Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 april 2023

Förnuftet är lagens själ

Ett så bra citat noterat av en IMDB-recensent i en rättssal i filmen "On the Basis of Law" att ett kort inlägg om astrologins  Saturnus är på sin plats - även om många äldre inlägg repeterat astrologins gamla harmoni med antikens rättstänkande.

Amerikansk filmrecensent "lavatch", den 18 april 2019:

Fenomenet där rätten flexar sina muskler demonstrerar hur vår maktdelning fungerar, speciellt när Kongressen släpar fötterna efter sig och misslyckas uppdatera lagen för att passa tidens om är. Fenomenet är tydligt i den här filmen om könsdiskriminering. Epigrammet "Förnuftet är lagens själ" syntes i rättssalen i Denver Circuit Court, och demonstrerar att övertygande rättsliga argument kan bringa mäktiga domare att tänka om i tillämpningen av olika lagar.

https://www.imdb.com/title/tt4669788/reviews?ref_=tt_urv

Ordbajsande från recensenten, men epigrammet är intressant eftersom det vidrör astrologins distinktion mellan Lagen som sådan - ett gudomligt ting enligt alla kulturer förutom den satanistiska moderna västkulturen, värre i vissa länder än i andra, som i hybris tillskriver människan allt och den universella intelligensen ingenting eftersom den senare anses vara en tom fantasi från mänsklighetens barndom.

Människors tillämpning av Lagen och anpassning av dem för att passa ett visst samhälle, sorterar under Saturnus. Den naturliga zodiaken kopplar de två mäktigaste planeterna till 9e metafysiska huset respektive 10e för världslig makt.

Men tidigt noterade Sideriska att Saturnus, inte Jupiter, är planeten som motsvarar platonismens tankar om en högre värld av Former. (Platons "Idévärld" är en sämre översättning, det menar även den senaste svenska översättaren Jan Stolpe. I alla engelsk filosofilitteratur jag läst dominerar "form" stort över "idé").

Om man för ett ögonblick accepterar plattmarksateistens åsikt att den metafysiska verkligheten bara är jordiska förhållanden projicerade på högre "himlar" eller tänkta verkligheter, är Jupiter, den Stora Välgöraren, föreställningen om all givare av allt gott. 

Upprinnelsen till detta är inte lätt att förestå eftersom Överklassen, så långa en sådan varit utkristalliserade i en del mänskliga samhällen, kopplas till den väldiga rikedomens Jupiter, och ingen kan påstå att överklassen någonsin visat en påfallande tendens att fördela sitt överflöd över hela samhället! Att förstå hur föreställningen om en Stor Välgörare skulle kunna springa ur en jordisk förlaga är mycket svårt.

Saturnus, å andra sidan, kallas den Stora Illgöraren vilket anknyter till dess jordiska sida i 10e makt- och resurshuset. En snål jäkel som mer liknar en slavdrivare helt i stil med regeringen Kristersson som svenska folket i en extrem akt av dårskap röstade fram.

*****

AB publicerar en omistlig artikel av en lundesisk lärd som klargör att denna regering av ideologiska skäl inte vill reparera Sverige. klassklyftornas befästande är deras första prioritet. Texten är fantastiskt bra och säger samma sak som den här bloggen sagt om Sverigehoroskopet i flera år, bara mer sakkunnig och utan att stänga 99,9% av läsarna ute genom att diskutera astrologin eller den universella Lagen i en av dess klädnader. 

Jag ser att docenten skrivit i samma ämne, lite annorlunda vinklat i höstas också. Också det nödvändig läsning eftersom den så enkelt skingrar flum och dimslöjor. 

Enda minuset är att kalla sajten "Nya Mitten" för att lura in medelklassen att läsa. Det är kanske lite väl smart. Texten är tydligt vänster och när läsaren fattar diskrepansen i allusionen till Nya Moderaterna (eller borgerlighet i allmänhet) och textinnehållet, är risken att han/hon lacker ur och stänger av förståndet. Därmed senareläggs insikten om vilken förlorare han/hon är genom att inte förstå vad högern representerar i skenet av vad världen behöver bli - igår!

https://nyamitten.se/2022/10/24/tidoavtalet-ar-hamndlysten-politik/

Författaren Niklas Altermark har ett av de horoskop som - om han inte bekänt färg - skulle kunna misstas för att vara en Fredrik Reinfeldt-typ, horoskopen är väldigt snarlika. Men han tillhör de sällsynta (?) fall där födelsehimmelens missljud representerar inte hans egna tillkortakommanden utan den uppgift han tar sig an att undersöka! En själ som inte låter sig fångas in med något så grovt tillyxat som en karta som gäller alla födslar under minst två dygn!

Det är inte ofta det dyker upp horoskop via ledtrådar i medierna där hela himmelen skriker ut "rationalitet". Här gäller enbart Luft och Jord - tänkande kring "det som är". Men uppenbarligen finns något med denna himmel som ger bättre analyser än Reinfeldts ekonomistiskt betingade socialism- och kollektivismhat (individualisten Jungfrun i 1a och kollektivisten eller samhällsorienterade Vattenbäraren som "olycka" (6e olycks- eller fiendehuset). 

Som sinnelagskarta enbart (Månen), skulle det kunna vara det ömsesidiga stödet Saturnus och Venus ger varandra (gästar varandras hemmatecken), men det finns som sagt liknade (men inte identiska) kartor som tillhört märkliga och rent av obehagliga figurer. Här gäller dock att Venus är en välgörare för sinnelaget i Jungfrun. 

Venus äger "det bästa huset" (9e för filosofi och grundforskning) och befinner sig själv i det utmärka 5e huset för "god karma". Det kan vara så små saker som tippar balansen i rätt riktning. Sedan är förstås en Jupiter i aspekt med Solen alltid ett tecken på god intelligens. 

Med bara en månkarta till hands kan man ta ganska lätt på regler om planetens verksamt "goda" eller "onda" natur. Jupiter är annars inte en välgörare för Jungfrun, men sinnelagskartan säger inget om rikedom eller lagerkransar i det externa ödet, bara att det här psyket är rationellt, knastertorrt men har gott stöd i sin kognitiva kraft (Solen).


*****

Det är helt klart att Jupiter i 9e, Gud och givare av allt gott (via Lagen som betvingar den lägre naturens drifter och dåliga tendenser), och den exekutiva maktens Saturnus saknar något för att "Förnuftet är lagens själ" ska passa. Saturnus representerar förnuftet, en såväl gudomlig som mänsklig kapacitet att förstå "vad som gäller" (Lagen). Många religioner, särskilt grenar inom hinduismen, beskriver Gud själv som involverad i en evig resa för att upptäcka vem han/hon/den är. 

Om Jupiter är den gudomliga kärnan eller essensen så frambringar godhet och liv snarare än ateistens meningslösa värld, så är det Saturnus andra skepnad som härskare över 11e ideologihuset som motsvarar platonismens gudomliga intellekt (Nous) den som utgrundar och söker famna sin djupare natur. Därmed kröns den cirkulära moderna västzodiaken av en treenighet som hänger nära samman.

Intellektet (fastän själv formlöst) rymmer formerna (Vattenbäraren), de som realiseras i det världsliga i det högst placerade och exekverande Stenbocken, medan Skytten på Stenbockens andra sida är Gud och (det mänskliga) hoppets tecken. Varför Gud i sitt inre väsen innehåller en Lag kan mänskligheten fundera sig fördärvad över utan att någonsin komma till klarhet.

"Det som alltid är så", kommenterade Kinas gamla daoister lakoniskt tillvarons mysterium. Skytten/Jupiter/9e kan alla fungera som symboler för hinduismens Dharma, daoisternas "Väg" - det som bara är "så" i kraft av sig själv. Alla varelser och ting har en essens, en natur, en väg eller en karma som måste upptäckas och levas ut i handling.

Hinduisk astrologi envisas med att peka ut just Tvillingarnas tecken som knutet till filosofi trots att Skytten råder över metafysiska frågor. Detta förklaras (rätt dåligt tycker jag) av att varje tecken sägs likna sin motsats som en dunkel avbild. Det är alltså Skytten som motpol och sparringpartner som gör kommunikations- och intellektstecknet Tvillingarna lämpat för filosofi.

Jag skulle (född med Tvillingarna stigande i öster) vilja föreslå en annan möjlig förklaring, och det är att Gemini stigande placerar form- eller idévärldens Vattenbärare i 9e huset med just förnuftets Saturnus som tillfällig ägare. Eftersom Saturnus bara sekundärt är en maktsökare och materialist (härskarskapet över Stenbocken) är det Vattenbärarens Luft som anses vara Saturnus essens.

Som summan av alla former fylls nu Gudens 9e hus av intellektuell medvetenhet, av Luft. Det är inte att undra på att hinduerna ser en koppling till filosofi (kärlek till vetande) och Tvillingarna, i öster eller "naturligt hemma" i zodiakens 3e intellektshus eller position. 

Till och med den låga Månen, i symbios med Jorden och den materiella världens svaga återsken av högre principer, rekommenderas som ett psyke lämpat för filosofi. Månen drivs nu inte längre av begärets dunkla Vatten utan "ägs" av Tvillingarnas härskare, intellektets Merkurius. 

I praktisk horoskopi kan det förstås hända att Saturnus själv befinner sig i ett så till 9e huset i Vattenbäraren omaka tecken att detta omen om en filosofi omintetgörs. 

Som sagt, inget nytt men ändå ett sammanhang som aktualiseras av devisen "Förnuftet är lagens själ" - se här hur Luft-Saturnus eller t.o.m. Nous själv ockuperar Lagens 9e sektor och "besjälar" Lagen. 

Även i nyplatonisk mening är devisen tung eftersom man kan se de fyra elementen som de ofta gjorts, som ett gradvist uppvaknande: sömnen i Jord-elementet motsvarar vad svenska staten och marknaden söker göra med befolkningen, hålla den fjättrad i arbete och konsumtion, kretsloppet som bara göder den irrationella begärssjälen och snabbar på planetens undergång, nu när alla signaler är här att den gamla mänskligheten kommer att avlägsnas från denna värld. Världen slimmas ned och den nuvarande mänskligheten ersätts av en ny  som svarar på Vattenbärarens tidsålder och dess långt högre medvetenhet. 

Nästa mänsklighet kommer att höra upp med sin febrila överaktivitet under Kapitalismens morot och piska. Det var ett helvete på Jorden som först Vattenbäraren kommer att kunna se, i kraft av sitt stora tänkande.

*****

"Själen" är Vatten-elementet i den begränsade meningen biologiska drivkrafter att hålla sig vid liv och kanske t.o.m. torska på enbart sinnliga nöjen - ett planlöst liv av arbete och konsumtion. Men, konstaterar nyplatonismen, denna halvfullbordade människa, driven av Eld-elementet som hennes livskraft, bär inom sig det slumrande gudomliga intellektet eller åtminstone en portion av det. Saturnus ÄR faktiskt det förnuft som verkar inom själen, även om det kan vara svårt att förnimma i den totalt begärsstyrd människa som t.ex. Ebba Busch (med den extrema triangeln i Vatten som uppenbarligen dominerar disposition och motivation). 

Som själen i Lagen är Luft/Saturnus enklare eftersom turordningen mellan Eld och Luft inte spelar någon roll i den supralunära sfären. Dessa två element tillhör den metafysiska verkligheten där inte tid och rum möjliggör någon rankning. "Gud delar inte ut ande efter mått" förklarar gurun Jesus till en nyfiken rådsman, Nikodemos, som kommer till honom om natten (=i mörker, i okunskap). 

Rasism och sverigedemokratism är sådana primitivism som utövas i Jordelementet, där man kanske inte ens hört talas om att Platon och den filosofiska idealismen. Vi är inte köttmänniskor utan gudomliga "former", daimoner eller intellektuella väsen på upptäcktsfärd i denna lägre värld. Men inget var sagt om att människan hade rätt att föröda Jorden med sin kreativa påhittighet, så arten kommer att släckas ut till stor del när Vattenbärarens tidsålder slår över, ett skifte som Klimathotet gjort synligt. 

Att låga exemplar av Jord-typen (SD) förnekar den annalkande klimatkatastrofen visar hur långt det är mellan Jord och Luft, som typer betraktade. Orienteringen mot det materiella tycks vara maximal i Oxens 3e grad där passande nog Algol, den onda Satansstjärnan befinner sig.

Tyvärr har de babyloniska lärorna glömts och i den äldsta västlitteraturen finns bara poänglösa beskrivningen av diverse fixstjärnor i termer av vilka planetära influenser de påminner om. 

Som tur är har Sverige en viss Jimmie Åkesson som vägledning av hur de demonbesatta (i meningen intresserade) babylonierna kan ha tänkt kring Algol. "Politikerns" födelse inträffade vid ett exakt möte mellan Sol och Algol och visar hur Satan kan förleda en människa så långt i jordiska betraktelser att bara ett folk svårt på deken skulle rösta på ett program direkt från Mörkrets hjärta.


Inga kommentarer: