Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 27 april 2023

Tror DN på Djävulen numera?


Den här stort uppslagna ledaren av Lisa Magnusson i DN förvånade. Kan den mest sekulära av tidningar, som i bästa fall ägnar egots wellness en artikel då och då (borgarens pseudo-andlighet) verkligen ha sadlat om och börjat följa den här bloggens intresse av den gamla persiska ljus & mörker-dualismen som spred sig till judendomen och märks på många ställen kristendomens Nya Testamente?

Magnussons ledare skattas tydligen så högt av Bonniers att hon inte deltar fritt i debatten utan orerar om onda män bakom låst betaldörr. Den digitala nyhetseran leder till många tokiga beslut utan rim eller reson. Vem behöver predika för de redan frälsta? Ledartexter ska per definition ligga utan för betaldörren för att kunna påverka opinonen. Denna inskränkning visar, apropå den falska signalen om Magnussons nyreligiösa svart-vita omvändelse hur korkad Satan är (som många traditioner framhåller), hur OND själva kapitalismen är som sätter krokben på sig själv, om och om.

Texten är således inte läsbar för en av de Förbipasserande (viktig esséer-judisk läropunkt) men jag utgår från samma nattståndna feminism som ledarskribenten fortsatt producera upp i vuxen ålder och som definitivt inte har några som helst filosofiska eller metafysiska bottnar. 

Däremot kan det vara intressant att studera födelsedygnet för den extremt obehagliga fadersfiguren Josef Fritzl, för att se om några omen på himmelen kan ha fått Magnusson att som förklaring till dåliga föräldrar välja det förpliktande ordet ondska (som närmast förutsätter ett substantiv och fenomenets ontologisk existens). 

Förövarens karta kommenterades i ett av bloggens tidigaste inlägg (mars 2009) men metodiken har utvecklats en smula sedan dess och ett återbesök kan vara motiverat.


Intressant nog ser himmelen detta dygn inte alls monstruös ut, men därmed finns ett mindre missljud som bland annat diskuterades mycket på Sideriska på den tiden Magnusson ännu bara var en strebrande feministdebattör och Fredrik Reinfeldt var landets statsminister. 

Då noterades att Reinfeldt att Solen tekniskt sett var lustigt placerad i Krabbans Vatten, på Månens nivå, medan hans Måne istället jobbar övertid i Luft (Vågens tecken) för att via tankelivet nivå RATIONALISERA och BORTFÖRKLARA allt som inte stämmer med den egna ideologiska övertygelsen eller attitydlåsningarna (Vatten, instinkt, attityd).

Det finns i vissa horoskop en antydan om att individen kan köra dubbel bokföring för sig själv, och låter Vattnets instinktivitet - kanske pådriven av den solära viljan till liv - reflekteras i Månen eller psyket - som om i Luft kan skapa häpnadsväckande skrönor av de mest okontroversiella fakta. Det här beteende är så vanligt bland människor att den astrologiska motsvarigheten också måste stå att finna i en frekvent astrosymbolik. 

Fritzl delar med Reinfeldt detta "kollra bort sig själv"-beteende som också kan tolkas som glappkontakt mellan platonismens Rationella Själ ("Luft") och den Irrationelle eller feministiska, sublunära Själen ("Vatten"). Men de inblandade Luft- och Vatten-tecken är inte desamma och det är möjligt att Fritzls häpnadsväckande tilltag att hålla dottern fånge i sin källare har med zodiaktecknens symbolik att göra. 

Vad sägs om Solen i fångenskapens eller de slutna utrymmenas Fiskarna (12e "exilhuset") men med Månen i det flexibla tankeflödets Tvillingarna för en ständig ström av försök att klä den instinktivt orienterade Solen i luftkläder - i "rationella skäl" eller argument? 

Den här elementkombinationen är en av astrologins mest spännande eftersom den kan resultera i briljanta insikter men i andra fall i fullständiga vanvettingar. Elementen symboliserar rationalitet och undermedvetet, och alla har inte fri lejd mellan medvetandenivåerna. Här kan uppstå vanelögnare och efterhandsrationaliserare. Jag märker det t.o.m. på goda vänner med långt ifrån lika tydliga störningar som Reinfeldts. 

Ett typiskt harmlöst intryck är där den andra stämmer in i något man sagt och fyller på med en liknande upplevelse som vilken vaken människa som helst hör är en fabrikation skapad för ändamålet. Ja, bloggaren har vänner som markerar empatisk vänskap via vita lögner. Men jag har tydligen inte förtjänat bättre vänner än så, och tiger och accepterar detta egentligen skämt till mänsklig kommunikation. 

Fenomenet tycks ofta uppstå när ascendenten eller rollmasken är av empatiska Vatten-elementet men kartan i övrigt har distinkta budskap i Luft. Detta innebär att individen håller sig med tydliga egna uppfattningar men bara spelar Vatten-empatisk i diskussioner för att det inte ska bli debatt av trevligt umgänge.

I Fritzls fall ser man intellektets Merkurius i sitt fallna läge i Fiskarna medan Månen i Tvillingarna i grunden är ett kärvänligt tecken vars dragning till unga människor kan vara ett av skälen till haveriet Josef Fritzl och hans fångade dotter i källaren. 

Just Fiskarna kombinerade med Tvillingarna kan vara den av de mest efterhandskonstruerande teckenparet eftersom båda tillhör Ljusets kvalitet (Sattva guna) och spottar ur sig uppslag. (Lyssna också till den unga Joni Mitchells texter, Sol-Våg/Mån-Fisk och studera där helt ärliga skildringar av den trasiga hippie-mentaliteten och en livsväg utan grepp om saker. I en text hånar hon astrologi och Tarot-kort men i en annan text låter det annorlunda.)  

Förklaringen kan ligga i blotta flödet i Ljuset (i kontrast till det rigida stilleståndet i Mörkrets tecken, där allt är hugget i sten), där det omdvetnas fiskstim av instinkter kräver att Tvillingarnas tankar ständigt klär om det som sker i mentala draperingar. 

Kartan, visserligen bara ritad som sinnelagsascendent, visar hur det "högsta goda" 9e huset inte fungerar, inte ger något samvete eller gudomlig vägledning trots den ypperliga placeringen av Saturnus hemma i Vattenbäraren. Skälet har givits förr: det hjälper inte att "höga himmelen" finns och fungerar om det inte finns någon hemma på jordnära nivå att förmedla det högsta goda. För att det 9e ska kunna sprida sin välsignelse över världen krävs ett "medium" och psyket/Månen i Luft men slirig pga. Merkurius-i-Vatten är kanske inte rätt förmedlare av "himmelsk visdom".

Också de två andra tecknen i Ljusets kvalitet kan spela ett spratt och bete sig så mycket sämre än beteckningen "Ljuset" låter antyda. (Sideriska innehåller många reservationer mot beteckningarna. Mörkrets barn gör utmärkt nytta som UPPRÄTTHÅLLARE av ordning. Demoner blir de bara när tidsanden förändras och Mörkret saknar Ljusets förmåga att förändras. Då blir man en "mörkerman" och reaktionär. Hinduismen känner förstås till det här samspelet men introduktionsböckerna tycks stanna vid den nominella "änglar och demoner"-modellen. 

Den egyptiska traditionen med den "personliga daimonen" lider av samma problem. Det finns båda goda och mindre goda väsen enligt det här astrologiska synsättet, och helt enkelt eftersom daimonen står ovan mänsklig moral. Den rationella själen (som Platon kallade daimonen) är tydligare förankrad i en högre värld än den mänskliga köttkroppen och hjärnans begränsade intellekt.

Daimoner kan ta skituppdrag på Jorden och t.o.m. välja att bära hundhuvudet därför att de är medvetna om ett större sammanhang. Skitstöveln i dag kan visa sig ha fyllt en viktig roll om man höjer sig till det daimoniska och ser tiden som ett större landskap. Astrologins daimon kräver dock känd födelsetid och kan inte beräknas för Josef Fritzls karta.

Håll ögonen öppna efter ett kommande inlägg där ett antal horoskop med Luft-Tvillingarna som minsta gemensamma nämnare läggs på rad och daimonens punkt noteras. Intressant nog flera horoskop med båda Tvilling-betoning och en släng av Vatten likt Fritzl och alla "ytterlighetsmänniskor" - men inte orimliga.

Nå, de andra två tecknen i Ljusets kvalitet är Jungfrun och Skytten. Hos Fritzl ligger Skytthärskaren Jupiter i 7e partnerhuset i barnets 5e hus och Jupiter i sig för mycket involverad med andra som varningen för stortriangeln i ett element beskrivits. Att se sitt barn som en partner är inte självklart men 7e-hushärskarens position visar ändå något i Fritzl-sinnet (Månen).

Den nu åldrade Dalai Lama ställde till med ett rabalder genom någon tungkyss med en liten grabb som fick världen att gå i spinn. Också Laman har en stor triangel i Luft, som brittiska astrologen Charles Carter varnade för en individ som kan förlora perspektivet och rör in i sig i kollektiva röror. Men, tänker jag nu, Carter var solitär Stenbocken och hade den hyperindvidualistiska Jungfruascendenten. Var det bara sin egen beröringskräck för människor Carter lade på Stortrigonen? Inte helt. Ebba Busch triangel i Vatten förklarar mycket av varför hon skadat sitt parti och Laman är i västperspektiv i princip hopvuxen med det tibetanska folkets öde i skuggan av stygga Kina.

Men tungkyssen med pojken visar hur lite väst ha anledning att öppna käften och tjafsa. Jag minns från 1980-talet någon rese- eller antropologisk bok med en tibetansk kvinna på det uppseendeväckande omslaget där hon räckte ut tungan mot fotografen. För tibetaner förefaller tungan vara mindre sexualiserad och tabu än för västerlänningen. Den används till lite allt möjligt, bland annat att hälsa med! Likväl stämmer varningen för Stortrigonen i Luft hos Dalai Lama eftersom all denna Luft kanske inte går att förstå av dem primärt drivna på Vatten- eller Jord-nivåerna. 

Är man en andlig människa som bara söker bevara den egna fysiska kroppens "betaldörr" och hela tiden vaknar över tänkbara integritetsövertramp, blir ett fall som Fritzl och hans dotter "pur ondska". Till skillnad från Lisa Magnusson kan men med lite bildning och ett horoskop framför sig snart förstå att pappa Fritzl helt enkelt tycks ha fungerat som en daimon - uppe i det blå och helt blind för jordiska tabun och gränsvärden.

Nu har Luft+Eld-mixar beskrivits som extremister eller fanatiker när kartan visar många missljud. Men till Luft i sig hör alltså "tanken är fri" och i detta element finns inga spärrar. Det är för att uppleva spärrar och hinder daimonerna tar sig människokroppar! 

Nu har faktiskt Fritzl också en "extremistisk" Luft+Eld-indikation, och det är naturligtvis oppositionen mellan "partnerindikatorn" Jupiter (7e husägaren) som i Vågen och Barnets 5e hus i sinnelagskartan bildar en inte helt balanserad opposition till Kvinnans egen planet Venus i sitt svagaste läge i fullständigt egotrippade Väduren. Venus i Väduren säger i princip att individen är fullständigt upptagen av sig själv och sina behov för att känna harmoni och balans.

Varningsomen finns på denna himmel om man samläser dem. Fastän bara en sinnelags- eller psykkarta ser Fritzl:s inre drömmar och begär ut att ha styrt sitt liv i katastrofal riktning.

Jag har ett anonymt och lite tragiskt fall där fadern tafsade på sin dotter, hon anmälde honom och flyttade till fosterföräldrar i tonåren. Därifrån startade ett stört liv med allsköns psykiska problem, sexmissbruk och inte ens klar över om hon var hetero eller homo. Under en period i de unga trettio raggade hon hämningslöst - på mycket unga tonårspojkar. Hon repeterade faderns mönster och hade själv blivit förövaren! 

Här visar sig samma drömska och oklara Sol-Fisk med oppositioner från motsatta Jungfrun i kvinnans horoskop. Solens självidentitet i Fiskarna kan således ha varit ett problem även hos Josef Fritzl: utan solid identitet kan Fiskarnas drömlika fantasier dra iväg på inbillade fantasier där t.ex. dottern är ens älskade... Det mest extrema uttrycket för Fiskarnas naturliga 12e hus är slutna institutioner som dårhus eller fängelse - förvaringsutrymmen för fallna själar som inte ens förmått uppfatta de jordiska spelreglerna.

 

Tillägg 230427. I den betallåsta DN-artikeln hänvisar förmodligen Lisa Magnusson till Fritzls oväntade bokutgivning som Sexpressen nämner kort därefter. Jag undrade just hur Magnusson kunde gå och släpa på Fritzl, denna feministiska oförrätt, så många år senare.

https://www.expressen.se/kultur/bocker/hon-forsoker-visa-att-man--kan-florta-med-josef-fritzl/

Inga kommentarer: