Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 29 april 2023

Tvillingarnas tecken och dess påstådda böjelse för filosofi

 


Sent omsider sett och hört tionde episoden av podcasten Weaponized som kan ha varit bäst hittills, just för att den inte går ned sig i ämnet UFO:s utan har en intressant, artistisk gäst. Duncan Trussell har bl.a. varit öppningsakten för Seth Rogen när han brukade resa runt som ståupp-komiker. 

Det här avsnittet är 2 timmar och en kvart så jag föreslår att man snabbar upp lyssningen till 150%. Det är tre intelligenta män i samtal och ibland talar de så snabbt att det blir ohörbart om man försöker snabba upp flödet mer än så.

Trussell återkommer ofta till den amerikanskfödde tibetanbuddhisten Ram Dass och jag kontrollerar denna rikemansson som blev en dropout och förlorade sin universitetsanställning efter att ha testat psykedeliska droger med kände Timothy Leary. Ett tillskott till bloggens horoskopsamling är ett måste. 

I upptäckten av hur typiskt väl Trussell och Ram Dass horoskop möts i Luft-elementet och kanske främst Tvillingarnas tecken, kommer jag att tänka på Tvillingarnas koppling till budbärare (änglar), särskilt som avsnittet mycket flyktigt berör UFO:s och då på exakt det sätt som jag tror det förhåller sig. "Farkostanhängarna" driver sin linje om att USA sitter på kraschade farkoster, men de lysande globerna är definitivt INTELLIGENSER, en annan livsform som kan härröra från Jorden fast i en angränsande dimension.

Tvillingarnas härskare representeras visserligen av två människor i kommunikation (hinduisk ikonografi visar man och kvinna i sexuell förening eller en man och kvinna där mannen håller trumstickan och kvinnan en trumma - pregnant mage?). Grekerna hamnade på homo-trippen och knyter tecknet till myten om Castor och Pollux. De gamla grekiska filosoferna, Platon t.ex. invände sig sin tids homotrend i samhället, vilket tyder på att den grekiska astro-symboliken kan ha tagit inflytande av beteendemönstren. 

Den hinduiska Tvillingarna (Mithuna, Paret) utgår från en helt annan grundtanke, den om att två individer tillsammans skapar "ljuv musik" - i Indien representerar Tvillingarnas naturliga 3e hus också "sång och dans" som ett sub-set till kommunikation och "intel". Man kan notera den gamla judiska trend som såg "änglarna" attraheras av jordens döttrar och "äkta" dem, definitivt en tradition som påminner om hinduistisk tradition och även mellan mötet och samgåendet mellan två distinkta principer Ande och Materia, så viktiga att förstå skillnaden mellan för Platon (till skillnad från det dekadenta grekiska samhällets kroppsfixering).

Teckenhärskaren, den babyloniska Merkurius, verkar från början ha knutits till de läs- och skrivkunniga i formen av guden Nebu. Planetens primära koppling är till jordisk data via Jungfrun, ett Jord-tecken. De gamla babylonierna måste ha förstått att människans hjärna fungerar som ett filter eller radiomottagare som filtrerar bort allt annat än det praktiskt användbara för en jordmänniska. Det gör den Merkurius härskarskap över Luft-tecknet Tvillingarna en smula udda och en mer ohämmad version av Merkurius i den jordiska verkligheten. 

"Hermes" (Merkurius grekiska motsvarighet) kan färdas genom "de tre världarna". Dessa tre våningsplan förklaras lite olika när man googlar. Men det senantika, nyplatoniska schemat duger fint som förklaring: själlös materia, själen och anden eller den gudomliga världen. 

Själens fall till denna värld binder den till materian och gör den beroende av kroppen och Merkurius som ren fysiologisk motsvarighet till andevärldens Luft-Merkurius som är medvetande som ofta ter sig rätt väck för de jordbundna eftersom den ser rakt igenom "jordiska fakta" och kan göra kopplingar som först en annan generation uppfattar som relevanta. Merkurius återspeglar, heter det, sin naturliga motpol Jupiter, som är rent synsk och förfaller kunna stå utanför tiden och där avge sina omdömen.

"Själen" är det typiska mänskliga mellanstadium där man upplever antingen det kroppsliga livet eller också lutar mer åt andevärlden (och där ibland livskraftens Sol hittar en balans mellan både det lägre och det högre). Hinduismen läser in mycket i symbolerna och de pre-kosmiska tre kvaliteterna kan står för djur - människa - gudavarelse (Tamas - Rajas - Sattva). 

Av begripliga skäl använder bloggen tillmälet "djur" för vissa horoskop med sparsamhet! Även "demon", som är ett annat förslag för Tamas eller Mörkrets kvalitet. Daimoner existerar i ett helt spektrum där de lägsta av konvention stavas som "demon" eftersom de inte är värst gudomliga av sig i sina böjelser. Tänk förövaren Josef Fritzl (återbesökt här) som höll sin dotter inspärrad i källaren och satte barn till världen med henne. Massor av LUFT i kartan och definitivt passande att figurativt tala om en "luftens ande" av lägsta sort.

Nog om Tvillingarnas Merkurius och dess frihet att vistas i olika miljöer och t.o.m. anta syndarens skepnad under wallraffande bland syndare, men ibland är helt ren Luft och då ser poängen med det heterosexuella drivkraften i tiden och världen. (I "himmelen" eller det rena Luft-elementet är andesjälarna androgyna och upplever sitt andliga sammanhang på ett annat sätt.)

Efter att ha tittat på den amerikanska gurun Ram Dass, noterar jag att han var nära vän med sin vid den tiden mest kända amerikanska författaren i spiritualitet, den Kina-födde amerikanen Huston Smith, vars självbiografi jag läst utan att ha upplevt något speciellt. Men astro.com noterar också nära förhållanden mellan gurun och idéhistorikern Richard Tarnas som jag haft stor behållning av, för att inte tala överlappningar med läkaren Elisabeth Kübler-Ross som var den första som öppnade dörren till frågan om själen och nära döden-upplevelser när bloggaren ännu var i tonåren. 

Det hinduiska talet om att Tvillingarna/Paret har en särskilt affinitet med filosofi (det är dock spegeltecknet till Skytten/9e huset som "platsen" för högre ting), får här en anekdotisk men ändå rätt fet bekräftelse, för titta på horoskopen för dessa sammanlänkande varelser. Och naturligtvis hakar Sideriska-bloggaren på själv i slutändan av denna "gruppsjäl" eller vad man nu ska kalla minsta gemensamma nämnaren:

Duncan Trussell, allätare och andligt orienterad ståuppkomiker (!):

Luft-Saturnus i Luft-Tvillingarna håller den sublunära Merkurius i sitt grepp. Den som ser programmet kommer att perfekt förstå varför jag speciellt nämnt poeter och artister som grupper vilka tycks kunna hantera de svårförenliga Vatten- och Luftelementen med intressanta resultat! Och om irrationella tendenser ändå smyger sig in har den här intelligenta all-sysslaren samma fantastiska Sol-Vädur med disponenten Mars i Luft som Edward de Vere mer känd som mannen bakom Shakespeares verk. Solen i upphöjt läge och disponenten i "frisjälens" Tvillingarna ger en ypperligt lättrörlig typ med långt högre än normal kognitiv kapacitet. 

En del samtalsämnen i avsnitt 10 av Weaponized är "far out" och rätt obegripliga för den som av misstag råkar lyssna in. Trussells helt Jord-befriade karta är typisk en som kan närma sig så extrema frågor som "är människan så korkad att utomjordingarna inte ens uppfattar oss som medvetna varelser?" Var det först med nu glödheta AI som människan tillverkat en bättre version av sig själv och därmed lockar till sig andra livsformer som redan i detta nu talar genom AI-apparna? 

Den med stark Merkurius eller Tvillingarna i horoskopet kommer att njuta av episod 10! Trussell tar kärnan i ekonomijournalisten Andreas Cervenkas färska och avvikande AB-artikel "Vi har redan tappat kontrollen" flera steg längre i den här podcasten från mars.

Ram Dass, guru och uppenbart högt värderad av Trussell:

Guru-delen av detta livsöde är uppenbart de interaktioner mellan Eld och Luft som planeterna och deras fundament indikerar. Men lika intressant är att han i 60-årsåldern drabbades av stroke, förlorade sin spirituella talförmåga och tillbringade den senare delen av sitt liv i arbete med söka återvinna hälsan. 

Ser man till Lyckopunkten ser man värdet av filosofi/metafysik i 9e huset. Men den personliga daimonen var här för att istället undersöka mänsklighetens sorg och olycka som fånge i spegelbildens Vatten-element.

I 6e olycks- och ohälsohuset kan man t.o.m. spekulera över att det var för stroke-händelsen daimonen valt denna kropp! Missa inte den ömsesidiga receptionen mellan Månen och dess fundament Mars - sorgens element Vatten är verkligen starkt här! Ren Ebba Busch-nivå och då blev han buddhistisk lärare också, en filosofi som betonar att liv är LIDANDE! Läs mer i kortbion på astro.com.

Att hitta gurun eller filosofens Jupiter i sitt starkaste läge i öster men i kommunikatören Tvillingarna, visar på en blandning. Han VAR högskolelärare men guru-aspekten var uttalad.

Huston Smith, historiker och nära vän med Ram Rass:


USA, bortom sin utrikespolitik har åtminstone vett att producera känd födelsetid på många av dess halvkändisar. Smith gjorde en folkbildargärning i religionsämnet och kanske var det därför jag tyckte hans självbiografi var prosaisk och rent tråkig läsning. Kommunikatören Merkurius står här i odramatiska Oxen och anfäktas av Satansstjärnan Algol, en frestare eller bringare av tvivel. 

Men samtidigt dyker här en förstahusplacerad personlig daimon upp (här "bara" för att uppleva hur det är att ha en jordisk kropp?), samtidigt som Krabbans tecken tyder på ett uppbrott i hemmet. Saturnus är en svag stabilisator i passionerat ombytliga Krabban och i 30e graden sägs Saturnus bara vara en nyfödd planet. 

Med svag "nödbroms" är det kanske tur att expansionens/förändringens Jupiter är en doldis i 12e huset. Många nedtonade budskap här. Men symbolerna förefaller söka beskriva hans födelse till kristna missionärer i Kina och hemflytt till USA (vid 17). Så det starka 12e huset kan åtminstone i detta fall beskriva både ett utanförskap (som amerikan i Kina) och "exil".

Kartan saknar dramatik, Oxe och Tvillingarna har här via härskarnas "ömsesidiga reception" en verklighetsanpassad typ som fungerar bra med en blivande historiker i något ämne, nämligen trons och filosofins Jupiter. Här blommar den inte ut i egen rätt till och följd av undanskymt position i 12e exil-huset, men dess disponent Merkurius har flyttat in i 11e idealhuset som är mer kommunikativt. 

Ändå märkligt med uppgiften att han experimenterade med psykedeliska droger med Timothy Leary som uppmanade högskoleungdom att bli drop-outs från amerikanska samhället! Kan det vara Merkurius/Algol som gör kartan svårbegriplig?

Richard Tarnas, idéhistoriker (dolde först sin astrologiska böjelse):


Här är det förstås den ultraseriösa axeln mellan tredje och nionde husen för lägre bildning/kommunikation och högre bildning som är av intresse. Två tjocka luntor om historia, varav den första var en bästsäljare under många år i USA och den andra "kom ut" och erkände att den första använt astrologi som ett verktyg för disposition av materialet.

Men här finns också rejäla Eld/Jord-konflikter som möjligen kan återföras på att Tarnas föreställde sig världens motstånd om han deklarerade sina privata böjelser. I termer av Tvillingarna/Merkurius som minsta gemensamma nämnare är det här översiktens svagaste horoskop, Tvillingarna är bara ascendenttecken och har inte ens någon självklart fungerande koppling till härskaren Merkurius i inaktiva 8e dödshuset. 

Däremot är den personliga daimonen intressant, för i 11e idealhuset och återspeglande Månen i Väduren arbetar daimonen via hans sekundära medvetenhet (psyket) som förvisso har inre kamper eftersom basen är Mars-i-Jungfrun. 

Frågan är om södra månnoden Ketu undertrycker faktabitaren Mars-i-Jungfrun så att historikern själv inte uppfattar sitt glappiga förhållande mellan ego och fakta (vilket, slår det mig nu, kan leda till Överkompensation - att psyket jobbar övertid för att reducera ALLT till siffror). Eller: om detta är just den horoskoppunkt (Månen inkonjunkt sin disponent) som visar hur han döljer delar av sin information för att kunna skriva och få utgiven den sedermera hyllade "The Passion of the Western Mind"?

Daimonen invid Månen är uppenbarligen närvarande i detta livsöde för att uppleva denna slitsamma (och ytterst sett ofruktbara) "passion i västerlänningens sinnelag" - horoskopet beskriver perfekt genombrottsbokens titel. Väduren är ett av zodiakens fyra passionerade tecken.


Elisabeth Kübler-Ross, läkare och forskare:

Med känd födelsetid även här är det alltid intressant att notera den personliga daimonen kopplad till den Stora Välgöraren i dess världsligt starkaste läge i öster. Detta är inte så simpelt som en daimon som är hungrig på en jordisk kropp utan en som vill kommunicera sig närmast som en vishetslärare (guru/Jupiter). I just det här horoskopet är det Venus som äger 9e vishetshuset och därför tar över Jupiters funktion som Läraren, men en så stark Jupiter måste ändå räknas in i sin grundläggande (och bästa) funktion.

Vattenbäraren i öster och dess härskare Saturnus upphöjd i Vågen i 9e metafysiska huset är så imponerade att man bara kan beundra astrologins förmåga att se mänsklighetens potentiella välgörare. Hennes nära döden-undersökningar var banbrytande.

Intressant nog Merkurius i Vatten vilket underminerar Tvillingarna en smula men blir begriplig om man inser vid hur många dödsbäddar denna läkare suttit (Merkurius i olyckans 6e hus) och likt en ledsagare hjälpt själar gå över till andra sidan. Också hennes "högsta goda" (9e huset) antyder en koppling till det jordiska via fundamentet Venus i stabil Jord. Oxen är ett typiskt fysiologiskt tecken.

Bloggaren, allätare:


När jag gick igenom den västerländska och övergivna läran om den personliga daimonen användes i avslutande del 3 det egna horoskopet eftersom det verkade som ett illustrativt exempel: daimonen i 9e filosofihuset växer i betydelse eftersom dess tillfälliga ägare, Saturnus, ligger i sitt världsliga starkaste läge i väster. Inte minst tar Saturnus över i väster ju längre man lever.

Men här tjänar kartan som rätt typiskt för hur ovanstående figurer klustrat sig i bloggarens upplevelsevärld. Kübler-Ross om nära döden-upplevelsen redan i tonåren och den fritänkande Duncan Trussell först i 60-årsåldern. Jag är säker på att en noggrant studium av individer som lockat till nya krafttag i ämnen som livsåskådning och filosofi skulle uppvisa en övervikt på förekomster av Tvillingarna/Merkurius...

(Återigen: Huston Smith lämnade bloggaren kallsinnig, men så är USA-horoskopets 9e religionshus minst sagt förvirrat och indikerar via Krabban en uppsjö och osorterade sublunära eller psykiska upplevelser vilka klassas som religion trots att mycket bara är bluffmakeri eller mental svaghet.)

För de som inte har Tvillingarna i ett av de triangulära Dharma-husen (1, 5, 9) gäller att de snarare tyr sig till det element som är deras Dharma i detta liv. Ta läkaren Kübler-Ross som försköts av sin far för att hon ville bli läkare: Här är 9e ett Luft-hus men disponenten är Venus i ett Jord-tecken. De två elementen har synergi, på ett mer jordnära sätt och bildar en rationell ådra. Hon har framgångsrikt gjort "NDE" (Near Death Experience) till ett respektabelt ämne som läkarvetenskapen inte längre sopar under mattan. 1800-talets västerländska materialism håller på att självdö och nya avenyer går att skönja. I dessa ingår intelligenser bortom människoarten.

*****

Tillägg

Neojungianska psykologen James Hillman får inte glömmas, inte minst för att astro.com länkar honom till idéhistorikern Richard Tarnas . Det var Hillman som kickade igång bloggarens intellektuella träda, förorsakad av några år inom IT-branschen. Men av någon anledning införskaffades "Re-Visioning Psychology" sommaren 2006 och genom Hillman fick jag vittring på nyplatonismen. (Tarnas "Cosmos & Psyche" var införskaffad i maj och den kan ha gett uppslaget till Hillmans djuppsykologi. Hillman stack in många fotnoter som avslöjade vilka som skött det verkliga tänkande han pusslade med.)

Hillmans bok anlände ett halvår efter bloggarens mystiskt suggestiva dröm om "greven av Oxford" och bara två månader efter vad som verkar som den sista övertygande upplevelsen i kategorin "dröm/vakenvision" - den tyske 1400-tals hertigen Albrecht. Efter avskedet från IT-branschen i början av 00-talet vaknade själen/psyket upp på nytt och ett antal drömupplevelser under de följande åren bäddade för nytt intresse för jungianismen.

Hillman, som nämnts på bloggen, gav sitt ungefärliga horoskop i självbiografin "A Terrible Love of War" genom att nämna sin Pluto stigande i öster. Hinduisk astrologi kallas Joytish - läran om de synliga ljusen - och utesluter därför allt bortom Saturnus som är osynligt för blotta ögat. Omräknat till siderisk zodiak (och Pluto exkluderad) är Hillman uppenbart också en Tvillingascenent (lovordad i USA för hans eleganta prosa, vilken jag noterade med en gång och ledde till inköp av nästan hela hans litterära produktion).

Efter den här ungefärliga ascendenten upptäckte jag Hillmans mer exakta födelsedatum på astro.com och först nu det tillägg som sätter ifråga nedanstående horoskop. Jag håller med Hillman om att den tid han alltid varit förtrogen med är mycket mer intressant än en nyupptäckt liten papperslapp där modern anger födelsen till en timma senare. Jag minns själv hur min mor vacklat kring sina första två ungars födelsetid och vid ett tillfälle råkat blanda ihop dem (19:00 och 19:10). Detsamma kan ha hänt Hillmans mor. 

Hillman återkommer flera gånger i sina böcker till "det daimoniska" och menar sig själv ha förvärvat en bit av denna nivå genom livet. Med det menas förstås att ego-ascendenten delvis luckrats upp och givit utrymme för den högre intelligensen som gästar den muterade ap-kropp som är människan.

Talar man födelsetid och astrologi är det bästa att inte göra det ännu mer komplext. Att födelseögonblicket spikar "den personliga daimonen" som om daimonen bara var en funktion av astrologiska parametrars position i tiden ställs på ända av synske Edgar Cayce som ställde några tusen transläsningar åt människor på 1920-40-talen, vilka ville höra om sina tidigare liv.

Dessa föredrag började ofta genom att klärvoajantens undermedvetna påpekade att klientsjälens inträde i en kropp inte alltid var det samma som klockslaget för förlossningen - vissa själar kunde anlända flera timmar till en tom babykropp som bara levde animaliskt intill DAIMONENS ankomst! 

("Själen" användas till viss förvirring både som beteckning för den eviga komponenten men mer tekniskt som "livssjäl" eller andevarelsen i sin aspekt av levande varelse i detta solsystem/denna värld.)

Hillmans favorittid 9.08 (tydligen senare justerad till 9.13 enligt astro.com) placerar den personliga daimonen prick på förlossningsögonblicket/ascendenten. I den astrologipraktiserade Carl-Gustav Jungs fotspår var han säkert medveten om Lyckans lott och Daimonens lott, här båda samlade vid ascendenten till följd av en exakt nymåne. Det är inte första kartan i den här lilla översikten av Tvillingarna och den filosofiska kopplingen som Luft och Vatten båda figurerar starkt. Engelskan skiljer ju distinkt mellan "psychic"  och "mental" och språket vittnar om det språkets tydliga separation av psyke/själ och intelliekt/andesjäl, vilken Sveriges dödat som det ateistiska eller materiella land det är.

Hillman betonade ofta att han var mer intresserad av det psykiska/själiska, vilket förstås motsvarar Vatten-elementet som alla de kinkiga beteenden han forskade i och behandlade innan han mer och mer drog åt författande. (Han började på 60-talet med depressioner och självmord - typiskt uttryckta genom Saturnus i Vatten-tecken.) 

Horoskopet innehåller mängder av problematiska placeringar som ofta har kopplats till problematiska politiker och andra uslingar på den här bloggen. Men Hillmans karta påminner om att stora själar kan ta dåliga födelselotter men vara eller utbilda sig att bli större än det jordiska elände (som Hillman fylldes av fasa inför som sjukvårdare under Andra världskriget).


Särskilt hans Saturnus i Skorpionen, här ägare av 9e metafysiska filosofihuset (men också 8e dödshuset), stämmer perfekt med traumatiska krigsupplevelser för en sjukvårdare (Solen + Månen i empatiska Fiskarna). Ebba Busch har övervikt i Vatten-elementet och Saturnus i Skorpionen och jag kan tänka mig att hon är låg eller t.o.m. deprimerad just nu efter regeringens och hennes svaga start som närighetsminister... 

Även Fredrik Reinfeldt har tydlig Blå/Grön röra (emblem för de rationella/irrationella själsnivåerna) och han nämnde i någon intervju att psykologi varit ett intresse för honom, men att det slutade med politiken. Troligen hade denna Sol-Krabba/Mån-Våg skaffat sig ett bättre eftermäle om han valt rätt. Men hans onda Mars i 1a huset i Jungfrun drog honom i riktning mot Räknenissen (nationalekonom) och sen var det klippt. Nu skriver skittidningarna om alla miljoner konsultfirma Reinfeldt dragit in och han slutade sitt liv som en enfaldig svensk, fast i det materiella tänkandet...

Varför Hillman inte gillade upptäckten av moderns notering om 10:10 ser ut att ha en rätt fånig förklaring. Uppenbarligen kände han inte till den hinduiska metoden och enligt västzodiaken måste han ha surat över att den senare tiden berövade honom hans västerländska Tvillingascendent från honom och pådyvlade honom en ascendent i Krabban! 

Men den sideriska zodiaken ger honom vid båda tidpunkterna Tvillingascendent. Däremot spricker den gradexakta nymånen i Fiskarnas 30e grad med 10:10 och Månen har en timma senare angjort Vädurens 1a grad. 

Men det kan kvitta för planeter i negativa tecken som Fiskarna genomgår sin "livscykel" baklänges så att Sol och Måne i 30 Fiskarna är som att säga "nyfödd" i det tecken vars högsta uppgift är att rena och befria anden från psykets störande inverkan. Hinner Månen över i positiva Väduren är konjunktionen fortfarande tajt medan Månen likväl "nyfödd" i första graden av ett positivt tecken, men i ett högre element. 

Solen i Fiskarna vandrar "vägen ned" men 10:10 börjar just överväga "vägen upp", vilket Solen förvisso inte ger Månen värsta starka incentiv till. Tyvärr har jag senare upptäckt att Hillman var en högst västerländsk skeptiker trots att han skrev så övertygande. Mycket av det den här bloggen tar ställning för, trodde Hillman inte på. Hur kan man läsa nyplatoniska författare och t.o.m. använda deras tankar i sina egna böcker och ändå förneka Plotinos hela världsbild. 

Det kanske ändå finns en rest av Blå/Grön-röra i sådant tänkande och beteende. Duncan Trussell, som gav impulsen till detta inlägg, förefaller flyta runt i en snarlik värld där allt bara inte kan vara sant. Se och hör avsnittet för en bra studie i en både skärpt men samtidigt foliehatts-anstruken intellektualitet. Geniet bor granne med galenskapen, som det heter. Om så, lyckas journalisten George Knapp dölja sin - också han har två Luft-tecken aktiva men "underminerade" av att teckenhärskaren själv befinner sig i den sublunära drömvärldens Vatten. 

Knapp har i flera episoder av Weaponized återkommit till hur säregna fenomenen i UFO-världen är, och ibland verkar utspela sig i en delvis annan dimension som registrerar i det mänskliga medvetandet. UFO:s farkoster att flyga i tusentals km i timman och i denna hastighet utföra halsbrytande (bokstavligen) skarpa 90-graderssvängningar tyder på att dessa inte är materiella farkoster utan "trans-dimensionella". 

De är manifestationer av "gudomliga" intelligenser som kan sjunka ner till "skruv och mutter-nivån" för att de människor med så låg intelligens att de omöjligt kan förstå vad det handlar om i sig. Ren medvetenhet! (Tänk Platons filosofiska idealism eller LUFT som det egentliga JORD-elementet... Luft-planeten Saturnus är dock "sjunde himmelen" i "vårt" kosmos.) 

I vissa fall är därför astrologin Luft/Vatten-mix inte alls tecken på psykisk förvirring utan på individer som utsätts för det främmande land där sublunära och supralunära livsformer överlappar varandra. Vad mötet i denna gråzon resulterar i, hänger helt på hur rent psyket på mottagaren är!

Hinduisk astrologi har en hård linje där skiljelinjen mellan två tecken är absolut och Sol och Måne därför separeras helt och är omedvetna om varandra (egyptiske Ptolemaios ansåg också att planeter i intilliggande tecken är "dissocierade" från varandra eller omedvetna om varandras existens). 

Också en sådan "så nära och ändå helt avskild" blir i sig ett omen, just inte bättre än att Mån-Väduren (Eld) söker respondera på en Sol-Fisk som själv sjunker nedåt (Vatten). I ett ögonblick av krånglig petighet döpte jag denna kombination av planet och disponent "negativ sensationalism", dvs. i praktiken en "monstermagnet" eller någon med förmåga att dras till livets sorgligare sidor: glädjens eld vilar på ett fundament av sorgens vatten, men släcks i värsta fallet ut av vattnet. (Tumregel: Eld betecknar direkt kognitiv erfarenhet; Vatten förnimmelser eller sinnets reflektioner av "det som är".)

I det avseendet kunde faktiskt tidpunkten 10:10 vara lite mer träffsäker med tanke på vad den tidiga Hillman arbetade med. Han skrev mycket om psykopatologi.

 

Inga kommentarer: