Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 21 september 2022

Varför kallar DN in Greider varje gång Bojs ska hyllas?

 [Fördjupande tillägg tillagda]


Jag ser DN:s Karin Bojs i DN, festsminkad och medietränad i konsten att le lagom. Tänker i samma ögonblick två tankar (är det möjligt?) - dels minnet av en bloggkommentar en bildbyline från den gamla omedvetna tiden där Bojs mer liknade en skräckslagen panelhöna. Jag påminde då om att rädsla (eller kameraskyggande) är knuten till naturens eget element, Vatten, och dess speciella förmåga att speja efter faror och ta till motåtgärder. (Den grekiska tänkaren: "Naturen älskar att dölja sig.")

Men den andra tanken slår sig fram som den viktigare. Varför tar DN alltid Göran Greider i anspråk när det är dags att hajpa Karin Bojs senaste populärvetenskapliga bok? 

Senast var det Bojs om gener som gjorde Greider lycklig. Att Bojs inte kan slå på egen trumma i DN är uppenbart, men vad har en socialdemokratisk opinionsbildare och åtminstone för en tid kristen (med den helt annan skapelseberättelse är naturvetenskapens) som gör honom speciellt väl skickad att avgöra Bojs författarskap? 

Är det för att han själv är en driven författare eller finns förklaringen i det man med med astrologin som verktyg lätt kan uppfatta som en dunkel form av vänskapskorruption? 

Båda "tror" uppenbarligen på naturen, som så många andra äldre svenskar före den ultramoderna urbana nya svensken. Greider mer lyrisk över naturen i sig än Boj. Ska man gissa om henne är hon en typiskt urban men kunskapsorienterad människa vars nedslag i naturen bör ske genom den sommarstuga ute i växtligheten som var framgångsrik borgare med anspråk bör hålla sig med.

Jag provar alltså astrologin för att se om det uppstår ljuv musik mellan  G och B på Vatten-nivån vilken jag minns att båda har - även om detaljer försvinner snabbt när man inte tar dem som sina arbetsgivare. (En hovastrolog hade i princip memorerat sin herres karta och lär ha mumlat planetpositionerna i sina drömmar.)

Författarinnan Bojs innerst, recensenten Greider ytterst, "naturlig zodiak" med ego-principens Vädur motsvarande hus 1, osv:


Aha! Båda är av årgång 1959 och med det en vag form att "vänskapstjänster" eller svågerpolitik. Att se vilken årgång två personer tillhör är knappast möjligt, tavelduken startar visserligen med de stora ödespenslarna Saturnus och Jupiter - och till vilka man också måste räkna månnoderna - men ju närmare Jorden och en exakt födelsetid man kommer, desto mer målas de stora dragen över och ges en firare utarbetning. Till sist uppstår det som inne i bubblan uppleves som "mitt" liv.

I sällsynta fall dyker två personer upp är så lika att man får intrycket av att de motsvarar exakt samma "fas" av Världssjälens oavbrutna inre omformning. Ibland bekräftar astrologin att något bortom Bojs älskade gener tycks styra den biologiska utvecklingen på Jorden, men snart dyker ett par dubbelgångare upp som inte stämmer med den antika hypotesen. 

Dock saknas nästan alltid exakt födelsetid så dessa missar kan fortfarande vara en träff. Bloggaren har lagt lookalike-studierna åt sidan eftersom han aldrig kommer att förfoga efter tillräckligt mycket data... 

När det gäller Bojs och Greider kan man ändå börja fundera igen, för formskaparen Saturnus står nästan exakt lika på deras 1959-himlar och båda har en rund ansiktsform med runda ögon. Är det en subtyp av Saturnus? eller månnoden Rahu som befinner sig i Jungfrun detta år? Eller Jupiter i Skorpionen som står i Skorpionen hos båda?

Den enklaste förklaringen till att Greider kallas in för att rosa vadhelst Bojs producerar nog ändå en effekt som bara uppstår när kartorna förs samman: tillsammans uppstår då en praktfull variant på den Sataniska axeln, paret Oxe och Skorpion. Avdramatiserat kan denna axel beskrivas som en förfallen människans kollaps ner i materialism eller rent av dyrkan av dödens region eller den fysiologiska naturen så väl som det grekiska physis som snarare beskriver den osynliga vattenvärld som människan har valt att kalla livets början, dvs de förutsättningar biologin studerar till liv i egentlig mening.

Filosofen Empedokles kallade de fyra elementen universums fyra rötter - som om vi var mer eller mindre besläktade med olika nivåer i tillvaron. Men fyra medvetandedimensioner duger också bra, astrologen använder "rötterna" mest som tecken på en individs dispositioner.

Vatten har också den egenheten att den anknyter till grekiska psyke eller själen fattad som den lägsta nivån i människoväsendet och den del som ibland stannar kvar som spöke efter den grovfysiska kroppens död, men ytterst är även den låga själsaspekten destineras mot upplösning någon tid efter döden. (Den eviga själen, beskrivs med andra symboler i astrologin).

Bojs och Greiders omhuldade gener sorterar under Vattenelementet och bara ett myrsteg från Sveriges gamla favorit, rasbiologin som idag blivit ett eländigt hackade på invandrare och arbetsmarknadens alla sätt att diskriminera mot avvikande jobbsökare - diskrimineringen mot kroppsliga och psykiska avvikelser avslöjar svenskens primitiva evolutionsnivå. Är Greider Sveriges enda biologifrälsta kändis i samma ålder som Bojs? 

Är det sådana sällan sedda urvalsmekanismer som gäller både på arbetsmarknad och i medievärlden? Jämngamla barn leker bäst? Åldersskillnad, t.o.m. rätt obetydligt är i sig uttryck för den feghet eller rädsla för det avvikande som tillhör Vatten-elementets naturliga beteendemönster. 

Instinkten börjar i "Vatten", medan gränsdragaren Saturnus sedan levererar svepskälen varför man inte fått jobbet eller domskälet till att den eller den skrivit ett Nobelprisvärdigt mästerverk. Notera hur Bojs och Greiders Saturnus står så nära varandra att det uppstår en blindfläck (Saturnus som domaren). Greider skylla hylla Boja bajs om så vore. "Mmm, organiskt" - då är det bra.

Utvecklade människor struntar i det ytliga och tillfälliga och underförstått stödjer inte heller genetiska eller medicinska forskning på det entusiastiska sätt Sverige gör. Bara ett land som förlorat sina högre själsnivåer tvingas kompensatoriskt bli ett så hälso- och sjukdomsfixerat vrak till nation som Sverige är. 

Bakgrunden i ett lortigt Fattig-Sverige binder landets intellektuella utveckling lika hårt som för 100-150 år sedan. Grundtemat lever kvar och för nationen ut i en allt värre specialisering. 

Speciaiisering: dess hyllning är tecken på sjukdom i samhällskroppen!
Generell förståelse: adelsmärket som tecknar en harmonisk själsutveckling.

*****

Ett horoskop dominerat av Jord och/eller Vatten "tvingar" ingen att bli materialist eller förnekare av själen. Däremot kan man misstänka att t.ex. Jord tenderar att föra individen mot väl ingångna, traditionella åsikter, medan Vatten är mer riskabelt och kan hamna i vilka oseriösa eller sektlika fantasier som helst. 

Här kommer horoskopets 9e hus in, med stark tillfällig ägare och kanske någon på alla sätt välgörande planet i 9e kan t.ex. ett totalt Jord-dominerat horoskop antyda en mycket spirituell tendens. Individen är utvald att se tecknen som pekar bortom sig själva.

Mest nedslående är att Luft-elementet, vars högsta uttryck är insikt om att människan är ett andeväsen, också har en lägre och mer social och/eller intellektuellt uttrycksform. Här uppstår i de sämre uttrycken snarast uppblåsta intellektuella som anser sig ligga i linje med sin tids spetstänkande och därför blir ateister eller nihilister. 

Denna typ, som kollrat bort sig anser sig smartare än den antika Luft som representerade det eviga själsväsendet befriat från de lägre verkligheternas slagg eller konkretioner. Nyckeln är alltjämt: luft = osynlig men t.o.m. mer existerande.

Eld är ett mellanting, elementet kan symbolisera det okuvliga livet som tittar ner på Jorden och ikläder sig kroppar av Vatten och Jord för att få en upplevelse av insidan, hur det är att vara ett av dessa tänkande djur. Men Elden - LIV som sådant - kan också blicka uppåt och upptäcka sin andliga Luft-kropp, och därmed börjat förvärva ett hållbart fordon som heter duga.

Bloggaren misstänker att UFO:s är själsliknande intelligenser som använder vittnenas egna föreställningar när de "tar synlig form". Detta förklarar den oerhörda mängd olika flygande tefat som får det att verka som Jorden är universums mittpunkt. Djuppsykologen Carl Jung hade egentligen fattat det här, han kallade tefaten "psykoida" manifestationer i en sen bok (1958 e 59).

https://press.princeton.edu/books/paperback/9780691018225/flying-saucers

https://www.openculture.com/2013/05/carl_jungs_1957_letter_on_the_fascinating_modern_myth_of_ufos.html

(Läsarkommentarerna under Jungs korta brev mer fascinerande än brevet!)

Med zodiaken som vägkarta kan man här tänka på Vattenbäraren och Lejonet - den kosmologiska axeln. Vattenbärarens Luft indikerar de otaliga Former som döljer sig i medvetandet, och Solen är ögat som "binder" mot någon av dessa former och leder till en visuell upplevelse som ibland tränger in i den låga verkligheten (och syns på militärens radar) men ibland förblir fenomen som visar sig för medvetandets högre nivåer men förblir odetekterade på radar som inte kan registrerar denna skyhögt högre verklighet.

*****

Även en skarpsynt recension av Bojs senaste kvinnohistoria/DNA-studier i Expressen. Man den större sanningen kvarstår: det är Universum - en följd av tidigare stadier som före vår tids materialism ingick i intelligenta tänkares tankesfär - som ytterligare ökar artikulationsnivån, samtidigt som det enskilda - naturens fallande vattendroppar - förlorar fotfästet i det större och till sist finner sig i vanföreställningen om att vara en kroppslig (delvis sant) och fri (delvis falskt) individualist. Så fattade redan forntidens astrologer dunkelt verklighetens beskaffenhet och "evolution".

Helheten är Världssjälen - eller Naturen med stort N - och livet bara ett eko, en nisch i denna gigantiska kopia av den gudomliga Intelligens som föregår världen. Detta kommer kanske mänskligheten,r kanske inte, hinna ta kål på sig innan DNA-forskningen nått det redan neandertalaren med sin imponerande hjärnvolym förnummit.

 

PS. I ett mer genomarbetat inlägg hade naturligtvis inkluderats DNA-molekylens fyra baspar belysande strukturella likhet med antikens fyra element. Detta är mänskligheten i ett nötskal: tänker i alla tider under kontroll av en högre "arketypisk" verklighet men är så grund att hon inte ser att hon bara sysslar med modeväxlingar och inte alls kommer närmare äkta förståelse, bara når samma gamla gräns för förståelsen, fast i nya kläder. Ibland är modellerna mer detaljerade och t.o.m. praktiskt användare, ibland mindre. Men det är likväl Skenets bedrägerier som håller människan bunden i en lägre verklighet.

Se hur enkelt sv.wikipedia.org/wiki/Baspar kan korreleras med "de fyra rötterna" och astrologins verklighetsbeskrivning:

DNA (dubbelsträngad molekyl):

De fyra] basparen binder komplementärt till varandra genom att A på ena strängen föredrar att binda till T på andra. Likaså föredrar G att binda till C, något starkare i den meningen att det krävs mer energi för att bryta den bindningen.

Astrologi:

De fyra elementen binder komplementärt inom sina två polariteter. Inom negativ polaritet binder Vatten till Jord, inom positiv polaritet binder Eld till Luft.

Det starkare paret (för den materialistiska betraktaren) är Jord och Vatten. (Goethes: "anden eller andevärlden är impotent" - i jämförelse med den lägre naturen)

Jag är övertygad om att den som satte hågen till, skulle kunna finna astrologins motsvarigheter i hela den process eller det arbete som pågår i kroppens celler, i de biologiskt levande varelsernas tallösa integrerade mikrokosmos. 

*****

Filosofen Alfred North Whitehead var på 1930-talet kanske först med att se kopplingen mellan antik filosofi och modern vetenskap och skapade experimentellt den svårbegripliga processfilosofin som sökte en syntes mellan de två. 

Med två sidor kvar i "The Adventures of Ideas" kan jag säga att han definitivt var akut medveten om astrologins världsbild - varför ägnar han ett stycke åt egoismen - Väduren - för att därefter övergå till en kritik av kärlek till tingen - zodiakens nästföljande Oxe? Hans tanke följer uppenbarligen en underliggande struktur här. Vädurs Eld och Oxes Jord är ett "antitetiskt baspar" binder illa (snarare: inte alls) och kan beskådas i horoskopet för den svenska nationalsjälen grova inre struktur). 

Likväl inkluderar Whitehead den "själlösa" sydbuddhismen som hos honom blir samma slags atomlära: tillvaron består av otaliga aggregerade "tillfällen till upplevelse" vilka människan kan summera via begrepp eller "universalier" som t.ex. "själen". Inte alla dessa "existentialer" bildar medvetna fenomen och i den meningen är Whitehead både platoniker och realist. Både ande och materia finns.

Hans tonvikt på "äventyrlighet" i sin kosmologi tyder på att process-ontologin är exakt densamma som den bloggen sökt formulera (till undertecknads förvåning). Eld/Luft är den supralunära världens "baspar" som leder vägen. Nymodigheter blir till materiell verklighet i morgon men för äventyraren (Väduren?) är detta redan "historia". Både den materiella och andliga världen existerar således men för för Whitehead ur fas med varandra. Och vad är astrologins verktyg om inte zodiaken med vissa tecken i eller ur fas med varandra?

Whiteheads många resonansbottnar gör honom svår att följa utan stöd i förkunskaper om tankens tradition. Bloggaren kämpar tappert och kommer (motvilligt) att läsa om boken för att förstå hans metafysik bättre.


4 kommentarer:

Susanne sa...

Apropå Greider så läste jag just idag en text av honom - "Skogen är intelligent" - där han bl a refererar till en nyöversatt bok av en kanadensisk skogsforskare: "Allt jag lärt mig av träden". Han påpekar därvid att det finns samarbete och ömsesidighet i naturen och inte bara konkurrens, och nämner att författaren öppet anknyter till de nordamerikanska folkens holistiska syn på allt levande. Han tillägger genast att detta förstås låter som "New Age i sin värsta form", men försäkrar att det ändå rör sig om "insikter sprungna ur minutiös och numera erkänd forskning". Det säger en del om hur den offentliga diskursen ser ut i Sverige att han kastar in detta förbehåll, för han vill ju inte verka som nån flummig tokstolle...
Det är i vilket fall en intressant text, och finns att läsa utan betalvägg här: https://www.arbetarbladet.se/2022-09-21/skogen-ar-intelligent

Seaward sa...

Jag tänker här på filmen Avatar där regissören James Cameron så fint fångar de blå varelsernas ekosystem som ett intelligent system. Symboliken i att ge den här världens "katt-människor" blå hud?

Kanske superhjälten Fantomen som i blå kostym höll till inne i djungeln även han? Fantomen var i Bengalen, Indien, innan skaparen tidigt flyttade honom till Afrika.

Jag gissar att blå Fantomen med svastika-märke (indisk symbol för kretsloppet) på sin ena ring är inspirerad av den indiska gudafiguren Krishna som hade blå hud även han! Tror den här gissningen dragits tidigare, men ändock: den blå andesjälen som en gästande luftbubbla i den vegetativa (grön-skimrande) Vatten-själen, en annan sort men ändå inkastad i en annan sorts liv. Myter som representationer av livsupplevelsen...

Jag brukar gärna sticka in min egen brasklapp om att Svenskt Näringsliv och besläktade fenomen valt en vulgärbild av naturens "äta eller ätas" - västerländska Ekonomisters vinklade förvaltande av Darwins observationer om evolution som anpassning (varelse i samverkan MED miljön snarare än skövlande nidbild av ett rovdjur).

Anonym sa...

"Tänker på filmen Avatar..." - Får du den associationen utan att ha läst artikeln? Den illustreras nämligen med en bild ur filmen, och det står att den hämtar inspiration ur författarens - Suzanne Simard - skogsforskning!

Seaward sa...

Nej, impressionen kom av ditt sammandrag om den "intelligenta skogen" och inte på länkinnehållet.

Jag vistas mer i idéernas värld än deras uttryck i texter och identifierade som Venus-Lejon i textens 3e hus Camerons vision av denna intelligenta skog eller natur - denna Venus i sin tur fundament för visionens Sol i 5e solhuset - så kommentaren stämmer bra med en viktig del av undertecknads horoskop. Jag tror man kan kalla repliken för "elliptisk" :)

...elliptical construction is the omission of a word or words. It refers to constructions in which words are left out of a sentence but the sentence can still be understood.
https://www.myenglishpages.com/english/writing-ellipsis.php.