Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 april 2024

Planettransiten som idé från klar himmel

Bloggens senare inlägg har apropå hinduernas "inre horoskop" (Navamsha) kretsat en del kring hans egen "själavandringsforskning". Den liknar mest deckarspaningar efter tänkvärda motivsammanträffanden mellan möjliga parallella liv vilka uppdagats via intressanta drömmar eller t.o.m. drömlika upplevelse under meditation. (Upplevelser kan inträffa men är inget att hänga upp sig på säger yoga-experter, och naturligtvis väcktes bloggarens intresse av en självuppfunnen metod att "meditera på tema", med märkliga effekter!)

Det är alltjämt känt att det är småbarn, säg 3-5, förefaller lättare kunna minnas sitt föregående liv och då särskilt om det slutat i ond bråd död. Med mognaden ebbar barnets minnen bort. Bloggaren mediterade dagligen under fem år, från runt 18 och in i de tidiga tjugo, och hittade den vägen tillbaka till "barnets närhet till en bildvärld".

Några få drömmar/visioner har gått att relatera till historiska personer sedan nätet växte till sig som sökverktyg, men dessa namngivna liv var närmast besvärande. Nu måste man ta ställning den en fåkunniga medelmåttans direkta skepsis så fort någon antyder ett liv annat än som träl. dräng eller annan sorts typiska äldre liv. Och självtvivel: är detta bara inbillningar, om än kring personer som man aldrig hört talas om. (Den marginella figuren hertig Albrecht IV av Bayern, är inte någon man spontant stöter på annat än som historiker med sydtysk inriktning!) 

Träl och undersåte - det är ju så mänsklighetens lott har sett ut och just skälet till artens måttliga utveckling i tankekapacitet... Det elisabetanska London hade en elit på något tusental (slog upp det men har glömt siffran), i varierande grad belästa ägare av egna bibliotek. Majoriteten var samma sluskar som än i dag, med skillnaden att fler i Väst idag köper sig stajlade ytor i syfte att inbilla sig att de kommit någonstans...

Efter några timmars inspektion av sajter som kunde bjuda på seriös reinkarnationsforskning i Väst (där det mesta kretsade kring Virginiauniversitetets institution och pionjären och barnläkaren Ian Stevenson) kom jag fram till två länkar värda att återge.

På enklaste nivå en f.d. amerikansk underrättelseofficer som sökt och hittat en del i samband med research (han var numera bokförfattare):

https://mattmiksa.com/blog/12-mind-blowing-facts-from-scientists-who-study-reincarnation

Men långt högre nivå den artikel från en organisation grundad av dr Edgar Mitchell, sjätte mannan på månen och mest känd för att ha fått en medvetandehöjande upplevelse på vägen tillbaka till Jorden (hans insikter liknar mycket de österländska mystikerna för att inte tala om den antika romerska filosofen Plotinos som såg Världssjälen som en och människosjälarna som visserligen individuella men ändå del av "vår värld" (Världssjälen som en storasyster, sade Plotinos, vilket kastar ytterligare ljus över varför han betecknade Världssjälen som Afrodite/Venus snarare än Solen.).

 https://noetic.org/blog/reincarnation/

Namnet på Mitchells organisation, "The Institute for Noetic Studies" pekar rakt tillbaka mot platonismen och Platons beteckning Nous för det gudomliga medvetandet i vilket förlagan till vårt materiella universum först "tänktes". Platon och hans Idévärld med andra ord. 

Platon sökte "avmytologisera" det grekiska tänkandet om gudarna och deras vidlyftigheter men behöll en del eftersom detta nya steg i förnuftets riktning var just nytt. Hans justeringar var måttliga, bytte t.ex. namn på andesjälarna som grekerna kallades daimoner och förklarade att de bättre beskrevs som den högre och rationella våningen i människans sammansatta själsväsen.

Det här kommer kanske inte alla att tro på, så en skärmdump bifogas. En blick i webbläsaren visar att jag började googlade på reinkarnationsforskning söndagen 14/4 kl 11:17.


Ögonblicket ger en astrologisk illustration där via en sanslös transit där filosofins signifikator Jupiter ockuperar det viktiga 10e huset för "officiell status" (sökte "seriös reinkarnationsforskning"):


Den här kartan får djupare signifikans om man vet att Solen som Atman också står prominent (10e huset) och att Jupiter i Väduren definitivt kan ha en filosofisk ton, när den står gradexakt med DAIMONEN i 27e graden (Väduren = barnet eller debutanten).

Men kan ett ögonblick i tiden ha en egen daimon? Det intressanta här är att IDÉN till googlingen placerar daimonen med filosofins Jupiter i 27e graden Väduren, händelsevis gradexakt motsatt bloggarens "lägre intellekt" Merkurius i 27e graden Vågen (I inlägg om nyplatonismen från 200-talet har Sideriska pekat ut Saturnus som emblem för det "högre intellektet"). Denna karta, betraktad som en transit över bloggarens karta måste vara hur en INGIVELSE från daimonen ser ut men projicerad på det astrologiska viset mot zodiaken och träffsäkert knuten till passande själssymboler och Väduren som är zodiakens eviga nystart. 

Tunga transiter som Jupiters kan påverka vad som helst i personens horoskop, även om Jupiter transit den natala Jupiter sägs ge en tydligare effekt... En särskild omständighet är också att personens ascendenttecken avgör vilken planet som ersätter Jupiter som tillfällig ägare av 9e, "jupiteriska" filosofi- och metafysikhuset. (T.ex. överlåter bloggarens Tvillingascendent på Saturnus att representera niondehusfrågor.)

Man kan även notera Solen/atman i glesare opposition (±5°) till bloggarens Sol-Våg. Så...detta är varför det haglat reinkarnation på bloggen under några dagar! Det är Jupiters närhet till bloggarens antenner (Merkurius) som får honom att bete sig som en slagruteman. Saken sätts på sin spets när tanken föds att se om något nytt om reinkarnationsforskning finns på nätet. 

Och jo, för Tvillingascendenten ligger Väduren i 11e ideal- eller ideologihuset vilket visar att denna Luft-ascendent är extra känslig för relationen "lägre" och "högre" intellekt. Tvillingarna är dock en informationsförmedlare, Och som Sol-Våg i 5e individualistiska huset (Solens eller atmans hus) uppstår här en transit som kombinerar soltecknet i 5e (det man redan är) med 11e idealhuset (det man aspirerar mot). i en axel som har mycket med den egna själen att göra. Som transitkarta är detta en stark period för bloggaren och det är typiskt att han inte ens håller koll på "sina tider"!

Googlingens ascendent ger Krabban i öster och det gör Jupiter till en genuin välgörare för detta ögonblick i tiden. Himmelen själv okejar under söndagen tanken på reinkarnation. (Jämför med hur himmelen dissar Tysklands nya gender-lag som ren omedvetenhet i närmast föregående inlägg.)

Att reinkarnation måste föregås av en död är lika tydligt när man ser att båda de döende husen 8 och 12 här går i andesjälens Luft. Den här googlingen är som en fri fortsättning på det föregående där bloggaren kort jämförde sitt och faderns horoskop i samband med antagandet att de varit bröder i ett tidigare (tyskt) liv. 

Båda hade i det svenska livet Tvillingascendent och varsin Måne i Luft, faderns Måne dessutom gradexakt på sonens Sol (=barnet). För skribenten räknas dessa tajta band definitivt som en av Jungs "synkroniciteter". Det var Världssjälens egna rörelser som blev till starka transiter för bloggaren och drev fram några reinkarnationer i tankarna, fast indirekt eftersom det började som en undersökning av den hinduiska astrologins Navamsha, ett ämne som inbegriper själens många liv. 

Astrologins omen som bevittnar och bekräftar giltigheten av det sagda? Vem behöver modern reinkarnationsforskning när Livet har så mycket tyngre "källor" till insikt? Men bloggaren har en udda väg, Merkurius som påverkats av Jupiter en tid nu, tjänar som både ascendenthäskare (ofta den viktigaste planeten) men paradoxalt nog också Rashi-kartans (grundhoroskopets) atma karaka eller "vad själar vill med och i detta liv". Som noterat en paradox eftersom Merkurius i 5e huset redan "är" vad AK säger att den vill bli. Är detta astrologins sätt att beskriva "det lägre intellektet" och dess sökande efter självkännedom. I så fall säger 5e purva punya-huset (karmiska meriter) att bloggarens själ måste ha samlat åtminstone några pluspoäng före födelsen som sanningssökare. 

Intressant nog älskar jag det indiska köket som besatt men har aldrig drömt på det indiska temat. Men också det har jag en hypotes om, sprungen från en dröm om en palestinsk fruktodlare där själva uppvaknandet avslöjade att jaget i drömmen hade jag hans, betydligt högre intelligens. Jag upplevde brutalt hur medvetandet "krympte" i uppvaknandet. Där har man för sina omedvetna fördomar: en enkel jordbrukare med skyhögt högre intelligens än Naturen via den svenska genupppsättningen förlänat mig med!

Det faktum att daglig meditation gav så snabba resultat kan tyda på att meditation var något som själen redan var förtrogen med och att ett "indiskt liv" precis som den judiska fruktodlaren "långtidslagras" på en högre nivå än bloggaren förfogar över i nuvarande kropp. Under meditation eller nattlig dröm utvidgas varje människas medvetenhet.

Det är en spännande fråga hur de olika "tidigare liven" samarbetar med varandra och alla bidrar till själens nuvarande personlighet! Och inte minst, om planeternas transiter beskriver hur Världssjälen "andas" och hur alla levande människosjälar svarar på sina sätt på denna storslagna dirigering.

*****


Utvikning

Tänk om man hade extraordinär förmåga att återkalla varje tidpunkt som det ska finnas tillgängligt i det som kallas akasha-krönikan eller Eter-krönikan. Lustigt nog är religionens planet Jupiter udda i indisk astrologi: den enda planeten vars ESSENS är det femte elementet och således i princip är portalen in i det gudomliga medvetandet. Eftersom bloggen innehåller åtskilliga referenser till Saturnus som tidens herre (och därmed själv höjd över tiden) blir metafysiken trasslig.

Jupiter som "sjätte himmelen" tycks inte högst om Fader Tid ockuperar "sjunde himmelen". Ändå är Jupiter knuten till allt som kopplar till det gudomliga och Saturnus via Luft-essensen bara är "tvåan", det gudomliga Intellektet i nyplatonismen. Man kan filosofera över vad som pågår här. 

Jupiter som ständig expansion når förvisso den här världens yttersta gräns vid gränsdragaren Saturnus. Men tror någon att Jupiter slutar expandera bara för att denna Världssjäl har en gräns eller yttre Form? Etern (och det faktum att Jupiter tillhör Ljusets kvalitet) borgar för att den som är klar med detta universum kommer att gå vidare men kanske först efter att ha dött från alla de regler som gäller den här Rationella Själens världskonstruktion. (I antiken var "världen" inte större än vårt solsystem, fixstjärnorna utgjorde himlataket och deras ljus antydda en "Högsta Himmel" för gudarna.

Look for a Chart
 
Range of search: 1.01.1959 - 1.01.2025
In steps of: 24h 0m
Search for...:
ju.ari[27]
 
Realization intervals (begin - end):
 9.07.1964  0:00 (GMT+1) - 14.07.1964  0:00 (GMT+1)
19.11.1964  0:00 (GMT+1) - 26.11.1964  0:00 (GMT+1)
25.02.1965  0:00 (GMT+1) -  3.03.1965  0:00 (GMT+1)
19.06.1976  0:00 (GMT+1) - 23.06.1976  0:00 (GMT+1)
 2.06.1988  0:00 (GMT+1) -  6.06.1988  0:00 (GMT+1)
17.05.2000  0:00 (GMT+1) - 20.05.2000  0:00 (GMT+1)
 1.05.2012  0:00 (GMT+1) -  4.05.2012  0:00 (GMT+1)
14.04.2024  0:00 (GMT+1) - 18.04.2024  0:00 (GMT+1)

Jag tittar på de få tillfällen bloggaren i sitt liv stirrat Jupiter i vitögat med sin bästa planet Merkurius och önskar att han hade den eteriska tidlöshetens förmåga att gå in i tiden och se (eller återuppleva) vad som utspelat sig under dessa korta perioder... Alla har sina punkt i zodiaken där Herren söker de fallna själarna, och detta är vad den kristna frikyrkan kallat "Guds sökningstider" utan att ha en aning om att de talar astrologiska! Rent pinsamt att ingen klocka ringer vid något av dessa tillfällen av Jupiter i direkt eller retrograd passage genom Vädurens 27e grad... 

Beror avsaknaden på själens mognad över tiden och att den medfött svaga Jupiter inte varit bärare av värst mycket potential tidigare? Som Tvillingascendent är det Saturnus som råder över niondehusets frågor och bloggarens Saturnus (i sin dubbla roll och som Liemannen och Evighetens herre) har varit upptagen med att bottna i förra livets våldsamma död för sin italienska kärnfamilj, där hans dolda kommunistiska sympatier drog honom, fru och barn i döden i an attack från Mussolinis mördargäng på Pisas gator... Det är mycket intressant att detta, den senaste drömmen med tydlig tidigare liv-karaktär dök upp sist av alla. Efter cirka 2002 har inga nya drömmar tillkommit (jag förde inte anteckningar på den tiden och den marockanske handelsmannen härrörde visserligen från 1990-talet men ett par sporadiska drömmar sträckte sig in i tidigt 2000-tal).

Det var som själen arbetat sig fram till insikten om varför fasta relationer var så farliga i alla år - särskilt i förening med subversiv politisk verksamhet. Det kan ha bidragit till mitt aktiva politiska intresse som ännu rådde när den här bloggen startade 2009 men väcktes av skannandet av tidningsrubriker för att hitta något att blogga om... Den "misslyckade byggmästaren" kan också vara förklaringen till den akuta diskalkyli som inte släppte förrän i andra klass. "Räknenisserier" kan ha dödlig utgång om högste chefen är fascist! 

2006 sökte jag för första gången nätet efter närmare detaljer om det förmodade tidigare jagets byggarbete att på Mussolinis order stärka upp "nationalskammen" det lutande tornet i Pisa. Hittade då ett dokument med italiensk dokumentation. Så nära och ändå inte...

PARTICIPANTS and CONTRIBUTORS to the TOWER STABILIZATION
List compiled from various sources

...sent i planens fortskridande (möten och kommittéer) nämns den faktiska ingenjörsgruppen, men "glömd", kanske för att de inte lyckades.

1927 Pisan Committee -
Battaglia, Canavari, Cassinis, Ciappi, Cicconetti, Crema, De Marchi, Fantoli, Fascetti Giulio,  Giovannoni, Guidi, Pellati, Poggi, Sesini, Susinno, Ugolini

1932 Commission  -
The proceedings are remembered but the names of the members were not documented. It was a "special  commission" entrusted to attend to the works of 1934-35

För att återvända till transitlistan. Fascinerande är att Jupiter nådde den gradexakta oppositionen (stimulerande!) i bloggarens liv just under söndagen när temat "reinkarnationsforskning" framträdde med detta inlägg som följd. Kan man fantisera ihop sådana här sammanträffanden? Missa inte att Jupiter också står för den "högsta kasten" och hur ett inlägg just hade ägnats åt  prins Carl-Philip och hans till prinsessa uppgraderade Sofia... 

Den här transitsökningen är så intressant att jag omkonfigurerar programmet att till en kort sökning som påstås ta hänsyn till sommartid ("dynamisk omkalkylering av tidzon") och 30-minuters intervall mellan varje beräkning. Exakt när (nåja) nådde Jupiter i transit den gradexakta konjunktionen med bloggarens "lägre intellekt" och triggade idén att leta ev. reinkarnationsforskning (efter dr Ian Stevenson)? 

Programmet har en bugg för den tappar svensk sommartid när man tar fram ett tidigare sparat horoskop (vilket kräver att man manuellt väljer "CET sommartid"), men jag struntar i vad som händer här vid ren transitsökning (samma GMT+1 som baserades på bloggarens födelse, kvarstår i valet av ett enda dygn inom pågående sommartid).

Look for a Chart
 
Range of search: 14.01.2024 - 1.05.2025
In steps of: 0h 30m
Search for...:
ju.ari[27]
 
Realization intervals (begin - end):
13.04.2024 23:00 (GMT+1) - 18.04.2024  8:30 (GMT+1)

Inlägget "Visst psykbryt" tajmades för publikation vid midnatt, bara någon timma efter TRANSITENS PERFEKTION. Den texten refererade tillbaka till ett nyligt och seriöst reinkarnationsinlägg, "Tidigare liv finns" (tillgängliga om själen behöver minnas för sin vidare utveckling). Här ser man hur "Jupiter ligger i" och trycker på den högre medvetenheten, som även astrologin adresserar...


Inga kommentarer: