Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 december 2020

Det sinnessvaga förslaget: upphöj människan till Gud

[Undanträngt inlägg från 12/12]

I inlägget Advokat: Licens att stjäla noterade att de fyra "fasta" (tamasiska) tecknen inte är mycket för lösningar som ligger utanför deras egen låda.

Efter att ha läst om en recension av vetenskapsidiotin från evolutionsbiologen Steven Pinker (en så spränglärd och smart text som man aldrig möter i svenska tidningar, helt enkelt för att Sverige valde fel väg vid någon tidpunkt, eller alltid var utdömt), hamnar jag på dessa ord från recensenten:

[Positivismens fader Auguste] Comtes kärnidéer - förnuft, vetenskap, framåtskridande och humanism - är precis dem Pinker staplar precis i början av sin bok som Upplysningens centrala värden. Intressant nog nämner ingen av dessa [ateister båda två] "frihet" eller "tolerans".

Här tvingades jag för andra gången under läsningen av ett guldkorn på nätet konsultera horoskopsamlingen, och konstatera att bloggen redan hunnit avhandla de kända namn som är viktiga för mänskligheten. Vad gäller kändisar och politiker saknas hur många som helst, men jag tror jag prickat in de flesta som skapat västerlänningens mentala störningar. Ja, 2013 hade bloggen redan kastat loss ankaret och börjat uttrycka sig så skarpt (åtminstone ur det svenska perspektiv från vilket man inte tror det är något fel på vår livsstil):

Comte, en störd sekularist

Självklart kan man skriva en text lite bättre x antal horoskop och erfarenheter senare, men det enda jag vill peka på här är bokrecensentens menande påpekande: "frihet" och "tolerans" verkar inte så viktigt för de som tror sig vara upplysta. Och det knyter an till texten om advokaterna bara några dagar tidigare, för vad ser man i Auguste Comtes födelsehoroskop om inte denna brist på tolerans för det som ligger utanför deras egen box eller modell?¨

Det är idel fixering i horoskopets hörn hos denna hypermaterialist som ville skapa en religion med människan i centrum, en sjukt narcissistisk självdyrkan. Denna mest tragiska episod tycks ha gått i mål nu med iPhones och selfies - några sista år i total stupiditet innanför en box ingen knappt ens kunde se längre så invant kändes det, just innan världen började knaka i fogarna med den första av Naturens försök att sätta människan på plats och ta ner hennes uppblåsthet några snäpp.

Horoskopet påminner om nyssnämnde (också i anslutning till Steven Pinker) om socialdarwinisten Herbert Spencer - Vatten och Luft skapar något i bästa fall utopistiskt eller orealistiskt men i svaga fall skvatt galet om människans tankar eller levnadsgärning. Men notera hur Comte är "positivismens fader" och därför typiskt har stor styrka i den enkla människosort som är nöjda med den verklighet de kan mäta sig till med linjal eller andra och mer snofsiga instrument. I sig är inblandningen av Jordelementet en välgörare REALISM som saknades i den helt bortkopplade Herbert Spencer. 

Men att finna äregiriga demonen Rahu som en förstärkning av Ox-ascendentens Venus, en planet som blir en verksam illgörare för Oxen och sedan återfinna denna märkta ego-indikation upphöjd till högsta makthavare (Venus i 10e) i människosläktets tecken Vattenbäraren, det skapar ett illamående över den här människans mentala tillstånd som blandas med tjusningen inför astrologins remarkabla förmåga att beskriva de verkligt viktiga tongivarna i artens utveckling. Comtes karta beskriver verkligen en extrem rationalist (mätbar Jord-iskhet underkastad intellektets Luft) - det finns fina intellektuella egenskaper här.

Se bara 3e husets härskare Månen som i förening med Venus vilar fint på en grundval bestående av Saturnus, också i Luft och logiska Tvillingarna. Att sedan Saturnus befinns sig i ömsesidig reception med Merkurius i 9e huset återknyter till religion (9e) men av ett materialistiskt slag: rationalism och empiri. Positivismen lärde att alla annat kunde man bortse från. Allt förnuft till trots och tal om humanism anas således en begränsning i kartan.

(Wikipedia säger att han var luspank i ungdomen som hankade sig fram på andras välvilja och förvisso är armodets Saturnus i 2a ekonomihuset en träffsäker indikation på det.)

Horoskopet visar också att han tidigt började utvecklas mot tankar om ett bättre samhälle. Att han studerade medicin (utan resultat) är helt i linje med hans 11e idealhus med Jupiter (välgöraren) i Fiskarna. Och tankar om det goda samhället ges förstås av den närmast moderliga Mån/Venus i 10 makthuset.

Men horoskopet ger samtidigt intrycket av en "kriminell hjärna" och som dessutom fått precis allting bakfram: se ostyriga och extremt materialistisk-biologistiska Mars-Skorpionen i attack mot hans utblick. Och se Djävulens stjärna EXAKT på den kroppsliga ascendenten! Dessa är varnande tecken. 

Ingen ska inbilla mig att den kända tiden var exakt 12.00 - med den precisionen gick väl knappast 1700-talets mekaniska urverk. Men Ox-ascendenten med Algol stämmer väl med Comtes bakvända tankar om relationen människa/Gud!

En obduktion skulle kanske ha visat en bokstavligen felkopplad eller deformerad hjärna. Men det man kanske med nyplatonisten Plotinus ska nöja sig med att se Algol som ett omen, som att här föddes Satans bästa försök att bygga en falsk religion baserad på människor i infantil självdyrkan istället för att förundras över livets gåtfullhet och den Gud som ligger bakom det enkla faktum att "något finns istället för ingenting".

Men man kanske inte ska vara alltför lättvindig om astrologins budskap, det är faktiskt en definitiv läropunkt att planeter i 1a huset påverkar kroppen och kan indikera problem som ärvs i släkten eller varningar för framtida skador i livet. Hur hinduerna ser på demonen Rahu (Drakhuvudet) ur strikt fysiologiskt skikt har jag inget minne av, men minns en usel brittisk bok som skrevs under rasbiologins dagar och naturligtvis var färgad av brittisk rasism. Jag vill minnas att britten mest var intresserad av kroppens längd, och att högresta människor resulterade med Rahu i 1a huset.

Idag ser Comtes system för klassifikation av vetenskaperna lika korkat ut som Sveriges nationalhelgon Carl von Linné och hans sisyfosarbete med att förklara faunan. Det är naturligtvis Stenbocken - den organisatoriskt lagda - som är deras gemensamma nämnare. Typiskt nog har eftervärlden - precis som med den mäktiga astrologen Johannes Kepler - tvingas skala bort all Comtes värdelösa klassifikation för att få sig en portalfigur att sätta i början av "Upplysningen". Kepler gjordes som bekant om till "astronom" blev därmed rumsren för en senare tid med väldigt låg takhöjd.

Således. Comte har illberala och diktatoriska tendenser i tre av de fyra hörnen, demonen Rahu (och satansstjärnan), Mars i väster och i söder fantasin (Månen) och en ny mänsklighet av avgudar sig själv. Det norra hörnhuset (nr 4) gapar tomt, men dess ägare Solen befinner sig i Stenbocken/9e. Detta är ett öppet och fritt hus, kunskapssökande (Sattva guna).

Stenbocken är passionerad (på sitt fysiska sätt) och i termer av zodiaktecknens hemvist i de tre kvaliteterna blir det dock så att så här mycket MÖRKRET (Tamas guna) som insisterar på BOXEN så blir Solen-i-Stenbocken en rajasisk Passion som drar mot Mörkret. Även utan Satans stjärna stiga i öster, hade en längre inspektion av horoskopet lutat åt att det är något sjukt och vanställt över den religion det här 9e huset presenterar som det högsta goda!

(Sattviska Fiskarna markerar inte här eftersom medicinidealet kom av sig, och sattviska Tvillingarna tillför inte 9e filosofi- och religionshuset något av värde då 2a är Dödsrikets dörr är för själar som väljer fortsatt själavandring. Det högre kan inte beses genom att rulla ytterligare i gyttjan! Redan i 9e hushärskarens placering syns att Comtes narcissistiska människoreligionen är en dödens eller Satans religion och inte äkta vara.) 

Detta är ett av de (åtskilliga) centrala horoskop som illustrerar den sjuka värld västerlänningen har drivit sig in i. Det kan räcka, som jag sade, att en individ föds i rätt ögonblick för att ge riktning åt hela mänskligheten för lång tid. Oftast går det rakt åt helvete.


PS. Jesus citerade någon nu glömd skrift när han inför sina kritiker sade, "Har ni då inte läst i skriften att ni är gudar i vardande?" Nya testamentet skrevs på grekiska och för läsare utanför Palestina. En jude hade inte kallat sin själ en "blivande gud", och antingen reste Jesus utomlands i ungdomen och hämtade intryck eller också uttrycker textförfattaren den under hellenismen vitt spridda själavandringsläran. Det är således något helt annat än Comtes flata antropocentrism.


Inga kommentarer: