Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 december 2020

Arvsmassa = astrologiska inflytanden?

Den som förändrar arvsmassan hos barn förändrar dem för all framtid och väldigt mycket är okänt om hur olika gener interagerar med varandra. Samma gen påverkar exempelvis risken för bröstcancer och om öronvaxet är mjukt eller hårt och sannolikt en mängd andra resultat.
 
https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/WOm4Rd/frukta-diktaturen-inte-forskningen

Nu börjar vetenskapsrapporteringen låta som den här bloggen gjort i tio år. Det är bara att slå upp vilken astrologibok som helst och undra hur planeterna kommit att associeras med vitt skilda ting, egenskaper eller uttrycksformer. 

Svaret är den gamla läran om kosmisk resonans eller sympatisvängningar. Uppenbarligen finns identitetsskapande faktorer i universum som får "birds of a feather to flock together". 

Platons lära om Former kan också åberopas. Formerna är transcendenta och utanför tid och rum, men kan därför verka på vad som helst inom tid och rum. "Primitiva" folks totemdjur bygger på denna insikt som den vita urbana materialisten helt förlorat (ett ömkligt djur, mindre människa än primitiva stammedlemmar).

Hinduerna om djur-, växt- och mineralrikena:

Månen, Solen och Venus råder över organisk materia, som vegetationen (Mula)

Mars, Saturnus och Rahu råder över inorganisk materia, som mineraler (Dhatu)

Jupiter och Merkurius råder över levande varelser, som djur (Jiva)

(exempel ur deFouw &  Svoboda - Light on Life)

Homo Sapiens har kanske inte ägnat alla sina 200 000 år åt att studera stjärnhimmelen. Babylonierna hade faktiskt inte skapat zodiaken med dess 12 delar ens för 4000 år sedan. Vid den tiden vara andra system för kartläggning på modet, bedömningar av hur planeter och stjärnor stod inbördes. 

Men totalt sett måste mänskligheten till sist ha samlat oerhört många iakttagelser. Allt sparas i ett transpersonellt minne, Akasha, Livets bok, Noosfären, det kollektiva omedvetna etc, som blir till en allmänning vissa individer mer än andra kan hämta ur, då som intuitioner. DNA är den ända från vilken vi kan se resultatet av Karmas arbete med att göra den materiella (lägsta) aspekten av en levande varelse (jiva-atma) till vad den är.

Naturligtvis har AB:s bokrecensent Mattias Svesson fel. Människan har all anledning att frukta gensaxen i lika hög grad som diktaturer som får den i sin hand. Viss teknik är i sig resltaltet av att människan i sin vetgirighet gått över en gräns och blivit ett Djävulens verktyg. Men den hybris och vilja att leka gud som gensaxen är exempel på kommer alltid att skörda så ond karma att mänskligheten lik ett bränt barn släpper idén för att kanske återuppta den när hon vuxit lite mer och världen vilar stadigt på andra ideologier än de som nu tampas.



Inga kommentarer: