Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 december 2020

Svenska finansministern till den globala kapitalismens inre krets

Expressen beskriver Margareta Anderssons nya toppjobb inom Internationella Valutafonden. Men jag säger inledningsvis som sistlidna och energilösa nymånestart i Skorpionen: här finns inte kraften till något nytt, något som världen behöver.

*****

Jag minns svagt att Magdalena Andersson värvades till socialdemokratin från näringslivet eller om det var bankvärlden (en ful plats i vilket fall) och blev partimedlem bara för syns skull. Nu har hon slitit hund och anses av Västkapitalismen har visat kvaliteter nog att bli ordförande i IMF:s styrande utskott. 

Jag minns bara IMF från en kort tid som politiskt intresserad i tonåren. Det var ett av de mest skämmiga ord man kunde ta i sin mun, en manipulativ organisation som arbetade för USA:s intressen att hålla Sydamerika i träldom som en billig förrådsbod för amerikanska företagsintressen. IMF och CIA och störtandet att regeringar USA-kapitalismen var missnöjd med att ha i grannskapet - det är nivån på gänget Andersson känner sig hedrad att ha bjudits in till!

Inte mycket lär ha förändrats över årtiondena och IMF bekämpar säkerligen socialistiska strömmar alltjämt även om andra kriser (miljön) skjutit upp och får västvärldens "superekonomer" att lätta pannorna i djupa veck. 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/aug/27/imf-economics-inequality-trump-ecuador

Det är närmast en tragedi för kvinnan att hamna i ett socialismhatande sällskap (oaktat prestationen att bryta sig in i en mansdominerad krets). Har hon någon vision bortom kapitalismen kanske hon likt korttänkta kvinnor tror att hon kan disciplinera och förbättra värstingen i relation med honom... Eftersom jag minns mig ha noterat positiva horoskopkvaliteter 2012, även om det lät annorlunda 2015 (efter lite mer begrundan), ska jag granska kartan utifrån nuvarande nivå av ignorans-kunnighet!

*****

Den hinduiska astrologin innehåller så mycket spelregler att man även utan känd födelsetid skulle kunna skriva många analyser, helt enkelt genom att använda olika uppsättnngar av spelregler. Att använda alla tolkningsperspektiv gör inte ens indierna - det är Internet som skapar illusionen av denna mångfald.  Nätet är faktiskt en sinnebild för hur det globala medvetandet nu brutit samma och befinner sig i kaos. Det här kommer att stramas upp i framtiden genom en Världsordning som slapptänkande västerlänningar som bara mumsar och tar för sig INTE kommer att uppskatta.

Däremot kommer det mänskliga, högstrukturerade intellektet att fira enorma framgångar. Hur fräckt av kineserna att utan att göra något väsen av sig skicka en raket till månens baksida (utan mänsklig bemanning) och samla ihop lite mer rymdgrus att ta hem. Nu vet USA vem som är boss. Troligen kommer IMF att tappa i betydelse framöver i takt med USA:s tillbakagång så utmärkelsen av Andersson är bara en struntsak i det historiska perspektivet.

Uppenbarligen har olika hinduiska traditioner florerat lokalt och men nätet får det att se ut som en gigantisk djup och svår astrologi. Den här gången ska jag betona Avastha-aspekten av Anderssons horoskop, och se vad det ger. På en vettig astrologisida på nätet förklarades med eftertryck att en svag och nyfödd planet i Aktiva (Eld/Luft) teckens inledande grader eller Passiva teckens (Vatten/Jord) avslutande grad INTE försämrar planeten annat än dess procentuella styrka jämfört med andra.

"Tiotalet procent" hit eller dit skulle säkert attrahera en räknenisse som Margareta Andersssons karta röjer, men detta resonemang avslöjar redan astrologins teknifiering och förlust av den djupare förståelsen. Vem behöver en astrologi som tänker och sedan talar som en teknokrat?

*****

Atma Karaka har heller inte använts vid betraktelser av Anderssons karta. Med mindre hon föddes mellan midnatt och halvåtta på morgonen (vid den senare tidpunkten gör Månen entré i Tvillingarnas 1a grad), så är själens signifikator pengarnas Venus i Stenbockens 28e grad. Att hon nämner utmärkelsen som "krossade glastaket" visar att hon VÄLJER att se Venus som "kvinna" snarare än "pengar". Det faktum att AK står i patriarkala Stenbocken visar hennes medvetenhet vilket minerat maktfält hennes själ dragits till i detta liv.

Här måste jag påpeka ett vanligt fel som jag kanske själv gjort under bloggens år: Stenbocken är INTE FEMININT. Det är västerländsk korruption av astrologin som likställt + tecken med maskulinitet och - tecken med femininitet. Vad och om de gamla babylonierna hade några beteckningar är okända men när astrologin dyker upp i väst ger stoikerna i sin astrologiskt influerade världsbild (kort nämnt nyligen). 

Den här bloggen har använda den hellenistiska tanken om en sublunär värld som passivt hämtat från den aktiva supralunära världen och på Jorden byggt den kopievärld Platon återkom till flera gånger. Inom ramen för denna lägre sandlåda själarna gillar att leka i, är Saturnus och Stenbocken allra minst feminina, vilket man lätt ser på kvinnfolk i tecknet. Det är mer kuk i dem än de flesta män! Det är vanligt att de ska ha sista ordet i allt. 

Troligen väljer Stenbockar av det drivna slaget singellivet eller äktar en svag partner som tar Krabbans position inom det sublunära verklighetsspelet. Att kombinera Stenbocken med den supralunära sfärens Lejon-kung kan ge förbittrade maktstrider. Allra värst för dem som rymmer båda härskarprinciperna i egna horoskopet eftersom de tycks drivna att vilja behärska alla världar samtidigt! Ibland är det påtvingat, som när någon efter skilsmässa får vårdnaden om barn och tvingas sköta alla roller själv.

*****

Eftersom Magdalena Anderssons sinnelagsascendent (den förmodade) resulterar i Stenbockens "död" - både solär intelligens, merkurisk kalkylmentalitet och Venus tillgivenhet till pengar eller andra kvinna/makt-frågan är försvagad av det onda  8e huset, förefaller det redan här vara missvisande  att använda måntecknet som utgångspunkt. Månen har ju ingen medveten kontakt med 8e dödshuset och frågorna däri är ofta helt slumrande. Bara omedvetna attityder läcker ur det 8e. Men här är det som sagt sinnelagets perspektiv och Andersson borde utifrån Mån-Tvillingarna inte alls ha mycket av de funderingar hon bevisligen har om kvinnor och positionerna de aldrig kan nå. Helt klart har hon planetkomplexet i Stenbocken i något av zodiakens återstående 11 tecken!

Efter att ha insett det, kan man lika gärna övergå till solascendenten, som är mycket mer gåtfull. Detta är själens utblick och många människor har inte ens den själsliga intelligensen aktiverad ("bara hjärna" men bara den del av sitt verkliga medvetande) och därmed inte kapabla till någon värst originell eller individuell karriär. Solen tecknar då mest den dagarbetande förvärvsarbetaren. 

Givet flera år som finansminister och den nya höga utmärkelsen (så Stenbocken, bestigaren av världsberget!) är det uppenbart att Andersson arbetar utifrån en aktiverad intelligens. Därmed blir det mer befogat att fortsätta resonemanget utifrån en solascendent:


Att halshuggaren/halshuggna Ketu ligger i 10e makthuset är egentligen ett gott omen här. Hon tar makt med jämnmod. Vissa anser att södra månnoden visar saker man skattar lågt eftersom man redan kan dem. Nu är det osannolikt att alla födda 1967 i samma soltecken som Andersson skulle ha varit makthavare och i synnerhet makthavare det gått illa för - olycksplaneten Mars är svag detta år, i motsatt läge till dess modiga men också ofta övermodiga härskarposition mittöver i Väduren. 

Vad denna klena Mars sällan får kredd för är att den faktiskt är mer intelligent än den ständigt "på" Mars-Väduren (som är bättre för idrott eller kroppsarbetare). Mars i Vågen flyttar upp energin på Luftelementets nivå och blir en tänkare och avvägare (bedömare). Fajterna den tar är på det intellektuella planet, och givet Anderssons position i verkliga livet passar Mars rätt bra här. Men också Ketu eftersom hon är så förbenat cool. Ketu undertrycker eller har huggit huvudet av Mars vilket är en av hennes största tillgångar. "Level-headed" - vågskålarna i märkligt god balans trots två tekniskt "onda" krafter i Vågen.

Förklaringen till det är förstås räknenissans Atma Karaka som är just balanssinnets Venus, prominent placerad i detta fiktiva soluppgångshoroskop. Venus är vän med Stenbockens herre Saturnus så det är en mycket bra Vågen på topp och vad än Mars och Ketu står för bäddas de in av en själ större än det den gör!

*****

Jag har svårt att tycka illa om denna människa trots att hon uppenbarligen föddes in i den gamla världens tänkesätt. En värld utan finanser är förstås helt utopiskt för dessa sista generationer västmänniskor som funnit sig i en världsutveckling som det krävde ett naturens corona för att ens lätt bromsa in den dödsspiral ekonomerna tror de måste hålla igång. Men Anderssons AK vittnar i botten om en humanist som inte känner sig särskilt stark och därför valt att satsa på duglighet i det hon gör. Det ska till en Klimat-Greta, en som bara påbörjat sitt liv, att röra om i grytan. 

Jag noterar att både Greta och Andersson har Super-Mamman: Jupiter i upphöjt läge i naturtecknet Krabban. Som synes har Andersson en intensiv dialog över himlen mellan byggaren av Babels torn, Stenbocken, och Jupiter-Krabban som har ett vidare perspektiv och innefattar livets mjukdelar. Samtidigt är den PASSIVA polariteten i allmänhet materialister och kapitalister, det är hela poängen att världshärskaren Stenbocken och modern/markservicens Krabba är inomvärldsliga och båda traditionalister. Ingen av den är världsomvälvande förnyare.

Nu något om planeternas enskilda styrkor enligt avasthas delning av planetens passage genom tecknet. Här en repris av tabellen:

De fem åldrarna eller tillstånden när planeten passerar ett positivt tecken (vänd listan bakfram för negativa tecken):

  • 1a-6e°   Bala - barnet
  • 7e-12e°  Kumara - ungdomen (stark men utan erfarenhet)
  • 13e-18e° Yuva - ungdom med erfarenhet (full planetär styrka!)
  • 19e-24e° Vriddha - åldringen (erfarenheten)
  • 25e-30e° Mrita - den döende


Anderssons positioner i positiva/aktiva eller negativa/passiva tecken:

-SOL 10: vriddha

+MÅNE 1-10: mrita eller vriddha

-MERK 13: yuva

-VENUS 28: bala

+MARS 1: mrita

-JUP 6: mrita

-SAT 3: mrita

+RAHU 19: kumara

+KETU 19: kumara

Det blir lätt förvirrande när planeter i de inomvärldsliga tecknen eller elementen börjar som döda och föryngras allt mer genom sin färd. Detta symboliserar faktiskt att man blir mer naiv och okunnig ju längre man färdas i det inomvärldsliga! 

Som död har själen full tillgång till sin egen natur men om man som här väljer (enligt AK) att ta Venus som sin huvudtråd och Passiva Stenbocken (obs! passiv i kosmologisk mening, inte i jordisk - Stenbockarna kan vara närmast jobbigt envetna och pådrivande i rena materiella frågor), och dessutom i tecknets barnstadium, då är man inte en gammal vis själ! En gammal själ hade aldrig valt den väg Andersson gjort och allra minst givit sig i lag med Internationella Valutafondens sätt att söka forma världen.

Men i upptäckten att Andersson bara är ett barn i frågan om kvinnlighet och pengar - helt styrd av patriarkala värderingar och bara med behagsjukan som vapen (för flitiga Stenbocken består behagandet i att kvinnan sliter dubbelt så hårt för att bräda männen på deras eget inpissade revir) - i denna upptäckt kommer också en självmotsägelse. Är själen ung (och särskilt i monetära frågor - Venus), då kan avmätta och lugna Ketu i tionde karriärhuset knappast betyda tidigare liv som finansansvarig.

Räknesinne och organisatorisk förmåga har den här själen tränat upp inom något annat område. Det förklarar varför hon är så naiv politiskt, socialism vet hon inget om, och Jupiter-Krabban vill inget hellre än behaga den konventionella och hierarkiska samhällsstrukturen (så tydlig i bankvärlden)! Det är klassiska gårdagsvärderingar som fört henne ända upp till en fin position inom den mest illaluktande av alla grenar: påtvinga andra nationer en viss form av ekonomiskt styre. Försvaret är förstås att mänskligheten inte kommit längre än så här: Andersson befinner sig inne på arenan för människor som degenererat till rovdjur.

*****

Till sist några ord om planeternas inbördes styrka enligt Avastha-metoden:

Metoden är av underordnad betydelse och föregående har redan berättat en rikare historia en den här räknenisseputsningen förmår. Men intressant är att om själen så är ett barn i sin kvinnliga förmåga eller sin syn på pengar, så kompenseras det genom att räkneförmågans och logikens Merkurius är i sitt mest vitala centralläge i Stenbocken, en YUVA (jfr. juvenil), en ungdom med "ett par års erfarenhet" som det brukar stå i platsannonserna när chefen är livrädd för att få ansökningar från äldre och mer kompetenta personer. IMF har uppenbarligen sett att Andersson är precis lagom kompetent och inte i position att gunga båten! (Minns chocken när sossarna insåg att Håkan Juholt faktiskt var det partiet en gång påstod sig vara: socialistiskt snarare än dörrmatta åt kapitalet.)

Notabel kompensation för den mycket unga Kvinnan är att  båda de stora ödespenslarna Jupiter och Saturnus är "döda". Och i termer av den hinduiska astrologi man kan läsa på nätet är detta inte bra, vilket bara bevisar hur korkade astrologins utövare normalt är. För redan här finns en självmotsägelse: den som är död lider inte längre av världens inskränkthet utan har en helt ny frihet. Att göra liknelsen med ålderstrappan haltar illa just för detta sista planetära stadie. Om någonstans bör en död planet ha släppt alla masker och ser nu bättre än någonsin (t.o.m. egoisten Mars) att hela kosmos är förbundet och är en osynlig värld av idel sammanhang. Alla ingår i ett större medvetande.

Detta gör expansionens Jupiter och kontraktionens Saturnus ytterst gåtfulla - vad mer än Andersson uttalar sig om finns på lager här? Hoppas Andersson kunna påverka IMU till det bättre genom sin egen "Greta-liknande" förankring i Jupiter som Naturen - en helt annan värdemästare än Penningen? Var jag för sträng i föregående tolkning? Men åter: avastha-indikationerna ändrar i grunden inte de fundamentala budskapen, så att hoppas på att Andersson är en förklädd klimatmissionär bland kapitalistkostymerna är kanske bara en dagdröm...


2 kommentarer:

Susanne sa...

En detalj om hennes bakgrund som du kanske inte känner till: Hennes pappa blev redan i medelåldern svårt dement (frontallobsdemens troligen till följd av svår hjärnskakning i ungdomen)- hon själv var i yngre tonåren då, har jag för mig. Det stod i en veckotidningsartikel för några år sen.
Huruvida det på något sätt kan uttydas i hennes horoskop överlåter jag åt dig att kommentera. :-)

Seaward sa...

Det var mig obekant, för familjeförhållanden är det för skakigt att använda enbart dygnet. För att titta på t.ex. faderns hälsa måste man ha barnets fysiska ascendent och t.ex. på hinduiskt sätt räkna fram till 6e hälsohuset från faderssignifikatorn (Solen? Saturnus? Jupiter?) Att se astrologins oenighet om vad som räknas som fadern är nog det mest nedslående. Och när jag dubbelkollar södra Indiens tradition om Jupiter som fadern, vad dyker då upp om inte ÄNNU en tradition: Jupiter är familjens barn! Vilken röra! Men den korta och koncisa texten är logisk. Menar att man ser Solen som sin far i egna horoskopet, som västerländsk tradition.

https://www.indastro.com/astrology-articles/which-
planet-is-responsible-for-the-family.html