Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 22 december 2020

Globen, symbol för Stockholms hybris (samt mästaren Gershom Scholem)


Bilden till artikeln om ett Sverige - och i synnerhet Stockholm - som belånar sig upp över öronen för att leka metropol för en kort tid innan kapitalismen brakar samman (för sista gången), ledde mina tankar till en av mina första nattdrömmar som ung vuxen och som hade något olycksbådande och nästan profetiskt över sig. Det måste ha varit i 80-talets absoluta början och jag struntade i allmänhet i att rösta och var politiskt idiot. Drömmen nämndes flyktigt såväl 2012 som 2013 på den här bloggen, men här är den första kompletta beskrivningen.

Irriterande nog hade jag inte börjat datera drömmarna för det här var innan jag intresset för astrologin vaknat. Men ett kan sägas: drömmen föregår bygget av Globen "söder om söder" i Stockholm med flera år. Evenemangshallen, "världens största sfäriska byggnad" invigdes 19 feb 1989 och jag betvivlar att skrevs något så stort och uppslaget om byggplanerna 7-8 år tidigare. Jag läste för övrigt sällan tidningar eller tittade på tv-nyheter vid 20, en fullständig idiot, en nöjeslysten krogbesökare. Ja det är den astrologiska och filosofiskt intresserade bloggarens "tidigare liv" - en intensiv nattsuddare i ungdomen. 

Intressen för "det övernaturliga" fanns, men mest som ett sidointresse. Gamla gulnade Tibetanska Dödsboken har t.ex. ett knappt synlig inköpsdatum inskrivet: 13 nov 1979 (hade fyllt 20 bara tre veckor tidigare). En gymnasiekamrat hade visat med en bokhandel med enbart udda litteratur och jag hade gått dit ibland och känt in mig på nya litteraturgenrer. Nästa år började jag läsa psykologi på Stockholms universitet men hoppade förfärad av eftersom det bara vara biologi och statistik - inte ett ord om PSYCHE eller själen!

Men så kommer alltså en dröm i de tidiga tjugo, vars närmare kontext det hade varit spännande att känna till, någon nyligen sett långfilm, artikel eller annan impuls.

Jag var i ett slott i flera drömmar i 20-årsåldern, med något undantag i backspegeln lätt identifierat som "världen" eller "livet". I drömmen frågar jag några förbipasserande om var ytterdörren är, jag måste ha kommit fel eftersom jag inte känner igen byggnadens insida. De andra svarar, "Ingen vet var ytterdörren finns, slottet växer utåt och vidgar sig i samma takt folk söker den". Nu är plötsligt slottet väldigt likt det expanderade universum, fast med en poetisk-dramatisk skruv!

 Som grön bloggare hämtade jag från denna dröm den 3 februari 2009:

[A]lla som gjort resan [till Jorden] några gånger vet att SLOTTET INTE HAR NÅGRA YTTERVÄGGAR. Ju mer du vandrar, desto mer miljö uppstår "magiskt". Och likväl har du din ryggsäck med dig och den innehåller den trasselsudd du är en del av - ett blueprint vilket den magiskt nyskapade miljön formar sig efter. Ingen kan vandra bort från sitt öde.

http://ockult.blogspot.com/2009/02/pa-harvan-av-tid-och-rum-om-sjalens.html

Jag fortsätter gå inåt (förmodar jag) och passerar rum där vilda besökare i slottet slagit sönder hela inredningen. "Det där kommer de att få betala sedan", tänker jag i drömmen, som om jag visste något mer om slottets beskaffenhet än jag trodde mig veta. Plötsligt glider två "änglar" upp vid min högra och vänstra sida och jag blir nu guidad in i en okänd gångtunnel i slottet, mellan väggarna eller liknande. 

Härnäst i drömmen kommer jag ut i en stor glob, rymlig som en stor arena. Det sitter publik på våningsplan och jag ser som i en hockeyarena "elitens" privata och inglasade våningar högre upp. Själv är jag också inglasad, de tysta vägledarna har fört mig rakt ut till vad som verkar vara rinken på en hockeyarena - jag står bakom ett plexiglas i nära kontakt med händelserna på markplanet (symbolik: inte i elitvåningarna ovan ordinärt folk). Jag är avskild från globens publik, en ensam observatör. 

Plötsligt skramlar det till i högtalaranläggningen (det är definitivt ett idrottsevenemang, detta, trots att jag aldrig haft några idrottsintressen, lärde mig inte ens åka skridskor i barndomen). Högtalarrösten förkunnar för de som redan bänkat sig och de som fortfarande strömmar in att "säsongen är över" och att det snart kommer att komma ett kungörande av något slag.

Där slutar drömmen i idel frågetecken. Vilken säsong och vad slags kungörande?

Det är årtionden sedan jag senast tänkte på drömmen men jag har sedan länge knäckt koden. 

Publiken (inklusive de destruktiva typer som trashat en del rum) är de själar som för tillfället är inkarnerade i världen. "Säsongen" är deras tid att leva som människor, denna inkarnation. ELLER: att tiden själv har vissa säsonger som kommer till ett slut för alla jordmänniskor, oavsett deras ålder vid den tiden. Nu, 2020 med alla klimatvarsel och corona är det andra alternativet mest troligt, men vid tiden för drömmen var jag förmodligen knappt medveten om zodiaken och läran om tidsåldrarna. 

(Min första astrologibok sommaren 1983 var en gåva från någon som trodde jag kunde vara intresserad, jag hade sedan några år sysslat med kinesisk spådomskonst. Men drömmen var högst sannolikt före detta första möte med mer än dagstidningarnas banala solteckenprognoser.)

Med åren fattade jag att drömmen låg i linje med traditionella kristna uppfattningar om en Ändens Tid och en kommande Domedag. Tarot-korten var jag också helt omedveten om vid den tiden, men den kristna Domedagen har som bekant letat sig in i den märkliga kortleken med dess virriga blandning av grekisk-filosofiska motiv och slattar av annan mytologi. Det fallande tornet är rimligen myten om Babels torn från den judiska bibeln och Domedagen är förstås också judisk från tiden innan kristendomen kapat sina palestinska rötter.

Det var de inkarnerade själarnas yttersta dom som skulle förkunnas i den Glob som jag nu måste fatta som Slottets absoluta centrum, vid den tiden med skolan bara några år bakom mig, tänkte jag i termer av skolans stora aula.

Nyinflyttad till Stockholm hade jag med stigande förvåning i sett den ena efter den andra av mina forna skolkamrater från 9e klass kallas upp till podiet för en gymnasieavslutning för en eller annan hedrande utmärkelse. Jag kom från en småstad och förstod inte varför klassen var så självisk att de inte ville svara på vilka sidor en hemläxa bestod i, jag hade missat den informationen. 

Men detta var alltså i en övre medelklassförort vars flitiga elever redan lärt sig att vara goda moderater - supersjälviska och inte hjälpa någon ens med intervallet kursbokssidor och på spikrak kurs till ekonomiyrken, företagsledare och allt annat de som tillhör Elitens lägre skikt ägnar sig åt. Villaförorten i den här delen av Bromma befolkades bl.a. av stora delar av medieeliten. Där såg man lätt folk kända från tv-rutan eller de som höll i trådarna bakom programledarna. (Man kan inte utesluta möjligheten att en bred göteborgsdialekt också triggade dessa unga rötäggs redan utvecklade förmåga att diskriminera mot andra grupper.)

Så drömmen - via kopplingen till erfarenheten vid 14 från aulan - kommer att innehålla en kulmen, en dagen D då själarna kommer att dömas. Är det märkligt att den här bloggen så snabbt drogs i en annan riktning är bara (tråkiga) försök att avlocka astrologin tecken på att den håller för kvantitativa undersökningar!

 

*****

Frågan återstår om en globformad lokal "bara" är en lätt tillgänglig arketyp i det omedvetna, ett glömt minne av någon tidigt nyhet om att den svenska Globen låg på ritbordet, eller t.o.m. ett glömt minne av att ha läste eller sett bild på Londons teater The Globe (känd som plats för uppförandet av flera Shakespearepjäser). Internet fanns ännu inte och jag var varken vid 20 eller nu teaterintresserad, så att motivet slank in i drömmen den vägen verkar mindre sannolikt. Och faktum är att drömmens glob på flera sätt påminner om den blivande Globen, använd för bl.a. ishockey.

Om drömmarens själ nu hade tillräcklig vidd (och del själar har de, särskilt de som aldrig föds som människor) skulle man kunna förklara denna hockeyliknande glob (typ mästerskapsfinal) vid en prekognitiv dröm som redan använder sig av framtidens fullbordade hockey- och evenemangsarenan för att indikerar något "globalt" som inte är till fördel för mänskligheten (alla de idioter som obekymrat partat sönder hela rum i världen). Eller möjligen en ofördelaktig utgång för svenska folket, där nu storhetsvansinnet sprängt alla gränser (världens största sfäriska lokal i ett litet pluttland som anstränger sig för mycket).

Kan man tänka sig en prekognitiv tillfartsled till drömmarens psyke i 80-talets början, då kan man också se mer av det profetiska elementet. Det skulle ta mig flera år innan jag fattade den judiska "uppståndelseläran" (se Tarot-kortet). Det var inte regelrätt reinkarnation, men textrullarna från Döda havet talar mer om VISSA SJÄLARS uppståndelse, ett "elitgäng" samfundet hoppades kunna identifiera med hjälp av horoskop, en lära om födelsemärken och deras symboliska betydelse och inte minst med direkt gudomlig vägledning. 

Rullarna från Döda havet var dock delvis så trasiga är mycket förblir oklart. Och fyndet från 1947 var kanske bara en liten del av hela textsamlingen. På 800-talet gjordes ett tidigare fynd nära Jeriko och från ingenstans uppstod plötsligt en ny judisk sekt, karaiterna, som - rakt ur det blå - trodde på reinkarnation. Det ser ut som judenheten redan en gång tidigare anknutit till den tradition som gav dem Jesus (hur lite han än ville kännas vid den titeln). Reinkarnation förekommer senare i spansk-judisk Kabbala och kanske var det karaiternas fynd som kan höras genom den traditionen.

Det betecknande för Dödahavsgruppen var att de (på astrologisk grund?) trodde att Ändens Tid var inne och därför började vänta rätt "återfödelser" för att ro den nya Tidsåldern i land. Givet den okunskap som råder om zodiakens tolv åldrar - var i rymden tecknen startar och slutar, verkar ingen idag ens ha försökt rekonstruerat deras "större" tidräkning, det finns inga ledtrådar kvar.

När man använder att modern astrologiprogram bygger det på den moderna astronomins definitioner och enligt dessa ska vårdagjämningen i Fiskarnas  tidsålder ha infallit cirka år 200. De första kristna vara totalt överstressade eller hade missuppfattat allt om "Jesus återkomst". Förvisso blev kristendomen (med Fiskarna som hemlig symbol under den första tiden) Roms statsreligion på 300-talet och tog gradvis över mycket av världen. 

Nästa anhalt är förstås Vattenbärarens tidsålder som enligt dagens uppskattningar av vårdagjämningens precession inte borde stå på tur förrän runt 2360-70. Men ingen vet om precessionen är en konstant eller variabel! Om den är variabel över tid visste antikens folk något som inte längre den moderna människan känner till. 

Så här finns två problem: ingen vet hur antiken ritade upp sina stjärnbilder - var nuvarande Fiskarna slutar och var Vattenbäraren börjar. Och ingen vet heller om rörelsen är konstant eller om det finns faktorer som under det "stora året" (26.000 år) snabbar upp processen. Kort sagt, där antiken kände sig säker på att ha fått grepp om både rumsaspekten (det kosmiska rummet) och tidsaspekten som vet samtiden mindre, delvis för att mänskligheten har degenererat och slutat ställa sig de stora och viktiga frågorna. 

Främst i denna likgiltighet för vart det bär hän, går Sverige. Landets två dominanta bokhandlare (på nätet) nu slutar sälja böcker som bjuder på fullgod läsförståelse. Pappersböcker alltså. Ingen nämner längre äldre forskningsstudier som visar att läsning över bildskärm gör normalbegåvade till halvt om halvt idioter, med en tredjedel kvar av läsförståelsen. (Eller var det två tredjedelar? jag läste om forskningen från skärm, vilket närmast bevisar min poäng.) Detta kan kompenseras genom att man läser om samma text flera gånger men vilken normalbegåvad inser det eller tar sig tiden? Tiotusen andra ting skriker ju åt sinnen om att få bli konsumerade.

För att om möjligt få fler svar på när judarnas själavandringslära tog fart försökte jag beställa en bok av Gershom Scholem, en av judenhetens främste historiker och definitivt främst i judisk mystik. (Sideriska Skorpioner av olika slag kan här glädjas åt att Scholem var brutalt mycket Skorpion och ett prominent belägg för att tecknet inte bara stör för död och sexuella fixeringar, utan att den bästa typen står för utforskande av det som ligger i mörker.)

Både Bonnier/AdLibris och dess enda konkurrent Bokus ska ha fullt pocketbokspris för ingenting, dvs luft med obetydlig förpackningskostnad (en enda gång) och som sedan laddades ner som e-bok. Jag visste att denna bok under många år funnits som pappersbok, men inte i det nya teknikfascistiska Sverige trots att Scholem är en av de mest lärda författare judarna haft. (Var finns judenheten i Bonnier idag? Finns någon kvar på företaget som inte hånar sina kunder genom att ge ut så komplext material att det inte är någon poäng med e-boksformatet?)

Efter att ha läst så mycket om misshandeln av lagerarbetare hos Amazon hade jag beslutat att aldrig mer köpa något med Jeff Bezos-anknytning, men nu gick jag pga. britternas brexit-strul undantagsvis till tyska Amazon och hittade naturligtvis boken både inbunden och som pocket. Prisskillnaden var så liten att det blev den snygga inbundna, precis som man vill ha ett referensverk. Bara några tior mer (exkl. frakt) än Bonniers överprissatta e-bok (40 kr mer än Bokus fast allt är i princip kostnadsfri och omedelbar leverans).

Stela radioröster läser i nyheterna upp rapporter om sjunkande pappersboksförsäljning i Sverige. Tacka för det. Överhetens djävlar tar ju ifrån folket all valfrihet. Det är precis samma skitstövelbeteende som när bankerna vill tjäna mer och svenskarna förlorar sina kontanter i rasande fart. 

Dessa två nätbokhandlar är ett av många uttryck för Sverigehoroskopets ONDA JUPITER, som sticker hål på den ena bubblan efter den andra för att koncentrera förmögenheten hos ett fåtal, oavsett hur knackigt världen och landet går. Befolkningen får betala i formen av mindre valfrihet.

[Tillägg. Inlägget skrev 21/12. Över morgonkaffet den 22/12 ser jag i Expressen en avhoppad centerpartist påminna/upplysa om att Centerns nyliberalism i själva verket är en extremistisk och dogmatisk högerideologi, och att allas krig mot alla "minskar...många gånger den enskildes frihet eftersom friheten för den ene ofta går ut över den andre."]

Landets "verksamt onda" Jupiter i svenska elitens 5e hus för nöje och kreativitet kunde ses förstöra landet under alla år som Internet blev ett kommersiellt monster. Det var hungerdemonen Rahu som nominellt härjade i Sverigehoroskopets 3e it- och kommunikationshus, men så många andra vanartigheter dominerade (vinstdriven skola) att det är lätt att glömma att 3e intellektshuset djupt bakom tidningsrubrikerna behärskas av onda Jupiter (stora rikedomar eller åtminstone "lätta pengar") i 5e elithuset. 

De med pengar att investera byggde detta it-intensiva helvetet som fattiga människor aldrig kommer att fatta hur fattigt det är jämfört med rikemanslyxen att unna sig inbundna böcker eller ÄKTA vara och inte bara digitala ikoner på en pytteliten skärm. Mänskligheten har aldrig i världshistorien blivit så lurade att kliva ned i fattigmansvärlden som nu var möjlig att skapa genom en it-teknik som till en början verkade hypnotiskt på alla de människor som bara drivs av den irrationella själen och dess konsumtionsbehov.

Att snölösa vintern 2021 upptäcka att de svenska bokhandlarna (efter att ha konkurrerat ut de fysiska) undanhåller svenska folket t.o.m. riktiga böcker för att vinsterna blir så mycket högre med e-böcker, det är exakt samma fenomen som vinstdriven skola och vård. 

Framtiden är nu så mörk att jag var tvungen att berätta om min dröm för cirka 40 år sedan. "Det här kommer de att få betala tillbaka, sedan". Tiden närmar sig.

*****

En 27-årig boklärd

Kort om mystikprofessorn och judiska nationalklenoden Gershom Scholem: Wikipedia skriver att han till skillnad från sin bror (mördad av nazisterna efter att Gershom sedan länge utvandrat till Palestina) var "hätskt inställd till både socialism och kommunism". 

"Introvert och mystikt orienterad" räcker långt för att förklara denna aversion mot att förändra villkoren för folkflertalets livskvalitet, men astrologiskt är samma Skorpion som gjorde honom till en sådan "djuping" den symbolik som representerar den syndfulla borgarens dödskamp när världen påminner om storleksförhållandena. Här är hatet och försvarsinstinkten maximal eftersom den fullsatta Skorpionen befinner sig i 4e huset för MITT hem och MIN säkerhet. 

Eftersom Skorpionen är det sista av de fyra individualistiska zodiaktecknen (och därmed markerar separatismens slutfas) är individdödens symbolik verkligen pregnant. Att ha dramatiserande Lejonascendenten bara förstärker Solen i Skorpionen. 


Man kan också notera den friktionsfyllda rundgången ("ömsesidig reception" mellan välmågans Jupiter i typiskt borgerliga Jungfrun (försiktig och konventionell  i sina värderingar om inte svåra störningar resulterar i radikalitet av något slag) och utforskande och expansiva Merkurius-Skytten. Här är faktiskt Skytten universalist men Scholem tycks ha reserverat denna rundgång för studier i Guds universella majestät - missa inte den friktionsfyllda men ändå intressanta kopplingen till filosofins och religionens planet Jupiter. Denna rundgång Jungfru/Skytt är en klassisk intellektuell debattör, och uppenbarligen finns inget behov hos en Jupiter-Jungfru att värna arbetarklassens intressen.

För socialist- och kommunisthatet kan man också peka på den här synnerligen egocentriska Månen i Väduren, en intensifierad jagiskhet till följd av disponenten Mars i Skorpionen i Krabb-lika 4e huset. Personligheten ser inte alls särskilt trevlig ut (Lejonascendenten är som ett öppet spjäll för de intrapsykiska processerna), men helt klart ger Skorpionen en stark rörelse inåt så att 4e huset här representera något djupare än bara ett tryggt borgerligt hem. Intressant i Wikipediaartikeln är hans förbittrade debatt med ex-socialisten Hanna Arendt för att hon inte alls sympatiserade med det judiska folket. 

Räcker detta för att omvärdera Mån-Väduren i 9e huset, att göra den till "ego för en högre sak"? Jag vet för lite om hans liv för att uttala mig. Sant är att Väduren har en oväntad sida utöver "egoprincip" rätt och slätt. Den anades i bloggens början när ett test av yrkesfilosofer avslöjade att filosofins Jupiter dominerade i Vädurens tecken. Min tanke då var att zodiakens debutant ännu inte skaffat sig later eller förutfattade meningar och kanske var mer öppen för filosofi och/eller religion... 

Det finns mer att säga: Eftersom 9e är Dharma eller den universella morallagen och horoskopets bästa hus kan man kanske säga att Månen ändå gör ett bra jobb i jagiska Väduren här, i synnerhet som Månen har en vän i Solen, som i detta horoskop också äger ascendenten. Vidare är Månen funktionellt neutral när Lejonet stiger i öster. Går man igenom samtliga faktorer måste den här Mån-Väduren sägas vara långt bättre än genomsnittet, och det förvånar inte med tanke på vilket renommé Scholem skaffat sig.

Att han flyttade till Palestina långt innan Hitler kom till makten var ett lyckokast för den judiska mystiken. Ibland har en människa ett större uppdrag från ödet än att vara tolerant och trevlig som en konventionell borgare (även om man är en). 

Samma Mån-Vädur som, som en av flera punkter indikerar Scholems eventuellt antisociala sida och beredskap bara att strida för sin egen ståndpunkt (se Mars angrepp mot egna måntecknet), beskriver också hans betydelse för hela det judiska folket (Månen = folket) och deras förflyttning till sitt nya land efter Förintelsen. Skorpionen och hans forskningar i judendomens mystiska riktningar måste ha varit till enormt stöd efter Andra världskriget. Jag syftar här på att Månen ligger i 9e huset och därför betecknar "ett folk och dess religion/metafysik". Jag har läst att Scholem efter sin död hölls i sådan vördnad att forskningen inom hans fält närmast avstannade under årtionden, som om han sagt allt som fanns att säga.

För en så här prominent medlem av det judiska folket och som såg Förintelsen utspela sig på håll blir horoskopet närmst plågsamt: Solen med BÅDA illgörarna Mars och Saturnus. Mars förvisso vän till hans egen påfallande (via Lejonet) försvarsbenägna (motstridiga) natur. Men Solen med sin fiende Saturnus (som Liv och Död) i Dödens tecken, det är ett beskt piller!


Inga kommentarer: