Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 8 september 2022

Vargen och EU-ponnyn - Ryssen och gasvapnet tvingar Europa tänka om

 

En varg har rivit EU-generalens ponny till döds (under lång och blodig kamp). Så symboliskt apropå Putins nya gasvapen mot Europa!

Min första tanke vid Putins invasion av Ukraina var att "det är början på Kapitalismens globala sammanbrott och löftet om en ny och bättre värld". Sedan började striderna dra ut på tiden alltmedan ingen politisk kommentator hade något att säga om den bild av gasvapnet t.ex. AB:s Wolfgang Hansson nu beskriver som om det var en variabel han haft koll på hela tiden. 

Alla är kort sagt tagna på sängen, och den här bloggen kan mycket väl ha haft rätt i sin initiala åsikt att Putins rykte om strategiska framförhållning (Solen + Saturnus) stämmer, den är exceptionellt hög. Så hög att Väst bara kan falla tillbaka i okvädesord. Det är inte varje liv man får leva att se ett orättfärdigt ekonomiskt system dö, om detta verkligen visar sig vara kapitalismens och självtjänandets sista år. Putins tilltänkta "multipolära Storryssland" låter verkligen som en större planläggare har stakat ut mänsklighetens framtid (tillsammans med Kina).

Inför Hanssons kommentar kring gasvapnet kommer jag att tänka på den inte helt insatte amerikanska musikälskare som inför ett samlingsalbum som kom ut år 2000 intervjuade några reggaeartister på Jamaica, däribland originalmedlemmen från The Wailers, Bunny Wailer. 

Bandnamnet ändrades snart till Bob Marley & The Wailers på Stora Skivbolagets begäran - lättare för västerlänningar att fixera bara en person än en hel trio - som om musikälskare har ett spädbarns intelligens och bara kan fixera "mammas ansikte" och därigenom bygga en relation... Bunny och Peter Tosh tröttnade på den västerländska behandlingen, hoppade av och satsade på solokarriärer.

På nämnda samling, "Wiser Dread", finns Bunnys sällsynta "Arab's Oil Weapon" som gavs ut i en liten upplaga på Jamaica enbart. Musikentusiasten tar för givet att Bunny Wailers rykte om att vara "synsk" stämmer och att låten om arabernas oljeembargo mot USA föregick embargot (en följd från arabnationerna av USA:s finansiella stöd till Israel - jämför Ukraina - störig nykomling i Mellanöstern).

I intervjun från cirka 1999 och tryckt på skivomslaget gör Bunny en "Wolfgang Hansson" och spelar med, som att han kände till händelseutvecklingen i Mellanöstern i god tid innan. I intervjun säger han: "tja, man ser så långt man ser", en lagom svävande formulering som tillfredsställer intervjuarens förutfattade tankar om att Bunny som synsk.

Minnet är en osäker sak, jag var övertygad om att oljekrisen startade redan sommaren 1973, men Wikipedias artikel förlägger den till hösten om man räknar med tiden då USA-vännen Saudi-Arabien ansluter sig. Landet tvekade i det längsta men USA:s Israel-stöd avgjorde saken även för dem. Hela Arabien ställer sig bakom strypningen av olja till USA den 19 oktober 1973 (till den 19 mars 1974).

Wikipedia har klockslaget när befolkningen via tv informeras om landets ställningstagandet mot USA. Det är ett kraftfullt horoskop med betoning på Passionens kvalitet. Soltecknet (händelsens "essens") är Vågen medan härskaren Venus står i Fiendens 6e hus, vilket tydligt visar att oljeembargot bygger på uppkommen fiendskap med USA. 

Strypningen av oljeleveranser kan antydas av begränsaren Saturnus i öster men det faktum att embargot inträffade kort innan "nya" Sverige föddes visar att det är något fladdrigt över oljestrypningen, precis som Sverige inte kan bestämma sig för hur mycket vi vill sälja oss till ockupanten USA:s livsstil och kolonialpoliltik 

USA:s säljargument är att de kolonialiserade trakter som går med i NATO får åtnjuta "tryggheten" av kärnvapen. Den enda vinnaren i det här bedrägeriet är USA som sparar amerikanska soldatliv och låter kolonierna slåss och dö. Denna perversa ordning kommer Putin att omintegöra med sin slughet, vad det verkar.



Wikipedia nämner att beslutet togs en timma tidigare bakom lyckta dörren, men som brukligt är med nationalhoroskop går kungörandet gälla. Men det är en konvention och astrologin är full av åsikter om vilket horoskop som bör gälla för händelsen si eller så. 

https://en.wikipedia.org/wiki/1973_oil_crisis

Nu påstår Discogs diskografi att Bunny Wailers låt inte släpptes förrän 1974 vilket skulle göra den mindre synsk och mer av samtidskommentar. Årtalet kan visserligen ifrågasättas eftersom en uppgiftslämnare korrekt noterar att skivetiketten är feltryckt men sedan anger The Wailers som artist och en Jean Watt som kompositör. 

Uppgiftslämnaren berättar att Jean Watt var Bunnys flickvän vid tiden och känner uppenbarligen inte till att han visst själv skrev men av någon underlig anledning använde ett kvinnligt namn som alias (förekommer också i några få låtar han fick med på de första två Wailers-skivorna för det stora bolaget).

Man kan därför fråga sig om 1974 verkligen är rätt årtal. Det kan faktiskt vara en text skriven med profetiskt fjärrskådande blick, laddad med det bibliska motivet om de korkade tjänarinnorna som inte brytt sig om att fylla på med olja i sina lampor när de gick ut i natten - en klar hänvisning till USA eller för den delen Europa i tider när Putin småskruvar på kranen till Gasvapnet innan han vrider av helt och hållet.

https://www.discogs.com/release/6653651-Wailers-Arabs-Oil-Weapon

*****

Trivia 

Att skriva ut årtal - och rätt år dessutom - var ren lyx för Jamaicas skivindustri. En producent/artist, Augustus Pablo, skapar stor oreda för senare generationer musikologer genom att 1978 ha tryckt upp så många etiketter för vinylskivor att han använde dem fram till minst 1982 innan de var slut. Pappersrundlarna hade åtminstone en blank yta där man kunde stämpla namn och artist, vartefter. Det hjälpte som synes inte Bunny Wailers låt som tappade bort ena halvan av artistnamnet. 

Om fattigdomen Väst lämnat efter sig i sina forna kolonier inte var så sorglig, kunde man tycka att de kaotiska och ständigt grovt felstavade skivetiketterna från Jamaica är rätt charmigt. Ett band i synnerhet valde ett väl "stort ord" och folk på tryckerierna fick problem eftersom kundens önskemål tydligen meddelas muntligt i Jamaica. Bandnamnet var "The Musical Intimidators" ("De via musiken hotfullt skrämmande"). 

Genom klicka runt på Discogs hittade jag tre felstavningar, men det kan finnas fler:


Musically Intemidaters
Musically Intemidators
Musical Intividators

Efter en del klickande slutligen en rättstavad etikett:

https://www.discogs.com/release/5761615-The-Musical-Intimidators-Send-Me-Over-There-Bad-More-Than-That

Men då är i gengäld artistkrediten helt fel! Detta är Ras Alla & The Spears, men även utgiven på Jamaica i en pressning där man istället valde artistens äkta namn, Michael Palmer. Det är möjligt att det är brorsan Clifford Palmer - ingen ordning alls på fakta på Jamaica. Bröderna turades om att sjunga ledsång i "The Spears" och bloggen hyllade Clifford 2010 för hans (eller broderns?) råa och oborstade stil och lidelsefulla vädjanden att Västerlandet snart måtte braka ihop. Kodord: "Babylon Fall" (sic).

Att be till Gud om undergången om det så drabbade en själv, så lät det på 1970-talet i den tredje värld Europas kolonialmakter lämnat efter sig. Nu är reggaemusiken i stort död och ersatt av horribel techno åt kiddsen i Väst. Reggae kan också låta monoton (enligt vissa), men den hade ett groove (ibland väldigt komplext) och ett samspel mellan musikerna som helt saknas i maskintillverkade och stressig fascist-techno. Musiktypen för mest tankarna till hetsig marschmusik för den generation som ska offras i krig. Västerlandets sista dansmusik?


Inga kommentarer: