Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 december 2020

Filippa (uppgrävd för ny analys)

"Enligt riktlinjen prioriterades äldre efter en skörhetsskala som i princip diskvalificerade alla äldre på särskilt boende från sjukhusvård." (DN)

Som redan sagts många gånger: Stockholms vinsthungriga moderata överhet förespråkade "palliativ vård" - aktiv dödshjälp - till mången gamling som kunnat rida ut stormen med inte fullt så galna politiker. Det påminner det här gamla kollaget om moderatledaren Kristerssons själsbotten (även om ämnet var ett annat):


Den alltjämt rådande katastrofen i Stockolmsregionens sjukhusvård fick mig att kolla Wikipedia om hur snabbt Filippa Reinfeldts övervann skammen över sin katastrofala tid som sjukvårdslandsting och flydde i lä hos vårdprofitören Aleris. 

Den korta artikeln visar att hon stannade där i fyra år, tills den kokande vreden över den skamlöst inkompetenta hanteringen av "världens dyraste sjukhus" lagt sig och blivit till Stockholms väl dolda inre sorg. (Nu är det istället Irene Svenonius som visar upp moderaternas fortsatt inkompetenta, människofientliga och penningfixerade politik). Inför alla sina misslyckanden ska Reinfeldt ha skyllt på att det var första gången (för henne?) men testat en ny sorts upphandling och fått ett ohemult dyrt och dessutom fuskbyggt skrytsjukhus på sina händer. 

Men Wikipedia berättar (något jag missat) att hon är tillbaka i den moderata politiken sedan 1½ år. Ombudsman för den alfabetslånga listan av homovarianter, för medfött skeva och av de sociala faktorerna deformerade själar. 

Här måste man säga att Ulven Kristersson gav henne en passande position, inte olik högersossen Mona Sahlin som, nästan bevisat oduglig som förtroendevald, som sattes att pyssla med ungdom i farozonen att bli "extrema" (i förhållande till vårt döende samhällsskicks värderingar). Sen kom corona inte så långt senare, så förstår att f.d. fru Reinfeldt inte fått några rubriker, inställd festival och allt annat av verklig vikt. Jag tror regnbågsfolkets fantasiprioriteringar haft sin glanstid nu, världen står inför betydligt viktigare utmaningar.

Jag fick i vilket fall lust att granska politikerns horoskop ännu en gång, men nu med hjälp av urvalskriteriet AVASTHA. Jag dammade av den här föga använda (på den här bloggen) bara häromdagen, i samband med finansminister Andersson.

Här är den korta lathunden till planeternas uppgång och fall under resan genom ett zodiaktecken:

De fem åldrarna eller tillstånden när planeten passerar ett positivt tecken (vänd listan bakfram för negativa tecken):

  • 1a-6e°   Bala - barnet
  • 7e-12e°  Kumara - ungdomen (stark men utan erfarenhet)
  • 13e-18e° Yuva - ungdom med erfarenhet (full planetär styrka!)
  • 19e-24e° Vriddha - åldringen (erfarenheten)
  • 25e-30e° Mrita - den döende

Det som kan göra just Fredrika ett intressant övningsobjekt är avastha-betraktelsen i kombination med läran om själens signifikator (atma karaka, AK). Jag tror inte den senare användes vid tiden f.d. makarna Reinfeldt ofta kommenterades här.

Under Filippas dygn hinner Månen aldrig längre än till Lejonets 25e grad medan Solen ännu strax före midnatt är kvar i Oxens 30e grad. Det är alltså själens allmänna symbol som här blir dygnets specifika AK. En "ung själ" som tänkt sig syssla med typiska Ox-grejer: personliga tillhörigheter eller pengar. En människa som värdesätter komfort och skyr det obekväma. 

Utfransning. Det är svårt att säga om station Oxen som AK är ett framsteg jämfört med zodiakens debutant Väduren (jaget som sådant), men eftersom Oxen nu kretsar kring personens ägande, har uppenbarligen Vädurens nyfödda blick förstått att den också behöver resurser. Men alla fyra tecken i zodiakens fösta akt är väldigt jagiska.
    Till och med "kommunikatören" Tvillingarna som bör vara en neutral rapportör. Dess jagiskhet är älskarens och den fria kärlekens, en aspekt hinduisk astrologi håller levande men som grekerna tappat bort genom anknytningen till myten om pojkarna och halvbröderna Castor och Pollux.
    Modern blir inseminerad av två fäder, men bara Pollux förklarar myterna trosvisst hade Zeus som far. Myten förklarar varför västastrologin så ofta beskriver Tvillingarna som oberäknelig - den har såväl mänskliga impulser som gudomliga, fastän grekisk mytologi många gånger får Zeus att framstå som längre än människor, som simpel häradsbetäckare - det har förstås att göra med Tvillingarnas opposition till Skytten (härskare Jupiter=Zeus), också känd för att så sin vildhavre vitt och brett. Hur hinduismen ser på Tvillingarna som Mithuna, (det älskande) Paret, har kommenterats tidigare.



I samband med extraordinärt labila psyken kan visserligen människor gå från hetero till homo (eller omvänt) men Filippas Måne är stark och nuvarande arbete med homofenomenet är bara ett jobb. Kapitalisterna vet att homosexuella ofta är köpstarka (pr-nissar och mediefolk nästan hela bunten) och således värdefulla för partiet att bearbeta på med leenden och löften om positiv särbehandling. 

Horoskopet kan visst ha lesbiska undertoner som kanske tittar fram någon gång i livet, kanske under den planetära cykel (dasha) som motsvarar något identitetssvagt i kartan, men det som intresserar är vad som gjort henne till en så medioker och svag människa att hon slutet mogna som människa bortom jakten på pengar. Det Wikipedia skriver om åren hos vårdprofitörerna är rätt skrämmande: hon var chef för "affärsutveckling slash personaladministration". Kort sagt under Flippas skyddade år utanför rampljuset ägnat hon sig åt den moderata konsten att skära ner på personal inom vården så att "affärerna utvecklade sig". 

Visst är detta verksamhet som anstår en verkligt obegåvad individ, en som bara fick med sig de fyra räknesätten från skolan och inte vuxit det minsta som människa trots ett över femtioårigt liv. De som inte visat prov på vilka de är före fyrtio kan man ge upp som misslyckade liv - den store humanisten Konfucius, han som på 400-talet fvt hävdade en bra skolas betydelse för Kinas barn!

I Sverige är lågvattenmärket så lågt satt att vi i själva verket befinner oss en bra bit ner i helvetet i våra dagar. Folk har accepterat politiska åsikter som lett rakt till schavotten i en annan tid.

Frågan är om atma karaka och avastha-läran kan kasta ljus över den här politikerns mediokritet. Jag ser att hon var född i ett marinmilitärt hem, vilket naturligtvis borgar för en lika dålig utbildning som de vårdvinstdrivna skolorna som tror sig veta något om status ställer in sina barn i.

Jag upprepar tabuleringen jag gjorde för Magdalena Andersson plus reservationen att man inte ska stirra sig blind på enskilda grader. Hinduerna ger sex mognadslägen, men det betyder inte (som jag länge trodde) att en "döende" planet i  slutet av  sin färd i sitt tecken tappat sina förmågor. Nej, den är sig alltjämt vad den är, bara så mycket svagare än den planet som står i mitten av ett tecken och har både ungdom kvar men också erfarenheter.  Jag kan tänka mig att de gamla kineserna med sin höga värdering av ålder och vishet hade viktat planeternas betydelse annorlunda!

Faktum är att hinduernas AK väcker misstankar: själens "röst" är alltid den planet som hunnit till det högsta gradtalet. Men ju längre fortskriden, dess svagare inflytande vid tolkningen. Någon mer än mig som här ser en tradition som tappat kontrollen och innehåller självmotsägande spelregler? Att planeten "åldras" baklänges i Jord- och Vattentecken förenklar inte förståelsen av den här parametern!

Min förklaring är (som genom åren) att positiva Eld och Luft beskriver den verkliga världen, andevärlden, medan Jord och Vatten är en bakvänd lägre värld, som i Platons liknelse med människor som bundna fångar i en grotta, och med ryggen mot grottmynningen. De kan bara se den verkliga världens ljus mot grottväggen och de är sina egna skuggor fångarna ser mot väggen.
     Kanske skiljer Avastha-läran på riktningen som man kan tala om själens "väg ner" och "väg upp" ur grottmörkret. På nätet går det inte att hitta några förklaringar, antingen för att hinduerna glömt vad traditionen betyder eller för att nätastrologin är lika ytlig på nätet som hos de flesta utövarna. Den som vill förstå varför klockan tickar, besväre sig inte.

Så varför blev Filippa aldrig mer än en liten räknenissa? Här ska inte it-fascisterna skyllas direkt trots att de översköljer världen med alltmer värdelösa prylar som får vanligt folk att börja tänka i sifferrelationer som ytterst säger så lite att man kunnat tänka ut samma sak utan en tech-pryl som mäter din kroppsmassa blah blah. Meningslösa data för en sjukt narcissistisk mänsklighet. 

Ett slätstruket svar vore att Filippa är en utfyllnadssjäl på jorden, en av dem som är födda att följa med strömmen och redan i barndomen visar sig lydigt lyssna på auktoriteten och låter sig präglas av den. Misstänksamt lydiga barn är nästan alltid lätt underbegåvade, och genom att stanna vid en dragning till siffror (eller ekonomi) bevisar de detta. Pytagoras skapade för 2500 år sedan ett hemligt sällskap runt grundtalen och det är fara värt att den här bloggen också verkar på en rätt simplistisk nivå. Men återkommande läsare vet att här åtminstone sker en del problematisering.

Flippas planeter enligt Avastha

* inledande minus = räkna från tecknets slut)
* fast Rahu/Ketu alltid är retrograda i rörelsen, bortse från detta

-SOL 30 (AK): bala, barnet

+MÅNE ~17: kumara, yuva eller vriddha
(bristen på klockslag visar sig här, men Lejonmånen taget för sig är inte en dum placering eftersom den i teorin kan återblicka lika mycket som Solen förmår ge)

+MERK 24: vriddha, åldringen

-VENUS 15: yuva, erfaren ungdom

-MARS 24: kumara, oerfaren ungdom

-JUP 11: vriddha, åldringen

-SAT 18: yuva, erfaren ungdom

+RAHU 12: kumara, oerfaren ungdom

+KETU 12: kumara, oerfaren ungdom

Som synes är det ingen succé att ha sin AK som "bara barnet" och då i synnerhet när det är Solen som betecknar allmän kognition/förståndsförmåga. I vad mån dessa två parametrar tagna tillsammans förklarar den misär Filippa dragit in stockholmarna i och för vilken de nu måste betala in skatt samtidigt som de kriminella moderaterna tillsett att vinstdrivna välfärdsorgan snor åt sig, får var och en bedöma. Men jag tror bristande intelligens är förklaringen till att man till att börja med blir moderat. 

Att det här horoskopets Måne - speglare av solljus - är aktiv och eldig, bara förstärker bilden av en individens nivå där initiativen uppstår (Sol-Oxen). En Måne i ett annat tecken än just den sceniska dramatikern Lejonet hade inte fullt så tydligt avslöjat att det är en lyxglidare vi har att göra med. En sådan som inte kunnat få jobb på öppna arbetsmarknaden pga. bristande begåvning, men som lever skyddat i Eliten och där hittar sina vänner. (Notera: dessa är svepande resonemang. Intellektets Merkurius i hemmaläge i Tvillingarna förbättrar inte intelligensen men kanske ger en mer välsmord tunga, och det är allt en kommunikatör behöver ha.)

Den här utvärderingen av avastha-styrkorna (som tagna för sig kallas en mindre betydande tolkningspunkt) är relevant på ytterligare sätt. När födelseklockslaget är okänt får sinnelagets Måne gälla istället. Månen i Lejonet har Solen som disponent och genast är vid framme vid problemet.

Dessutom skorrar det illa när Eld och Jord kommer samman. Elden tycker sig se så långt och är så begåvad i sin egen fantasi, men verkligheten illustreras av Jordelementet och den säger nej om inbilskheten är total. Det blir en totalkonfrontation och Filippas hastiga sorti till Aleris (Eliten skaffar jobb åt Eliten), visar att Nya Karolinska var just en sådan frontalkrock med låg förståndsnivå och verkligheten.

Ett tredje perspektiv är att Pengar/Venus och Gigantiska Pengar/Jupiter här landar i 12e huset för förluster. Planeter i denna sektor har ibland något totala verklighetsfrämmande över sig (kanske beroende på att de levt isolerat från vida världen) och för en ekonom eller någon med budgetansvar att ha sagda planeter här, luktar katastrof lång väg. 

I horoskopet står Venus - kvinnlig fägring i den mest ytliga tolkningen - exakt i sitt teckens mitt och blir därför en "ung kvinna med erfarenhet (har fått mödomshinnan tagen)". Detta är precis den aura Filippa i bloggarens ögon utstrålar: en "preppy" moderat stockholmskvinna som utstrålar ungdomlighet (Solen / identiteten som är "bara barnet" kanske hjälper till).

Sinnelagshoroskopet säger nu inte att hon 12e-husoffrar varken Venus eller Jupiter. De hänger ihop via konjunktion och lyfts fram eftersom de existerar i sinnelagets (Månen) hemmatecken Krabban, och i det här sinnelagshoroskopet (hon delar med 3-350 andra svenska barn födda samma dygn).

Men eftersom 12e huset också kan läsas som en förlustbringande "ond daimon" var  det här dygnet otursfyllt för alla de som tänkt sig bli storfräsare eller skönhetsdrottningar eftersom det sinne som härbärgerar båda välgörarna faktiskt är en falsk demon som intalar personen saker som inte stämmer med verkligheten - se dessutom återigen skärningen mellan Eld- och Jordtecken.

Horoskopet för detta dygn innehåller verkligen svåra prövningar för de klent begåvade som ändå råkar hamna i ekonomiska beslutsfattarpositioner - två gånger i följd - pga. den svenska vänskapskorruptionen.

Filippa Reinfeldt är ett perfekt exempel på hur lågt svensk politik - kanske all politik i västerlandet - sjunkit. För var politiker som straffar ut sig kommer genast en ny av samma kaliber - det är tragiken i den svenska versionen av demokrati.

Inga kommentarer: