Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 april 2024

Tidigare liv finns där, om de verkligen behövs

En fristående spinoff på inlägget om svenska statens könsförvirring. Hanne Kjöller i DN m.fl. har helt rätt och gissa vad? Hon delar riksdagsomröstningens empatiska måne och bjuder på det ledarskap hos en Sol i Stenbocken som saknas i frågan!

Varför också detta beslut kommer att sluta i fiasko beror på att Sverige saknar förutsättningar att förstå det egna sekulära vansinnet. Från normlöshetens insteg som normalläge är en kulturs dagar räknade. Västcivilisationen kommer aldrig att medge den till biorealismen närbesläktade reinkarnationen som faktum. Det erkännandet har sådana konsekvenser att Sverige och andra inte längre kan existera, deras grundvalar kommer att te sig så demoniska och primitiva att en civilisationsmakeover är nödvändig. Att bara slappt låta psykisk förvirring accepteras som den billigaste "terapin" för tonåringar är samma brott självgoda stater fortsätter begå. En del vet vilken karma själar i maktställning drar över sig själva. Trasselhärvan är ofattbar när man ser hur skevt ett land kan gå i så många frågor och ändå stappla vidare där utopier och klar tanke dött ut.

*****

Först i 40-årsåldern anlände två nattdrömmar till bloggaren. Det var realistiska scener från vad som måste vara bloggarens närmast föregående liv. Drömmar har trillat in sen tonåren (och egentligen redan barnåren), men alla har inte haft samma trovärdighet. Många har varit helt vanliga symboliska drömmar, knasiga drömmar, men några med känsla av att vara del i ett historiskt skeende.

Den visa kvinnan Tejaswini Patil säger ett och annat om indisk astrologi och tidigare liv, och har en och annan varning mot obalanserad fanatism. Eskapistisk obalans och vilja att leva i det förflutna kan verkligen skada psyket.

https://psychologicallyastrology.com/2018/11/29/remembering-past-lives/

Eftersom bloggarens förra liv som italiensk byggmästare eller ingenjör slutade i våldsam död för hela familjen och sista intrycket på näthinnan var hustrun och den lilla dottern döda verkar det som tydligt förlamande karma att födas till detta liv med Liemannen Saturnus extremt stark i 7e äktenskapshuset. Intressant att just det senaste och mest smärtsamma livet dröjde årtionden att dyka upp i drömmarna, och likaså passande att misslyckandet som ingenjör verkar ha blockerat nästa kropp under de tidigaste skolåren led av svår diskalkyli (byggprojektet misslyckades och Mussolini var den yttersta arbetsgivaren!). Den räkneblockeringen är nu lika bortblåst som någon förvirrad svensk tonåring som inte ens förmår knyta an till så enkla saker som vilket kön man tillhör. För all del, Psyket kan vara en stark förvrängare!

(Not om att brottas med sina drömmar. Eftersom detta var under Mussolini var jag lite osäker på drömmens ålder trots att en bil med mer svepande linjer syntes (bortom 20-talets boxkarosser). Men på Wikipedia hade jag läst om att Mussolini gjort sina kommunistiska utresningar redan på 20-talet vilket sådde tvivel. Tills jag nyligen såg en aktuell 2-delars dokumentär om "Den första fascisten" på History Channel. Där framgick att fascisten fortsatte förfölja och avliva vänstermänniskor  in på 30-talet. Jag har alltid haft en känsla att detta korta liv ändades några år innan 2a världskriget startade, teknikern kanske 30 år dottern gissningsvis 8.

I ett kuriöst film- eller drömtrick hälsade hon på i den ena av två sammanhängande drömmar genom att kort byta form och avslöja identiteten på den (omedvetet) saknade dottern ar i detta liv: en kvinna som en polares väninna en gång sökt para ihop mig med! Bra att det här avslöjandet dröjde ett par årtionden...Sådan är drömmens magi: Hej pappa, det är jag nu och det går ingen nöd på mig. Ungefär. I denna dröm hävdes min fruktan för att sätta barn till världen, i den händelse det blir en retur till.

Jag hade letat med Googles kartor och hittat vägen just utanför Pisa men kunde inte förlika mig med hur små och oansenliga de äldsta husen var.  Men även detta fick sitt svar på History Channel. Gamla italienare intervjuades för kanske första och sista gången. Några var alltjämt fascister, några motståndare. Italienarna var medvetna om hur fattiga de var under 1900-talets början och hur grannländerna såg ner på dem. Se hur  perfekt karaktären "Joey" i gamla tv-serien "Vänner" skildrades: som en god men enkel och lite dum italienare. Sån var italienaren för 100 år sedan och med Mussolini som en parodi på manlig macho...

Titta på Sverigekartans Mån-Vädur baserad på Mars-Oxen. Där är den genomsnittliga svenska folksjälen - tills man rycks ifrån den (som bloggaren gjorde under uppväxten och flyttar till ett otal platser). Efter dokumentärfilmen såg byggnationen i Pisa inte alls liten och ynklig ut. I nattdrömmen hade drömmaren tittat med andra måttstockar, moderna svenska måttstockar!

Ett horoskop är bara lösa indikationer, men de blir verkliga genom händelser. Bloggaren begåvades med en instabil familj vars far flyttade i karriären med sådan rastlösthet att jag levt flertal liv redan fram till femton och hoppade ung av karusellen med utvecklat introvert psykologi men beslutsam att styra mitt eget öde. Karriär och Relationer (7e) var i stort en förlorad sak (Saturnus mycket stark i 7e allianshuset) och tveklöst har astrologin varit ett nöje under årtionden med garanterat varaktiga och "hållbara" partners och kartor att återvända till och förstå bättre.  (Bloggarens månnoder stod lodrätt vid födelsen och liknar en axis mundi. Noderna medförde mycket riktigt otaliga förändringar av familjebostaden under uppväxten.)

Verkliga relationer har sedan dess haft en märklig förmåga att tappa styrfarten efter ett par år ("dags flytta igen"), men givet att bloggarens Saturnus i allianshuset egentligen är sammanknuten med både 8 dödshusets och 9e filosofihuset, har det med tiden visat sig att Sofia/Visheten är den verkliga partnern. Man kan inte döma svenska kvinnor alltför hårt föra att falla så kort om att utveckla personlighet, givet hur svenska staten  utelämnat folket till marknaden under generationer (och se dessutom Sverigekartans brist på filosofi).

Apropå individer med dharma-kopplingar: En lustig första dejt från cirka 22-23: tolv timmars krogsittande med kvinnan  (av akademisk skånsk släkt) resulterade i en livfull om än konstant argumentation i vartenda ämne!. Det där måste ha varit ett kärt (?) återseende av någon bekantskap från ett tidigare liv, så här går normalt inte en dejt till... 

Med första blicken på kartan kommer minnen tillbaka. Vilken lynnig människa! Eld/Jord-konflikten var extrem, förmodligen en följd av den dominanta Stenbocken nedtryckt i underläge i 6e olyckshuset. Galen revanschism på alla och alla. Ingen strid för liten att utkämpa. Särskilt Mars i "ingenmansland" mellan Vatten och Eld kan flyga iväg åt vilket håll som helst. Jag minns hur jag sökte avsluta den bekantskapen... Luftvarelser passar inte med smeder och hovslagare. Särskilt när både Sol och Måne "kanaliserar" den undertrycka Jupiter i 6e som inte tycker sig få expandera tillräckligt.

*****

Astrologen Patil återkopplar till gamla inlägget om det indiska komplementhoroskopet Navamsha ("nionde-delningen") som "den inre människan". Ämnet lades tidigt åt sidan på denna blogg eftersom svenska kändisar nästan alltid saknar födelsetid och därmed möjligheten att beräkna den här specialkartan. Patil beskriver kartan mer koncist än någon nätresurs från bloggarens nybörjarår med den hinduiska astrologin.

 "Navamsha-kartan (D-9) är den karta vilken refererar till ditt verkliga själv som formats av alla dina liv."

Andra beskrivningar har också givits, och bloggen har samlat en handfull inlägg i ämnet. Se speciellt sista länken längst ner. 

Patil följer uppenbarligen uppfattningen att något redan har resulterat av tidigare inkarnationer. Kanske varje återfödelse innebär en summering, "så här långt". Samtidigt misstänker jag att astrologen Patil inte tänkt igenom väldigheten hela vägen. Det finns också den åsikten att själen ALLTID har reinkarnerat. Navamsha-kartan är dock bara en härledning ur födelsehoroskopet och dessutom lär hinduismen ut vilka hus i grundhoroskopet som i synnerhet förmedlar karma förberedd för detta liv. Jag kan inte tänka mig att universum kan sammanfattas så simpelt som antytt, och dessutom är man tillbaka vid frågan var den fria viljan finns.

Här hade det amerikanska mediet Edgar Cayce (som åtnjuter rykte i Indien som verklig siare) en komplicerande omständighet: själen inkarnerar runt hela detta solsystem och kan ha tagit en rejäl "dimensionssvängom" innan den återvänder till Jorden och en människokropp. Så mycket började jag misstänka en dröm i 30-årsåldern där jag var ett av tre ljusa flygande tefat som "flexade" våra andliga muskler ovanför en svensk insjö i gryningen. 

Den märkligaste dröm jag haft eftersom jag bara såg ljusen på vardera sidan, men inte kunde se min egen "runda kropp"!" Upplevelsen av lycka och frihet i denna gestalt var enorm och fick mig att betrakta UFO-fenomenet som ett psykiskt eller andligt fenomen. Visade drömmen indirekt den "inre andemänniskan", bara ett sammanhållet energifält, en ljusblobb?

Dessa intelligenser kan bygga "farkoster" om det är det mottagarens svaga förstånd behöver, men dessa är bara sekundära kreationer hämtade ur skapelsens djup. Ja Intelligent Design är den korrekta förklaringen, (Platon kallade det för 2300 år sedan för Nous, det gudomliga Intellektet.) Darwin är sentida dumheter i en kultur som numera hatar Gud och dess intellektuell så innerligt att vilka sagor som helst är att föredra hellre än att människan inte är så märkvärdig...

Patil ger ett exempel hur hon ser karma mellan två själar i D-9-kartorna och bloggarens egen D9 har börjat "tajta" till sig och visar tydliga drag på osynlighet i det yttre men vissa dispositioner i det intre. 

Det vanliga horoskopet (Rashi) visar hur Tvillingascendenten är längst uppe till höger, men "det inre självet" är en krigare och så vapenvägrare och därför fängelsekund jag är har en stridande Mars dominerat många drömmar som förefaller ha kretsat kring andra liv och psykologiska typer. Missa inte att Saturnus är en nyckel även till den "inre eller mer permanenta andemänniskan" .


Mest intressant är att det här livets soltecken, Vågen, inte är en tillfällighet. Utifrån den inre ascendenten i Skyttens tecken är Vågen solid genom att båda astrologins välgörarna Jupiter och Venus i Jupiter. Det verkar betyder att den "inre människan" i Navamshas 11e hus är ett stabilt ideal som inte har vispats ihop över ett liv. Det handlar snarare om en rätt specialiserad själ , men pga. den jupiteriska orienteringen också malplacerad i ett både materialistiskt och gudlöst Sverige av idag... 

Obs. för Navamsha gäller inte doktrinen om att planeterna kan slå slint och bli verksamma illgörare även om de är essentiellt är bra, eller verksamma välgörare trots essentiella olycksbringare. Andemänniskan är ju enligt Patil en permanent besittning och planeternas avvikelser rör bara enstaka personhoroskop som bara gäller som delar i livslotten för nuvarande liv.

Vid cirka 20-25 berättade en släkting på fars sida (min aldrig gifta farmors syster) att hon lett "förbön" i sin lokala frikyrka inför för faderns förstfödda. Detta hade jag inte ägnat en tanke förrän ett år tillbaka då minnet kom åter. Ett så underligt tilltag tänkte jag, och risk för hybris även om enhetlig karriärlinje saknats i detta liv (inte så konstigt med halshuggaren Ketu i 10e). 

Men här kommer hybrisvarningen igen: eftersom Navamsha skildrar en "permanent (?) andesjäl" skulle det inre vara en "fantombild" av en överstepräst med krigisk funktion. Mars-Skytt baserad på prästerskapets Jupiter, som i sin tur kopplats till Venus i Vågen. (Romerske filosofen Plotinos valde som bakant att beteckning för själen med Afrodite/Venus snarare än solen - solen är enbart den djuriska "levande" blodkroppen). Navamsha,den inre människan, domineras helt och hållet av den planeter som visar att "vägen upp" (från det inledande själens syndafall) har bearbetats på gång på gång.

Apropå själar som lockar ner andra till världen. Här är "ogifta tant Signe" i släkten och hur hon, barnlös, köpte bloggaren med ständiga gåvor och i princip konkurrerade ut den handfallna biologiska förstagångsmodern, med vilken bloggaren inte hade några astrologiska kopplingar. Däremot med "tant Signe" som via Tvillingarnas tecken blev en intellektets och språkets välgörare som öste stimulerande böcker över den lilla grabben.Vad trodde den frikyrkliga kvinnan, att hon dragit ner en "jesussjäl" till Jorden att ha som sin egen?



Kvinnans båda välgörare, Jupiter och Venus, i aktiv opposition prickar i sitt spänningsfält in barnets näringsslukande Måne, här Luft-näring. Och missa inte kvinnan som limmar all sin kärlek/Venus på den förstfödde i Tvillingarnas 10e grad.

Att vid tonåren bryta med en ogift släkting som Krabb-likt klibbat ihop med ett barn som inte ens var hennes, var nog det svåraste jag gjort! Här syns via Sol/Måne ett horribelt exempel på Vatten+Luft som kopplar bort allt förnuft efter behov och sysslar med Vattnets emotionella utpressning.  Kvinnans Mån-Våg skadar sig själv på pseudoälskarens Mars när han tvingas gå sin egen väg. Här är typisk karma för själar som mött varandra förr och i andra kombinationer...

Att släktingens yttre karta signalerar Jupiter+Venus och min "andekarta" svarar med "Jupiter+Venus" kanske kan tolkas som att hon och hennes bönegrupp ändå lockade ner bloggaren till Jorden... Här fanns en livsupplevelse som erbjöd läsupplevelser... Således ett "Merkurius-liv" sett ur ett perspektiv.

*****

Patil kastar åt läsaren några fler godbitar om tidigare liv i sitt inlägg: Viktigast ser hon endera månnoden ELLER Fiskarnas tecken. Dessa positioner gynnar inblicken i själens rika förrådsbod, särskilt om vishetens Jupiter aspekterar en nod eller hus 12 (ett andligt välgörande hus). Hur kan man använda dessa vaga ledtrådar? Ja, bloggaren har haft både nattdrömmar och visioner under vakenmeditation, och om hus 12 är en öppning till det omedvetna, lär Skorpion-Solen i hans Navamsha vara ett förträffligt omen, särskilt som 12ägaren Mars redan trätt fram på andemänniskans ascendent. 

Det är precis som en avloppsrensad kontakt mellan det inre och det inre i den osynliga människan. Hade 65 år förflutit utan en enda mystisk upplevelse hade jag förmodligen kastat det här systemet i soporna, men nu stämmer den hypotes jag byggde upp utifrån denna lära om 12 huset och ascendenten i "den inre andemänniskans karta". (Andar har karaktär de med! Och i denna Navamsha är Mars stark medan bloggaren har en Sol och "bränner" eller dämpar Mars i den "yttre kartan" - kanske visade sig första gången när han vapenvägrade inför Sveriges månghundraåriga efterblivenhet som än en gång besannats i NATO-anslutningen.)

Patil nämner också hur man räknar föregående liv från hus 2 (från ascendenten) och här ser bloggarens skottdrama riktigt tydligt ut: Med Tvillingascendent för kroppen i detta liv äger Månen hus 2 (Krabban) och Saturnus/döden opponerar sig därmed den lilla kärnfamiljen (Även Oxens naturliga hus 2 representerar den trängre familjegruppen). Här dog inte var och en för sig själv utan alla tillsammans.. Kanske var detta ett liv då inblickar i det förflutna utgjorde själva motivationen att återfödas. Då kan inte ens en primitiv teknokrati som Sverige stå i vägen. Själen finner sin väg oavsett exteriör.

Det här är första gången jag ser en hinduisk astrolog nämna hus 2 som föregående liv. Men det passar perfekt med de fragment astrologiska traditioner som romaren Manilius sammanfogade i sin "Astronomica". 

https://siderisk.blogspot.com/search/label/husen%20%28hellenistiska%29

Det andra huset beskrivs här som Dödsrikets port och vad är detta om inte en stängd dörr till ett nu avslutat (tidigare) liv! Är detta hinduism som följt med ända till Rom på kejsar Augustus tid?

*****

Patil har ännu en allmän text om Navamsha som är omistlig!

https://psychologicallyastrology.com/2018/11/05/navamsha-9th-divisional-chart/

 *****

För ett år sedan ett snårigt inlägg som brottades med anhopningen av indiska traditioner kring Navamsha-kartan. Mot slutet även där en test av bloggarens "inre andemänniska" men med lite andra betoningar. Men med inklusionen av "ishta devata" går den analysen ett steg längre än Patils. Man ser hur Indien tycks ha åtskilliga traditioner som är besläktade.

Djup astrologi: Navamsha och Ishta Devata (den inre människan och hennes "översjäl")

 

3 kommentarer:

Susanne sa...

Patils godbitar om tidigare liv: Har läst på hennes sida, och vad jag fattar så gäller det där med noderna, fiskarna och jupiter både födelsehoroskop och Navamasha. Jag har jupiter aspekterande Ketu i fiskarna i Rashi och Rahu i 12:e aspekterad av Jupiter i Navamsha. Men har inte en susning om mina tidigare liv. Däremot, om detta indikerar ett allmänt intresse för andlighet och ”det okända”, då stämmer det verkligen.

Apropå Patil så skrev jag en kommentar till inlägget i måndags om henne och det hon säger om planeternas funktionella natur. Men av någon anledning försvann tydligen kommentaren, fast jag tryckte på Publicera. Hur som helst: Det jag skrev var att jag gjorde som tillrått och sökte i hennes index men det enda jag fick upp var en text om Merkurius. Och där ställdes ju på ända det som står här i bloggen om verksamma illgörare/välgörare. Enligt henne är Merkurius en illgörare för Vågascendenten. Och speciellt om den står med andra verksamma illgörare, vilken den gör i mitt fall (står mellan Solen och Rahu och Mars). Och Merkurius är den viktigaste planeten i mitt horoskop. Jag gjorde reflektionen att det var tur att jag inte läste det där när jag var ung. Nu är jag så pass gammal att jag inte bryr mig, för jag tycker inte det stämmer. Dessutom är det konstigt att hon menar att M för Vågen skulle vara illgörare, för den äger ju både hus 12 och 9, så den borde åtminstone vara neutral, tycker man.

Susanne sa...

Aha - jag hade av någon anledning skrivit kommentar till fel blogginlägg! Det skulle naturligtvis höra till inlägget där Patil och planeters verksamma natur behandlas, alltså det från 1/4. Jag trodde att det var något tekniskt fel...

Seaward sa...

Jag tror den extra länken jag lade till från Patils skriverier ger viss korrigering av den märkliga bristen på "verksamma välgörare". Tittade dock bara som hastigast.

Narasimha Raos tabell från påstått samma tradition (Parashari). finns i en fritt nedladdningsbar bok han lovade uppdatera men tycks ha tappat intresset för. Har aldrig läst hela, men den är grundlig:
http://www.vedicastrologer.org/articles/vedic_astro_textbook.pdf