Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 december 2020

Jupiter och Saturnus i storkonjunktion 21/12

Goda tider för dödringare och begravningsbyråer

Bonnier är Greta-vän för en dag via Dagens Nyheter men tror i Expressen inte alls på behovet av en reviderad mänsklighet och ett samhällsskick bortom monetär vinst som hårdvaluta. Expressen snarare tipsar om 2021 års smarta aktieköp som om Naturens signaler, som nådde en ny intensitet för människoarten 2020, aldrig har funnits.

Det ger en ännu en anledning att titta på Sverigehoroskopets 5e hus för eliten och tillika klipparna och spelmissbrukarna ("lek" och "spekulation" är två vid första påseendet rätt harmlösa uttryck som sorterar i det här huset). Finns något att glädja sig åt för eliten och småfolket som fått glimrande dollartecken i ögonen 2021? 

Jag bortser här helt från tramset om "allt gotts pånyttfödelse" under de närmaste 20 åren, som Susan Miller, den engelskspråkiga världens största astrolog talar om. Det är uppenbart att hon tjänar kapitalismen först och främst och så skriver vad okunniga dagdrömmare hoppas på. En skam för astrologin, vars ursprungliga uppgift var att varna kejsaren att ofärd var på väg! Men så riktar sig Miller till vanligt folk som hon attraherar genom att första ha lockat till sig ett entourage amerikanska kändisar...


För Sverige startade hösten 2020 förvisso med stora medvinden Jupiter och dess mångåriga cykel (okt 2020- okt 2036). Men Sveriges välstånd är nästan hela vägen till toppen ett falskt välstånd, även om miljonärerna och till och med miljardärerna blivit fler - på folkflertalets bekostnad.

Ändå hade Sverige knappast rullat på i välmåga åtminstone till 1980-talets slut om det stora välståndets Jupiter i 5e privilegie- och spekulationshuset varit helt och hållet en chimär, vilket bloggen ibland fått det att låta som. Jupiter är trots allt i grunden god i den mening att den är tursam som människor betraktar saken. Dessutom är 5e huset lyckosamt. Men ambitionen från dem i femte huset har aldrig varit att bjuda in hela folket till de privilegier de i det inre huset åtnjuter.

När Jupiter kallas "verksamt ond" innebär det att den är överoptimistisk och kan bli arrogant och i otyglad fartblindhet och vinstlystnad ägna sig åt rena glädjekalkyler. Tiden vi lever i föreskriver dock kyliga Saturnus som går på lågvarv, inte mer av rovkapitalismens viktiga beståndsdel, den verksamt onda Jupiter.

Expressen skickar fel signaler parallellt med allsköns coronaråd. Varför ska de som söker lätta pengar genom aktieklippande leva vidare? De är ju det kollektiv som säkrar undergången för hela den västerländska livsstilen. Expressen borde välja att antingen stämma in allsången som får folk att hjälpa till att knäcka coronan och kapitalismen samtidigt eller enbart göra "Mina pengar" genomgående. Nuvarande hyckleri och dubbelmoral är bara ynklig. Detsamma kan förstås sägas om Shibsted och Aftonbladet.

Än värre är det tursamhetens Jupiter blockeras, vilket är exakt vad som händer med den synliga konjunktionen den 21 december. Miller har likt Satan berättat exakt bakfram! Den Äldsta vinner alltid och hinduerna kallade Saturnus den Långsamme som från vår världs ytterkant anger takt och ton.

I Jupiters planetkrets, ett steg närmare jordborna, finns i konjunktionen med den högre Saturnus ett distinkt "påbud" som Jupiter sedan har att följa på sitt typiska sätt: expansion, gasen i botten. Effekten blir att Jupiter förstärker Saturnus åtstramning. Ekonomisk tillväxt är bara att glömma när Saturnus säger sitt, detta är ju Fattigdomens planet! Även om jag inte kände till någon astrologisk tradition om detta som britterna kallar "storkonjunktion", är det bara att följa astrologins spelregler för att förstå att Miller pratar för att inte oroa aktieägarna!

"Storkonjunktionen" är inte enbart en reguljär konjunktion där båda planeterna flyktigt befinner sig på samma gradtal i zodiaken. De befinner sig också på samma altitud relativt den normerande solbanan. På kvällningen den 21 december färdas båda på "samma väg", Jupiter cirka en halv grad söder om solekliptikan och Saturnus obetydligt högre upp.

Hinduisk astrologi som talar om "planetära krig" för att skilja två faktorer åt har köpt den moderna illusionen att mer precision alltid är bättre, och skulle därför kora åtstramningens Saturnus som segrare i kriget, egentligen bara upprepning av de naturliga förhållandena. Sjunde himlen råder alltid över sjätte himlen, trots att Jupiters 6e krets via den grekiska förlagan Zeus skulle kunna anses som mäktigast. 

Enligt mytologin skaffade ju Zeus undan titanerna, en äldre generation gudar, och till dessa hör förstås Zeus fader Kronos som degraderas. Och tacka för det. Tidens herre och Liemannen, grekerna drogs till en "skoj" gud, en våldtäktsman och uppmuntrar till korsbefruktning mellan arterna och mutationer i naturen. Zeus bryr sig inte, är som en galen vetenskapsman för en del, medan andra livsöden har allt gott att tacka den här Fadern för! 

Jupiter är som lyckosamma horoskopets 5e hus: som gudarnas anförare finns ingen bland de lägre gudarna att säga emot, Zeus är en chanstagare och klippare (faktiskt mer, den skapar sina egna chanser). 

Zeus lever ytligt och muntert och representerar hos människorna livsglädje och evig optimism. Det är faktiskt tur att Saturnus alls inte som i myten förpassats till helvetet/Tartaros utan i allra högsta grad dikterar Tiden och allt som uppenbarar sig i den.

Saturnus är för dagsländan människan inte alls någon rolig gud att tillbe, folk vill bara ha skoj under sina levnadsdagar. Det verkar paradoxalt leda till att de snabbt konsumerar den lilla goda karma som lett till en födelse i ett konsumtionssamhälle. I nästa liv är de tillbaka i fattigdom igen, och än fattigare om de glömde att göra lika många osjälviska gärningar som de aktiviteter - aktieklipp - som bara syftade till egennytta i det föregående livet! 

Därför kommer det aldrig lida brist på människor i veklagan: "Varför skulle detta hända mig?". Tidens herre Kronos-Saturnus må vara impopulär, men ser den större bilden. Varför hinduerna likställer arbetarklassen med Saturnus är inte för att de i själva verket är viktigast utan för att de är ägda. Saturnus i världen inbillar sig ofta vara Gud och att äga andra människor och deras tid. Ju mer detaljreglerat arbetet är via tidsstudiemän (eller IT-apparater som gör samma jobb), desto tydligare att arbetsgivaren är djävulen själv. I det här läget slår plötsligt symboliken om och Jupiter representerar Frihet. 

Det astrologiska symbolspråket är fascinerande eftersom "för mycket av en sak" kan leda till att hela kartan ompolariseras och beskriver Satans tjänare istället för själar på väg mot perfekt medvetande. Ännu ett själ till att astrologin förtigs i västvärlden: den berättar för mycket om undermåliga samhällskonstruktioner och de som har något att tjäna på dem. De allra flesta horoskop är för motsägelsefulla för att indikera så här tydlig vägval. Men man kan räkna med att ett GOTT nationalhoroskop ger alla dessa dussinhoroskop incentivet att söka det goda istället för det destruktiva. 

Ett extremfall jag upptäckte nyligen var ju Irans horoskop där knappt en enda svensk under inflytande av hemlandets myter om egots frihet och AKTIEN som nyckeln till personlig framgång skulle köpa min (smått häpna) kommentar: iranier får möjligheten till ett sådan intelligenslyft via sitt samhälle som aldrig Sverige kommer att ge sin befolkning. Trots att Irans bästa horoskopdelar utspelar sig i Vatten - speglingens och inte ljuskällans nivå - är dess 120-graders trigon mellan Solen och Jupiter oslagbar om ett land vill ha högt utvecklade medborgare, människor med samvete (den enda typ värd att kallas människa). 

Att Saturnus från "diktatorsposition" (hus 10) höll nationens sinnliga del i koppel, skulle bara störa de stackars själar som samhället berövat glädjen av kunna tänka, dem för vilken bara sinnesstimulanser återstår som lön för slitet på jobbet. Ett tragiskt liv, skulle man kunna tycka, jämfört med  Irans löfte till medborgarna om att gudstron återupprättar människosläktets förlorade intelligens. 

I Irans horoskop samverkar därför Saturnus och Jupiter på ett underfundigt sätt: där Saturnus blockerar den lägre själen, fröjdas den verkliga delen av den sammansatta människovarelsen. Kort sagt: till Iran föds själar av betydligt högre klass än de som fyller Västerlandet. Världen är inte alls beskaffat som Väst inbillat sig efter "Upplysningen"... Möjligen kan man tycka repressionen av den irrationella själen är väl hård i Iran: Saturnus superboostad av Rahu - att jämföra med Sverigehoroskopets huvudlösa Ketu-Saturnus och dessutom i 9e samvetshuset. Sverige driver en aktiv hyckleripolitik och förstör medborgarnas rättskänsla genom sin vägran att ägna sig åt verklig rättvisa.

 

*****

Fristående och mer konkret uppföljning om storkonjunktionens inverkan på en nymåne.

Inga kommentarer: