Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 april 2024

508 Rasister (i en värld ägd av kvantifierarna)

I Expressen en värdefull bokrecension om den seglivade svenska rasismen som bara byter namn på sin trångsynthet:

https://www.expressen.se/kultur/bocker/rasbiologerna-skulle-kanna-sig-som-hemma-/

En bra text påminde om den första fasen när Sideriska skulle pröva zodiaktecknen kvantitativt. Senare har en förbättrad insikt om antikens filosofi visat hur människan i stort övertagits av särintressenterna Räknenissar som tror siffror kan fånga livets verkliga natur eller ÄR verkligheten. 

T.o.m. matematiker som tycker sig vara "platonister" har missat att talens värld är kopplade till en lägre verklighet i den antika världsbilden. Talen är visserligen också "Former" i det gudomliga Intellektet, förutom för de platonister som binder siffrorna till vårt pluralistiska universum (en hel verklighetsnivå längre än Platons Idévärld) och ser dem som ett praktiskt system för representation och inte mycket mer. Att naturlagarna kan representeras i matematiska formler betyder inte att dessa är verkligheten, det är vårt sätt att snillrikt förklara ting. För astrologin är planeter och zodiaktecknen informationsbärare som talar en annan dialekt.

Trots att Platon i sin "Parmenides" framställer Sokrates som osäker om eldens och vattnets former existerar, är han säker i "Timeaus" om existensen av eldens, vattnets, vattnet och jordens former - elementen som utgör alla materiella ting (51b7-52b5). Dessa fyra kan enkelt hanteras om formernas omfång ("range") begränsas till rent matematiska objekt - i Timeaus förefaller dessa fyra former vara inget annat än de fem solida kropparna [jämför eter-elementet, reserverat för Jupiter i den hinduiska astrologin som den femte platoniska soliden].
Theokritos Kouremenos - Plato's Forms, Mathematics and Astronomy, s.53

[Gud] blandade ett tredje slag av existens från dualiteten, från det odelbara som alltid befinner sig i samma tillstånd och från det som blivit delbart i den kroppsliga sfären. Så själen är en och många på detta sätt: formerna i kroppen är många och en, kropparna är många enbart, den Hösta är en enbart.
Plotinos - Enneaderna IV.1 - Om Själens Essens 1 

Det är lätt att förlora sig in i vetenskapsfilosofins finlir men på bloggarens eviga amatörnivå behöver man inte filosofera kring matematiska objekt. I den gudomliga Idévärlden, vilken astrologisk symbolik är ett svagt eko av, finns bara "en" av varje. "Där ovan" finns inget behov att summera och göra "topplistor" för att bevisa något. Astrologin är något annat än räknenisseri, astrologen vet att "essenser" är mer än ett tomt och föråldrat fackuttryck.

När bloggaren insåg hur hopplöst simpel  och materialistisk han varit som hoppats att den sideriska zodiaken via kvantitet skulle visa sig mer "riktig" än den västerländska (tropiska), upphörde dessa studier. De handlar i vilket fall om kvalitet (den sideriska resp. tropiska zodiakens) i lika hög grad som kvantiteters bevisvärde. Men vissa fynd lämnade ändå funderingar, inte minst hur astrologin kunnat överleva om inga kvantitativa fynd ger insikter.. 

Det hände igen. Jag sökte på kommentarer om "racis" (täcker olika böjningar av "rasism") men glömde bort att jag haft för vana att bara tagga nazister med "nazi" eftersom rasismen redan var underförstådd. Jag fick göra om sökningen och hittade över 100 nazis. 

Efter andra sökningen hade några tecken berikas långt mer när båda sökningarna slogs ihop. Det var samma tecken som var viktiga i Hitlers horoskop (Vågen/persona, Skytten/emotionell utlevelse) och som tidigare lett till frågan om en stark ledare och ett svagt folk kan ge en sådan effekt att folk med snarlika horoskop till ledaren identifierar sig starkt. 

Den tyska nazismen var som ett svenskt mediedrev när makthavaren via de lojala murvlarna ser till att snabbt skapa opinion inom ett svagt folk som strax blir NATO-vänliga trots att allt är en enda stor chimär som bygger på USA:s anspråk på att vara världshärskaren och måste reagerar om den Röda ärkefienden företar sig något.

(Det här skrevs i mars, många veckor före DN:s självskryt om hur duktiga hjärntvättare av sina läsare de är. Trigger att kasta ut texten gavs via en text om problembarnet Hanif Bali: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/XbGQAW/hanif-bali-vill-att-moderaterna-ska-borja-prata-mer-om-rasfragan)

 508 rasister:

       mo    so
ari    37    48
tau    35    50
gem    35    37   
can    49    33
leo    35    35
vir    55    45
lib    38    51
sco    41    52
sag    49    36
cap    51    37
aqu    41    41
pis    41    43

 

I snitt får tecknen 42 placeringar vardera av antingen sol eller måne.

I stora grupper (1000 datapunkter) är förväntad avvikelse bara ±20%  men detta är inte sann statistisk metod och med mindre dataset blir slumpvariationerna snart så stora att gamla tester med mindre än 300 horoskop är opålitliga med dåvarande tillhöftade spann på ±40% som slumpavvikelser.

Vad räknas som vetenskapligt belägg?

Inlägget från 2012 summerar min senkomna och motvilliga bekantskap med det kvantifierande sinnelaget som jag räddades undan genom barndomens dyskalkyli. (Istället för matematik hittade jag på "logiska" sätt att lösa varjehanda problem, och det fungerade t.o.m. under tre år som dataprogrammerare under internets tidiga och enkla år). 

Men vad om den här nya rasist-gruppen om drygt 500?  Här kanske avvikelser på mer än 40% antyder att tecknet är sårbart för xenofobi pga. antingen otillräckligt solljus (kognitiv kapacitet) eller emotionell öppenhet (månen)? Men att testa planeterna en och en är en styggelse mot hela den astrologiska doktrinen som lär ut att varje horoskop är en ENHET, en mikrovärld där allt påverkar allt annat. 

Dessutom såg jag vid utrensningen av en del falskträffar hur många rasist-taggade kartor tillhör personer som gjort avbön (som Ikea-grundaren Kamprad eller regissören Bergman) medan otaliga Sverigedemokrater som varit korkade nog att inte gömma sig bakom ord som "kulturkritik" utan i sin enfald fångats hejlande på bild eller t.o.m. iförda nazistisk armbindel och tvingats lämna partiet som alltid velat ha regeringsmakt innan de avslöjar vilka de är.

Till alla dessa förbehåll kan läggas att några falskträffar kan finnas kvar - det blev väl många att lusläsa och jag kände genast igen namn som verkade tveksamma. T.ex. två påvar som under Hitler jobbade diskret med att rädda judar så gott det gick - där ingick ordet "rasism"  i kantkommentaren men inte syftande på dem själva.

Bloggens tidiga gräns ±30% var överoptimistisk för små set om 300 kartor, men med 500 st kanske intervallet fungerar? Relaterat till medelvärdet (42) kommer c 55 träffar eller fler att vara rasismbenägna (kognitivt eller emotionellt). Medan små grupper tycks avvika att hamna i skottgluggen för låg mänsklig mognad. Sol- eller måntecken med färre än c 30 träffar kan brösta sig lite extra - inte för att en planet abstraherad ur sitt sammanhang skulle göra det... Planeterna döljer själar, obegripliga i sitt intellekt...

Psyket som är mest sårbart för rasistisk nedlåtenhet, överkritik eller elakhet mot andra är Månen i Jungfrun. Tecknet har varit misstänkt även i andra sammanhang och Jungfrun aversion mot damm och smuts illustreras f.n. en tv-reklam för luftrenare är Pernilla Wahlgren spökat ut sig till ett dammkänslig och nysande yngre jag. Hon har Månen i smutsfobiska Jungfrun så det är typiskt att hon bejakade produktens essens: renhet (t.o.m. sjuklig fixering vid sådan).

Inget enstaka soltecken har en tendens till den låga intelligens som ger rasism och fyndet stämmer förstås perfekt med den gamla granskningen av Nobelpristagare (fram till 2015) där Solen fördelade sig jämnt över alla dess fem "mognadstadier" i vart och ett av zodiaktecknen. Solen är rättvis och fördelar sin livskraft jämnt. Det är födelsetiden som avslöjar var Naturen tar vid och skapar ojämlikheten. Bara materialister skulle kunna på tanken att välja den lägre världen för onda regler av den typ som Tidö-partierna nu skapar och som luktar rasism och främlingsfientlighet ändå in utskottet där Sverigedemokraterna fått in en tvättäkta nazi-rasist som ledare.

Inte heller något soltecken drar sig undan rasism och det gäller också känslostatusen. Det enda positiva fyndet här är således Månen i Jungfrun.

Hinduisk astrologi räddar sig undan hela problemet genom att ha så många "mätpunkter" att tolkning blir en unikt mångsidig fas. Varje indikation blir bara en av mängder omen som måste avvägas. Känd tid absolut nödvändig och den här bloggen innehåller nästan bara rudimentära tolkningar i urvalet av tolkningsmetoder. Den är inte ens i närheten av den verkliga varans komplexitet...

 *****

Låt oss kuriöst se vilka som landat i rasistgruppen och har den typiska Månen i hyperkritiska Jungfrun.

Ibland spökar astroprogammet verkligen, för nyligen avlidna Astrid Lindgren-tonsättaren Georg Riedel kallades genast en inkarnation av "Sveriges DNA" i medierna och han var en judisk flykting från nazismen och inkluderades i 2a nazi-sökningen utan att jag upptäckte felträffen. Därmed står Mån-Jungfrun på gränsen till överrepresentation medan Riedls berömdhet vilar på Astríd Lindgrens klart rasistiska svenska folkhemsideal. Till och med snedträffen ger underlag för funderingar!

  1. Agatha Christie;15.9.1890; 4:00
  2. Anders Brandell;12.9.1980;12:00
  3. Anders Klarström;17.12.1965;12:00
  4. Andrew Jackson;15.3.1767;12:00
  5. Anna Hassö;6.10.1964;12:00
  6. Anthony Scaramucci;6.01.1964;12:00
  7. Arvid Fredborg;8.10.1915;12:00
  8. Birger Hagård;22.12.1932;12:00
  9. Charlie Weimers;12.11.1982;12:00
  10. Christoffer Dulny;29.11.1983;12:00
  11. Dennis Askling;4.01.1994;12:00
  12. Elias Abuelazam;28.8.1976;12:00
  13. Erling Eidem;23.4.1880;12:00
  14. Ernst Billgren;18.11.1957;12:00
  15. Ernst Wilhelm Bohle;28.7.1903;12:00
  16. Eva Braun;6.2.1912; 0:30
  17. Felix Steiner;23.05.1896;12:00
  18. Folke Nystrand;18.1.1922;12:00
  19. Georg Riedel;8.01.1934;12:00
  20. Gösta Borg;14.8.1915;12:00
  21. Hans von Euler-Chelpin;15.2.1873;12:00
  22. Heinrich Vogelsang;17.3.1862;12:00
  23. Henrik Sass Larsen;29.05.1966;12:00
  24. Herman Lundborg;7.4.1868;12:00
  25. Ingmar Bergman;14.7.1918;12:15
  26. Ingvar Kamprad;30.3.1926;12:00
  27. Isak Nygren;17.1.1990;12:00
  28. Ivan/John Demjanjuk;3.4.1920;12:00
  29. James Hirvisaari;7.2.1950;12:00
  30. Jan Arvid Böök;4.11.1915;12:00
  31. Jan-Inge Flycht;17.12.1946;12:00
  32. Jeremy Clarkson;11.4.1960;12:00
  33. John Edgar Hoover;1.6.1895;12:00
  34. Josef Mengele;16.3.1911;11:45
  35. Jurgen Riegen;11.5.1946;12:00
  36. Karl Ernst Krafft;10.5.1900;12:45
  37. Linus Bylund;2.1.1978;12:00
  38. Markus Uvell;24.8.1971;12:00
  39. Martin Heidegger;26.9.1889;11:30
  40. Mats Dagerlind;29.5.1958;12:00
  41. Mattias Karlsson;17.8.1977;12:00
  42. Mel Gibson;3.1.1956;16:45
  43. Murray Rothbard;2.3.1926;12:00
  44. Oliver Wendell Holmes;8.3.1841;20:30
  45. Patrik Ehn;27.2.1967;12:00
  46. Paul Kruger;10.10.1825;12:00
  47. Philipp Lenard;7.6.1862;12:00
  48. Prince Jazzbo/Linval Carter;3.9.1951;12:00
  49. Svante Arrhenius;19.2.1859;12:00
  50. Ted Cruz;22.12.1970; 1:00
  51. Ulf Hansen;7.9.1964;12:00
  52. Verner von Heidenstam;6.7.1859;12:00
  53. Vilhelm Moberg;20.8.1898;12:00
  54. Walt Disney;5.12.1901; 0:35
  55. Wille-Werner Rydman;2.01.1986;12:00

Någon kanske undrar hur den politiskt korrekta och stiffa konstnären Ernst Billgren hamnat i detta sällskap. En randanteckning säger: 2018, okunnigt dravel om rasism:
www.dn.se/kultur-noje/kristina-lindquist-ernst-billgrens-nya-bok-om-rasism-ar-vilseledande-och-obildad/ Inte läst boken men litade på recensenten. Okunskap som upphäver sin stämma är en röst för rasism.

Kuriosa: "Prince Jazzbo" var något så sällsynt som en färgad rasist, som pratsjöng (dj-reggae) om den svarta människans överlägsenhet. SVT visade ett BBC-program om reggae för årtionden sedan och "prinsen" figurerade länge i bild medan andra intervjuades. Men när hans tur var inne vägrade han tala med BBC-journalisterna. Det enda han sa var "Babylon" - de tillhörde det onda samhällssystemet och han vägrade befatta sig med dem. Han fick sitt enda omnämnande på bloggen redan 2010 under den talande rubriken:

Främlingsfruktans zodiaktecken

Fullt varv således. Och se hur okunnig om slumpens tvärkast jag var i början som försökte testa bara 28 rasisthoroskop! Men jag pläderade friskt för alla de falskträffar som resulterade. Dock: Månen i Jungfrun var med från första början av datasamlandet.

I övrigt finns flera äldre inlägg som sökt förstå varför Jungfruns tecken tycks vara en symbol för xenofobi och en distanserad kritik som vida överstiger förmågan till anknytning. Minns fixstjärnan Spica i stjärnbilden, det fristående och sårbara sädesaxet som fruktar främlingen som potentiell "skördeman". Hinduisk astrologi har uppfattningen att 6e olyckshuset är jobbigare än 8e dödshuset eftersom det senare är ett ögonblicks verk. 12e onda huset faller utanför det resonemanget eftersom det också beskriver ondska som leder till något gott: själens förlossning från sin orena lägre begärsnatur vilket är vad som gör mänskligheten så obotligt låg, korttänkt och ... rasistisk.


Inga kommentarer: