Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 29 december 2020

Det finns ingen verklig befrielse i 12e huset

Snabb uppföljning av föregående inlägg. 

Hinduisk astrologi tycks bestå av flera lager där nästa nivå (eller kanske bara individualist) säger: det du just lärde dig, stämmer inte. Förra inlägget om att själssignfikatorn ska studeras i det "inre" horoskopet (Navamsha) var ett exempel. Jag kunde inte se något i den refererade artikeln som sade annat än att det är födelsehoroskopets själssignfikator (t.ex. Merkurius) som studeras där den nu hamnat i D9-kartan.

Men här dyker en annan variant upp, en känd astrolog som hävdar att Atma Karaka inte bara flyttar från födelsehoroskopet in i D9 (Navamsha) utan kan representeras av en annan planet. Känn på den alla som ev. fortfarande intresserar sig för hinduisk astrologi. Här tycks metoderna vara lika många som det finns utövare!

En annan helomvändning är nybörjartexternas referens till själens befrielse (moksha) i horoskopets 12e hus. Samme astrolog ser tydligen bara detta som en lärosats som generellt upplyser om att det finns en själ och att den hör hemma någon annanstans än på Jorden. (Precis som Solen bara i allmänhet är en symbol för själen, medan AK tar över vid tolkning av ett enskilt horoskop - nog så turligt eftersom Solen i vissa traditioner representerar fadern, som definitivt inte är samma själ som horoskopinnehavarens.)

Jag upptäcker dessa ting under mixtrandet med Narasimha Raos innehållsrika PC-program Jagannatha Hora. Det finns således lika många atma karakas som det finns sub-kartor. Det är förstås samma själ, så själens karma avslöjar sig vara vitt skilt beroende på vilken fråga man granskar i de många olika D-kartorna (det här är "riktig" hinduisk astrologi och inte bara den här bloggens "turisttittar").

(En del sub-kartor är enbart tillämpliga på ”avancerade” själar – jag får utgå från att D1, det vanliga horoskopet och det ”yttre ödet” är det som vittnar om att det lönar sig att analysera högre harmonier i födelseögonblicket och den själ som  använt sig av det för sin upplevelse.)

Rao har ett och annat att säga om själen och dess befrielse i sin introduktionsbok som finns att ladda ner gratis från nätet. I Raos bok ses också den korrekta innebörden av ”karaka” som överallt på nätet översätts som ”signifikator”. Det är den slöa människans val eftersom det är nästan rätt och slagkraftigt. I själva verket, enligt Rao, betyder ordet ”den som förorsakar”, vilket faktiskt är något helt annat. En signifikator är bara ett passivt märke, ett emblem för något annat. Raos mening är att ”karaka” syftar tillbaka på atma, individens själ. AK blir därför den punkt (i zodiaken) varifrån själen verkar. En småsak kan tyckas men understryker varför Solen bara är en generell symbol för själen och AK så mycket viktigare för individen.

Ascendenten eller det kroppsliga höljet, så viktigt vanligt horoskopställande, tappar totalt betydelse om man VERKLIGEN vill veta vilket det egna ödet. Till ascendenten knyts världens bling-bling, frågor om pengar, karriär och äktenskap. Ur det perspektivet får individen inte veta något om vilken FRÄMLING som tagit kroppen och egot i besittning för sina syften. För medan köttmänniskan lever det liv som Stat och kommersialism beordrar kanske själen är här för hela andra syften!

När negativ karma dominerar helt enkelt bara för att uppleva värddjurets lidande under alla de pseudosysslor som onda tider och onda kulturer söker fylla sina medborgares dagar med (intill några fattiga dagar i slutet av livet).  Sverige är nog en slavdrivare i världsklass: överheten suger skiten av befolkningen till den grad att ingen har ork att odla sin själ efter pensionen. Det blir lite stilla konsumtion (om någon) in i döden. Men detta har tydligen flertalet själar något att lära sig av, att tyst bevittna den lägre, irrationella kroppsbundna själen skratta och gråta över sitt livs lott.

Rao: AK är en viktig referenspunkt i horoskopet eftersom själen är viktig för att förstå den inre naturen exkluderad från den fysiska existensen. Navamsha-kartan kastar ljus över det inre jaget och den rashi (det zodiaktecken) AK ockuperar i D9 kallas Karakamsha (ungefär: signifikatorns portion).

Navamsha-kartan kan analyseras ur perspektiv av Karakamsha. Det 12e huset från Karakamsha visar själens befrielse och om Ketu befinner sig här, bidrar den till moksha. Att blidka de gudomligheter som motsvarar den starkaste planeten i 12e huset från Karakamsha kan föra ens själ mot befrielse.
(Vedic Astrology – An Integrated Approach, s.72)

Tyvärr är Raos engelska ibland lite haltande och det är inte klart vad han menar med Ketu: i en annan tolkning tycks han säga att det är Ketus "situation" (snarare än "situation" som jag rättade till "situated") i 12e som avgör om den ska bidra till moskha. 

Men bloggaren, ny för noderna för 11 år sedan har vidhållit den elementära hinduiska åsikten att södra månnoden är platsen där en hybrisdrabbad demon får huvudet avhugget. Detta är klargörande: månnodsaxeln har med världen och världsliga ambitioner att göra och om demonens huvud, Drakhuvudet, står för begäret efter position i denna värld (eller vad nu det enskilda horoskopet närmast pekar på), så är bästa punkten att bryta kretsloppet just vid Draksvansen. 

Således: i en läsart räcker det med att Ketu står i 12e från D9:s AK för att individen har en själ som sett och gjort vad den tycker sig behöva, och i den andra läsarten måste Ketu dessutom ha ytterligare klartecken en den typ man får vid vanlig horoskop bedömning, aspekter från andra planeter osv.)

Trots att Raos text saknar fullständig och entydig information kan de EXTREMT FÅ individer som kommit så långt i sin själavandring själva lista ut hur Ketu måste vara konfigurerad för att bistå i arbetet på förlossning. Den intelligensen finns automatiskt med de själar som börjar bli klara med Äventyret Jorden och gissningsvis är det därför Rao tycks utelämna minst hälften av historien om själens förhållande till 12e ”episoden” ur D9-kartans Karakamsha-perspektiv.

*****

Adolf Hitlers D9-karta låg och skräpade många år innan jag lade ut det häromveckan. Vad kan man säga om hans möjligheter/lämplighet att gå från "livet Hitler" direkt till befrielse?

De exakta positionerna i D9-kartan i det inlägget kom från en äldre version av Raos programvara (när jag nu gör om beräkningen skiljer sig longituderna  marginellt åt, men AK har ändrats från Venus i D9-kartan:

Body                Longitude (in D-9)


Lagna                9 Sc 30'    
Sun - BK            16 Ge 33'   
Moon - PK            8 Le 55'   
Mars - GK            6 Sc 45'    
Mercury - DK         0 Ta 23'   
Jupiter - AmK       23 Le 26'   
Venus (R) - PiK      9 Sc 29'    
Saturn - MK         10 Cp 22'   
Rahu - AK            3 Ta 45'   
Ketu                 3 Sc 45'     

Den som kniper AK i senaste versionen av programvaran är istället Merkurius, men när jag öppnar programmet ännu en gång blir det Rahu, som i den gamla beräkningen! Många försök ger flera utfall med antingen Rahu märkt AK men också flera gånger där programmet singlar ut Merkurius som AK. Det här ser ut som ett fel i programmet, och försmädligt nog ett allvarligt fel. Felet uppträder bara med Hitlers karta (av de få jag provat).

En annan sak. Raos bok (s. 81) visar en egendomlighet som jag mött på nätet: i samband med AK råder oenighet om hur man hanterar den ständigt retrograda månnodsaxeln.:

30° – 1°43' Krabban = 28°17' Krabban

Rahus position i ett exempel subtraheras med 30 grader och vips blir den AK (i grundhoroskopets D1). Ingen förklaring ges någonstans i boken till denna manöver! Detta är metoden där den retrograda rörelsen "justeras" och 30 grader dras från nodens position (och i exemplet råkar bli AK). Jag har sett röster på nätet som hävdar detta vara fel och att nodens faktiska position är den som gäller! Smaken är delad...

Om man inför mysteriet med programvaran som gav olika AK (D9) vid upprepade försök håller sig till Rahu, så ges bilden av en "inre Hitler" som knappast tillhör Guds bästa barn! AK är den hungrande demonen Rahu - notera konjunktionen med satansstjärnan Algol i 3e graden (men det är bloggarens smått regelvidriga blandning av hinduisk och en halvt glömt Främreorientalisk observans). 

Hitlers 12e moksha-hus räknat från AK-Ketu i Oxen blir således Väduren (härskare, krigaren Mars). Mars är rätt usel i hans yttre D1-horoskop också (startade världskrig) och om möjligt ännu värre i hans inre D9-karta där Mars också står i ett hemmatecken men nu den hatiska och långsinta Skorpionen. Ox-Ketus disponent är dessutom Venus, men i opposition från motsatta Skorpionen.

Jag hade inte sett denna intressanta karmiskt givna "insida" då jag tidigare i år noterade siaren Edgar Cayces ominösa varning några år in på 1930-talet att Hitler var (eller "var som") Jehu, en blodtörstig galning i judarnas äldre historia! 

Det föreföll som att Cayces i trans menade att det var Jehus ande (själ) som var reinkarnerad som Adolf Hitler och med syfte att skapa blodsutgjutelse även i detta liv. Se: Naturen svarar människan på bred front, från oktober i år.


Inga kommentarer: