Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 april 2024

Ketu, en demon eller välgörare? (Studie i transiter)

På senare månader inbillar jag mig att åtskilliga inlägg har fokuserat Draksvansen (Ketu) men det har förstås att göra med dess dåliga inflytande i Sverigehoroskopet och bloggarens senkomna insikt hur "den halshuggna ormkroppen" ensam i 10 karriärhuset illustrerar varför hans karriär inte nådde någonstans trots eller kanske på grund av grundliga universitetsstudier. I Sverige går ingen ostraffad som utbildar sig i ämnen staten med dess fixering vid i lönsamma om än stupida medborgare placerat på svarta listan.

En genial kvinna som driver sin indiska astrologiblogg skrev nyligen ännu ett inlägg om Ketu och hur södra månnoden kan vara både en illgörare och välgörare beroende på sammanhang. När jag läst en nybörjarbok i ämnet (och ingen erfarenhet hade av ämnet Jyotish) började min fantasi genast spotta ur sig synonymer till dem jag lärt in. Att Draksvansen/Ketu i indiska legenden var "halshuggningens ögonblick" för den "lunära demon" som ibland visade sitt överambitösa Drakhuvud/Rahu blev i mitt sinne till "avmätthet". Mycket för att en gammal flickvän som var extremt "cool" nu i efterhand visade sig ha haft Ketu på en Luft-ascendent.

Engelska "been there, done that" hördes också i huvudet. Nu visar sig Patil tänka i samma banor och anger "ointresse", "passionsfrihet" eller "avskildhet". Allt som motiverade så under den lunärt relaterade Rahu är fullbordat alternativt har gått i stöpet om man inte lyckas kalibrera sitt förtärande begär. (Månen står för begär men lägger man till Rahu får man den klättrande karriäristen som tidningarna älskar att diskutera: Är din chef psykopat?)

Patil, som alltid läsvärd:

https://psychologicallyastrology.com/2024/03/10/ketu-benefic-or-malefic-predictions-for-the-horoscope/

Jag har en tid misstänkt att egna Ketu, som ser ut som smutsfläck i 10e karriärhuset i själva verket delvis är en dold välsignelse, "halshuggningen" öppnar för en väg bortom karriär och när Patil nämner att den verksamt goda Ketu "öppnar upp" vid 48 års ålder kan saker hända. (En del av de negativa effekter Patil beskriver stämmer också in.) 

Nu är den här bloggen helt glömd, men jag fyllde 48 år i oktober 2007 efter att ha haft den mystiska drömmen om flygvärdinnan som förklarade att hon inte var född i Krabban utan i Tvillingarna. Drömmen förutsåg min upptäckt av den hinduiska astrologin och dess sideriska zodiak som händelsevis flyttade min Måne exakt på ascendenten från Krabban till den sideriska Tvillingarna. 

Några rader ur anteckningen: "Ögonen har något ekorre-plirande över sig, de är starka men tillåter ingen penetration - kort sagt, jag ser inte in i själen i flygvärdinnan. Jag frågar vilket hennes stjärntecken är och får till svar 'Tvillingarna'." 

Ketus "halshuggning" av ett mångårigt intresse öppnade vägen till den sideriska zodiaken som tydligen inte alla är inbjudna att ta del av. En väninna visade sig t.ex. så osunt identifierad med sitt västhoroskop att vår årtionden gamla bekantskap dog ut eftersom hon inte hade fått "kallelsen". Ketu som halshuggare utan någon förnyelse...

"Drömmen om flygvärdinnan" har beskrivits, och då bara nödtorftigt eftersom jag inte kände till indiska specialare som Atma Karaka (som visat sig vara Merkurius).

http://ockult.blogspot.com/2009/08/drommen-om-en-merkurial-sjal.html

Här är första kontrollen av vad Ketu har för sig på himlen. Anteckningen säger: "dröm natten till lördagen 11 aug 2007. Men ett annat intressant datum är den 23 okt 2007. Jag hade listat ut att drömmen relaterade till horoskopet omräknad till siderisk zodiak (en simpel gissning, tryckte bara på en knapp i astrologiprogrammet.) 

Denna dag anlände en begagnad antologi från USA ("In Search of the Cradle of Civilization"). Olika författare diskuterade aspekter av det forna Indien, bland annat ett kapitel (halvdåligt skulle jag säga idag) om hinduisk astrologi. Två datum således - ett från andevärlden (drömmen) och ett när det jordiska intellektet gjort sina efterforskningar och ville veta mer om Indien...

Här slår det mig att drömmen HAR diskuterats astrologiskt tidigare, i samband med den hinduiska Dasha-cykeln som just hade Merkurius som storcykel (enda gången i detta liv), 050811-220812. Det var perioden då jag fortsatte ett egentligen nedlagd karriär som dataprogrammerare (Merkurius) men i enklare skala (fram till 2017) och startade Sideriska siktet med dess säkert femtiotusen sidor (grov uppskattning).

Med så mycket skrivet sviktar minnet. Kontroll visar att drömmens horoskop har kommenterats och dessutom så nyligen som 2022:

Pensionären i Sverige underkastad statens skeva prioriteringar (+ ockult astrologi)

Bokens horoskop kan lämnas därhän, Dasha-perioden är i backspegeln viktigare.

Återstår bara att se om månnoden Ketu har något intressant för sig i augusti 2007, kanske aviserar den ett välgörande lyft bortom det gamla och uttjänta...


Som nämnt i det tidigare inlägget en konicidens att den hypotetiska tiden för drömmen råkar producera en relation mellan sol, måne och ascendent som sätter "tillfällets daimon" gradexakt på min Merkurius tillika Atma Karaka ("vad själen vill"). Här blir astrologin närmast en ockult forskning! Ett omen i astro-ominat är kuriöst.

Ketu är vid tillfället i Lejonets 14e grad men den astrologiska poängen framgår bara om man vet att bloggarens 3e kommunikationshus (Tvillingarnas naturliga plats) ägs av Lejonet. Ketus "välgörande" halshuggning till och med prickar in rätt livssektor/verksamhetsfält. 

Med den sideriska zodiaken visar sig också Merkurius i Vågen vara ägd av Venus som natalt står i Lejonet. Historien/mysteriet tätnar, och drömmen verkar allt mer som en naturlig följd av tidens diktat levererade, inte som arketyper (som ligger bortom det det bildliga) men väl via symboler mänskligheten nött in och inte minst knutit till astrologin.

Sant är att här dumpas ett otal symboler som inte bidrar till frågan om Ketus ev. bidrag som halshuggare som frigör en högre väg än den tidigare vandrade. Men det ligger ju i tolkningens natur att maska av och fokusera de relevanta symbolerna och se om de i sig är mättade med symbolik. 

Att hitta Ketu i Lejonet 2007 anknyter perfekt till bloggarens "tvillingaspekt av själen" som röjs via drömmen. De platonska filosoferna skulle här tala om de astrologiska komponenterna som "förnuftsprinciper" eftersom en dröm distinkt tillhör nästa värld bortom den dova materiella nivå vaken-jaget upplever. 

Det här kanske låter som flum, men drömnivån krokar arm med Världssjälen som astrologin tecknar den. Kanske inget för den här dagens mänsklighet men väl en kommande som slutat förkasta allt som förra årets modell eller tanke. Tillvaron är cyklisk och även om en cykel slutar i undergång kommer pusslet kommer att läggas om och läggas bättre för varje varv. 2007 lyftes bloggaren till sin "nästa nivå" och alla personhoroskop har sådana här vägskäl.

Inga kommentarer: