Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 april 2024

Teoretisk fysiker - den rådvilla moderna människans överstepräst?

Redan 2011 kommenterades en då rätt typisk svensk fysiker som långt senare vuxit till sig i ödmjukhet och medievana. 

Ateism leder till självmord?

2024 nyanseras bilden i P1 Söndagsintervjun. Återbesök vid födelsedygnets karta. Den ser ut att vara skräddarsydd för den teoretiska fysikern som väl var det främsta som resulterade ur Sverige det dygnet - en födelse som i mycket hög grad aktualiserat den himmelens löften. Men SR överdramatiserar så det nästan blir löjligt! 

https://sverigesradio.se/avsnitt/ulf-danielsson-skurk-eller-hjalte



Den dubbelriktade svarta pilen beskriver perfekt den nördiga tolvåringens definierande barndomsupplevelse. En sinnesretande komet svischade förbi. Eld och Vatten är en kombination som stimulerar och livar upp och bestämde Danielssons framtida inriktning. "Sensationalism" (rena fyrverkeriet) kallas den på bloggen och det räcker med att backa till inlägget om appen Snapchat som exempel på sinneseggande och ytterst destruktiva manicker som förstör barnens koncentrationsförmåga. Samma Eld/Vatten-krig där också.

Men fysikern hade en jordnära bas i en annan tid och värld. Bara "pappan, skogsvaktaren". Så barndomens Måne i Stenbocken, enslingen som sitter och läser nördig naturvetenskap!

"Rationalism" är ritad i sitt klaraste eftersom sinnet i fysikaliska Jorden här baserar sig på den preeminenta Räknenissen, inte pengamänniskan utan den överlägsna symbolen Saturnus-i-Vattenbäraren. Detta var Gud som Universums Store Arkitekt innan mänskligheten kollapsade ner i "upplysning" och ateism där nu män som Danielssson försöker spela den nya tidens överstepräster utan att trampa någon på tårna. Det var rätt egendomligt att höra honom krypa så och hålla trosfrågor på armlängds avstånd. Lite mjuka ämnen som familjens dolda och bortträngda sort över en mellanbror som dog i hjärncancer och sedan modern, knappa 70, i samma åkomma.

Den här egenheten tycks också antydd av horoskopets "sensationalism", dvs extraordinära händelse. Jupiter kan stå för okontrollerad tillväxt (tänk: kapitalismens credo)  och Väduren råder fysiologiskt över hjärnan. Men det är rimligen en skadlig "ömsesidig opposition" man ser här, med Vädurens härskare Olyckans Mars sammanbunden med tillväxtens Jupiter, negativ härskare över Fiskarna, ett tecken förknippat med själens förlossning ur sitt låga och djuriska (irrationella) tillstånd. 

Det här är ett närmast "självhypnotiskt tillstånd" och Danielssons nyfunna empati och instämmande läten med intervjuaren verkade nästan påträngande jämfört med hur distanserad han lät 2011. Mars i Vatten och dessutom "bränd" eller hänvisad till obskuritet av den heller inte särskilt högljudda Solen. Här finns mycket finlir i det psykologiska temperamentet. Det är en verklig lågenergimänniska och hur "skurk" hamnat i programtiteln är helt obegripligt. Falsk varudeklaration och Danielsson verkar spela med, rätt omedveten om vem han är.

Den impressionbla Eld/Vatten-halvan förnekas den religiösa mystikernas kapacitet (fast ett anlag finns definitivt där. Jupiter i Väduren har en viss filosofisk böjelse). Men det lyfter inte eftersom här finns ett jordnära sinnelag som grundar sig i teorier (Luft) utan den högre gnistan. Detta låter som exakt den människotyp svenska staten specialiserat sig på att framställa på löpande band. Dessa är de som förväntas smörja nationalekonomin och nästan generation svenskar som söker sig mot det naturvetenskapliga. Detta horoskop faller väl inom den svenska teknokraten eller ingenjörstypen.

Mest intressant är faktiskt Saturnus i sitt högre eller himmelska härskarläge som i andra sammanhang kunde beskriva äkta metafysik men här stannat vid den allt mer desperata kosmologins obevisbara strängteori. Snacka om att aningslöst gå in i en återvändsgränd. Rätt typiskt Solen i Fiskarna som i sig beskriver "vägs ände" precis som de avdöda familjemedlemmarna kan knytas till Fiskarna som tecknet för terminalvård. Danielsson blev Sveriges första och sista internationella fysiker-kändis med bok utgiven på något mindre förlag med viss vetenskaplig orientering.

Det intressanta med Saturnus här är dess distanserade men oomtvistade kontroll över tecknet 60 grader bort: den eldiga debutanten Väduren. Det här barnet styrs från bakgrunden av 7e himmelen från första början och det är så nära att det blivit mer än en mattebegåvad typ. 

Jämför släktskapen mellan Danielsson och bloggarens mattefavorit, just för att han inte skriver om sitt ämne utan som pensionär expanderade bortom det trams astrofysiken ägnar sig åt och tog sig an en kritik av hela det västerländska fysiska projektet - inklusive dagdrömmar om strängar och multiversa. Denna Wolfgang Smith är omnämnd/taggad i hela 13 inlägg, ovanligt mycket för en obskyr vetenskapsteoretiker, men jag gillar hans tankestil. 

Men så har en perfekt mix av Stenbock/Vattenbärare och den här tänkaren är ibland rejält polemisk och kapabel att verkligen diskutera allt. Känslomässigt är han lika svag som Danielsson med Månen i tänkandets Luft och en tendens att underordna sin "irrationella princip" och bejaka Solen med Venus, dvs en våldsamt stor överblick. Det är definitivt en himmel som gör metafysik rättvisa och inte bara undviker frågan om ateistiska grundbilder tecknar skada mot intelligensen.  (Varför Smith slåss mot scientismen syns i störningen mellan Saturnus och dess disponent Jupiter i Oxen/Terra. Kartan beskriver en genuint sökande natur och där Eld/Luft till sist är ledande. Och det är bara en av många möjliga läsarter här.)


Inga kommentarer: