Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 14 april 2023

Vetenskapsman med självgodhetens personlighetsstörning

 

Foto troligen från början
2000-talet

Podcasten Weaponized har stormat vidare och fem nya episoder har tillkommit sedan den senast fick ett omnämnande. Avsnitt sju är intressant för astrologin eftersom filmaren och producenten här nämner en dryg och självgod astronom som talar illa om "UFO-entusiaster" och beskriver dem som ett gäng tokar som behöver ersätta barndomens Jultomte eller Jesus med något annat. 

Själv, kommenterar programledarna, har skeptikern suttit på SETI och spejat mot rymden utan att ha ett skvatt att rapportera om intelligent liv medan t.o.m. av Pentagon verifierade videos nu duggar allt tätare: militär och allmänheten ser dem i luftrummet här, runt Jorden och har så gjort sedan 1940-talet (och tidigare i historien). 

Den dryga Seth Shostak föreslås vara ett typiskt "särintresse" som suttit förpuppad i årtionden och försvarar sin rätt att lyfta anslag för detta ofruktbara astronomiska projekt och därför nödd att klanka ner på dem som har bevis för att "de" redan är här. Han vill inte bli akterseglad på ett som han upplever det, förödmjukande sätt. Han slåss för en livsgärning som saknar nämnvärda resultat.

Ordet "supercilious" flög genom huvudet och när jag kontrollerade namnet var det samma person jag retat mig på många gånger i rymdprogram på History Channel (en kabel-tv-kanal), just för en osympatisk ton av överlägsenhet. 

En kontroll visar att han föddes under en av de svåraste kombinationerna av zodiaktecken. Vissa tecken har synergi med vissa andra, medan det finns kombinationer som helt enkelt inte fungerar ihop och som kräver åtskilligt arbete på sig själv för att vända till något gott. 

Uppenbarligen har Seth Shostak aldrig funnit någon anledning att se sig själv i sanningsspegeln och fråga om han har problem med Solen i sekteristiska eller särintressets Krabba och Månen i mer universella och all-inkluderande Vattenbäraren. Han har en renodlad skeptikers utblick, livrädd eller oförmågan att ta in själva det ämne hans studerar - liv bortom Jorden! 

Krabban har en lunär och biologistisk sida medan Vattenbäraren representerar inte bara världsrymden utan också gigantiska tankesystem eller för mindre själar någon slags ideologi man är anhängare av. 

I samband med protektionistiska hemma-tecknet Krabban skapas oförenligheten mellan intellektuell Luft och irrationella känslors Vatten och fanatiskt försvar för det egna kan uppstå och djup fruktan mot tankesystem som är större än annorlunda än det skal krabban känner sig hemma i. 

T.o.m. en oberoende sajt noterar, men inte utan att inta en partisk attityd, att Shostak är en aggressiv typ av skeptiker: "Ofta hamnar han i gräl med dem som tror att besökare från yttre rymden surrar över landsbygden och ibland halar upp oskyldiga borgare ur deras sovrum för icke-godkända experiment. Shostak tvivlar på att detta händer."

Intressant nog var det under Sideriskas tidiga år, när Christer Sturmark ledde skeptiker- och ateistsekten Humanisterna, som ordförandens störning mellan det lilla livets Krabba och den stora möjlighetens Vattenbärare kommenterades. Men i det fallet var det andra planeter som bildade en oförståndets blockering, trots att sektledaren säkert trodde han själv representerade perfekt förnuft. 

På sistone har Sideriska hittat det klumpiga hinduiska namnet på den här inkonjunkta 150-gradersvinkeln: 6-8-förhållandet mellan två eller flera planeter. Vinkeln bildas ofta och förekommer även bland goda och berömda människor men eftersom Sideriska spanar med ledning av mediernas skandalrubriker, uppdagas mest "skräpet", individer som inte förstår att de har ointegrerade psykkomponenter, och där ena handen ibland inte ens fattar vad den andra sysslar med. Vissa planeter i denna icke-relation är mer kritiska än andra, och astrologin har så många kombinationsmöjligheter att de omöjligt att lista allt. 

Men att Solen i okontakt med Månen är en av de potentiellt svåra disjunktionerna är otvivelaktigt. Som "livslinje" (Måne ---> Solen) kan antydas ett glapp eller en reva i den psykiska utvecklingen, så att individen stannat i utvecklingen på något stadium, i barndomen eller via ett trauma i vuxen ålder. Även här avgörs seriositeten av huruvida ytterligare problem tillstöter, och hos Seth Shostak måste något verkligt allvarligt ha hänt i hans liv som styrt honom mot det överlägsenhetskomplex som kan sägas dominera kartan. 


Ingen mindre än den kraftfulla men svårartat subjektiva Mars-i-Väduren angriper Solen (identiteten) samtidigt som Solen via "inkonjuktionen" är helt avhängd Månen (familj/barndom). Förnamnet Seth får mig att misstänka att han är av judisk börd och då är det förstås Förintelsen som troligen spökar här. 

Han kan ha förlorat släkt under Andra världskriget och jag vet från en annan faderlös kvinnlig astronom att hennes uppväxtförhållande med enbart en arbetarklass-mor fått den intelligenta dottern att utveckla en sublimerad faderslängtan: hon spanar efter efter honom i världsrymden. Shostak har istället lyssnat i världsrymden efter tecken på Gud Fader år efter år, eller snarare Guds ord i formen av intelligenta utsändningar från någon avlägsen värld.

En trolig bakgrund är således att han är märkt av det judiska folkets öde under Hitler, är en typisk modern jude som inte längre tror på sin egen primitiva gudsbild utan vänder sig till "vetenskap och förnuft" (eller psykoanalys). Judenhet kan mycket väl beskrivas som en Krabba, en enklav, ett särintresse, som inte enkelt låter sig fogas in med den större mänskligheten (Vattenbäraren), särskilt inte som deras Bibel lär ut exceptionalism, att de är ett utvalt folk! I den förvirrade mix som uppstår där inte planeter är integrerade kan alltså arkaiska mönster leva vidare men förklädda på olika sätt.

Shostak tycks som alla med Väduren stark i horoskopet vara en egocentrisk och fåfäng typ som gärna låter gamla självporträtt ligga kvar. Bilden ovan åtföljde en artikel från 2016 men ett foto dokumenterat som taget 2011 visar en betydligt äldre och tröttare man, vars galna glöd i bilden ovan slocknat. Hyperstirrandet härleder jag till eldiga Mars attack mot ögonens Sol i vattniga Krabban.

Eld & Vatten i konflikt är en klassiker för uppviglare, agitatorer eller bråkmakare. De kan vara klartänkta men Mars vill alltid mucka bråk och planeten verkar söka fiender eller ämnen att angripa. Bloggaren har Mars mycket nära Solen så att själen/Solen i teorin håller krigshunden stramt kopplad. Ändå kämpar han varje dag med att hålla tillbaka lusten att skriva något utifrån varje skandalös nyhet i medierna. Mars agerar/reagerar på allt men Solen söker sila och välja sina strider. Hur svårt måste inte en som Shostak ha det som upplever sig angripen från Mars trots att det djupast sett är sin egen aggression han ser i omvärlden...

Minns Sturmark och hans förvirrade hetsjakt mot religionens rätt att existera i det svenska samhället. Han var en usel plagiatör av de franska upplysningsmännens tro på förnuftet. Eftersom rationalitet symboliseras av Saturnus är det av vikt att den fungerar väl och inte som här står i degraderande icke-kontakt med aggens Mars! En medelsvår problematik via den inkonjunktionen och speciellt då i frågor som rör ideologier eller övergripande tankesystem hans sektliknande Mars-Krabba känner sig hotad av eller aversiv till:


"6-8-förhållandet" består av två delar men för full behållning krävs känd födelsetid eftersom de inblandade planeterna är tillfälliga ägare av vissa av husen, så att "förhållandet" pekar ut ett flertal livsområden som kan drabbas av bristfällig integration. För aktiva typer kan bjudas många tillfällen att bygga nya "neurala" förbindelser, men passiva typer kan vegetera hela sina liv utan att söka skärpa till sin kognitiva karta.

Det är vanligt att den med jobb kvar upplever fientlighet mot vad som ofta är en del av sig själv, men projicerat mot annan person, grupp eller typ av företeelse. Se hur tydligt Sturmark blev rabiat anti-islamisk efter 9/11: hans saturniska konception förnekar särintressen med Mars/Venus typiska överemotionalitet rätten att uttrycka sig i den värld hans lunära fantasi kallar humanistisk. 

Samtidigt är han själv en uppenbart rättshaverist som fortfarande gnäller i medierna över att hans gamla klubb Humanisterna inte får statsanslag. Detta är särintressets Krabba som utgjuter sig och Mars/Venus tycks inte kunna hjälpa sig själv eftersom den Irrationella Själen (Vatten) inte svarar på förnuftets gränser (Saturnus i Luft).

2022:


2023 - Paul Simon betitlade en skiva "One Trick Pony" vilket det här tycks handla om. Och hörs inte ett stänk av avundsjuka?:



Seth Shostaks solära problem var så pass intensiva att jag sökte genom andra sparade kartor efter samma problem: den hetlevrade och ultrasubjektiva Mars-Väduren i attack mot Solen-i-Krabban. Solens disponent Månen verkar tyvärr inte inom samma värld (element) och dessutom är "avhängd" via 150-graders dissociation. Ett uttryck för att ha Solen i Vatten och Månen i Luft är en tendens att rationalisera subjektiva känslor. Detta är en affekterad natur och ingen äkta intellektuell.

Av 2000 kartor med känd tid fanns ingen som nått varken berömmelse eller blivit ökänd med denna sammansatta figur. Av de nästan 9500 plockade från nyhetsflödet fick Shostak sällskap av sex personer.

  • Thomas J. Sargent;19.7.1943;12:00
  • Seth Shostak;20.07.1943;12:00
  • Michael Penn;1.8.1958;12:00
  • Lina Sjöberg;14.8.1973;12:00
  • Fredrik Wikingsson;16.8.1973;12:00
  • Elizabeth 'Liz' Truss;26.07.1975;12:00
  • Bill Skarsgård;8.8.1990;12:00

Sargent, en mycket otrevlig pristagare i det fejkade Nobelpriset i ekonomi. Hans bidrag till det kapitalistiska systemet var att sänka alla arbetslöshetsersättningar för att piska de som "Marknaden" puttat ut att ta låglönejobb! En djävul om någon, och hyllad av "omdömesgilla" förståsigpåare i den kommitté som utser detta falska pris.

Penn är bror till betydligt mer kände skådisen Sean Penn. Hade en kort karriär som popartist men bara en liten MTV-hit i slutet av  80-talet ("No Myth"). Rätt djuplodande psykologi i texterna på det musikaliskt rätt intetsägande debutalbumet. Inga biografiska fakta.

Sjöberg en teolog och Sommarpratare som jag inte minns varför jag tog notis.

Wikingson, en i nyrika eliten i Sverige. Skämdes enligt tidningsrubrik 2022 över hur mycket av sina nya pengar han plöjt ner i lyxigt hus på Rivieran. Snart bränner solen sönder det och då får han verklig anledning att gråta.

Truss, det ultimata konservativa fiaskot. Avgick som premiärminister efter rekordkort tid. Helt tondöv i alla avseenden. "Skattesänkningar för de redan rika"! Var har man hört som sådan djävulskap? I Sverige, där pensionerna samtidigt flyttas framåt. Det är som det sämsta i Sargent och Truss kommit samman i detta land, och mycket riktigt har Sverige problem med både Vattenbäraren, Väduren och indirekt Krabban, som står knutet till 10e maktens hus.

En ur klanen Skarsgård. Intressant nog kanske han löst himlavalvets förbannelse genom att spela ROLLER som inbegriper djupa störningar! Först var det Stephen Kings läbbiga clown Pennywise och jag läser att han kommer att vara med i en ny skräckfilm, Nosferatu.

Skräck stämmer f.ö. perfekt med huttrande trygghetstecknet Krabban som bygger murar kring sig just därför att det representerar Naturens protektionistiska instinkt, lyssnar alltid efter sprickor i muren. Mars-Väduren är plötsligt och explosiv och kan fungera som chock-effekterna i en skräckfilm, faran som hotar därutanför. Och definitivt onda barnleksaker eller clowner - Väduren är zodiakens Barn och Krabban är Modersprincipen. Kombinationen lånar sig utmärkt till föreställningar om att barnet är bärare av ondska (tills man döper det i kyrkan).


2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite "look-alike" mellan Shostak och Richard Dawkins? Kanske bara något jag fick för mig...

Anonym sa...

Med rudimentär schematik skulle man kunna tala om 144 typer (12 soltecken kombinerade med 12 måntecken). I den meningen, fast ännu mer förenklat, solen i visst element och månen i särskilt tecken (48 typer) stämmer intrycket.

Dawkins har också solen i ett Vatten-tecken och Månen i Vattenbäraren, men här alltså jordnära biolog som ser allt som Vatten eller natur och via organisatoriska Luft-Vattenbaren bygger ett tankesysten.

Shostak stirrar visserligen ut i den kalla rymden, men det är ju trots allt BIOLOGISKT LIV han också söker "där ute" och inte "pur intelligens" eller existens på andra villkor än dem han klarar att föreställa sig...
:-)