Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 augusti 2023

Astrologi är spekulativ. Mer och mindre smarta lärosatser.

Den hinduiska varianten har uppmärksammat den här bloggaren på astrologins spekulativa natur. I ett tidigt stadium kanske spelreglerna ses som inspirationer från högre makt, men snart nog anas det mänskliga intellektets fingeravtryck, vissa lärosatser är rent mentalt veka som att ascendenten är individens upplevda nu och i större skala DETTA JORDELIV medan innehållet i 12e huset var förra ascendenttecknet nu blir närmast föregående jordeliv medan innehållet i hus 2 påstås teckna NÄSTA JORDELIV. I vilken detalj har jag aldrig sett något svar på, eftersom det här är en rätt banal lärosats som mynnar ut i predestination och fatalism, att alla själens liv redan är levda och nu bara återutsänds linjärt i Tiden i - händelsevis - exakt samma ordning som den av människor uttänkta zodiakcirkeln.

Att det här är en skitregel som Sideriska provade några gånger och sedan övergav pga. dess banalitet, framgår inte minst med de andra lärosatser som påstår sig röja något om själens "karmiska situation" i detta liv (5e huset för själens goda karma, som dock bryts om en "verksamt illgörande" planet befinner sig där, en förlust av gräddfilen åtminstone för den planeten. Skulle 5e innehålla ytterligare en planet och den är en "verksamt god" faktor, då gäller alltjämt god karma som rullats över till detta liv. 

Bloggaren tittar på sitt eget horoskop och noterar hur väl den här mer komplexa analysen stämmer. Solen i naturligt solära 5e kunde ha varit en härskare i det förgångna som alltjämt färdas i gräddfilen - bara det att Tvillingascendenten INTE ska syssla med ledarskap utan med kommunikation - Solen eller ledarskap blir därför en "verksamt ond kraft". 

(Delar av kartan har färgats för att visa att den psykisk-materiella Vattnet INTE är den väg som bör väljas i detta öde. Även intellektets blå Luft, är en potentiell problemkälla trots att mer talar för den vägen. Bra är egentligen bara kunskapssökandets Merkurius i Luft.)

På ett allmänt plan har bloggaren själv en påfallande "dissociation",
mellan Luft/Vatten, ett astrologiskt syndrom som kan uttrycka sig väldigt olika.

Tvillingascendentens Merkurius är alltså en "verksamt god kraft" och längst fram i 5e blir den dessutom Atma Karaka. Att bara skriva om ledarskap verkar vara i sin ordning och utlöser inte dåliga karmiska följder av egna försök till ledarskap. 

Tvärtom, att tänka kring och blogga om dåligt ledarskap (som Sverige kroniskt är utsatt för via nationalkartans också "verksamt onda" Sol och dessutom onda Jupiter/Storfinans) bidrar till att lösa den karmiskt onda knuten i bloggarens horoskop. Är det så här senare generationer kan släppa själar fria ur helvetet där de väntat i århundraden på assistans? Tanken är fascinerande och fördes på tal inlägget om Syndätaren. Extremt esoterisk astrologi bara för dem som insett egots relativa betydlelse och tv-reklamen "för det är jag värd" utlöser ofrivilliga skratt över Världens utlagda fällor för att binda tittarna hårdare i illusion.

Att en annan karma-faktor, södra månnoden, Ketu eller Drakens svans undertrycker 10e makthuset omvittnar också dålig karma i någon tidgiare maktposition som i detta liv yttrar sig som Ketus "avmätthet" i frågor om makt. Faktiskt mer än så eftersom den stora rikedomens Jupiter äger 10e huset men är begränsad till Vattenelementet eller den fysiska eller irrationella själens domän dock i 6e huset för Fienden, Olyckan eller Ohälsan. 

Eftersom "halshuggningen" ockuperar det tydligt politiska 10e förnekas "Fienden Välmåga" tillträde till karriärfunderingarna i detta livsöde. Det stämmer: jag har inte någonsin intill pensionen accepterat en Vatten-Jupiter som ett legitimt skäl att sträva mot (och stänger som barnlös av en del av den Vatten-biologiska grenen för att den inte ska fortsätta världen med dess girighet - "många bäckar små"...).

Ett annat uttryck Ketus avböjande av Sveriges tionde makthus: bloggaren röstade i bara två riksdagsval i hela det liv som föregick bloggstarten 2009. Efter många timmar med Sverigehoroskopet är han nu övertygad om att vägran i skendemokratileken en dag vart fjärde år var en sund intuition i unga år. 

Senkommen var insikten om hur förödande är Sveriges "avmätta" eller undertryckta 9e filosofihus (med soldisponenten Saturnus däri). Här uppstår omen om en låg, torftig och pragmatisk svensk politik som manövreras av Sveriges verksamt onda Sol/Jupiter som därmed tecknar en elit som själv inte följer de demokratiska spelreglerna. Astrologisk kod för den skendemokrati som bloggaren redan i övre tonåren börjat reagera på... 

Det finns otaliga astrologiska sätt att skissera politiskt ointresse, men just Solen som illgörare i ett makthavarhus och Ketu som stänger av 10e bär på en implikation: bloggaren måste ha misskött makt i ett tidigare liv och det tillräckligt mycket för att karmiska avtryck följt med på hela två ställen i kartan för DETTA LIV.

*****

Men t.o.m. den hinduiska astrologins mer komplexa resonemang om vad som är karma i ett horoskop är ytterst människors spekulation - i bästa fall "spekulation" som "seende" in i fördolda världar och insikt i hur karma fungerar. Men inte heller här kan man veta som det är genuina insikter eller fantasier utan substans.

Eftersom hela horoskopet ytterst är "karma" kan en hjälpsam faktor för att skilja stollerier från det genuina (så viktigt med nätets kluvna natur - fördummare eller hjälp till skolning). Bloggaren har en stark fantasi eftersom Månen stiger i Luft i öster och skulle kunna ge en som drar osanna skrönor mest hela tiden. Som motvikt repeterar Sideriska ofta hur grova de månhoroskop är som används i brist på kända klockslag. 

Månascendenten kan vara allt från träffsäker till missvisande eftersom Månens världsliga position på himlen förblir okänd. I vissa lägen har den subjektiva och känslomässiga naturen en svag inverkan. När både Sol och Måne står undanskymda uppstår en svag livslinje som kan tyda på att människan väljer en  lågmäld ödeslott eller kanske anammar sådana tankar samhället via medierna uppmanar medborgaren att tänka. "Bara" Saturnus utan Sol eller Måne blir t.ex. ett nyttigt verktyg i händerna på makthavare. 

Vissa länder släpper inte enkelt fram sådana typiska "tjänstemän" i ledarpositioner men Joe Biden är inte långt ifrån den här typen som lobbyister lätt kan köpa. Svagt placerad Måne, men en Saturnus i starkaste läge i väster som utöver påtryckningar av det mest sataniska slag pga den vertikala Vatten/Jord-axeln för en materiell orientering. Lustigt nog har USA bara haft att välja mellan Mörker och Mörker på sistone (jämför med Trumps karta).

 

Varför Biden också förses med det stora bindande Mörkret beror på att båda de karmiska månnoderna ägs av planeter som också de befinner sig i tamasiska (mörka) tecken. Det är därför Biden ställer upp på nyval - han kan inte släppa makten trots att han är uppgiften så överårig nån kan bli. Kan kommer att fortsätta ramla i trappor och säga säga fel tills han dör i ämbetet eller folket tackar nej.

Solen opposit Saturnus tecknar ofta rejäl tjurskallighet, särskilt i den sataniska axeln och här, där den envetna Saturnus står i tjuren med Venus i sitt mest kritiska läge i Skorpionen talar det mesta för en hopplöst attitydlåst människa. Bäst är troligen Saturnus opposit Månen eftersom den senare assimilerar utvecklas med sina erfarenheter. Solen upplever sig redan "centrum" och kan ha svårt att greppa att det finns en princip bortom hjärtats energicenter - det sjunde himmelen som redan är halvt bortom detta system som dess små bekymmer. Biden man var negerhatande rasist i yngre år. Lustigt hur lätt man glömmer glimtar av sanningen så fort en människa bekläder en viktig position... 

"Tondöva" Björn Söder är en ennan rubrikskapande svensk med den sataniska axeln och så även också Blondinbella, som apropå nyttiga idioter eller verktyg var nymoderat talesperson (verktyg) för en kort tid, då Reinfeldt sol & vårade svenskarna att partiet hade de mångas väl för ögonen.

Ytterligare en med en satanisk axel - troligen mycket dominant i fråga om faktiska huspositioner (typ Biden) - är skribenten Alice Teodoerscu Måwe. Trots trots sitt ursprung som rumänsk invandrare hejar hon på Reva-lagens återinförande för att effektivt sparka utlänningar ur landet. Är hon ungersk rom? Hon fladdrar runt som gästtyckare överallt, nu senast i DN. Mycket pladder och komplext språk som döljer hur pinsamt enkla och populistiska tankar hon kränger. Möjligt bara i ett väldigt korkat land.

Det här kan vara en av astrologins äldsta insikter, den om axeln Skorpion/Oxe som så ofta ger överdrivet sinnliga naturer. "Syndromet" har visar sig ofta via granskningar av folk som skapar skandalrubriker. Här är man åter inne på ett mått av fatalism eller Platons "ödeslotter" vilka kan dra starkt mot det jordiska och därmed försvaga intresset att VERKLIGEN FÖRSTÅ.

Men varifrån kommer bloggarens monomana behov att reservera sig inför den egna (ofta mångordiga) kommunikationerna ifråga om månkartornas tillförlitlighet? Se härovan Månens opponent Saturnus exakt i väster. Fantasi sparrad av faktaplaneten. Saturnus är saklig och i det här fallet också ägare till 9e samvetets och filosofins hus och verkar därför som en kontrollant av den låga lunära mentaliteten. Det ger också en saklighet som inte ger något större underhållningsvärde åt inläggen. Shakespeare var mer publikfriande på sin tid, som dolde astrologiska principer i deras enklaste gestalter i rollfigurerna i många dramer! 

Men Saturnus är ändå en tillgång för bloggarens horoskop och ett skäl till att Sideriska alltmer börjat moralisera! Eftersom Tvillingarna (budbäraren) gör Saturnus ägare till 9e huset (i Vattenbäraren) är det ofrånkomligt (om Merkurius alls fungerar) att föreställa sig ett universum baserad på någon slags morallag, vilken astrologin, så mänskligt konstruktionen är, ändå söker gestalta.

Nog har bloggaren haft enstaka nattdrömmar av "merkuriskt fri" typ, där drömjaget genomkorsat Vintergatan och sett sitt jordiska solsystem på avstånd eller betydligt mer näraliggande drömmar där själen svävat fritt i rum eller under taket i en symbolisk flygplats: just den dröm som meddelade den sideriska zodiaken som bloggaren aldrig hört talas om innan. Det är nästan omöjligt att avgöra om det är Merkurius som Atma Karaka eller Saturnus som 9e husets ägare som verkar i de djupare drömmarna!

I jämförelse är Sverige, landet med ett uselt och illa fungerande 9e hus rena omoralen, mutaffärer för att kränga svensk teknik utomlands och många av de andra tilltag som svenska ledare och storfinans ägnar sig åt och där säkert bara de oundvikliga kanalerna når folket. Merkurius/publicisten är i grunden en bra planet för svenskarna och landet, men den står som bekant inklämd mellan de verksamt onda makthavarna Solen och Jupiter. 

Bara den minoritet medborgare som ser igenom "bilderna" makthavarna placerar, kan dra nytta av landets goda Merkurius. Men svårigheten är formidabel eftersom Merkurius disponent är den skadade Saturnus. Det är oerhört svårt att nå vettig tankehöjd i detta land, pga. den kollektiva lågheten. De härskande har ingen respekt för Saturnus från högre ort givna gränslinjer. Detta ses inte minst i det landets oförmåga att bjuda skadade medborgare annat än "juridiska könsbyten" med en snabb signatur. Landet har varken filosofi eller tankehöjd nog att bjuda på andra lösningar än de billigaste och mest bekväma. Varför inte "normalisera" precis alla tänkbara avvikelser i samhället? Fuck Alices REVA-jakt på terrorister. Bevisa er PRIDE-tolerans och krama dem istället! 

Kommer att tänka på Jim Carrey i Yes Man - om hans resa för att fatta att kontakt måste finnas med 9e huset och dess inre direktiven (det sanna samvetet). Det går inte bara att bejaka allt ytligt som en libertin eller hedonist.

Att Jim Carrey brottats med svår depression i sitt liv förtar inget av även de lättare filmer han gjort. En del har djup samhällskritik insmugen. Hans horoskop har en VERKSAMT GOD Saturnus (allvaret/depressionen) men det är inte Saturnus i sitt jordnära härskarläge i Stenbocken som ska lastas för problemen utan Vågascendentens härskaren Venus som står i samma tecken med lättsamheten Jupiter (rätt väsensfrämmande i Stenbocken, det medges) och också med Merkurius OCH halshuggningens Ketu. 

Att ascendenthärskaren har ett sådant menageri till sällskap säger en del om hans gummiansikte och rollspel (formala Saturnus en fena på stiliserad Passion), men också hur livsandarna kan mörkna betydligt att en sådan överdrift på det i grunden allvarsamma och seriösa Stenbockens tecken. 

Om något är det säkert södra månnoden Ketu som i takt med dess rörelse genom zodiaken skapat verkligt dåliga perioder när allt sett mörkt ut. Men mannens vänsteråsikter om USA:s sjuka tillstånd är knivskarpa och här hörs Stenbocken som den rättmätiga härskare den normalt är. Men här gav Vågen i öster Stenbocken en helt underordnad roll. Carrey måste ha upplevt känslan "dejected", nedtryckt i skorna mer än de flesta...


En bidragande signatur som anknyter till Carreys medvetandesvängningar är förstås ELD/JORD-kriget som drabbar 3e mentala huset. Vital och rent överrörlig Eld till följd av friktionen husägaren Jupiter upplever "felplacerad" i Jord, och undertryckt av Ketu och inte minst i närheten av mentala Merkurius. Dessa astrologiska budskap har säkerligen att göra med den dubbla diagnos, ADHD och dyslektiker han fick redan som barn. Sägas ska bara att jag sett många ADHD-horoskopet som inte liknar detta det minsta...

Kartan är lika extraordinär som denna EXTREMT FYSISKA KOMIKER, som numera avtackat sin gamla underhållarpersona och tydligen lämnat filmbranschen. Han har uttalat sig, och är nu helt nöjd med att vegetera i sitt Hollywood-hem där han blivit en målarkludd. Så typiskt JORD att ge sig i kast med en fysisk hobby.

*****

Här och var blir det uppenbart att astrologin, så övertygande tydningar den än bidrar till, bär på en del konstruktionsfel. Om i princip alla astrologer menar att människan eller åtminstone hennes rationella själ har fri vilja, hur kan då Solen förknippas med atman eller själen? 

Är inte detta en självmotsägelse att t.ex. lyfta fram Solen till 1a huset (subjektet) som Sideriska nyligen gjorde och betrakta övriga horoskopet som själens hovstat eller entourage och i fallet med nynazisten Jomshof konstatera att hans själ har stora problem som förefaller medhavda in i detta liv? Själen ska ju föreställa så dold att människor av låg intelligens till och med förnekar att den existerar! Och här gör astrologin tvärtom tilldelar Solen som platshållare för närmare diskussioner om vad slags själ detta är! 

Hinduerna går t.o.m. längre och kallar Solen generell sinnebild för själen. För den mer precisa bilden av "själen i rörelse" finns läran om Atma Karaka. Bokstavlig betydelse enbart "själens signifikator" men egentligen en punkt som pekar ut vad "själen vill" (med denna inkarnation som människa). 

Är klockslaget känt kan AK placeras i ett av de tolv husen och beskriver då vad den här individens själ vill utföra i detta liv men utan klockslag kan ofta AK vara oförändrad i uppåt två dygn tills Månens snabba rörelse bryter sig som himlakropp med det högsta gradtalet i sitt tecken och kniper AK-rollen för några timmar. 

Astrologin presenterar här en gradient: "själen" kan beteckna individuella själar men också större väsen som under flera dygn har snarlika omen. Är de större segmenten representationen för "kollektivsjälar", sträckor av temporal existens som avser hela "busslaster" som dumpas på Jorden och på skilda sätt kommer att konfrontera denna Atma Karaka, allt beroende på i vilket hus den exakta födelsetiden placerar den?

(AK påminner i den meningen lite om västtraditionens Lyckans lott, men som inte handlar om själen i sig utan om något av de jordiska ödena Platons "daimon" klibbar fast vid. I stora drag är det en släktskap mellan traditionerna men de presenteras via helt olika metoder (och resulterande omen blir i allmänhet olika).

Jag har ställt frågan tidigare, hur synlig och därmed förutsägbar den "fria" själen är. Svaret beror på vilket värde man tillmäter Atma Karaka-läran. Det här är för övrigt där västerlänningen med sin tro på en pseudo-individualismen backar ur: Vi är inte ens våra egna själar - utan bara fragmentariska delar av Världssjälen (Romaren Plotinos såg dock även människosjälen odelbar, bara tillfälligt vilse i Världssjälen. För oss ser en människa och universum ojämförbara ut men storleken är bara en av villorna i vår värld - egentligen är de sidoordnade själar med sitt sanna hem på "andra sidan".)

Här kan dödsskräck uppenbara sig och bloggaren vägrade länge den hinduiska modellen att Världssjälen är "Moderskeppet" som alla levande varelser bara är små delar av (notera åter Plotinos vägran att ge upp det individualistiska perspektivet). Men gradvis visar sig även "del av det större medvetandet" bättre än ateistens, som är så rädd och svag att han inte ens vågar röra de stora frågorna utan tar tröst i en poänglös "vi är alla biologiska varelser som ska alla en dag dö". 

Så rädd att bli snuvad på en ev. fortsättning att ateisten själv är den som klipper kontakten med Moderskeppet/Världssjälen för förbannar sin uppenbarligen redan svårt skadade själ. Vissa kan ta med sig mer från jordelivet, andra knappt något alls. Allt handlar om var man placerat sina rikedomar: i Himmelen (Den Rationella Själen) eller på Jorden (den irrationella själen som bara är en poetisk omskrivning för en fysiologiskt levande varelse som kan registrera med sinnena. Men inte dens materialisten går helt lottlös för materia existerar också i den högre världen i en mer förfinad form (filosofen Plotinos). 

Varifrån kommer vissa människor talang för att göra pengar? Något av även materialistiska liv sparas och individen tycks vid sin återkomst veta hur "slipstenen ska dras" som en medfödd talang. Men det beror snarare på att den rationella högre själen verkar även i dem som förnekar den, och den registrerar hantverkarens allt bättre grepp om sitt värv. Det kan beroende på hur den större karmiska röran verkar kommer tillbaka i ett eller annat liv som enastående praktisk skicklighet. 

Helt klart kan vissa talanger (viss karma) stå över i vissa liv och sedan återkomma i senare. Tiden är inte samma sak för själen som för människorna (och skiljer sig t.o.m. mellan själarna). Tänk på själens liv precis som planeterna rör sig och i vissa inbördes positioner slår ut än det ena och än det andra. Detta ska tas ganska konkret för enligt Platon är det Världssjälen astrologin studerar i dess rörelser. Planeten Saturnus eller Kronos indikerar t.ex. mycket seglivade tendenser i själen och en Saturnus i ett viktigt hus är alltid tecken på en "gammal själ". Men hinduerna har märkt så många saker som "karma-indikationer" att man blir rent matt.

Men egentligen behöver inte den Rationella Själen dessa svaga upplevelser som jordmänniskan kallar verkligheten - den är ju utan egen förskyllan redan originalet eller upphovet till de mänskliga skuggorna. Denna mäktiga daimon eller gud har bara råkat skapa dunkla kopior genom de högre kreativa principernas "översvallande överskott" - allt enligt romaren Plotinos "emanationslära": det Goda kan inte hjälpa sig i sitt utflöda av godhet. Att kopiorna successivt blir sämre för vart utflöde sades bero på prima materia, "stoffets" fördunklande inverkan.

Atma Karaka-läran fanns inte ens i den västerländska traditionen och här talades det istället om Daimonen som enligt Platons märkliga text paras ihop med skiftande ödeslotter och de två delarna tillsammans bildar ett människoliv! (Plotinos emanationslära var ett försök att förklara hur den lägre världen framsprang ur originalet eller den högre världen.) Men även den "västliga" tanken skymtar kanske i originalform i den hinduiska astrologin: Sideriska har sökt knyta 7e himmelen eller Saturnus till Platons tanke om den Rationella Själen som är Världssjälens högsta segment. 

Både i den högre verkligheten och i den lägre materiella världen placeras Den Gamle eller Saturnus mot symbolerna för Själen och värdkroppen som tillhör den lägre världens tillfälliga produkter. Detta är då den filosofiska insikten i varför Sol och Månen står bredvid varandra via zodiakens Lejon och Krabba och båda sparras från Saturnus på zodiakens andra sida. 

En Saturnus för den himmelska eller högre verkligheten (värdtecken eller idébild Vattenbäraren) och en för en politisk makthavare i den låga materiella världen (med den ansiktslösa massan/Månen som undersåtarna). 

Eftersom Vattenbäraren har en defekt Saturnus i Sverigehoroskopet gäller inte denna IDEALA förklaring. Men strikt inomvärldsligt har Vattenbäraren snarare än att beskriva Sanningen (vilken Sverige inte vill/kan befatta sig med) funktionen av mänskliga ideologer och ideal och hur de yttrar sig sociologiskt i klubbar och föreningar. Sätt barnen att syssla med idrott så att det inte blir värstingar. Så simpel är tankenivå i detta land.

De kids som söker kampsporterna är helt klart längre komna själar och även i ett outvecklat land som detta, hittar de sport som förenas med Asiens högre tankenivå, sport med filosofi som gagnar individen snarare än bara likriktar ungdomen så staten kan minska sina utgifter för förstörelse - en ungdomens ostyrighet som staten själv skapar genom sin kriminella oförmåga att tänka stort och rätt.


Inga kommentarer: