Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 december 2020

Hitlers navamsha

[En opublicerad text från december 2011. Ämnet navamsha berördes i nov 2020 men i denna text används det evigt populära exemplet Adolf Hitler. Det märks att texten skrevs för nio år sedan, bloggarens eget bidrag till ämnet är litet, men ett annat inlägg om navamsha har legat i pipeline under hösten och följer inom kort.]
 
*****

Länken till en kvinnlig indisk astrolog ger den mer konventionella bilden av vad man använder "niondedelningen" till. Samma idé presenteras i den grundliga introduktionsboken "Light on Life", niondedelningen tar möjligen över födelsehoroskopet i mogen ålder, men faktum kvarstår att man åtminstone halva sitt liv lever i spänningen mellan den yttre världen och den inre POTENTIELLA (inte förverkligade) individ som navamsha indikerar. 

I första stadiet används navamsha till att säkerställa födelsehoroskopets styrkor, genom att studera motsvarande planet i navamsha. Bara när båda instanserna av planeten ser okej ut, kan man ge toppbetyg. Av naturliga skäl använder inte bloggen navamsha eftersom födelsetiden så sällan är känd för officiella personer. Dessutom skulle ett harvande med två horoskop blir totalt tråkiga texter. Att fånga särdragen i det "yttre" (födelse-) horoskopet räcker rätt långt.
 
*****

Astrologen Kundalika Shastri beskriver kartorna som förhållandet mellan en radiosignal (navamsha) och radioapparaten (rashi eller födelsehoroskopet). Jag skulle vilja vända hennes analogi och inte tala om svaga signaler (navamsha) utan om att en billig radioapparat helt enkelt har så dålig sensitivitet att livsödet är fruset och bestämt - den inre människan kommer inte igenom, fast signalen kan finnas där.

Skulle dessutom både radiosignal och radiomottagare vara svag, då har vi alla dessa livsöden som ger brottsrubriker i tidningarna eller helt enkelt vanliga enkla människoliv, utklippta efter mall. Inget värt att skriva hem om. I all oansenlighet kan man ändå träna på alla livets stora teman: väga egenintresse mot gruppsolidaritet, plikttroghetenhet och laglydighet mot innovation och kreativitet, o.s.v.

För att säga det en gång till, i klartext: ett problematiskt födelsehoroskop kommer bara med svårighet att medge ett förverkligande av en eventuell högre potential i navamsha-kartan. "Den inre människa" man kanhända känner sig sig som - skulle kanske inte bekräftas fullt ut av omgivningen eftersom verktyget/radioapparaten inte förmår återge signalen särskilt bra. 

Faktiskt, man skulle kunna fungera över om en väldigt svag yttre karta och en i några bemärkelser väldigt stark inre (navamsha) skulle kunna teckna kognitiv dissonans! Tänk, att ha massmördaren Anders Breiviks födelsetimma och studera den yttre och inre kartan ur just det perspektivet! Fast, ständige Adolf Hitler har ju födelseklockslag så att både navamsha kan göras utifrån rashi (grundhoroskopet)




I navamsha startade Skorpionen som ascendenttecken mindre än sex minuter före Hitlers angivna födelsetid och ersattes 12½ minut senare av en Skyttascendent. Eftersom den angivna tiden 18.30 är en smula osäker blir också navamsha-kartan det. Men när man funderar över "den inre människans" ascendent tycks Skorpionen stämma!

Body                Longitude (in D-9) Nakshatra

Lagna                9 Sc 30' 36.88"   Anu    
Sun - BK            16 Ge 33' 08.39"   Ardr   
Moon - PK            8 Le 55' 40.26"   Magh   
Mars - GK            6 Sc 45' 14.53"   Anu    
Mercury - DK         0 Ta 23' 14.19"   Krit   
Jupiter - AmK       23 Le 26' 57.29"   PPha   
Venus (R) - PiK      9 Sc 29' 24.45"   Anu    
Saturn - MK         10 Cp 22' 58.79"   Srav   
Rahu - AK            3 Ta 45' 07.11"   Krit   
Ketu                 3 Sc 45' 07.11"   Anu      

Jag tänker inte återge den skrämmande usla gynnsamhet författarna de Fouw/Svoboda noterar redan i Rashi-kartan i sagda introduktionsbok. I sitt exempel på indisk analys visar de hur mycket den här astrologin avslöjar svagheten i födelsehoroskopet. (Hitlers karta har alltid givit västastrologer bekymmer.) Därmed blir så att säga det av mindre intresse huruvida "den inre människan" var en gud som ville ut och ta världen i besittning. 

Men någon gud var han naturligtvis inte - dödens tecken Skorpionen stiger och den innehåller en serie kritiska placeringar. Är det inte en krigsherre vi ser stiga fram i medelåldern? Skorpionen med krigets Mars i härskarläge i första huset ger en viss parallell till Fredrik Reinfeldts Mars i första i Jungfrun och hans lögnaktiga krig för den totala själviskheten, för att framstå som en sann ledare - bl.a. genom Moderaternas generande historieförfalskningar - och hans eget fabricerade utspel. (Han vet att han är påkommen nu och uppträder enbart efter noga påläst manus!) Även Hitler ljög obehindrat och det tror jag omoraliska Mars i stigande kan ha bidragit till.

Men riktigt illa är att Mars bildar ohelig allians med Venus så att Hitlers syn på kärlek var brutalitet! Att detta inte är en normalt förhöjd libido framgår av att också demonen Ketu stiger i första huset, den halshuggna demonen.

Vad Hitlers inre horoskop ger oss är en nyckel till de obekräftade rykten enligt vilka diktatorn sades vilja bajsa ner de kvinnor han hade sex med och så störd som den här "inre människan" är i Skorpionen, anus och avföringens tecken - att ryktet inte alls verkar osannolikt. Faktum kvarstår att ett antal av Hitlers kvinnor begick självmord eller försökte efter att ha varit tillsammans med honom...

*****

Till sist säger den kvinnliga astrologen att navamsha-kartan ska betraktas som ett verktyg som kompletterar födelsehoroskopet men inte gör det överflödigt! Det skiljer sig från det synsätt jag återgav här, att, givet att att födelsehoroskopet inte är alltför klent, navamsha stiger fram i egen rätt i medelåldern. Den tanken tycks den kvinnliga astrologen inte förtrogen med. Om det lilla fotot är rättvisande verkar hon knappt mer än tjugo och har kanske inte tänkt så långt fram än...

Inga kommentarer: