Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 april 2024

Mysteriet med Merkurius upphöjelse i Jungfrun

Frågan varför Merkurius enbart såväl härskar över som anses upphöjd i ett och samma tecken har förbryllat den här bloggaren sedan start. Men under pågående omläsning (i annan översättning) av nyplatonismens fader Plotinos dök svaret förmodligen upp. Tillåt mig återge följande:

Använder själen diskursivt resonerande [logisk tanke följer på logisk tanke] innan den anländer till en kropp och även efter att den åter lämnat kroppen? Nej, diskursivt tänkande [Merkurius!] knyter sig till själen här nedan, när själen redan befinner sig i perplexitet och är full av omsorg och i ett tillstånd av stor svaghet [till skillnad från de själar som i inträdet till himmelen i huvudsak bevarar sin bästa, rationella del i sjunde himmelen, dvs blir en "saturnisk" daimon - essentiell Luft - som kanske aldrig ens går lägre och tar sig en jordisk kropp]. Den själ som känner behovet av att resonera för med sig en förminskning av sin högsta princip, intellektet, och reducerar sin självtillräcklighet.

Armstrongs ö.s. av Enneaderna IV, s.91.

Plotinos går djupare i sin beskrivning (som synes rent diskursivt tänkande!) men det här stycket räcker långt.

Detta ger en helt annan vinkling åt astrologiska lärosatser men förklarar dem faktiskt. Jungfrun är det mest kroppsfixerade och därmed djupast fallna tecknet (Jord-elementet). Det är här Venus "faller" vilket motsvarar Plotinos märkliga val av Afrodite som symbol för människosjälen. (Visst stöd från astrologin eftersom Luft anses människoartens eget element och Venus hemma i Luft är den ostadiga kvaliteten Rajas eller Passion som väl motsvarar artens dåliga konstans, den fladdrar mellan Ljus och Mörker.) 

Venus "fall" i Jungfrun är tecknet som beskriver en tydligt materialiserad själ som "är perplex, full av omsorg/oro och i ett tillstånd av stor svaghet". Varför är Jungfrun koordinerade med det ytterligt svaga 6 huset, olyckor, ohälsa, fiender? Det är för att Jungfrun befinner sig allra längst från Venus "upphöjelse" i 12e huset som är platsen där själen kan nå befrielse från Jungfruns träldom. Varför Merkurius anses "upphöjd" i Jungfrun trots att här intellektet fördunklas av allt dess räknenisseri och ordningsamhet, har att göra med att ordet "intellekt" har två valörer. dels ordinärt logiskt resonemang, men också Luft-planeten Saturnus som skiljer sig åt. 

En annan förklaring till Merkurius upphöjelse i Jord-Jungfrun ger Plotinos själv: Bara i Jordens verklighetsupplevelse rullar tiden på och diskursiv logik kräver tid för att pågå. I den meningen blir astrologin banal. Merkurius i ett sattviskt (ljust) Jord-tecken, vad annat kan det bli än Jungfrun. Det enda tecknet som både är Jord (tidsbundet) och av Ljusets Kvalitet. Jord-Oxen är av Mörkrets kvalitet och föredrar att repetera klyschor snarare än tänka och Jord-Stenbocken tillhör Passionen som fladdrar mellan Ljus och Mörker (en diktator kan vara mycket bra eller vidrig).

Enskilda själar sjunker varierande grader och de svagaste kommer inte högre än till Månen (begärens planet) innan det är dags för nästa återfödelse. Där måste själen helt klart ta sig samman om den ska utexamineras från det här låga systemet som egentligen var avsett för djuren! 

Och apropå utexaminering - var sker den det om inte i 12e huset (moksha; befrielse) där händelsevis där huset motsvarande Fiskanra Merkurius "faller", dvs. där själen inte längre behöver det diskursiva resonemanget! Fiskarna är således inget trubbigt tecken, det ger tvärtom bättre resultat att använda en högre medvetandenivå än logiken. Einsteins Merkurius i Fiskarna tyder på att hans insikter (trögt och långt inne som de satt) var av typen Fiskarnas geni, Merkurius hade inte klarat de metalogiska tankesprång han tog.

*****

Saturnus är på ett sätt Världssjälen som i sitt Jord-tecken Stenbocken representerar den högsta själsprincipen "förnuftet" i sinnevärlden, och således en naturligt överordnad till Jungfrun. Stenbocken är slavägaren och Jungfrun dess ägodel. Här är den svenska arbetslinjen.

Men Saturnus är essentiellt inte en Jord-planet (vilket Merkurius är, både härskare och upphöjd i Jungfrun och oftast hårt låst till praktiska Jord-resonemang vilket i min erfarenhet ger härskarläget i Luft-Tvillingarna ett övertag eftersom Luft och Ljusets kvalitet kan tänka sig dit Jungfrun som pragmatiker inte intresserar sig för. Jag har mött Merkurius-Jungfrur som är extremt avvikande till allt metafysik vilket dess naturliga 6e hus absolut inget har gemensamt med. De kan t.o.m bli rent fientliga (hus 6, Fienden) om ämnen de ogillar förs på tal. 

Saturnus i Vattenbäraren är denna världens representant av den subtilare himmelen (Luft eller möjligen Eter, ett tvistemål som verkar sakna lösning). Fastän sjunde himmelen är själens bästa del, är den alltjämt en dunklare avbild av det gudomliga Intellektet, Nous, i platonismens filosofi. Luft-Saturnus som sjunde himmelen omfattar redan Slutet eller Omega, som för materialister bara fattas jordiskt: Liemannen eller döden. Men att ha vara i världen och samtidigt ha nått 7e himmelen (Luft) är att hitta svaren utan att behöva tänka diskursivt och via logiska slutledningar vara en Sherlock Holmes. USA:s mest kända transmedium Edgar Cacye beskrev detta tillstånd eftersom hans trans ofta tog honom så djupt. (Närmare 30 inlägg taggade med hans namn.)

Saturnus ger något helt otippat och oväntat för västastrologin (som mest ser bekymmer med Saturnus), den "långsamma" planeten verkar bidra med ett högre medvetande som påminner om 9e husets intuition även om denna gåva "naturligt" associeras med Jupiter. 

Men Saturnus är en vis planet även om en del inte når dit utan får nöja sig med tidens gång och att bli gamla. Saturnus kräver långt och tålmodigt arbete innan man får uppleva dess frukter. (Har man som nationen Sverige en skadad Saturnus är landet som helhet korkat, vilket gör det enkelt för fåtalet intelligenta att sno år sig rubbet och lämna folket i relativ fattigdom.) Nästföljande inlägg kommer att diskutera en viktig placering för Saturnus som tyder på att indierna anade planetens ovanliga egenskaper när den når sin högsta kapacitet.

Ett gammalt inlägg har kopplat sjunde himmelen till sjunde energinivå i människans subtila energikropp och dessutom argumenterat (via olika kulturer) för detta. Troligen detta från 2014 (men det finns fler som nämner "tusenbladiga lotusen"):

Det högsta goda (hus 9) för ascendenten

Astrologin strör gärna "intelligens" omkring sig. Man ser indiska sajter lyfta fram Merkurius i 1a huset (bättre än dess naturliga 3e kommunikationshus). Vanligast är Solen själv men dess naturliga 5e hus är en annan lovprisad faktor. Men sällan tycks alla dessa nätets gurus ha upplevt Saturnus när den inte bara tar utan också ger!



PS. I efterhand visar sig "Merkurius upphöjelse" och det är möjligt att gåtan redan retts ut bara för att åter falla i glömska.

Taggen användes 2017 för...

USA den Store Satan söker bromsa den nya tidsåldern

...dessförinnan 2015 för...

Mer om det diktatoriska Tyskland...och änglar!

...och redan 2013 när bloggen börjat "radikaliseras":

Jesus hat mot kapitalisterna


Inga kommentarer: