en omedveten drift att vilja skada eller bekriga "Somalitown, China Town, Little Italy" - som ett 11e husideal. Eichmann bars av samma ovilja mot etiska områden som - tyvärr - Magdalena Andersson råkade röja under valspurten utan att det störde det svenska folket nämnvärt (eftersom svenskar har fötts med en väldigt usel nationell karma, en blindfläck som jag just skriver om).

*****


Hannah Arendt har den tvivelaktiga Stortrigonen (3 x 120° och hinduerna kräver att Jupiter är deltagande). Eftersom den bygger en Luft-triangel inser man att hon överdriver sin intellektualitet och med samma Saturnus-position som Eichmann men i ett bra hus, hennes "högsta goda" blir DN-texten trovärdig som säger att hon missade Eichmanns ondska därför att hon var fixerad vid sitt eget sekulära "högsta goda", sin nya tes om totalitär makt. (Maktplaneten Saturnus i 9e får illustrera hennes sekulärt filosofiska program och "nyupptäckta" totalitära stat eftersom så lite övrigt i kartan lyfter mot sann filosofi eller religion.)

Här kan man notera att Arendts "intellektuella sida" inte gör henne något gott alls. Hon ville väl men Jupiter (den Stora Välgöraren) förvandlas till en "verksam illgörare" för henne personligen när den stiger i öster i Tvillingarna. Detta tecken representerar korrekt information och Jupiter är tillväxtfaktorn som varje kommunikatör måste undvika eftersom den blåser upp och vanställer den ursprungliga informationen. 

Att hon ändå ges ett gott eftermäle trots misstaget med "den banala ondskan" kan kanske tillskrivas hinduernas sätt att trassla sig ur svårigheter: även den onde rike mannan kan släppa några brödsmulor i från sig, och här står Jupiter i kontakt med hennes ascendenthärskare i Vågen i det kreativa 5e huset. 

Arendt är som en sämre version av den här bloggaren som också har Tvillingarna stigande och Merkurius-i-Vågen-i-femte. Fastmer som bloggaren tagit korrekt information data på allt större allvar vartefter livets fortskridit. Här är Merkurius också bloggarens Atma Karaka (själens orientering) då den nått det högsta gradtalet i sitt tecken av alla planeter och har sin Merkurius-disponent Venus välplacerad i Lejonet (Venus gäller som en av Tvillingascendentens goda vänner).

Inget av detta kan sägas som den sekulära tänkaren Arendt där ingen planet kan slå krigaren Mars som i Lejonets 30e grad 8i 3e kommunikationshuset kniper rollen som "själens åtrå". Dessutom lider hennes Merkurius viss förklening genom att disponenten Venus redan lämnat sitt härskarläge Venus och nu är distinkt dissonant i Skorpionen. 

Luft och Vatten är inte element som utvecklar någon vidare synergi bland primitiva typer. Musik kan vara ett undantag: ett fall, en god musikervän, har en liknande Våg/Skorpion-problematik och föredrar dissonant och plågad musik. (Hitler hade förstås kallat det "dekadent konst"). Primalskrikande isländskan Björk är en annan som också har Våg/Skorpion-problematiken - harmonin rubbad av döden som granne! Det går inte att undvika att tänka "Förintelsen" när man ser zodiakens kanske svåraste övergång, den mellan ett njutbart esteticerande (och inte sällan banalt) liv i Vågen och den avgrund Skorpionen essentiellt indikerar.

Men här ser man hur astrologin har många sätt att berätta liknande historier: bloggaren (ett enkelt och tydligt horoskop lämpligt i nybörjarböcker) har fattat allt större intresse för kommunikation ju mer Atma Karaka Merkurius gjort sig förmärkt genom livet (AK är en slags precisering av Solen/atman/själen och Solen sägs allmänt ha hittat sitt vid 38-40, utom i Sverige då diskrimineringen på arbetsmarknaden börjar redan då - Sverigehoroskopets Sol är "verksamt ond" och förklarar att detta land blivit en lekstuga för unga och oerhört omogna själar). 

Men bloggaren sin "själsliga lidelse" i 5e huset för "lek och nöje" (och god karma enligt hinduismen). Detta är inget streberhus eller något man egentligen kämpar för. Livet är en lek försåvitt inte dålig karma sätter käppar i hjulet så att Disharmoni ger själen möjligheter att utvecklas vidare.

Arendt ville också ägna sig åt kommunikation, men nu är det energins Mars i 3e kommunikationshuset som är symbolen! Hon lyckades som skribent (gissa betydelsen av en tursam Jupiter i öster) även om historiens dom blev hård. Berömd för en tes som visserligen delvis är korrekt (slöa zombies till tjänstemän), men var patenterat oriktig i just fallet Eichmann som hon skrev sin storsäljare om. 

Här kan man se framgångens Jupiter som "verksam illgörare" - den ser ut att förbinda henne personligen (1a kroppshuset) med stor framgång, men en granskning en bit in i framtiden visar att hon själv var ett ofärdigt godhetens instrument och i själva verket sådde frön för sitt förstahus-personliga nederlag. Likt Sverige-horoskopets onda Jupiter var hon en bubbla som väntade på att genomskådas och spricka. Detta är också det öde som väntar Sverige i historien. 


Inga kommentarer: