Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 9 april 2023

Djup astrologi: Navamsha och Ishta Devata (den inre människan och hennes "översjäl")

 

Om anhängare av en astrologisk tradition varnar för att mixa traditioner, vad då säga om den hinduiska astrologin i sig? Den är fullständigt galen i sitt överflöd av lokala traditioner som tack vare internet visas upp för hela världen och skapar förvirring. 

Senast råkade jag på en sida som hävdade att Atma Karaka (själens signfikator) utläses inte i födelsehoroskopet utan i direkt i den komplementära Navamsha-kartan (”niondedelningen”). Det är inte första gången jag ser den åsikten och båda synsätten kan väl inte stämma! 

Så sent som 2020 fascinerade den alternativa metoden att finna AK:

https://siderisk.blogspot.com/2020/12/sjalens-signfikator-dar-den-hor-hemma-i.html

Men när jag hittade följande blev jag tveksam:

https://vedicrishi.in/blog/who-is-your-ishta-devta-identify-from-your-kundli
 

På Wikipedia har jag sett trovärdiga artiklar om hinduisk astrologi. Men om ”atmakaraka”...

https://en.wikipedia.org/wiki/Atmakaraka

…berättas att AK är den planet astrologen bedömer som viktigast i horoskopet och att en viktig bedömningsgrund är zodiaktecknet (Rashi) där AK befinner sig, men också i vilket tecken i Månens egen zodiak (Nakshatra) den planet som subjektivt upplevs viktigast befinner sig. 

Detta är inte alls den lära om AK bloggaren lärt sig när han startade Sideriska. Den läran, den dominanta Jaimini-traditionen, väljer den planet som nått det högsta gradtalet i sitt zodiaktecken i Rashi som en beskrivning av ”själens åtrå” eller vad den vill i detta jordeliv! (deFouw/Svoboda – ”Light on Life” 1996, s. 94)

De västerländska författarna är så djupt initierade att de påpekar flummet inom hinduismen, att många som följer den alternativa huvudtraditionen Parashari, tror att AK tillhör denna tradition, vilket den inte gör.

För att inte bli helt konfys måste man alltså bestämma vilken metod man följer och det är inte helt lätt eftersom informationen bara kastas ut på nätet så att man ofta inte kan avgöra vilka lärosatser som ingår i samma tradition.  

Tji fick bloggaren trots att han avsiktligt trodde sig ha stannat på en elementär nivå från första början. Dels för att det mesta av den indiska astrologin inte går att använda utan känt klockslag, och intressanta öden i medierna aldrig kommer den med uppgiften.

Ett annat skäl som framtonat allt tydligare de senaste 5-7 åren beror på Sverigehoroskopet eller folksjälens nivå och orientering. Kartan har ett 9e hus för filosofi och metafysik så underutvecklat att det vore helt meningslöst att skapa en ”djup blogg” i ämnet. En sådan blogg skulle locka en handfull besökare av landets tio miljoner invånare.

*****

Jag sökte nätet eftersom introduktionsboken ”Light on Life” säger så lite om den personliga guden som hinduiska astrologer lyssnar efter för insikt i sin tolkning (är detta bara en mytologisk omskrivning av ”intuition”?) händer det igen: vitt skilda metoder för att lokalisera Ishta Devata, denna personliga vägledare. 

Den här artikeln (den första externa länken härovan) nämner att ID kan liknas vid människans skyddsängel och det bekräftar min egen fundering om den hellenistiska astrologins gamla (och halvt utdöda) lära om den personliga daimonen. Den har Sideriska löst associerat med talet om att alla har en personlig skyddsängel, men under inflytande av Platon valt att associera daimonen med det västerlandets förste store tänkare kallade ”den rationella själen”.

Löst har daimonen knutits till Luft-elementet i vissa horoskop – normalt representerar Luft människosläktets element en enbart kapaciteten till logiskt tänkande. Luft som ett andeväsen (daimonens natur) öppnar för andra gåvor och i kombination med Eld kan ren klärvoajans – synskhet – resultera). Det kan finnas människor där det mänskliga helt ersatts av en ”inre gud” – skrämmande eller trösterika tanke! Fler i vissa kulturer än i de där t.ex. en stat söker döda den verkliga individualiteten genom att hantera folk som boskap.

Detta ”rationella” själssegment är den enda tidlösa och eviga komponenten i människan, en verklig ”Alien” i förhållande till det biologiska stycke kött och blod invånarna i förfallna kulturer lurats att tro de är av den Överhet som per definition tycks benägen att vilja förslava och mentalt hämma sina medmänniskor i syfte att själva tjäna på det. Kristna kyrkan var inte annorlunda, de gjorde om Jesus från en människa som lärde hur man fann det gudomliga inom sig till att vara en gud som blev människa. Kyrkan påstod sig sedan ha räddningen för folk i stort, ”tro” på Jesus.

Det var bara samma överhetens manipulation av dem som inte visste bättre som idag kan ses i sekulära västländer där Överheten kräver tvångsarbete intill graven av befolkningen. (Fransmännens protester mot höjda pensionsåldrar visar att åtminstone ett västland minns att människan  är central och inte den Rike Mannens förmögenhetsansamlande – det skulle mycket väl kunna gå att byta ut Penningen mot ett annat basvärde, men den Rika procenten äger polis och militär och vet att skydda status quo – Naturen kommer att göra slut på en så korrupt mänsklighet och låta Mänskligheten starta om på nytt.)

En förklaring till avvikelsen i den första externa länken ovan är att författaren följer en annan metod. Här lokaliseras inte AK i födelsehoroskopet utan, som sagt, i Navamsha-kartan eller ”niondedelningen”. Navamsha resulterar utifrån en metod för att redistribuera födelsehoroskopets planetpositioner i nya tecken och där bara hela tecknet är av intresse, inte enskilda gradtal. (Se åter Sideriska-länken ovan där AK-härvan tidigare diskuterats.)

Vad som får mig att tveka är att ingen förklaring ges till varför AK, nu från första början lokaliserad i Navamsha-kartan skulle behöva döpas om till ”karakamsha” innan man tar nästa steg och lokaliserar Ishta Devata. Det tyder på korruption i denna tradition. Om AK hittas via högsta gradtal i födelsehoroskopet kan det finnas en poäng med att byta namn på punkten när man söker vidare efter den personliga guden. 

Karakamsha blir en "djupare" variant av "själens åtrå", ett mer spirituellt perspektiv som kanske, kanske inte, lyckas göra sig förmärkt i världen.(Håller inte Navamsha-buden måttet kommer inte det yttre grundhoroskopet att göra väl ifrån sig. Eller i värsta fall beskriva ett livsöde där individen favoriseras genom hög börd men inte har den inre människan att leva upp till sin position. Omvänt kan det yttre horoskopets omen blockera ett mycket bättre "inre horoskop" - många mästare har vandrat på Jorden utan att få något erkännande i sin tid.

Artikeln säger: ”Leta i ditt navamsha upp planeten med högst gradtal – denna kallas din atmakaraka”. Födelsehoroskopets (Kundali) Ishta Devata befinner sig i det 12e tecknet räknat från atmakaraka. Är detta hus tomt, använd dess tillfälliga härskare som representation för ID.

Men detta är inte vad DeFouw/Svoboda och bra källor på nätet säger. Där förklaras att Atma Karaka byter namn till karakamsha (”portionens signfikator”) när man går till det komplementära Navamsha och där räknar till tolfte huset (karakamsha som vanligt den första positionen/talbas 1 och inte 0).

Märk att Sideriska av ovannämnda skäl avstått från dubbelanalysen av födelsekartan och Navamsha. När AK diskuteras är det den enklare metoden där man hittar födelsekartans planet med det högsta gradtalet.

Se även de allra första inläggen om Atma Karaka:

https://siderisk.blogspot.com/2011/10/atmakaraka-sjalens-symbol.html
https://siderisk.blogspot.com/2011/12/astrologins-inre-manniska.html

Frågor om Atma Karaka och Ishta Devata kräver inte kunskap om hur födelsehoroskopet ändras i Navamsha-kartan, men kalkylatorn i den här länken ger korrekta omräkningar. Jag testade och uppslaget hittade min stad Katrineholm. Ascendenten placeras i rätt tecken. Navamsha-placeringarna ges gradtal fast de inte används:

https://www.cosmicsquares.com/free-horoscope/navamsa-chart

*****

Bara som exempel på spretigheten i information, här är en till synes bra text som härleder Ishta Devata ur födelsekartan (Kundali, här förkortat Kundii) och dess femte hus (god karma) rätt och slätt! Beskrivningen låter övertygande (pr-spinn för att sälja astro-tjänster?) och får en översättning:

”Vad om vi berättade för dig att kunskapsgrenen astrologi kan ge dig kännedom om såväl gudomliga krafter så väl som den gudom som var Ishta Devata i ditt närmast föregående liv? Detta är skälet [kan en fråga vara ett skäl?] varför de flesta lärda avgör Ishta Devata på basis av femte huset och samma få [vilka?] avgör ID på basis av 5e och husets tillfälliga ägare men också de zodiaktecken som är associerat med 5e.”

Här förmodar jag att författaren avser planeter i 5e eller som minimum dess tillfälliga ägare härskar över ytterligare ett zodiaktecken, förutom om Krabban eller Lejonet ockuperar det 5e.

Strax därpå avslöjar sig sajten som en bluff som bara samlar åsikter från olika håll för att kränga sin produkt. Nu nämns plötsligt att det finns ”lärda” som hellre ser 9e för filosofi och metafysik som platsen att hitta Ishta Devata! Punkt 5, fastän virrig, verkar nämna den traditionen jag lutat åt:

”Ishta Devata skall även [förvirring eller usel språkhantering] avgöras på basis av ”Atma Karaka-planeter” [plural !] i födelsehoroskopet [Kundii].”

Var man inte galen innan blir man det efter att ha börjat använda Internet som informationskälla.

https://horoscope.astrosage.com/know-your-isht-devta/

Men på sidan med en kalkylator (bakom vilken tycks dölja sig en betaltjänst) återvänder upphovsmännen till läran om att AK är grundhoroskopets planet med högsta gradtal som sedan används i Navamsha för att där finna ID !

https://www.astrosage.com/ishta-devata-calculator.asp

Sajten ”astrosage” bör läsas med försiktighet, om alls.

*****

Som vanligt tar bloggaren sitt eget horoskop för en första kontroll av Ishta Devata – en konkurrerande tradition till den troligen egyptiska läran om den personliga daimonen (Saturnus i 9e i bloggarens fall och en framträdande daimon till följd av Saturnus dominanta position i väster). 

Ovanstående hinduiska karta användes i ett inlägg 2011. I den kvadratiska typen ligger alltid Fiskarna (själsbefrielsens tecken) uppe till vänster och zodiaktecknen löper medsols. Hinduerna håller mer i sina huvuden än västerlänningarna men jag fuskar in symbolen för egna ascendenten i Tvillingarna. Efter omräkning hamnar "den inre människans" Navamsha-ascendent mittemot, i Skytten.

Födelsekartans AK är Merkurius i 28e graden Vågen, och i Navamsha hittas nu Merkurius i sakliga Oxen. Den inre människan eller den inre potentialen i Navamsha tyder på en viss konfliktbenägenhet eftersom krigaren Mars stiger i öster medan självkontrollens Saturnus skapar en slitig men kanske ytterst sett konstruktiv opposition. 

I ett ANTAL tidigare liv-drömmar genom livet har vrede varit ett framträdande drag hos de ibland märkliga personer drömlivet (eller under fem år meditationssittningar) uppenbarat! Att det "yttre" horoskopet låter Solen/atman utsläcka Mars (bränd konjunktion) innebär inte alls att krigaren är utrotad. I det inre Navamsha lever och har han hälsan!

Jag till och med krigade mig till fängelse för min vägran att ställa upp på svensk värnplikt som redan i tonåren föreföll mig bygga på svensk dumhet och ryssparanoia (landets kollektiva skuld från sina stormaktsdagar som nu blir till demoniserande projektioner).

Missa inte att "den inre människan" har Jupiter som sin ascendenthärskare och den samsas här med Venus i 11e idealhuset. Bloggaren är i hög grad idédriven på "insidan" vilket även läcker ut i utsidans horoskop där Venus står i 3e kommunikationshuset. Den här bloggen i ett nötskal?

Eftersom Navamsha representerar en högre nivå än simpla karriärsökare och materialister i det yttre, blir det begripligt att den överflyttade AK tjänar som utgångspunkt vid lokaliseringen av den personliga guden. (Så förvirrande lika dessa traditioner är - nionde huset som intuitionens eller den gudomliga inre rösten har noterats på bloggen och nu har den spretiga länktexten visat hur en del söker Ishta Devata i primärkartans 9e hus!)

Ser man metoden att räkna till det 12e huset från AK/karakamsha, så motsvarar förstås 12e steget primärhoroskopets 12e Moksha-hus, det som står för världsliga förluster som rätt fattade i själva verket ger möjligheter till själens befrielse. 

Att hinduisk astrologi också ger primärhoroskopets 12e hus "sängkammarens hemliga nöjen" (sexlivet) påminner om att det den här märkliga traditionen innehåller båda en lägre och en högre väg. Ofta tycker man sig kunna ana om horoskopet tillhör en enkel "köttslig människa" eller en där 12e huset  (och andra) börjar beteckna "vägen upp" från kretsloppet på Jorden.

Så bloggarens Navamsha-Merkurius i Oxen ger i tolfte steget Väduren, ett tomt hus/tecken. Men vem kan missa dess ägare: spjutspetsen Mars som stiger i den inre människans "östra horisont". 

Mars måste anses vara medhärskare med expansiva Jupiter (med max 3-5 timmar om dagen måste den här bloggen nu ha nått kanske 50,000 sidor på 14 år). Mars i eld-till-eld-synergi med Jupiter stämmer väldigt väl med en praktiskt ingenjörskonst och rimmar också med föregående liv som bloggaren tror sig har levt i Italien som byggmästare / konstruktionsingenjör. Ett liv som slutade i ond bråd död att döma av drömmarna och i termer av det här livets "under ytan"-Navamsha passar våldets Mars bra. Det ligger en blodrött trauma just under ytan.

Men dessa två planeter ID/Mars och Jupiter båda knutna till ascendenten ger också den udda omständigheten att bloggarens karta är ett förmodligen sällsynt fall där individen föds eller reinkarnerar med tätast möjliga förbindelse mellan en Ishta Devata och den inre människans "ascendenthärskare". I Navamsha måste ascendenten fattas figurativt men den "inre människan" i dess högsta bemärkelse närmast övergår i den inre guden. (Bloggaren känner sig inte speciellt gudomlig, utan kanske just i frågan "helig vrede" som uppenbarligen kommer från ID/Mars!)

Här påminns man plötsligt om en text på den kortlivade första bloggen (innan jag hellre ville skriva med indisk astrologi som röd tråd):

http://ockult.blogspot.com/2009/04/tala-sanning.html

Det första inlägget om den brittiska aristokraten Edward de Vere, en av de väldigt ilskna förbannade "alter egon" som 2005 passerade revy i en dröm och som var lätt att identifiera på nätet tack vare drömmens flera ledtrådar.

Jag hade aldrig hört talats om honom, och besvären att kalla detta ett "eget tidigare liv" pga. hans prominenta position i drottning Elisabets England mildras något om man tänker sig att DETTA är bloggarens Ishta Devata! Och en personlig gud är inte ens egen egotrippade tillhörighet. Perspektivet ska vändas: människor är bara säsongsblomster som högre intelligenta livsformer tar i besittning. 

Men den daimoniska sanningsrösten tystnar sedan alltmer ju mer vuxenvärlden "socialiserar" sina barn till att bli mediokra men välkammade samhällsmedborgare utan ens förmåga att tänka en enda sannfärdig tanke. Tittar man in i psyket ser man enbart klichér och truismer från medier och underhållning snurra runt. Människorna är inte socialiserade - de har blivit besatta av de samarbetande staten och marknaden. Dessa själar genomlever nu i tystnad de jordeliv deras trälbundna värdfordon kallar liv.

Gudar är transpersonella och därför har jag ibland undrat om tidigare liv "flyttar ut" på någon kollektiv allmänning och kan bli tillgängliga för var och en. Många andra kan ha det som en gång var greve Vere i jordelivet. En Ishta Devata behöver inte vara en "gud" i strikt bemärkelse utan någon särskilt inflytelserik faktor! Kanske en Ishta Devata likt ryska gummor i gumman kan hålla ihop flera sammanflätade öden?

Men den här spaningen öppnar på allvar för 17e greven av Oxford som den svenska värdkroppens personliga högre daimon. Både drömmen och historiskt material tyder på att han inte var någon trevlig person (arrogant och bortskämd som nästan alla privilegiebarn), och den här bloggens vendetta mot den korrupta Överheten kan i själva verket vara att jag hjälper grevens själ - min daimon - att få ro via den nya bättre kunskap mänskligheten nu har om vad ett gott liv för hela folket kräver. Ett nytt ekonomiskt system för hela världen.

Sideriska frälser sent omsider Oxfords själ  (det kan den behöva). Inte minst genom att acceptera det svenska slavsystemet och personligen ta konsekvenserna av överhetens hån och förakt mot högre bildning genom att likväl välja en utbildning som, visade sig snart, inte ens var vatten värd i Sverige till följd av den rådande demonin hos en penningfixerad stat.

Återupptäckten av Mars på den "inre ascendenten" påminner också om att det är under vrede eller förhöjd emotionell laddning jag haft flera märkliga upplevelser. Ett trivialt exempel: bara för några veckor sedan gick jag förbi tv-rutan och uppsnabbade den beskäftiga men allt mer slipade moderaten Alice Teodorescu mitt i någon högerideologisk utläggning. Jag kände något svalla upp i det inre och när jag i angränsande rum tände taklampan sprack den explosivt. 

Det är inte första gången i livet jag noterat en "förmåga" att spräcka lampor i samband med sinnestillstånd... Det hade förstås varit roligare med en mer konstruktiv "superkraft"... Men Navamshas Mars-Saturnus-opposition tycks visa på en långlivad (Saturnus) tjänst under krigaren Mars och Mars tilltagande slipning under Saturnus överinseende.


Mars/Mangal - bloggarens Ishta Devata som ett slags "basvärde" att klä upp i olika kroppskostymer? En länk ovan säger att ID är begränsad till detta liv enbart.

*****

Se också ett enstaka inlägg om Ishta Devata från 2018 (som jag helt glömt) och som förefaller närma sig ämnet ur ett helt annat perspektiv:

https://siderisk.blogspot.com/2018/10/terapeuten-som-kande-sig-hotad-av.html


17 kommentarer:

Susanne sa...

Ja, det var mycket med det här... först - bra med klarläggandet att det inte finns några grader i Navamsha. Jag kollade att beräkna N enligt länken ovan, och det stämde med den N-karta jag redan har, så så långt är det klart. Men i vilket fall hade jag tydligen fattat fel i alla fall, för det är alltså 12:e tecknet i förhållande till det tecken AK hamnar i, och då blir det inte alls väduren utan oxen i mitt N, eftersom jag har AK Mars (med Saturnus) i tvillingarna. Och i dess 12:e har jag N-kartans Ascendent Oxen med Venus. Inte blir jag mer klok av det... Inte annat än att Venus är en viktig planet i mitt födelsehoroskop, mycket mer än Mars. Och i Oxen har jag månen.
Men Oxen är ju inget andligt inspirerande tecken precis... jag tilltalas mer av tanken på den inre vägledaren, daimonen eller vad man nu väljer att kalla det, i Vattumannen i 5:e :-)

Det där med AK har jag ju aldrig riktigt förstått mig på i mitt eget horoskop, som jag nämnt förut. En utåtagerande planet i ett introvert tecken och hus - vad kan det betyda? Men nu kom jag att tänka på att jag en gång gjorde ett personlighetstest enligt Jungs psykologiska typer. Och då fick jag det som kallas för "Tystlåtet kraftfull" och det slog mig att där har jag ju både kraften och det introvert tysta :-)
Jag var skeptisk till testet när jag gjorde det, men jag tycker att beskrivningen stämde mycket bra när jag läste den.

Seaward sa...

Frågan är hur att fatta Ishta Devata – är det som katolska kyrkans helgondyrkan? Man riktar sin uppmärksamhet mot något mer gripbart än Gud själv, men ändå ett högre väsen som relativiserar och förminskar egot, som ju är en klassisk blockerare mot intuitionen eller högre insikt som ju var ämnet här: att den personliga guden ”viskar i örat” den rätta tolkningen.

Den ”stilla inre rösten” har jag tidigare knutit till 9e huset och det var intressant i en av länkarna notera att 9e metafysiska huset enligt vissa astrologer har en air av ID över sig.

Att 12e tecknet från Navamshas AK-punkt kan innehålla flera planeter är onekligen förvirrande! Men det kanske kan tolkas som att man har möjligheten eller dispositionen att odla ett förehållande med flera gudar, man har flera ”potentiella” hjälpare i andevärlden? Den här frågan kräver forskning med Google i brist på personlig astrologi-guru!

Man kan tänka sig att ID är ett stöd en människa har för att uppfylla sin själs önskan (AK) i detta liv. Men i Navamsha-kartan ser man djupare in i människan och visar vilken kopplingar som kan bistå bortom det tröga köttet och sensitivisera den jordiska människan.

Det här ämnet lämnade jag därhän 2011 och det straffar sig nu när den hellenistiska daimonen granskats och ev. påminner om individens rationella själ - som inte heller kan dras ner i den världsliga ego-sfären. Sokrates daimon var enbart negativ och varnade honom när han var på väg att tänka fel, men tar man spiritistiska medier har de personliga vägledare som kan mer än säga ”nej”.

Är ledare i andevärlden detsamma som en daimon eller Indiens Ishta Devata? De här frågorna har jag inte sett ställda någon annanstans men en av länkarna föreslog ju att ID liknar en ”guardian spirit” (”skyddsängel”) så det finns säkert saker skrivna om detta. Det handlar bara om att googla med rätt sökord, gärna astrologins sanskrittermer som ofta visar djupa sajter som västerlänningar missar…

Nyttan med att lokalisera symbolen eller i ditt fall symbolerna för dina skyddsänglar är således, som jag ser det, att hitta en balanspunkt bortom det egna egot, just för att gradvis växa i intuition, inte minst i konsten att hitta rätt horoskoptolkningar i kniviga fall.

Metoden har ingen direkt bäring på individen eller dess personliga makeup, utan är en del av hinduismens fromma sida, en rätt väsensfrämmande aspekt i västerlandet. Det är typiskt hinduernas glädje i att skapa system och metoder för precis allt, att t.o.m. hitta astrologiska indikationer vilka man i fromhet fixerar i syfte att bli t.ex. en bättre astrolog! Fortsätter...

Seaward sa...

Fortsättning.

Att börja betygsätta de omen ID-läran ger är nog att missa målet och förbli fånge på det jordbundna köttets förståndsnivå. ID är ett högre väsen än människan och även Oxen har sin väg till vishet Se tecknet/planeten som en kyrkoikon – en bild att meditera över (om planeternas och tecknens kopplingar till det väldiga hinduiska panteon känns för väsensfrämmande). Det var ju du som tidigare försvarade Jord-elementet med citatet om att ”i varje litet sandkorn” finns Vägen… och Oxen är om något en symbol för ”karma yoga”, för handlingarnas väg till djupare insikt. (Kineserna älskar sina historier om slaktaren som finner slaktandets dao, hittar sitt gebits ”flow”. Det är, kan man säga, karma yoga eller meditation över något så jordnära som att plöja jorden). ID representerar en realitet bortom så många av bloggens enkla resonemang om skandalkändisar och hur väl de motsvarar elementens eller planeternas ”lägre” uttryck.

Din fråga om ”utagerande AK i introvert tecken/hus” är möjligen också en övertolkning. Planeten som spelar rollen av AK är möjligen inte så intressant i sig (även om jag verkligen känner igen mig i Merkurius som min AK – jag har ritat och skrivit sedan yngsta barnår). Men kan dock se planeten som enbart platshållare så att det är tecknet/huset som pekar ut vad själen vill jobba med i detta liv. Eftersom tecken/hus kan uppvisa olika verkshöjd beroende på horoskopet i helhetsbedömning är det upp till var och en att via intuition lista ut vad man vill i detta liv (om man inte haft det på känn redan i unga år som Albert Schweitzer visste redan som barn att han ville bli läkare – eller om det kanske var Livingstone – precis som synske Edgar Cayce ville hjälpa sjuka barn långt innan han upptäckte sin transförmåga.

Jag har min Merkurius-AK i 5e och att leka och kreera har varit min glädje sedan barndomen. Vid 8-10 är detta ett så utvecklat drag att barnet kalkylerar hur mycket eller lite det borde leka med kamraterna för att inte hamna utanför gänget! Jag valde minsta möjliga sociala lek för att ”tillhöra” men ändå ägna merparten av veckan åt att sitta hemma och bygga saker eller rita hemgjorda serietidningar. Varifrån kommer sådana beteendemönster? Enligt horoskopet står 5e ytligt för ”barn”, ”lek”, ”kreativitet” eller socialt för ”kungar och chefstyper” men på djupet själens individualitet och den ”goda karma” som rullas över från tidigare liv. Gissningsvis finns det i detta fall ett eller flera viktiga tidigare liv som lekfull individualist som ”funkat tidigare”. Denna tråd i den karmiska härvan var aktiverad i horoskopet för detta liv.

Jungs typtest åsido sade du inte vilket tecken och hus i grundhoroskopet du har AK. Du kan ha nämnt det, men jag har glömt det.

Susanne sa...

Försvarat jord har jag säkert gjort, men då med argumentet att även andligt inriktade människor kan ha mycket jord, och vice versa, andligt ointresserade ha mycket luft/eld. Det där med "i varje litet sandkorn" hade jag aldrig hört innan du själv tidigare nämnde det här på bloggen :-)

Hur som helst - ID, personliga daimonen/ledaren/skyddsängeln, kalla det vad man vill, är ju vad det är, oavsett våra små spekulationer och preferenser... huvudsaken är att vi som människor är medveten om den och har kontakt med den, tänker jag. Fast det är förstås spännande att tänka sig att den kan visa sig symboliskt i ett horoskop. Och intressant tanke att den kan manifestera sig som t ex Edward de Vere!
För min egen del så förnimmer jag den inte som en röst, utan ibland som något som jag bara VET, t ex att jag ska göra något. Det har hänt några gånger, och har lett till mycket viktiga, för att inte säga livsavgörande utvecklingar av mitt liv. (Intuition är inte "bara" utan just ett uttryck för vårt högre jag, som vet mer än våra egon.) Andra gånger känns den mer som en stilla glädje och övertygelse.

Just ja, min AK... jag är ju född precis en månad före dig, och har alltså solen, merkurius, rahu, och mars i Jungfrun (i 12:e), och det är alltså Mars som hunnit längst i hela horoskopet (fast bara till grad 17). Annars hade jag känt igen mig mera i samma AK som du, alltså Merkurius, som dessutom är den starkaste planeten i hela horoskopet...

Anonym sa...

Någon enstaka gång nämnde jag att nyplatonisten Plotinos diskuterade “intellektuell (intelligible, agens!) materia”, det gudomliga intellektet tanker för evigt och därför finns också de fyra elementen I “prototyper” i en högre verklighet. Men detta är metafysik och ordinär astrologi orienterar sig mer kring den vanliga människan och hennes trånad efter det goda livet här och nu. Tillmälet ”materialist” brukar jag använda om den lägre verkligheten men ur platoniskt / nyplatoniskt perspektiv är förstås allt perfekt och gudomligt, så även materia och de tre Jord-tecknen.

Men givet din tonvikt på två av dem och att Mars som är AK i ett förlustens hus föds tanken att själens ”mission” för inkarnationen Susanne är att dumpa ett eller annat materiellt perspektiv eller olat, vilket dina intressen för synskhet och annat verkligen tyder på! Den hellenistiska tradition som beskriver 12e som ”den onda demonen” och det 11e som ”den goda demonen” handlar således bara om den lägre människans inomvärldsliga jakt efter det goda.
Hinduisk version kommer här otroligt nära den hellenistiska synen eftersom den goda daimonen kan ses i den indiska tanken att 10e karriärhuset gör 11e till ett slaga anndrahus (precis om ascendenthuset följs av ekonomihuset).

Hinduisk metod kallar inte 11e ”den goda daimonen” men sätter JUPITER som en karaka här och indikerar att karriär ger ett inflöde av pengar. Detta synsätt kan förklara varför hellenismen och den indiska läran är så eniga om att 12e är motsatsen: förlusten av tillgångar – ur ett rent världsligt perspektiv.

Nu är AK-Mars i 12e visserligen bara halva historien, dess samspel med ägaren Merkurius måste vägas in. När också Merkurius ligger starkt och upphöjd i sitt eget tecken i 12e ser man ditt bemödande om svenska språkets urvattning och försämring. Så väger du in alla delar i den astrologiska tolkningen – planet och fundament – är Merkurius precis lika viktig, bara att den inte sticker ut lika tydligt som min Merkurius utan verkar eller söker motverka ”språklig förlust” (Merkurius + 12e).

Att andeväsen kan anta masker är en klassiker, men att de kommer i historiskt existerande personer, det är där man kan undra hur själavandringsföreställningen uppstod. Pytagoras sägs ha haft minnen av ett känt tidigare liv och det räckte för honom. Men andevärldens ”ryska gummor” gör andra och mer komplexa förklaringar möjliga. Visst kan vissa själar vara uppträdda som pärlor på en tråd , men eftersom varje liv har sitt förbruknings-ego är det rätt poänglöst att brösta sig över en ”stamtavla i himmelen”.

Och sedan var det ju Plotinos bejakande av möjligheten att en själ tar sig flera jordiska kroppar, till och med samtidigt. Alla har de en kropp, och en ahamkara eller ego-princip som gör att de upplever sig vara unika, men bakom ridåerna visar sig helt andra sammanhang!
https://siderisk.blogspot.com/search/label/ahamkara%20%28ascendenten%29

Jag ger dig helt rätt om VETSKAPEN, har haft glest förekommande ögonblick där svaret på en fråga var självklar. Intuitionen eller inre rösten ”fyller i” med kunskap som egentligen faller utanför. Om jag minns rätt rabblade Edgar Cayce upp ett OTAL kunskapsvägar han kunde utnyttja i trans men den hjälpsökande var ibland så ”oren” att han inte kunde stiga till högre kunskapsnivåer. Därför anmodades hans klienter att leva sunt (ingen alkolhol etc) runt den tid Cayce gick i trans med klienten närvarande eller hemmavid kanske många delstater bort. Allt Cayce behövde var en överenskommen tid och adress, som om han som första anhalt gjorde en koppling med klientens fysiska närvaro i denna värld och sedan kunde klättra mot högre kunskapskällor. En slags symbios jag inte hört talats om förr eller senare! Det skulle alltså finnas flera slags ”intuition” om man kunde skärskåda andevärlden i detalj…

Susanne sa...

Kommer att tänka på ett Bibelcitat när jag läser om det platonska perspektivet om alltings perfektion: Gud såg att allt var gott. Även om det i det fallet handlar om Jordens - materians skapelse... fast å andra sidan före syndafallet. Nu är ju inte jag bokstavstroende, men allt detta fanns väl som en idé, "prototyp" i "det gudomliga intellektet". Och där var "allt gott".

Håller helt med om analysen om mig/mitt horoskop :-)

Frågan om en själ kan inkarnera i flera kroppar o t o m samtidigt - att sådant är möjligt avhandlas i en av paret Hahns böcker, har kommenterat förr om detta, t ex att själsligt besläktade kan inkarnera i grupp, men det ges även ett konkret exempel som jag nog inte har nämnt. Hahns undrade om de kunde få kontakt med Franciskus vid en seans, och fick då veta: "Den helige Franciskus kraft är spridd på många olika delar. Det är alltså inte honom som jordisk person ni får möta, utan en del av den energi han bestod av. Det här kan vara svårt för människor att förstå, men det är helhetstanken som räknas. Vi är ju alla delar av samma energi."
Allt detta är onekligen fascinerande...

Havsörnen sa...

Om Oxens tecken som jag snappat upp häromdagen.

Taurus, grekiska Ταύρος.

I ett brev från Leonardo Da Vinci till "the Devatdar of Syria, liutenant to the Sacred Sultan of Babylon" (Quaitbay, sultan i Egypten 1468-96) refererar Da Vinci till Cheopspyramiden som "Berget Taurus".

Taurus-anagrammet RosTau var tydligen det antika namnet på Gizaplatån. (Jfr anagrammet ROTA-TARO). De tre stora pyramiderna som attribueras till Khufu, Khafre och Menkaure har i sin utplacering en direkt koppling till Orions bälte, som det såg ut 10500 fKr. Osiris blev till stjärnbilden Orion. Osiris kopplas också ihop med Apisoxen. I en variant av den grekiska myten om Orion skickar gudarna en skorpion för att döda honom = axeln Oxen-Skorpionen. I en berättelse av Ovidius kommer Zeus, Poseidon och Hermes till en hydda där en gammal man bjuder dem att äta och slaktar en oxe. Gamlingen berättar att hans högsta önskan är att få en son. Gudarna tackar för matten genom att kasta vatten på oxhuden och säger till mannen att gräva ner skinnet och gräva upp det igen om nio månader. När gamlingen så gräver upp skinnet efter nio månader har det förvandlats till den nyfödde Orion.

Det ursprungliga hebreiska tecknet för bokstaven Aleph var ett oxhuvud. Geometrikern och mustikteoretikern m m, Robert Edward Grant, har upptäckt oxreliefer på väggen och inskriptioner av Alpha och Omega på "sarkofagen" inuti kungens kammare i Cheopspyramiden, samt Alpha/kors/Omega på andra byggnadsverk i Egypten där tecknen inte är etsade utan utstående från stenen, vilket skulle påvisa att AO är äldre än grekiskan.

https://robertedwardgrant.com/new-discovery-inside-the-great-pyramids-kings-chamber/

https://robertedwardgrant.com/great-pyramid-discovery/

RosTau kan man ju även utläsa som rosenkors, med uppenbara kopplingar till Venus.

Mer detaljerad information med Robert E. Grant:

https://youtu.be/r5Ng6V6WWog

https://www.youtube.com/live/rTbvWrWaAgc

Seaward sa...

Mycket intressant där! Ska absorbera informationen och inte slänga iväg någon halvbakad replik !!!

Havsörnen sa...

Robert Edward Grant föddes 1969-05-17. Sol, Måne, Merk. i Oxen med Mars i Skorpionen, så där har vi den berömda axeln. Solen gradexakt på Medusas huvud också. Leonardo hade ju Venus i Oxen med Skorpion-AC.

Grant fick in en snutt om de Vere i videon jag länkade (den på 1h58m). Greven av OXford. Leonardo bodde på samma plats som Elizabeth I:s mor Anne Boleyn (Nan BULLen) under sin tid vid den franske kungens hov, så de kan ha träffats.

Här är en väldigt bra sammanfattning i en ny kortare video på 25 min, där Grant presenterar sina spännande geometriska fynd. Det kan ju inte vara bull-sh*t allt han säger. :-)

https://youtu.be/q0O62mHUJYQ

Anonym sa...

Ursäkta, jag ser din oro för att du levererat "info overload", men jag noterade inte ens länken i off-topic-kommentaren ovan, och undrade varifrån du fått de spekulativa tankarna..

Med internet går det tretton på dussinet av gurus och denna investeringsbankrir, medicinman och allsysslare är defintivit ett gott val för dig, tycks det som ( Mars i merkuriska Jungfrun som täcker in både medicin och matematik).

Själv med en dominant men sakta döende räknenisse (Merkurius 28e graden) inte någon omgående kärlek trots att du söker locka med Oxford...

Möjligen tittar jag på kortfilmen, hemsidan visar trots allt att har renommé nog att ha gjort TED-talks så ytterligare en internetdåre är det definitivt inte.

Hans horoskop som du redovisar det passar med sin übervärldsliga axel både bra in på hälsa/medicin (där han verkar ha startat) och judiska slavars uttåg ur Egypten, biblisk symbol för hur de Egypten uppfattades som djupt fallen i materialism. Med den sataniska axeln har jag alltid menat (vare sig det framgåttt eller inte) att Maya, den mätbara Illusionens rike dominerar individen fullt ut. Jag ser att han också har en andra opposition mellan Vatten och Jord, vilket i stort sett spikar hans "nyttiga" och världstillvända orientering.
:-)

Anonym sa...

Sett 25-minutaren. Intressant, men inget nytt för ockultisten, förutom inskriptionerna i pyramiden jag inte hört om (eller de spekulationer han tillåter sig).

Också filosofen Paul Brunton tillbringade en natt i meditation i pyramiden på 1930-talet och anslöt sig till Atlantis-teorin om dess ålder. (Nu sägs ju den dateringen motbevisad genom upptäckten av Cheops arbetarstad upptäckt i närheten. Frågan om sfinxens ålder kvarstår dock..)

Brunton skrev om sin meditationsupplevelse i "Till Egypten" och hade typiskt nog en variant på Grants sataniska axel: Månen i Oxen och Solen, Venus och Saturnus i Skorpionen.

Napoleons natt i pyramiden, också nämnd av Grant, ger en annan tung Jord/Vatten-opposition: Månen i Stenbocken och Solen, Merkurius, Saturnus i Krabban.

Alexander den Stores födelsedag är inte känd.

Grant, placerar sig i denna "celebra" grupp nattliga meditatörer i pyramiden. Han verkar lite överdriven. Jag ser inte ett spår av ko-motiven i Sista Nattvarden förutom där filmen dubbelexponerar med några barnsliga ifyllda oxar.
:-)

Jag håller med en YouTube-kommentar: "Men vad ville han ha sagt med dessa 25 minuter?" Min professor i Egyptologi pratade också så vitt och brett att studenterna bara suckade. Runt tjugo gillade jag att absorbera allt men hans föredrag var en smula nebulösa!

Professorn i Egyptologi hade en fet betong av Vatten/Jord; Solen, Merkurius och Venus i Oxen, Saturnus i Stenbocken och Månen i Jungfrun. Språkmänniska, behärskade typ 9 levande och döda språk, och lite för kär i ord och arkeologiska ting (Jord) jämfört med en underliggande teori eller konceptuell trådmodell. (Typisk feg-arkeologi: "troligen ett kultföremål") Grant söker hänga upp sitt program på matematiken mot slutet (vem i Mörkrets tidsålder gör inte det?), men då hade jag tyvärr slutat lyssna aktivt och skrev detta...

Anonym sa...

Min miss - Napoleons Sol har lämnat Krabban. Men Solen i Lejonet och Månen i Stenbocken kan ge andra problem för presumtiva världshärskare...

Havsörnen sa...

Alexanders födelsetid går inte att bestämma närmare än att han antingen var Kräfta, Lejon eller Jungfru. Bara att välja! Rahu i Vattumannen och Saturnus i Oxen eller Tvillingarna. (-355jul i horoskopprogrammet och så någonstans mellan juli och september).

Grant tror på själens fortlevnad/reinkarnation, oneness/att allt är sammanhängande, skriver under på att materia som sådan inte existerar och vänder på begreppet "seeing is believing" till "believing is seeing". Så materialist kan man väl inte kalla honom, trots den sataniska axeln. Däremot utgår han från naturen och fysiska ting som pyramider och målningar i sina esoteriska resonemang.

Som musikteoretiker ger han också en perfekt förklaring baserad på geometri varför ettstrukna A bör stämmas till 432 Hz och inte 440. Jag hade tidigare inte trott på detta, då (icke-andliga) individer med kunskap i musikteori avfärdat 432 vs 440 Hz som flum, bl a med hänvisning till att samma sorts mått och tidsangivelser inte fanns i äldre tid, samt att musik har med intervaller snarare än frekvenser att göra.

Seaward sa...

Tack och lov att ingen sökt rekonstruera den store Alexanders klockslag! Jag har inte sett annat än överstrukna "rektifikationer" på astro.com och skäms över det fåtal jag försökt på den här bloggen. Metoden är ungefär lika säker som att bestämma vad en symbol betyder, som dina i och sig goda förslag till Venus och Lejonet. Symbolik är så multivalent att det finns otaliga sätt att närma sig varje symbol.

Indisk astrologi håller som du vet Lejon och Venus för att vara fientliga principer -- vilket stöder din konventionella tolkning av Tarot-kortet Styrkan (använt även på denna blogg) : att Lejonkungen underkuvar och kontrollerar kvinnans princip i den gamla världsbilden. Allt för att Solen ska regera i ensamt majestät och slippa Venus kooperation. - både du och jag har "fel" disponent till Våg-Solen och är Venus dessutom en verksam illgörare i hinduisk tradition, då vet du hur mycket mer problematiskt flera livsområden blir).

En verksamt god Venus tyder på att man har välvilliga och tålmodiga kvinnor runt sig, vilket jag kan skriva under på med Venus som vän till Tvillingascendenten. Solens och Venus antitetiska naturer spelade säkert in när den astrologiskt traditionen (vilken den nu var) valde Solen som "fallen" i just Vågen. Solen försvårar för sig själv genom att verka som Våg (Venus) när Solen med viss självmedvetenhet egentligen vill dominera.

Ok, så den spirituella filosofen och hans sentida arvtagare Grant representerar båda individer som på något sätt står bortom sina födelsetecken eller i detta liv just tagit det första steget ur kretsloppet. Det är typiskt Jord-elementet att börja med siffror och talmystik – mest näraliggande mätbarhetens domän (och gissningsvis förklaringen till att hinduerna kallar Merkurius en Jord-planet och delar den utbredda traditionen att den både härskar över Jungfrun och är ”exalterad”/upphöjd där.

En projektledare på mitt dåvarande jobb kallade mig överseende "ny i det andliga" fast jag redan då hade minst 25 års intresse (och en akademisk examen i religionshistoria för att understryka intresset). Projektledaren hade först senare i livet förts till det ockulta för att finna mening med förlust av familj i Etstonia-katasfrofen. Själv tydligen "redan gammal i ämnet" och lite välvilligt översittande som Jord har så nära till (eftersom detta element ensamt inte ser den högre verkligheten, annat än i diffusa "auraförnimmelser" eller liknande).

Och varför inte? Saturnus i Jord-Stenbocken (härskarfixering) höll hennes Sol-Merkurius-Venus-Jungfru i ett järngrepp och så även Månen i händelse av födelse dygnets sista fyra timmar (tidigare ger Mån-Lejon men därigenom en Eld-Jord-friktion knuten till psyket).

Den vänliga Jungfrun fanns där, men så också den övermaga räknenissen som alltid tar parti för Arbetsgivaren, eller en perfekt verktyg för överheten. Fortsättter...

Seaward sa...

Forts...

Men visst finns det perfekt klarsyn överallt - de fyra elementen är mänskliga kartritningar och inte något sista ord om MATERIA mänskligheten glömt eller förnekar existensen av....

Det intressanta är hur ofta dess dispositionsmarkörer pekar i rätt riktning. Judiske filosofen Baruch Spinoza t.ex. som ratades av sitt folk för att han haft dumheten att hävda att Gud "bara" är Världssjälen (här: universum) är ett annat exempel på dispositionen som ytterst förnekar det helt Annorlunda som Gudsbegreppet står för.

Spionzas Sol, Saturnus och Merkurius för den kanske mest problematiska formen av Skorpion. Månen i subjektiva tänkandets Vädur som fick extra krut genom att disponenten Mars hade Skyttens "globala" (universella, omfångsrika) orientering. Fiskascendenten har sin härskare Jupiter i Oxen konjunkt vrångskallen Algol.

Står det inte skrivet "hädare" över hela det horoskopet så har jag inget med astrologin att göra! (Att ha en fot kvar i Skorpionen men krafter som drar i Skytten visar att individdöden är ett kvarvarande problem när det Stora livets Skytt signalerar att det är tid att växa till nästa nivå.)

Jag söker hålla "evolutionär astrologi" borta från den här bloggen eftersom den faktiskt är en slags raslära som söker placera olika födelseögonblick i någon slags utvecklingsskala - och då inte på det simpla rasistiska sättet där "svarta" kopplas till uteliv och Eld (Romaren Manilus pinsamt banala kartläggning i det 1a årh. av olika trakter i den då kända världen.)
:-)

Havsörnen sa...

Jodå, det finns de som har försökt rektifiera Alexanders födelsedag och klockslag, men det är ju dömt att misslyckas, i synnerhet med den tropiska zodiaken.

http://science-astrology.blogspot.com/2010/09/astrological-chart-of-alexander-great.html

https://tonylouis.wordpress.com/2013/05/13/rectifying-the-chart-of-alexander-the-great/

Wikipedia anger 20/21 juli som födelsedag. "Alexander III was born in Pella, the capital of the Kingdom of Macedon,[8] on the sixth day of the ancient Greek month of Hekatombaion, which probably corresponds to 20 July 356 BC (although the exact date is uncertain)."

Det råder naturligtvis osäkerhet kring antika kalendrar, lokala avvikelser och politiska beslut som godtyckligt lade till eller drog ifrån dagar här och där.

Ja, min AC gör ju Merkurius, Venus och Saturnus till illgörare. Samma gäller (bland andra) Lejonet som AC. Som Göran Persson sade om Mona Sahlin:

"Det är inte så märkvärdigt det som kommer över hennes läppar men hennes styrka är inte tänkandet utan hennes styrka är att förmedla ett budskap som en organisation har fött."

:-)

Anonym sa...

Se så, inte skatta egna kartan så lågt. Har ett inlägg förberett sedan några dagar där en infrekvent skribent i AB just beskrivs som någon som står över kartans flera ogynnsamheter och likväl producerar knivskarp kritik.

Problemet är ju att avgöra vem som är offer för sina omen om vem som i Styrkans namn har betvingat "den irrationella själen". Plotinos medgav att astrologin fungerande men inte som någon mekanisk orsak-och-verkan utan som kommunikationer (tilltal) från en högre verklighetsnivå. Han var själv svårt sjuk de sista åren av sitt liv (när många av hans texter tillkom) och han så likt Platon avfallet från perfektion i denna lägre och sämre avbild. Man skulle kunna tro att han diskuterar zodiaken som ideala arketyper och alla de komplikationer som uppstår när de sedan ska "kanaliseseras" till vissa av personhoroskopets världsliga hus.

Trots detta käftade hen MOT gnostikerna som hävdade att den lägre världen var helt ond, vilket flera klassicister kommenterat som en av flera självmotsägelser i hans tänkande. Han var fånge i både den primitiva grekiska bilden av världen som gudomlig och perfekt och den hellenistiska erans alienation och hemlöshet (motsvarande vårt västerlandets tecken på sammanbrott).

Jag gissar att det är därför hinduisk astrologi beslutar sig för att t.ex. även Sverigehoroskopets "verksamt onda" Jupiter visserligen ger en Överhet som föröder svenskarnas framtid men att Jupiter även som verksamt ond fortsätter leverera ett mått av medvind.

Utan hänvisning till Jupiters essentiella godhet skulle Sveriges framgångar i världen (en Volvo eller SAAB i varje amerikansk långfilm),vara svåra att förstå. Att elitens Jupiter binder ris för sin egen (eller barnbarnens) rygg, det är den mer långsiktiga konsekvensen av "verksam ondska" OM horoskopägaren (Sverige) inte reagerar på sina dispositioner. (Jag är säker på att det finns hinduiska astrologer som är mer fatalistiska än så.)