Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 31 augusti 2023

Döende Sol - ännu en overifierbar astrologisk doktrin? Månnoderna som Mysterier.

Efter att ha resonerat kring den svaga kartan för Expressens senaste chef för indoktrineringsspalten "Ledaren" kan man fråga sig varför avastha-läran om planeters "åldrande" åberopades. 

En mycket tidig undersökning av en mängd Nobelpristagare visade att Solen inte låg anmärkningsvärt hopad i tecknens centrum där de sägs ha maximal styrka. Jämför t.ex. Shakespeare eller Edward deVere, västerlandets eller åtminstone den anglosaxiska världens stora Bard. 

Vere hade passande nog Solen i Vädurens 15e grad baserad på Vädurens härskare Mars i Vattenbäraren, ett litterärt Lufttecken och en tänkare i stort format. Grundtanken här är sammansatta omen kan göra susen, där en enstaka placering i sig inte märks.

Jag beslöt mig kontrollera enbart en aspekt av denna avastha-doktrinen, att planeten sägs "dö" när han löpt sitt lopp genom ett zodiaktecken och därför inte har samma jävlar anamma som när den stod på höjden (i centrum) av sin kraft. Västtraditionen ser båda den sista och den första graden i ett tecken som svaga positioner, men hinduernas metod delar vart tecken i fem stadier och menar att planeten gradvist dör under sex grader.

Planetär mognad, och mer om planetära cykler

I det här deltestet får den astrologiska lärosatsen plötsligt en bekräftelse. Expressens nya chef över de små borgarhjärnorna har med sin döda Sol i härskarlejonet en bekräftelse i gruppen av 700 Nobelpristagare (jag slutade föra in nykorade 2015 så det är fler nu, mycket fler om man räknar in de falska ekonomi- och fredspriserna som är rent politiskt tricksande och som jag undvek från start).

Här är testet som det noterades under sökningen. Eftersom födelsetid är okänd för så många ökade jag planetens svanesång från en till två grader. Astrologin ser exakt ut men har mycket lite med räknenisseri att göra och mer med intuition och förmåga att se dolda mönster...

180 "dubbelgrader" i zodiaken
700 datapunkter = snitt 3,88 per "dubbelgrad"

0 ARI[29-30]
2 TAU[29-30]
3 GEM[29-30]
1 CAN[29-30]
1 LEO[29-30]
1 VIR[29-30]
2 LIB[29-30]
1 SCO[29-30]
3 SAG[29-30]
1 CAP[29-30]
1 AQU[29-30]
2 PIS[29-30]


18 förekomster i "döende zoner" / 12 = snitt 1,5 förekomst/tecken

DÖENDE GRADERNA MER ÄN HÄLFTEN Av FÖRVÄNTAT GENOMSNITT.

En döende Sol kan visserligen vinna Nobelpris men "döende dubbelgraden" verkar mot dem som redan "störs" av granntecknets tematik. (Framgång bygger, som det lärs ut, på att fokusera snävt och inte larva runt - i kapitalismens värld är det vinna eller försvinna.)

Oj, ett slarvfel ! 

Planeter i negativt polariserade tecken (Jord, Vatten) gör ju en omvänd resa från slutet till början. Efter 15 års småputtrande intresse för den hinduiska astrologin har jag ännu inte hittat någon på nätet som tar på sig att förklara avastha-doktrinen som även finns, fast ofullständig i den västerländska astrologins åtskillnad av positiv och negativ polaritet.

Rätt utförd ger sökning detta resultat:

0 ARI[29-30]
1 TAU[1-2]
3 GEM[29-30]
0 CAN[1-2]
1 LEO[29-30]
3 VIR[1-2]
2 LIB[29-30]
2 SCO[1-2]
3 SAG[29-30]
1 CAP[1-2]
1 AQU[29-30]
5 PIS[1-2]

22 förekomster i "döende zoner" / 12 = i snitt 1,83 förekomst/tecken.

Alltjämt färre än hälften av förväntat antal Nobelpristagare med döende Solar.

22 stycken är 3% av hela setet 700 högpresterande solar.

Den skilda hanteringen av planeter beroende av polaritet medförde det goda att man nu ser något av hur mycket slumpen spelar in i ett rejält dataset om 700. Bara 4 träffar skiljer det felaktiga från det korrekta setet.

Men är detta bara ett sken? Svaret ligger i 700 slumpgenererade datum (alltså ingen samling utvalda högpresterare) 

3 ARI[29-30]
4 TAU[1-2]
3 GEM[29-30]
0 CAN[1-2]
2 LEO[29-30]
7 VIR[1-2]
1 LIB[29-30]
3 SCO[1-2]
1 SAG[29-30]
3 CAP[1-2]
1 AQU[29-30]
5 PIS[1-2]

30 "döende solar" jämfört med 22 bekräftar vad redan antike naturvetaren och matematikern Ptolemaios trodde sig veta: "astrologisk effekter finns, men de är mycket svaga". Släpper man kravet på Nobelprisvärdig genialitet ökar antalet solar i "de döda" segmenten.

Det tycks alltså finnas en viss chans att även räknenissens världsbild kan röja en bråkdel av astrologins rika språk. Men numerära observationer som dessa offras på Helhetens altare, reduceras till bara ett av flera skilda perspektiv astrologen tar in i sitt medvetande och låter tumla runt, när han/hon söker förstå kartans antydningar. Och så tillkommer förstås den pikanta frågan om dessa indikationer pekar enbart på "tendenser" eller i vissa kartor antyder ett fixerat, förutbestämt öde i vissa hus/livsfrågor...

Andra typer av frånfälle

Så här komplexa hobbys med oceaner av regler och krav på finstämda analyser orkar den moderna människan inte längre med. Bloggaren noterade nyligen att den långlivade statistiksajten Bloggportalen.se kunde ha lagt ner för flera år sedan. Svenskarnas ork att läsa bloggar är nu på botten till följd av landets långsiktiga orientering och nuvarande vedermödor. Kategorin "Livsåskådning och Humaniora" är en i stort sett död avdelning. 

Jag har tidigare noterat att så simpla bloggar som "hur man blir rik på spekulation" förekommit - rejält malplacerade i denna kategori. Penningdyrkan är en "livsåskådning" bara om man tillhör demonen Mammons sekt. Som flest fanns för några år sedan tre stycken i det översta Topp 10-skiktet som skrev i ämnet - och uppenbarligen lästes. (Minns nationalkartans uselt fungerande gränsdragare Saturnus, vilket också ger en svaghet att klassificera, dålig förståelse av svensk grammatik, med mera.)

En återstående och dominant privatbloggare på första plats drar gott om veckobesök och visar även här hur föga svenskarna roas av kategorier. Att skriva om sin egen gård är en "livsåskådning" enbart om ego-perspektivet helt tagit över och begreppet tas på ett naivt och bokstavligt sätt: "Detta är vad av livet jag konkret ser och funderar över. (Möjligen har Bloggportalen ett illa uttänkt kategorisystem, vilket nationalkartans klena Saturnus kan tyda på). 

Stickprov från 20 aug 2023 - klicka för läsbar storlek

Efter ettan är det i antal veckobesök ett gigantiskt ras till resten av listan. Men det fascinerande är att Sideriska siktet inte ens kämpar om de översta 10 platserna med andra bloggare utan med DÖDA bloggar som ligger och skvalpar på nätet. 

Hälften av Topp 10 har inte uppdaterats på 1½ år. Det är tyvärr sanningen om hur liten publik hinduisk astrologi kan locka till sig i Sverige. Så här stendöd var inte avdelningen för tio år sedan eller ens tre. 

Att besökssiffrorna för alla bloggare blir generellt lägre är ett tecken på samhällsförändringar. Nu orkar svenskarna inte läsa längre i samma utsträckning som förr, oavsett innehåll. Det är förmodligen slölyssnande på kändisars poddar som förklarar bloggformatets död. 

2011 användes tanken att bloggaren hade satt sig i skolbänken för att förstå hinduisk astrologi (efter 25 år med den västerländska) och dragit ut bänken i det offentliga: https://siderisk.blogspot.com/2011/05/nu-gar-fan-och-skam-pa-torra-land.html

Ur det perspektivet är det glädjande att åtminstone en handfull läsare återkommit vecka efter vecka. Men mängden döda bloggar av vilka två alltjämt rankar högre än Sideriska visar hur små de efter ettan är. Det kan lika gärna handla om en  handfull besökare och veckoträffarna en följd av slumpmässiga besök.

Med bloggosfärens (som det brukade kallas) minskade dragningskraft står det klart att det kanske finns något mer meningsfullt sätt att fylla halva dagen med... Bloggaren aviserar åtminstone för tredje gången att Sideriska siktet nått vägs ände. 

Den dag bloggaren loggar ut från Google (Bloggers ägare) sista gången startar en nedräkning till självdestruktion. Den amerikanska dominanten meddelade nyligen ändringar i reglerna: efter 2 år utan inloggning raderas bloggen, precis som allt annat Sisyfos-arbete människor fast i Kretsloppet utför.

*****

Tanken att Sverigehoroskopet "andligen" dog 2022 borde ha lett till en självklar slutsats redan samma år. Men insikten dröjde intill "halshuggaren" Ketu nådde bloggarens Sol under sin baklängesmarsch genom Vågen - hans soltecken och Sveriges personlighetstecken Vågen. 

Först då blev konsekvensen av Sverigekartans självdestruktiva natur tydlig. Vad är poängen med att piska på en redan död häst? Tiderna gynnar knappast en blogg där varje inlägg numera kräver förkunskaper, samtidigt som indisk astrologi knappt existerar i Sverige. För, är det tredje gången nu?, kommer Sideriska att antingen självdö eller gå ner på sparlåga. I händelse av omstart måste formatet förnyas...

En sökning efter transiterande Ketus konjunktion med bloggarens Sol i Vågens 6e grad är illustrativ för en avtagande vitalitet i år:

Range of search: 1.01.2022 - 1.9.2023
In steps of: 1h 0m
Search for...:
sn.lib[6]
 
Realization intervals (begin - end):
 9.07.2023 - 28.07.2023


Eftersom Ketu backar sig genom zodiaken ska kanske tiden tidigareläggas en aning på grund av den medfödda konjunktionen av Solen i 6e och Mars i 8e. Solen som den ljusstarkare sägs "bränna" Mars, men psykologiskt ("på insidan") finns Mars kvar och verkar, även om Solen bättre kontrollerar vad som släpps fram och inte. Sommarens period förlängs därför om man räknar från Ketus gradexakta möte med först Mars:

Range of search: 1.01.2022 - 1.9.2023
In steps of: 1h 0m
Search for...:
sn.lib[8]
 
Realization intervals (begin - end):
 1.06.2023 - 20.06.2023

1 juni till slutet av juli - i stort hela den vädermässigt underliga sommaren 2023, visar det sig, har sammanfallit i en hotfull kriszon. Bloggarens har haft ett tryck över bröstet hela denna tid, vilket möjligtvis haft med hjärtat att göra. Han har i många år misstänkt "fallen" Sol i Vågen och "fallen" Mars i samma tecken att ett omen om kommande dödsorsaken. (Mormoderns dödsorsak anknyter till bloggarens horoskop, redovisad mot slutet av ett inlägg från sommaren 2023)

Konjunktionen mellan två fallna planeter har också synts via den solära karriären. Naivt utexaminerad filosofi- och religionsvetare bara för att upptäcka att Sverige är världens mest indifferenta land när det gäller de Stora Frågorna. Arbetstillfällen för dessa ämnen är färre än få om man inte förblir vid universitetet (som lärare). Landet utanför bildningssätena går fortfarande på samma räls som när det var ett Lort-Sverige, hög och låg är intresserade av materiellt välstånd och senaste teknikprylarna och andra livsstilsobjekt. 

Akademiska utbildningar lönar sig illa i ett land vars 9e hus för högre skolning är stendött. Något säger mig därför att Sveriges teknokratiska inriktning har föga med 9e husets "högre studier" att göra. Teknokrati är logik och passar i det opposita 3e huset. Denna sektor förknippas annars normalt med grundskolan, 3e söker ännu inte bryta ny mark utan står för tillägnelse och tillämpning av logik och pusselbitar/data. Kommunikation och kommunikationsteknologi sorterar också under 3e, ett naturligt Merkurius-hus.

*****

Kanske spelade Ketu in när den i transit förbi bloggarens Sol gav impulser att (obehövligt) skriva ännu mer om bloggarens två senaste tidigare liv-lika förnimmelser (nov 2005 och april 2006). Inläggen var därför personliga även om det om "Shakespeares" repetition inte gick in på den saken.

https://siderisk.blogspot.com/2023/07/repetitionens-makt.html

Det livet i diktaturen England är det sista någon skulle vilja ha levt - inte för att tragiken var stor utan för att bottennappen bland sekulära västkulturer rekommenderar dårhuset för alla som påstår sig ha varit "Napoleon eller Cleopatra". Kanske innefattas självutnämnda "Shakespeares" trots att jag aldrig påstått något sådant: drömmen handlade om en "Oxford". Före googling sade mig namnet ingenting men visar sig vara den hetaste kandidaten till människan bakom ett känt författaralias. 

Bara några dagar därpå skrevs inlägget om "Syndätaren" som lade ännu en pusselbit till den okände tyske 1400-talshertigens liv - den tydligen sista "förnimmelsen" i detta liv. Därefter inte en enda dröm/upplevelse av denna typ under de senaste 17 åren. 

https://siderisk.blogspot.com/2023/07/ovantad-pahalsning-fran-syndataren.html

Det finns inga objektiva svar på om dessa historiska drömmar kommer från mänsklighetens kollektiva omedvetna (Carl Jung) eller är knutna till vissa själars "långa minne" som britterna säger ("far memory"). 

En variant är att man kan ha varit delmängd av ett mindre kollektiv, som i Bayern på 1400-talet, men enligt denna version av själavandringen ha haft förnimmelser av en annan person än den egna. Istället har man förnummit det livets starkast lysande stjärna sin tid (beroende på vem man var och i vilken plats i samhället), den s.k. fyrtornsteorin. 

Mot drömmar/visioner om "fyrtorn" talar minnesfragment som är så detaljerade att vederbörande i princip måste ha tillhört den bayerske hertigens närmaste krets, och brukande Occams rakkniv är det enklare att skippa komplicerande feglir och direkt förslå att detta är individuella själens egna tidigare liv som fragmentariskt skymtats genom ett föremål eller någon utlösande upplevelse. 

Bloggaren föddes med halshuggningens Ketu i 10e graden i 10e huset för makthavande. (Varken månnoderna eller ascendenten kastar några aspekter men det är lustigt hur också ascendenten i Tvillingarna faller i 10e graden.) 

Hur kan ett nyfött barns "ingångsvärde" vara "separation från makt och inflytande" med mindre än här finns "dålig karma" från något tidigare liv och som kommer att nedprioritera eller kyla ned egna 10e huset i detta liv? 

Obs. Det dyker förvisso upp en och annan kändis med Ketu i 10e, men jag har aldrig sett mitt fall, en Ketu i 10e disponerad av Jupiter som tiondeägare och även den undertryckt i bloggarens fall, i 6e huset för olyckor och fiender. 

Det måste ha varit ett mindre lyckat liv orienterat mot makt som "korrigeras" i den "svenska upplevelsen". T.ex. genom att studiet av ämnen på universitet som garanterar en plats bland samhällets minst viktiga. Men symboliken passar lika väl in på något tidigare liv i kamp mot en hatad överhet, och det motivet finns med i åtminstone två eller tre av tjugo drömmar som passerat bloggarens inte kritiker som intressanta, realistiska drömmar med åtminstone någon eller några historiska detaljer som lite efterforskning kan bekräfta.

Det förstås bara en tidsfråga innan en celebritet hittas med så negativa omen om karriär och ära, men då måste förstås man undersöka om kändisen var av typen "månadens smak" eller Ketu mer eller mindre tydligt förnekade framgång före/ efter de femton minuterna av berömmelse...

Jag vet inte om indisk astrologi har några djupare teorier om månnoderna som "karmiska portaler". Men eftersom månnoderna knyts till karma och en passage över den egna själsidentitetens Sol ser klart suspekt ut, är det möjligt att Ketu kan ha med saken att göra, särskilt som den i detta fall nästlar sig in i makthusets omen.

På prov kontrollerar jag Ketus position den 16 april 2006 när tyske hertigen poppade fram. Detta är den figur jag känner minst reservation att "ta på mig". Nodaxeln står exakt i 10e graden Fiskarna/Jungfrun, som vid födelsen men noderna nu i de omvända tecknen. Hertig Albrecht IV hade - en chans på sex - noderna i samma teckenpar som vid "aktiveringstransiten", åter omvänt relativt bloggarens födelse men dessutom i 16e graden. 

Och nu blir det än mer mystiskt: en kontroll av Edward de Vere som i linjär tid följde direkt på Albrecht-upplevelsen har OCKSÅ nodaxeln i 16e graden av Jungfrun/Fiskarna. Nu är noderna omvända mot tysken och i samma tecken som det svenska livet som "varseblir". Detta var de två enda "mystiska upplevelser" med historiska gestalter och bevarade födelsedagar.

I dessa tre sammanflätade födslar ser jag antydningar om varför noderna kallas karmiska, även om slumpen är en möjlighet. Internet bjuder på allmängods och inte serverar de djupaste hemligheterna till kreti och pleti. Hinduernas har kanske mer att säga om Rahu och Ketu. Här finns gåtor att lösa om hur noderna fungerar som karmiska "förmedlare" eller "relän", men inte som inlägg på den här bloggen...

Transiterande Ketu sommaren 2023 tyder på att den KAN vara en trigger där några av Solens (atmans/själens) inre förråd av gjorda upplevelser aktiveras eller re-aktiveras. Alternativt att bloggarens av någon anledning personliga val av "makt-arketyper" (modell Jungs teori) tittar fram som angelägna ämnen vid samma när "halshuggningen" drar fram andra "solära identiteter". 

*****

Slutligen

Upptäckte att detta blogginlägg färdigställdes lagom till en märklig fullmåne den 31 augusti 2023: Månen med Saturnus i Vattenbäraren - den senare opposit sin fiende Solen i Lejonet. (Månen/sinnet är "allas vän".)

(Tillägg: Den 30e döper DN detta till en "blå supermåne" - naturligtvis utan att inse signifikansen av den BLÅ Vattenbäraren som fonden och den räta linjen ut i universum mot Vattenbärarens essentiella Luft-blå härskare Saturnus.)


Den här fullmånen indikerar att något nått sitt maximum och antingen spricker eller går till nästa "spelnivå". Gränsdragaren Saturnus gör tolkningen rätt enkel. Inte märkligt att kollen av Bloggportalen fick avgöra Sideriska siktets "vara eller inte vara" i landet Sverige.

Det sista schemalagda inlägget (1 september) blir en sista summering av Sverigehoroskopets dominanta inslag med en fortsatt titt på månnoden Ketu som ett "mysterium". Den som skadar Saturnus som i sin tur äger hela 4 av Sveriges sju klassiska planeter! 

Ketus undertryckande borde vara så skadlig att hinduisk astrologi antingen överdriver rejält eller att Sverige är ett formidabelt luftslott med 10 miljoner sovande medborgare som inte ser hur saker fungerar.

Hinduerna har förstås en nödklausul: även om Saturnus har svagt grepp förfogar den bl.a. över Jupiter, den Stora Välgöraren (rent konkret "rikedom") men för Sveriges horoskop istället en verksam illgörare. Men Jupiter blir då otydlig: den kan alltjämt leverera tur men också en demoraliserad natur. Även som verksamt ond behåller Jupiter sin förmåga till guldregn över de lyckligt lottade. 

Reservation: Guldregnet sinar förstås när personen eller landet med en vanartig Jupiter når dess ÖDESCYKEL (planetär dasha/period). Ämnet har föredragits flera gånger. Om lyckobringaren Jupiter är verksamt ond kommer den svenska dasha-perioden 2020-36 istället att uttrycka planetens baksidor: här t.ex. spruckna bubblor och välfärdens slut. Samtidigt lyckas de slugaste förse sig av nationens återstående välstånd. 

Exakt så ser det ut nu, i lågkonjunkturens och skitvalutans Sverige, med reservation för att landet även under föregående storcykel hade Jupiter med i spelet men dp sin som dasha-härskarens Rahus disponent (hösten 2002 - hösten 2020). Då var det mångårig debatt om skol- och vårdprofitörer utan att någonting hänt. Giriga Rahu blåste på, understödd av den verksamt onda Jupiter. Resultat: svenska skolbarn är nu dummare än i mannaminne och definitivt morgondagens underklass som den tidens onda jupiterianer kommer att utnyttja.

En "verksamt ond" Jupiter har således den futuristiska aspekten. Vad den gör är av ondo och denna överhets Jupiter sår frön som blir elände för framtida generationer svenskar. Så det är bara nuvarande generation som kan beskrivas som själviska hycklare, klippare och värdepappersspekulationer. Kortsiktiga bubblor som snart spricker och förmögenheter som försvinner ur landet.

I skrivande stund (230829) kommer denna nyhet som direkt anknyter till Jupiter som tom och sprickfärdig bubbla: inte ens Naturhistoriska riksmuseet överlever de rikas vanvård av sitt land (rubriken avser takras och inte hela byggnaden).

Finns Sverige ännu efter 2036 är det miljoner fattighjon utan någon konstruktiv koppling till begreppet välfärd. Sverige blir som moderaten Gunnar Hökmark noterat ett låglöneland, ett skitland (här får Hökmark äntligen ett gott omdöme på den här bloggen). 

Jupiter var i antiken överklassens planet men på den tiden ingick välgörenhet som en del av det jupiteriska kynnet, något man inte ser mycket av i den verksamt onda svenska varianten. (Ska man vara noggrann är Saturnus och Jupiter i balans lik en god Överhet som tar ansvar för allas välfärd, men så fungerar inte Sverigehoroskopets två stora "ödespenslar", varken tillsammans eller enskilt.)

För inhemska problem, se regeringen som höll på att snuva hundratusen svenska pensionärer av just årgång 1957 av skattelättnader till följd av dåligt tänkande men förmodligen ytterst en följd av den inbyggda girigheten i landet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket dravel, har läst ett antal av dina inlägg och jag har nog aldrig sett maken till vanföreställningar utanför den psykosavdelning jag arbetade på i 10 år.