Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 3 april 2024

Nytorgsmannen och andra lågvattenmärken i universum

Utmärkt rolig DN-rubrik (och kåseri)
som inläggets slut återkopplar till...

Hur själens karma pusslas ihop till en livsupplevelse - fru Fortunas ödeslott - det är det olösliga mysteriet. "I en handvändning effektuerar Naturen tjugo mänskliga planer", sade de gamla kineserna.  Platon såg något senare och "avmytologiserade" daimonen som den rationella själen och föreställde sig hur det högre parades med det lägre och djuriska i människan.

Platon kände förmodligen till Österlandets kategorier och astrologins mångfald av mixade typer. De kan beskrivas via de fyra elementen, planeter och zodiaktecknen men snart visar sig alla kategorier vara otillräckliga. Den irrationella känslosjälen t.ex. är just bara ett djur i människokropp men man vara oerhört älskvärd. Empati är en kvalitet som kommer från djurriket men gärna kopplar till att vara en Mensch, ett mänskligt väsen av kött och blod. 

Jiddisch-uttrycket "mänska" återknyter till den fattiga versionen av judendomen, den som saknar föreställningen om att människan har en själ. Judendomen lyckades isolera sig från reinkarnationsläran som dominerade stort i Medelhavsvärlden för tvåtusen år sedan... Den judiske filosofen Filon från Alexandria hade öppnat sinnet och fruktade inte Platons filosofi. hans texter som förklarar den judiska bibeln via allegori och filosofiska koncept ser djupt in i det traditionella texterna:

Sanningen är, att var och en av oss enligt det närmaste numeriska estimatet är två personer. Både vår animaliska och vår mänskliga hälft. Var och en av dessa två har en motsvarande kraft i sina fakulteter, vars säte är den själ som tilldelas vardera. Till den ena delen har tilldelats den livgivande fakulteten i enlighet med vilken vi lever [astrologins livslott]. Och till den andra delen den resonerande fakulteten enligt vilken vi har kapacitet att tänka [Platons "daimon"]. Således deltar även irrationella djur i den livgivande kraften, men den rationella kraften deltar knappast Gud i men snarare härskar över, och denna är det mest anrika Ordets [logos] springbrunn.

(Traktatet "Varför det sämre angriper det bättre", §82)

Det är därför den fakultet människan delar med de irrationella djuren har blodet som sin essens. Och det som flödat från den rationella fontänen är ande - inte atmosfärisk luft i rörelse - utan snarare en viss representation av den gudomliga fakultet Moses kallar vid dess rätta namn och med sitt språkbruk visar att Gud är den rationella naturens arketyp och att människan är hans imitation och en avbild efter hans förlaga, utan att avse med "människa" det djur med dubbel natur utan den mest utmärkta arten av själ vilken kallas "medvetande" eller "förnuft".

Härför representerar Moses [Filon lever i en tid när man tror Moses skrivit allt själv] Gud som om han kallar blodet "kroppens liv", även om han är medveten att kroppen saknar allt deltagande i intellektet, men att den dock deltar i livet... Och en människas själ kallar han "ande", som nämnt varande den gudalika skapelse genom vilken vi resonerar och vars rötter han uppsträckt till himmelen och fäst vidden yttersta kretsen på den cirkel av kroppar vi kallar fixstjärnorna. (§83-84)

Filon knyter elegant ihop Platon med judendomen och visar sitt folk vad de egentligen hade i sina läror men inte längre förstod klart... Utan att vara specialist verkar det osannolikt att Östeuropas judar långt senare med sitt "Mensch" lyckats bevara den gamla världens knivskarpa definitioner. Allt tyder på att "hygglig människa" är rent sekulär humanism - en substanslös uppfinning. 100-talsmannen Filon är på Platons vis uttryckligt med att människans essens är det grekerna kallades Nous, andeväsen i inom det gudomliga Intellektet och som inte på något sätt är den lägre "mixade" människan i Universums bottenskilt "Naturen", där blod och intellekt rörts samman i mer eller mindre fungerande kombinationer. 

Här återkommer ett gammalt bryderi på bloggen. Vissa hinduiska astrologer menar att hela Eld-triangeln i husens gestaltning (1a, 5,e, 9e) ska betecknas Dharma-hus och, medan jag som "svensk utböling" alltid varit tveskam. Och kanske med all rätt, den bästa astrolog jag hittat har samma uppfattning. Bara hus 5 och 9 är dharma-hus och anknyter till den högre andevärlden och den plikt vissa människor tycks medvetna om från början. Ascendenten/1a huset är sannerligen inte "plikt", detta är den fysiska kroppen som uppstår till följd av själar som trasslar in sig på låg (sublunär) nivå. En "Mensch" som en "hygglig prick" med djurets blod och empati kan inte vara något annat än en "mixad" ande i en kropp. Att 1a huset represnterar jag-medvetandet visar tydligt att den Stora Vägen (Dharma) trängts tillbaka när själen blir kropp och självcentrerad.

Men missa inte tillvaron som en gradient: På högre nivå talar Filon inte om Nous i dess helhet utan att den verkliga människan är "den mest utmärkta slaget av själ". Människan kan sjunka så lågt att hon bara har ångest och noll insikt om vem eller vad hon är. Då har hon tappat greppet om sin rationella själ, som ytterst är en liten logos-gnista i universum av det gudomliga medvetandet eller intellektet som innesluter och tänker hela universum. Filon är noga med åtskillnaderna vilket gör antikens världsbild lite rörligt eftersom alla våningarna lånar av föregående våning som deras essens. Förstå hur korkad människan blivit när den börjar vägra erkänna "essenser" och låtit sig luras invaggas i tron att bara är "materia". Vattenbärarens tidsålder är inte här än, men en klipskare världsbild är på väg om människosläktet överlever den här omgången av "Naturens vedergällning", Jorden har renspolats förr.

*****

Bloggen har ofta återkommit till hur Månen - härskare över den sublunära världen - påfallande ofta är alltför sårbar och också inskränkt i sitt hemmaläge i Vattnet av Krabbans typ (bättre, faktiskt, i Oxens tecken där Jord stillar Vatten). Nu är sexualförbrytaren Nytorgsmannen släppts men påläggs fotboja och dessutom ett års förbud att ens beträda Stockholms stadsdel Södermalm (en av stadens dräggigaste områden, överfyllt av sekulära njutningsmänniskor och medietöntar), slår det mig att han inte bara har Månen i Krabban utan också problemet att Solen är en svag och lättledd "ledare" till denna starkt instinktdrivna sinnelag. (Brottslingens horoskop kommenterat 2021.) Fiskarna anknyter till 12e huset som kan tyda på fängelsekunder.

Fiskarna är ett svagt tecken för Solen och trots att Ljusen delar element kan kombinationen inte sägas bra i alla lägen. Månen i Krabban med svag solär ledning kan vara den psykplacering som har det svårast i kulturer som bygger på förnuftsidealitet. (Med svag Sol menas att känd födelsetid placerar Solen i ett hus som inte passar, eller ett tecken som inte är optimalt.)

Dessutom har Nytorgsmannen principplaneten och gränsdragaren Saturnus i Vatten, vilket är något av en självmotsägelse. Som Ebba Bush visat kan Saturnus i Skorpionen agera stenhård och bygga en mur till försvar för orena tankar och gärningar men placeringen kan förhärda den tidigare svagheten så att resultatet blir en störd typ som knappt låter sig reformeras. Den här sinnessjuka skurken ådrog sig 8 anmärkningar under tiden i fängelse, bland annat mordhotade han en fångvårdare.

Ur samlingen av 11.500 kartor (de flesta utan känd födelsetid) söker jag dem med dessa tre Vatten-placeringar för att se om Nytorgsmannen är ovanlig eller tvärtom en antydan om att detta är en generellt dålig livslott. Eftersom celebriteter drar mot skandaltyper har jag länge varslat om ett sådana här sökningar drar snett åt den "mörka sidan". Sjukvårdare (exempel på den empatiska och goda Vatten-typen) ger sällan tidningsrubriker. Trots förbehållet och ett begränsat antal träffar var jag inte beredd på det här resultatet:

  • Alfred Petrén;17.3.1867;12:00, rasbiologisk socialdemokrat när svenskarna tyckte sterilisering av en del av dem, de ovärdiga medborgarna, var en god idé (inget nytt under solen i detta land)
  • Dario Fo;24.3.1926;12:15, vänsterideologisk och humoristisk dramatiker
  • Hans Rausing;25.3.1926;12:00, dekadent och missbrukande son till svenska storföretaget TetraPaks grundare
  • Marshall Warren Nirenberg;10.4.1927;12:00, Nobelbelönad biokemist (kemi passar Vatten)
  • Manuel Barroso;23.3.1956;12:00, tvivelaktig EU-general
  • Abdelhamid Abaaoud;8.04.1987, marockansk terrorist i Paris (senare dödad)
  • Andreas Holm, Nytorgsmannen;8.04.1987;12:00 - jämförelseobjektet
  • Delér Rahim;8.4.1987;12:00, vd och telefonbedragare, lurade äldre

Tre urspårade själar födda samma dygn tyder verkligen på en svag livslott som kan tolkas som dålig karma, en slags illa konstuerad "subtil kropp" - "one size fits all" av viss själshalt.

Även de äldre i listen lutar starkt åt den irrationella själen på typiska irrvägar, Om man byter Saturnus position har jag verkligt olyckliga fall av icke-celebritter där jag i några fall känner till traumatiska barndomsmiljöer. Här gäller för hindun tanken att själens karma först anmäler sig i den kast eller den föräldramiljö man antänder till. 

Ett fyllt 6e hus för "Fienden" i ett horoskop med känd födelsetid är där därför med hög sannolik ens eget bidrag till själens konstruktion utfört i ett skamligt tidigare liv! Lågt utvecklade personer brukar projicera denna "Fiende" på andra. 

Den här bloggarens astrokommentarer om varjehanda poänglös offentlighet eller celebritet är dock ett atypiskt exempel. För kommunikatören Tvillingarna i öster är den rike mannens Jupiter en verksam illgörare, men i 6e huset blir den en Fiende man inte själv vill bli. Varför? Rikedom korrumperar och budbärarens tecken kan inte vara korrupt för att överföra gudarnas meddelanden! 

Och - detta är viktigt - Jupiter i denna karta har inte någon aspekt till en annan planet som har direkt anknytning med den egna personligheten att göra. Det finns därför inte starka tecken på att bloggaren själv bär på aktiv, dålig karma knuten till Jupiter som rikedom. Bloggens antikapitalistiska inlägg är INTE projektioner eller orätt skuldbeläggande av andra. Tro mig, jag har rannsakat min själ apropå de hemska omdömen det svenska nationalhoroskopet fått ifråga om landets storfinans. (Däremot är bloggarens Sol en verksam illgörare i 5e goda karmans hus, och här syns en syndares fingeravtryck från ett tidigare liv. Så jo, kanske en smula projicering ändå...)

Men det finns grader av allt. Nyliga återbesöket vid klassresenären Tiger Woods karta beskriver en hantverksskicklig träl med extremt stark vilja mingla med och ansluta sig till överklassen. Här talar en prominent men verksamt ond Jupiter i 7e partnerhuset för att planeten via opposition till ascendenten äter sig in i och förpestar personpsykologin. 

Woods hade ett lättkorrumperat horoskop, en manierad plastdocka, men "Hollywood-äktenskap" bygger ofta på att Jupiter binder ihop två horoskop. Folk som gifter sig för att det är klass som förenar dem eller för att de vill en klassresa, ett nyttoäktenskap som främja egen karriär... Jupiterianer är ofta kultiverade och har manér (väluppfostrade), men klarsynen är låg eftersom Lyckobubblan inte lockar fram något större tänkande.

Det finns en annan kritisk faktor för de tre som klustrat sig den 8 april 1987. Den svaga Solen i Fiskarna är ytterligare störd av demoniska girighetens södra månnod (Rahu) som går tillsammans med rikedomens Jupiter i hemmaläge i Fiskarna. Den sistnämnda stora välgöraren är tydligen helt korrupt av det totala sammanhang dygnets himmel ritar upp. 

Man kan spekulera av som gör mest skada, men det ser att vara den samlade orienteringen mot den Irrationella Själen och en extremt låg begärsnatur som yttrar sig starkt. Bloggen är inte helt hinduisk, ibland smyger jag in egna slutsatser. Som t.ex. att Solen och Jupiter här är extremt degraderade eftersom de symboliskt ser ut att t.o.m. befinna sig lägre än Rahu och således sublunära, jordiska eller perversa kopior på den äkta Solen och Jupiter. 

*****

Även Sverigehoroskopet påminner om samma sak, landets sekulära och falska nationalsjäl har sina verksamt onda Solen och Jupiter baserade på Saturnus, men t.o.m. sjunde himmelens Saturnus är förfalskad genom konjunktionen med inte Rahu utan subluära södra månnoden Ketu. Kopplingar till månnoder drar ner själens förståelsehorisont och kan ge triviala målsättningar. Sådan här människans lott, kanske kommer arten som helhet aldrig att utexamineras från det här systemet, kanske kommer själar fast i den sublunära verkligheten till och med att övergå i djursjälar om Kapitalismens herrar fortsätter mata underkassen med nätcasinon, porr och distraktioner på ytlig sinnesnivå. Sådana livsdjur, uppfödda på bara skräpmat, behöver inte längre något intellekt och de sjunker allt lägre genom tillvarons många skikt.

Sverigekartan från 1974 visar att hela elitens rikedomsprojekt (som socialdemokratin då helhjärtat supportade) redan är "ödesmärkt" för kommande halshuggning. Ett land på väg att förlora sin konktakt med den rationella själsnivån (Luft). Man kan hävda att socialdemokratin dog 1973-4 när Sverige dödade sin kung och ABBA snart visade den svenska högerpopens ansikte. Vem inbillar sig att knappt habila textförfattaren Björn avsåg en samhällskritik med textfragment som "Money money money"?. Den dramatiska och upproriska arrangemanget kan vara Bennys och berättar i tonar något annat än texten som gillande konstaterar att "det är rik mans värld", komplett med trånande fraser som dryper av penningbegär. Ulvaeus horoskop bekräftar till fullo att han måste ha bidragit med  texten.

Vid utdelningen av ett pris för framgångsrik svensk export 2011 visade Björn att han inte brydde sig om tiggaren från Lusossa längre: "När han gick i gymnasiet...studerade han...vilka löner de olika yrkesvalen kunde tänkas inbringa. Han upptäckte att det fanns en slutlön noterad på alla yrken. Utom på civilingenjör, där var det bara ett streck. Då var det nära att det bar av till KTH istället för inspelningsstudion." 

Historien är luddig men Ulvaeus antydde tydligen att han var girig redan som ung och tolkade den saknade inkomsten som att ingenjörslönen var så skamligt hög att vuxenvärlden inte ville korrumpera ungdomen till ytliga val. Samtidigt tycks Ulvaeus skryta om att han listade ut KTH som det "sluga" valet för den som bara vill ha pengar, det sluga valet för en in i själen ingrodd slav, en sådan som Tiger Woods. Men eftersom han talat om samma sak inför tekniska studenter och därmed klumpigt råkar håna dem deras studieval - han ställer KTH mot det han valde, ett yrke i nöjesbranschen som t.o.m. fått exportskryt. Solen i Väduren är ibland en debutant som är obotligt självfixerat...

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKkgdg/abba-bjorns-hemliga-drom-ville-bli-civilingenjor-pa-kth


Den naturliga zodiaken tar inte parti för någon väg eller moraliserar. "Universum" bara gestaltar en extremt framgångshungrig Vädur som reflekterar över framgång enbart ur Jungfru-Månens materialistiska perspektiv. "Dissociationen" dömer ingen själ för att sakna omdöme och helhetsblick, Världsalltets själ vet att "det är vad det är". Men helt klart ligger "världsliga offer"(Fiskarna) inte för den här livslotten sett ur jordiska persepektiv. Tvärtom, Lejon-Jupiters extravaganta framgång är mer i den här debutantens, Sol-Väduren, smak. Helt klart en löftesrik tid om man riktar sig mot show och pengar...

Till Jungfruns tecken hör den lilla räknenissen Merkurius som ofta söker det profitabla men ännu inte upptäckte de högre universella principerna ännu (därav Jungfruns koppling till 6e huset för Otur)... 

Ingenjörs-Sverige är vad nationalkartan handlar om med både Solen och stora pengars Jupiter som onda och som en smitta som skadat räknenissen Merkurius. Ulvaeus hade inte LUFT tillräckligt för en ingenjör så blev en underhållare i stället (Eld/Vatten = lätt sensationalism, alla förstår visuella signaler som eggar känslorna).

Sverige: Tronskifte vid Ketus halshuggning av gränsdragaren Saturnus

Det här var ett viktigt inlägg men fångade få läsare - rubriken var kanske väl esoterisk för ströbesökaren. Det är runt ABBA-segern 1974 det nationella ödet slår om och Sverige blir en simpel och självtjänande nation, ett nästa för en privilegierad borgartyp som adderas till de Gamla Pengarna (jordägarna och industrialisterna).

PS. Spaningen om Nytorgsmannen typ-tvillingar skrevs dagen innan, bemängdes idag med Filon och så en spontan idé att påminna om svenska popundrets pekuniära motiv. Alla tillägg gjordes morgontimmarna och såg först därefter, runt tio, Saga Cavallins DN-text - med bra tanke och bild att låna. En sykronicitet i det lilla.


Inga kommentarer: