Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 10 december 2020

Advokat: licens att själa


Kvällstidningens nonsensnyhet som inget tjänar till än att få folket att kverulera lite mer över världens djävlighet så att uppror avstyrs och allt förblir som normalt för samhällets glidare, får mig att tänka på skotske popsångaren Al Stewart. Han fick bittert erfara att jurister bara är kriminella men med rätt examen. När flera skivbolag låg i luven om rätten till hans musik (han var populär på jättemarknaden USA vid tiden) skrev han av sig sina känslor om advokatyrket i låten License to Steal (1988) . Det juridiska tjafset drog så ut på tiden att Al Stewart kallnade som artist i USA - apropå Aschberg på samma tema härförleden.

Med hjälp av Expressens lista på de som tjänat bäst på att orera i "mediamässiga" rättsfall eller gangsters ska jag se om någon signatur för lägsta formen av advokat, kändisadvokaten, går att urskilja. Minns att astrologin är förlagan till den Lag dessa människor nu tjänar stor på att försöka vrida och vränga till klientens fördel, många gånger i ont tro om den åklagades oskuld.

(Efter att inlägget skrivits klart publicerar Expressen en dubbelt så lång lista på mest guldgrävande svenska jurister, alla män.)

Preliminärt borde lagens Jupiter vara en tänkbar röd tråd, men lika gärna Saturnus som är lagen i dess faktiska utövande (eller verkställande). En annan smygande tanke är förstås att en stor del advokater bara är i branschen för pengarnas skull, dvs Oxens tecken eller Venus på dess jordbundna, materialistiska sida.

Tiotusen kartor gav 106 juridikutbildade och praktiserande, antingen i offentlig tjänst eller privata. Det är 1% av hela dataunderlaget, garanterat en överrepresentation av detta yrke och en typisk följd av vad skräpmedier fokuserar på: kriminalfall som lockar majoriteten av mänskligheten som ännu är mest ett brutalt djur med ett tunt lager socialisering via samhälle och elementär skolgång.

De gamla grekerna skulle sagt att blodstörsten inom den här arten kommer från den lägre "irrationella själen". Den är vävd av lägre kosmiska typer av stoff. Den rationella själen är också stoffartad men på "rätt sida" av den kritiska gränslinjen. Dessa är metaforer, ingen vet hur det faktiskt går till när en själ vänder i sin polaritet och faller kort om dess eviga natur... 

Den ständiga frågan är också om en själ kan "spela under sin normala nivå" och göra gästspel som t.ex. bisarr materialist under enbart ett liv och sedan återgå till sin naturliga prestationsnivå i senare återfödelser. Eftersom värdkroppen i mycket byggs av arv och miljö tycks det som att själen snabbt dränks i detta livets brus, alltmedan horoskopet verkar förutsäga vad livet har i beredskap för födelsen ifråga. Ibland hittar man fullständigt hopplösa horoskop där individen ändå lyckats stå stadigt och höja sig över olyckor och motgångar.

Jag skymtade ett par nazi-jurister under gallringen och äldsta horoskopet tillhörde en engelsk "Barrister" född 1552. Gudarna vete varför jag sparat det namnet och datumet! Måste ha varit under studier av greven av Oxford (född 1550). Yngsta datum tillhör en kvinnlig jurist som uppmärksammades i en tidning just för att hon vid tiden var Sveriges yngsta lagvrängare, född 1994.

Med lite nätsökande hittade jag de som saknades av Expressens lista över de 10 rikaste i Sverige (6-10 miljoner i årsinkomst). Man kan just undra vilka lönerna varit för diverse avskedade Trump-advokater och andra storfräsare jag kollat upp under de senaste tio åren. 

Eftersom det ofta rört sig om skandaler är troligen dessa 106 inte rättvisande, det finns ett övermått av kriminella mentaliteter som funnit juridiken en perfekt plats att dölja sin ruttnade själ bakom.

Nu till fördelningen:

        SO     MO     MA     JU     SA
ARI      9     10     11      9      4
TAU     13     12      8     11      8
GEM      7      5      9      6     15
CAN      5      5     15      8      8
LEO     13     11      7     11     12
VIR      5      9      9     15     10
LIB      5      8     12      8      9
SCO      9      8      8      8      6
SAG      8      6      7      8     11
CAP      9     12      4      9     11
AQU     11      7      8      7      5
PIS     12     13      8      6      7


Datamängden är bara tredjedelen av det jag tidigare höll som ett minimalt underlag, så här finns inga statistiskt signifikativa rön att hämta. Dessutom är nästan alla jurister barn av 1900-talet och Saturnus gör ett varv på cirka 30 år. Det betyder att datamängden inte ger alla 12 zodiaktecken samma förutsättningar att visa sig gynnsam värd för lagvrängaren. Högra kolumnen kan man således bortse från.

De övriga topparna kan alla förklaras som slumpsvängningar. Lagens Jupiter i Jungfrun har visserligen en poäng eftersom detta är tecknet där intellektet och förmågan att hålla rätt på stora faktamängder triumferar. Lagars detaljerade natur matchar också Jungfrun petighet. Eller är det Jungfruns naturliga association till brottslingar och olyckor (6e huset) man skönjer här? Hur som helst är risken överhängande att Jupiter-Jungfruns ledning äts upp vid en tredubbling av datamängden...

Frågan om brottmål som motivation till valet att bli juridik anas ev. också av olycksplaneten Mars, som når flest förekomster i just skyddets och protektionismens Krabba, tecknet där Mars anses "fallen", dvs, minst av rak krigare men desto mer av intrigant och slingrig lurendrejare. Jag kunde inte undgå att se hur många juristhoroskop jag samlat på mig som gjort sig skyldiga till olika typer av bedrägerier, och måhända säger den här placeringen för Mars mer om gruppen som sådan än om advokatyrket i sig. Det råder en markant övervikt på slemproppar i fina kostymer här!

Jag ignorerar Månen/sinnelaget och noterar bara Solen - individens intelligens och i själsliga indikation (om man avstår från läran om Atma Karaka som kan peka ut vilken planet som helst som själsindikator). Solen visar en lätt förhöjning som regelbundet återkommer: Solen markerar nästan perfekt DET STORA MÖRKRETS KVADRAT, bara lite omkastning i hörnet Vattenbäraren/Fiskarnas.

Men Oxe, Lejon, Skorpion och Vattenbäraren ger de fyra tecknen av Tamas kvalitet, tecken som vill att var sak ska stå på sin plats. Dessa fyra blir störda av spretighet och söker var och en på sitt att hålla allt inom den definierade lådan (antikt: de anger hörnen av universum). För en gångs skull passar västastrologins benämning "fixerad" bättre, även om förklaringen "fixerade mellan tecknet som startar årstiden och den som upplöser årstiden" enbart gäller den tropiska zodiaken (en lantbruksalmanacka). 

Det här visar att den tamasiskt solära gruppen drar mot ett personligt offer: de kunde ha forskat, upptäckt nytt och bringat världen att växa i medvetenhet. Istället är de  jordiska lagars försvarare och upprätthållare och är alltså ytterst den rådande maktens nyttiga idioter, betjänare av de rika och mäktiga och många själv intresserade att bli medlemmar av den gruppen. Det förklarar mycket om de flera svenska toppolitiker bloggen raljerat över, alla med ett övermått Tamas guna (ofta det stora korset). Dessa kan ha varit blå eller röda men delar det att de inte vill ha något gungande av båten. Alla ska sitta stilla och lyda en i princip och redan föråldrad typ av makthavare. (Skulle en värld av enbart sattviska, kunskapssökande solenergier omöjliggöra samhällen? Eller skulle detta vara alla utopiers förverkligande?)

Bara genom Mörkrets och konservatismens kvalitet kan man förstå varför det är så många utlänningar bland de 10 rikaste svenska advokaterna. Jag tror inte ett ögonblick att det är för att deras nysvenska hjärtan ömmar totalt för andra nysvenskar i kläm. De har helt enkelt upptäckt ett sätt att tjäna mer pengar i det svenska samhället än vad som annars vore möjligt, givet deras invandrarbakgrund (och då inte "bra" invandrarbakgrund, som engelsman, nordbo eller amerikan). Primär här är förstås pengatecknet Oxen.

*****

Extraspaning.

Eftersom de "fyra persiska kungastjärnorna" alla ligger i fixerade tecken blev jag nyfiken på hur det stod till med det felande hörnet Vattenbäraren/Fiskarna.

Aldebaran 16° Oxen
Regulus 6° Lejonet (närmst i linje med solekliptikan av alla, bara 0°28' ovanför)
Antares 16° Skorpionen
Fomalhaut 10° Vattenbäraren

Wikipedia säger: Fomalhaut var ledare för den södra himmelen och var mest ljudstark i konstellationen Piscis Austrinus och delade longitud med Sadalmelik, dominanten i Vattenbärarens konstellation.

https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_stars

Stjärntabellen i programvaran ZET ger följande:
Sadalmelik long 9°29'35" Vattenbäraren och altitud -10°40'
Formalhaut long 10°0'17" Vattenbäraren och altitud -21°08'

ZET:s himmelskarta visar hur löslig antikens omenlära var: det är rejält avstånd mellan Formalhaut i södra Fiskens konstellation och Sadelmelik i Vattenbäraren men det är förstås gradtalet längsmed solkliptikan som förvandlar Formalhaut från en "fiskplacering" till en placering i Vattenbäraren. 

Men ändå... är det något av denna dubbeltydighet som syns advokatlistans båda toppnoteringar precis i slutet? Nej! Tanken var frestande men Piscis Austrinus är inte samma konstellation som astrologins Fiskarna är baserad på och som följer till vänster men utanför bild på den här stjärnkartan:


Wikipedia nämner kritik mot föreställningen om Persiens fyra kungliga stjärnor, gamla belägg saknas sägs det. Men Babylons äldsta 360-dagarskalender övertogs av judarna som lade in fyra extra dagar mellan de fyra kvartalen, precis som babylonierna gjort. Dessa fyra dagar tycks inom den prästerliga Dödahavssekten ha haft stjärnor som kallades periodens "Ledare". 

Det behövs bara lite mer fantasi än kritikerna har för att se att tanken finns i ett grannland till Babylon åtminstone 300 fvt. Och allt judarna gjorde vara att överta  en äldre och mer primitiv babylonisk matematik (uppsnappad när de var fångar i Babylon på 500-talet fvt). 

Det äldsta hittade babyloniska personhoroskopet är från 411 fvt och då är solekliptikans delning i 12 zodiaktecken färdig. Det blir därför lite av en gåta vad Wikipedias uppgift handlar om. Den verkar tala om andra kalenderrelaterade utforskningar babylonierna företog sig:

"747 fvt antog babyloniske kungen Nabu-nasir (Nebonezzar) en kalender baserad på information härledd från de fyra kungastjärnorna, en kalender baserad på en 8-årig cykel och en 19-årig cykel (den senare blev standard)" 

Jag noterar att det här citatet är från en bok som kom tre år efter den text i "Populär Astronomi" som kritiserade doktrinen. Det ser alltså ut som att forskardispyten är utredd, och min källa för den judiska sektens lån av den babyloniska kalendern är f.ö. det aktuella forskningsläget (Nickelsburg & VanderKam: 1 Enoch Vol. 2, 2012).


Fristående uppföljning kommer, med anledning av de kverulerande kvinnliga advokaterna i Expressens reviderade artikel. (Mitt underlag innehöll en av dem samt flera amerikanska kvinnliga lagråd, men mansdominansen i medierna återspeglas förstås även in min insamlade data.)

Inga kommentarer: