Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 17 december 2020

Peter Nygård (Nya Pengar göder dekadensen)


Mitt i allt det Finlandsättade jet-settaren Peter Nygård utsatt kvinnor för, måste kan skratta lite åt eländet. Här är en modemagnat som gått den långa vägen och till sist nått positionen att bygga sig en spektakulär bostad i världens kanske mest exklusiva område (för folk som Sean "James Bond" Connery och spritfamiljen Bacardi). Och som alla veka själar som når banala målsättningar spårar Nygård ur totalt och kommer nu att åtalas för svindlerier och sex-handel.

Nya Pengar eller de hungriga individer som inte anade hur banala de var på insidan utgör ett fascinerande vaxkabinett genom historien. För att studera astrologins byggbitar är de perfekta! Sverige har någon enstaka it-miljardär, någon till pengalandet Schweiz utvandrad bankdirektör och gemensamt för alla dessa är att horoskopen innehåller rejäla missljud. Det vill säga, ont och gott är alltid representerade på himlen, men kombinationerna av omen ger falluckor.

Ta t.ex. Nygårds handel med kvinnor (inte dem som köpt hans kvinnokläder) - det är uppenbart att nymånen i Krabban (moderns tecken och Hemmets tecken) antyder något speciellt här, något inte självklart lyckat. 


Månen är ju den begärsfulla vegetativa själen och denna "irrationella" princip måste ledas förståndigt, särskilt i sitt eget tecken Krabban som omvittnar bl.a. en tydlig begärsnatur (men också ett överkänsligt revirsinne - Wikipedia beskriver ett humoristiskt grannkrig på Bahamas mellan idioten och hans närmaste granne.)

Men här saknar Månens naturliga ledare Solen vidare instruktioner - den befinner sig ju i samma instinktiva och aptitdrivna tecken. Solen kan tänkas spela under sin normala kapacitet. Modebranschen handlar helt om att göda irrationella människor med nya kläder en gång i kvartalet och jag har tidigare kalla Krabban den onda kvartalskapitalismens ...ja... moder! Den får aldrig nog eftersom den representerar en rundgång av produktion och konsumtion. 

Gamla Pengar (Stenbocken) ser ned på Krabbans brist på smak och historisk kontinuitet - Krabbans Måne stressar på i sin månadslånga "menscykel" och har ingen chans mot Stenbockens Saturnus som har 29 år på sig i sin cykel. Saturnus bygger för evigheten, Månen är bara lite skräpmat längs vägen. Den Krabba som högpresenterar inom annat än korta tempofyllda projekt har något annat i horoskopet med längre perspektiv och uthållighet.

Och Nygårds omgivande himmel berättar mer, och att han är en sådana celebritet förklarar troligen varför man knappast skulle nå längre ens med känd födelsetid, han har i sin framgång förverkligat alla himlens dåliga budskap, sånt som i arbetsslaven 9-till-5 kanske förblivit outforskat hela livet...

Ta först 11e idealhuset den här nymånen. Det är pengar och personliga tillhörigheters Oxe som är det Krabban som bara är psykiskt och overkligt Vatten behöver för att förkroppsliga sig. Som synes inget ideal alls,detta är en så primitiv nivå att bara livets naturliga process från psyke (Vatten) till kropp (Jord) gestaltas. Men 11e huset är segt som en oxe och driver på. Främst för att dubbelbudskapet är så tydligt: armodets Saturnus och rikedomens (t.o.m. den enorma rikedomens) Jupiter. 

De här två skulle kunna kortsluta varandra och ge ett liv av kamp utan nämnvärda resultat. Men här är Satan framme och viskar ohederliga ting i den normalt moraliska Saturnus. Det blir mycket oklart vara regelskaparen och gränsdragaren står för, och detta delvis pga. dess disponent (som strax kommenteras).

Och stora och lätta pengars Jupiter är den som leder vägen och t.o.m. (med knapp marginal) är horoskopets Atma Karaka (själens signifikator, vad själen åtrår).

Åtrån den här själen föddes med klarnar när man undersöker fundamentet, Oxens härskare Venus. Kvinnans, flärdens och pengarnas planet befinner sig i 2a ekonomihuset. Behöver mer sägas? Nygård inser att hans väg till rikedomen går genom kvinnor med modeintresse. Själv är han bara en tölp vars onda daimon (12e huset) är Merkurius, krämaren, marknadsplatsens tjuv och en allmänt ohederlig figur. Figuren är så patetisk att jag inte ens orkar forska i honom och jag vet inte vari hans "svindlerier" ("racketeering") består. Men det låter exakt som en Merkurius som "ond daimon".

Samvete (hus 9) saknas, hur man än tolkar omoralens Mars som för rent naturliga instinktens Krabba i 1a är ett rätt ointressant hus. Mars blir här är verksam välgörare eftersom planeten står för libido eller sexdriften som håller den lägre och irrationella världens snurrande (med kvartalskapitalismen som dess ideologiska överbyggnad). Att halshuggningens Ketu finns i huset kan innebära att samvetet är helt avknäppt. I den låga och omoraliska människans värld är således Mars välplacerad i 9e huset "det högsta goda". Men här blir astrologin mer än bara beskrivande, den anger av som räknas som "gott" ur ett helt syndafallet perspektiv och det är en övergripande värdering! 

Nymånen tecknar "projektstart" men bara i det sublunära och "idealet" i 11e sjunker ytterligare. Det är alltså inga högre ambitioner här. Läsare med några av de här komponenterna får leta noga i sitt horoskop - kanske finns där något som pekar på distans till "denna värld"... Får man bara huvudet över vatten finns goda möjligheter att se hur stat och medier förgiftar varje barn som kommer till den här världen. Peter Nygårds horoskop illustrerar uppenbarligen en så lågt fallen själ att det anskrämliga slutet på en livssaga ser nästan ofrånkomligt ut.

Allvarligt för den här projektstarten vid namn Peter Nygård är att just de som skulle tjäna honom alla hans pengar - kvinnorna - är en "verksamt ond" faktor. Märkligt nog är kvinnoplaneten Venus verksamt ond för modertecknet Krabban. Detta har att göra med att krabban slåss enbart för sitt eget så att all kooperation med detta tecken - där det starkt dominerar - blir omöjlig. Venus står för kooperation. Det skulle inte förvåna mig om det var ett kvinnligt offer för hans sexhandel som angav honom. Så att samma grundbult vilken han byggde sitt drömimperium blir det som knäckte honom. En annan läsart, helt i linje med hans  sex-trafficking är förstås att en "verksamt ond" Venus kan bli en prostituerad, precis som Nygårds kvinnor var. 

Wikpedia berättar att han avverkade fyra kvinnor och har sju barn med dem.

*****


Bonusspaning.

Ur tiotusen kartor söks här alla med nymånen i Krabban och den verksamt onda Venus i Lejonet i 2a, som Nygård. Med Krabbans nymåne är Venus alltid 11e idealhusets härskare och att "skaffa sig pengar" som ideal skulle kunna innebära verkliga lågvattenmärken och kanhända en bestickade avsaknad av "nobla" livsöden i träfflistan.

26 träffar:

  • Gustav Ludwig Hertz;22.7.1887;12:00, fysiker, Nobelpristagare
  • Jean Piaget;9.8.1896; 0:45, psykolog
  • Theodor Gaster;21.7.1906;12:00, religionsforskare, behärskade 32 antika språk och indikerar nog främst Krabbans omättlighet. Han klagade bittert och gnälligt (också ett drag hos Krabban) över att inte ha fått ingå i den tidiga gruppen som jobbade med det sensationella fyndet av Döda Havsrullarna
  • Vladimir Prelog;23.7.1906;12:00, kemist, Nobelpristagare
  • Martin Ljung;15.8.1917;12:00, komiker, lite egen
  • James Lovelock;26.07.1919;14:00, Gaia-teorin (Moder Jord har någon slags intelligens även utan nervsystem - Krabbans "vegetativa själ" kanske)
  • Darlene Love;26.7.1938;12:00, sångerska och några filmroller
  • Nils Uddenberg;27.7.1938;12:00, psykiater (i Sverige: ateistisk biologist)
  • Peter Nygård;24.07.1941;12:00, jämförelseobjektet
  • Holger Nilsson;26.7.1949;12:00, helvetespredikant: "Bränn Jonas Gardells böcker"
  • Per Westerberg;2.8.1951;12:00, moderat talman i Riksdagen
  • Freddie Wadling;2.8.1951;12:00, själfull sångare men periodiskt mentalsjuk (månascendenten ger olyckans Mars i mentala Tvillingana i 12e huset för hospitalisering och mentalvård m.m.)
  • Crystal Smith;2.8.1951;12:00, utvikningsbrud i Playboy
  • man --> kvinna;29.07.1954;12:00, präst som bytte sida (Modersarketypen drog för starkt för denna veke man)
  • Mats Adler;27.07.1957;12:00, ekonomistisk överläkare Huddinge: billigare magnetstråla de deprimerade än elchocka dem (det senare kräver även nedsövning). En skam för läkaryrket som rör in pengar i denna profession!
  • Kym Malin;31.7.1962;12:00, utvikningsbrud i Playboy (andra där Venus rakt av kan läsas som "prostitution av den kvinnliga varelsen")
  • Wesley Snipes;31.7.1962;12:00, extremt självisk skådespelare, fängelse 3 år för att ha struntat i att deklarera sina under några år avsevärda inkomster
  • ANONYM 1;1.8.1962; 3:00, stillsam kvinna född med hjärtfel
  • ANONYM 2;1.8.1962;13:39, stillsam kvinna med planer på att bli nunna, gifte sig dock och fick dotter med hjärtfel (jfr ANO 1)
  • Erik Selin;5.8.1967;12:00, vd, aktiespekulerare (ond horaktig Venus i 2a)
  • Max Lagerbäck;1.8.1970;12:00, presschef TV3
  • Paul Tilly;29.7.1973;12:00, synbarligen prostituerad hur länge som helst för lätta reklam-tv-pengar ("ICA-Ulf")
  • Sandro Wennberg;30.7.1973;12:00, högersosse, pr-nisse
  • Charlize Theron;7.08.1975; 8:23, aktris med omskriven barndom där hon såg mamman skjuta sin våldsamma make
  • Kristian 'Gaahl' Espedal;7.8.1975;12:00, homosexuell black metal-sångare, se "black metal" som Krabbans skyddande skal. Har mött åtskilliga destruktivitetsrock-fans som haft mycket Krabba, ibland som ascendent och gömt sig bakom svart smink och stora svarta kläder. Flera med olycklig barndom.
  • Hope Solo;30.07.1981;12:00, fotbollsmålvakt (Krabban = skydda Hemmet/Målet)

Utöver insprängda kommentarer kan den intresserade säkert hitta fler kopplingar till nymånen "under vatten" i Krabban och/eller dess Venus-ideal i pengahuset. Min förutsägelse grusades att det faktiskt dök upp några meriterade  Nobelpristagare här, och ett antal harmlösa individer. Men lite eftertanke hade kunnat säga det: Krabban är främst protektionistisk och mördar bara under upplevt hot. 

Närmast det scenariot kommer aktrisen Theron med oklart födelseklockslag. Men det givna klockslaget borde ha en riktigt mörk fläck i 4e modershuset (Theron har själv adopterat istället för att föda). Bloggarens vittnesmål (som kanske inte är så mycket värt) säger att 8.23 stämmer, jag blev "kär-genom-filmduken" första gången jag såg kvinnans mjukt lejonlika ansikte och no-nonsense"-blick (troligen en effekt av en prominent Mars). Astro.coms uppskattade tid ger Lejonet i 22a graden - bara 1°21' från på bloggarens Venus/kvinnotycke. Vemhelst man reagerar starkt på brukar uppvisa astrologiska paralleller. Det finns också "avtändningparalleller" - eller är det egna horoskopets störningar som begränsar klarsynen?


Men aktrisens Lejonascendent gör förstås att trygga hemmet Krabban landar i 12e otrygga huset. Här drar dessutom Skarprättaren Saturnus blicken till sig. Är detta hennes mammas mord på pappan? 

Nog för att 4e huset och demoniska Rahu är en lika god kandidat, givet en lodrät satanisk axel och halshuggningen (Ketu) av en våldsverkare (Mars) i maktposition i 10e.... Termineraren Saturnus i "onda" 12 i Krabbans tecken eller Rahu i 4e - båda kan enkelt (med facit i hand) tolkas som en kvinna som vägrar acceptera tillståndet i Hemmet. 

Före mordet inom familjen ser man tydligt Mars-mannens våld mot kvinnor (Venus) som är av Therons eget blod (Venus i 1a kroppsliga huset). Att Ketu är med Mars betyder troligen att Mars är rätt avknäppt under perioder men att våldsurladdningen kommer när bestraffaren eller halshuggaren Katu aktiveras. (Jag har inte närstuderat det tänkbara förloppet.)

Theron kan mycket själv ha varit utsatt för sin fars våld med en sådan här symbolik. I ett annat kvinnofall med Mars i 10e förekom en tafsande far och i ytterligare ett annat (olika tecken i alla dessa fall) skrämde en hysteriskt överspelande far vettet ur dottern när han hotade med självmord. Det senare fallet innehöll också överspelande Rahu med Mars. 

När inte 10e huset handlar om statsmakt förefaller det teckna fadern, vilket är irriterande eftersom sidoställda Krabba/Lejon, Måne/Sol också gäller som mor och far i astrologin! (Och för att förvärra ytterligare håller Sydindien Jupiter/Guru för att teckna fadersgestalten.)

Lilla Theron tycks närmast destinerad att få stoffet som sedan ledde henne att göra extremt framgångsrika actionfilmer eller märkliga kvinnoporträtt. Psykologiskt är det förstås "dålig karma", men hon ger på Vattennivå bara vidare det hon mottagit, en slag självterapi genom filmens värld för barndomstraumat. Är detta då att "bränna karma" eller bara förarbetet för att i senare liv kunna betala tillbaka för de överträdelser den här själen gjorde i ett liv före "Theron-upplevelsen?

*****

Skådisen Wesley Snipes är gårdagens nyheter och när bloggen var färsk fick han ett inlägg: Snipes besatthet av status och pengar. Men en omritad karta med mån- (och sol-) ascendent understryker bättre hur narcissistisk han var - det är Merkurius gav honom kampsportarens snabbhet och med Saturnus mittemot exakt tajming (Kronos). 

Men det är definitivt demonen Rahu som fick honom att anse sig stå över futtigheter som skatteverket och kravet på inkomstdeklaration, något av en idiot faktiskt! Med månascendenten blir "Stora Pengar" (Jupiter) intressant placerad i det onda 8e mörklagda huset:


Om Mars i 11e idealhuset kan man rätt säkert säga att hans ideal var att bli en bad ass! Mars är en "verksam välgörare" för Krabban men mycket till ideal är inte Oxens tecken. Visst, han byggde en muskulös kropp, så vad jag än sade om finnen här ovan ger Krabban i 1a ändå någon slags idealitet: de vill bygga sig ett hus, hem eller bara en kropp. Här är "värstingkropp" - en krigares kropp. 

Dessa själar måste vara nybörjare på Jorden! Kanske bara ett par liv under bältet, varav de fått en käftsmäll i ett och nu önskar de skapande makterna att få genetiska förutsättningar för stor styrka. Och Ödet ger dem chansen att "bara vara kropp" på nästa varv. (En typ av liv man snabbt tröttnar på, inte minst som Naturen snart börjar bryta ner sina oandliga barn igen.)

Dygnet saknar helt Ljusets kvalitet och då Rajas guna (Passionens kvalitet) slits mellan Ljus och Mörker är det här definitivt "passion för det mörka" (jag tappade bort honom i en rad av allt sämre vampyrfilmer - hans stjärna i Hollywood dalade konstant). 

De tre kvaliteterna har alltid tyckts mig märkligt instuvade i astrologin, de har ju en FÖR-KOSMISK funktion i hinduisk Samkhya-kosmologi och borde ligga så djupt in i verklighetens struktur att de inte märks på ytan, psykologiskt och fysiskt. 

Men här är de två representerade gunas så simpla och starka att de ger ett entydigt budskap, sagda passion för mörkret. I många horoskop verkar inte just det här perspektivet ge något alls, men i fallet Snipes är allt tydligt. Saturnus i Stenbocken är ren, outspädd passion för lag och ordning och det är den planeten som till sist låser in den korttänkta och fifflande nymånen i Krabban. (Saturnus har alltså först fungerat som kampsportslärare men blir senare i livet skattemyndigheten. 

Saturnus är, får inte glömmas planetär fiende med Solen och Saturnus i härskarläge står definitivt för det rätta medan Solen i Krabban har sjunkit ner i närighetens element och kommer till korta när Lag & Ordning finner anledning att knacka på Krabbans låsta dörr. Ur Krabbans perspektiv är både Sol och Saturnus verksamt neutrala, de beter sig som de är kända för. (Solen vill leva, Saturnus "kräva in".) 

Däremot är intellektets Merkurius en "verksam illgörare" för Krabban i 1a och att ha marknadsplatsens tjuv i sitt ego, omvittnar åtminstone en svaghet, en räknenisse frestad att lura till sig mer än sin beskärda del - precis som de vita kapitalisterna.

Inte för att hudfärg syns i horoskopet men se se (den judiske) forskaren Gaster i listan och hans griniga avund att inte få vad de andra forskarna fick. Att vara färgad och tydligt under Krabban kan vara en potentiell problemhärd. Krabban står i sig för små enklaver eller minoriteter, och de brukar förvisso utveckla en alarmism över att majoritetssamhället håller på att köra över och utplåna dem. Ofta har de rätt, Krabbans känselspröt är högt utvecklade, mer än dess intellektuella Merkurius.

Det verkar som om Peter Nygård och Wesley Snipes (före fängelse) lirat på samma nivå.

Inga kommentarer: