Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 augusti 2023

Greta Garbo , låst i den fasta ramen (implicerar Mörkret/Satans axel)


Ännu ett inslag i den pågående granskningen av den flitigt förekommande sataniska eller världsliga axeln. 

Greta Garbo, en av Sveriges få verkliga internationella ikoner avhandlades summariskt under bloggens tredje år. Men en allmänt positiv läsning av Jungfrun som en kulturvarelse är inte ens början av horoskoptydning och i serien av inlägg om den sataniska axeln (som många har!) måste hon också ingå. 

Särskilt som denna materialistiska trånad visade sig som gamla och nuvarande Sveriges enda och rätt befängda lösning: Gräv guld i USA! Garbo hade dessutom det fullt utvecklade Mörkrets kvalitet (Tamas guna)  i den mest framträdande av versioner, den som innefattar hennes personliga jag och de andra tre världsligt framhävda husen.

De tre kvaliteterna lägger bara grunden men ibland ger grunden så viktiga besked (inte minst om frihet från eller låsthet i attityder, grundläggande humör) att man bör stanna redan vid denna metod. Än viktigare om klockslaget hjälper till att rangordna kvaliteterna i förhållande till varandra. Här dominerar det inflexibla Mörkret vilket visst låter sig förenas med Ljusets kunskapssökande, även om individens mörker är så stort att ljuset bara skänker trevare ut i nästa värld medan mörkret binder individen i gamla vanor och tankemönster. 

Tänk den turistande svenska familjen som brukade även i utlandet valde köttbullar från hotellmenyn - så beter sig Mörkrets kvalitet när det dominerar Ödet som här innefattar mycket av det människor tror är deras fria vilja. Mörkret förblindar från självkännedom och ger människor som finner trygghet i vanemönster. Mörkrets kvalitet liknar inte oväntat Saturnus, som sinkar alla företag och kräver arbete för resultat. 

Eftersom Saturnus bland planeterna tillhör Mörkrets kvalitet kan man förstå att det hårda arbete den planeten tvingas till oftast är konservativt, den söker bevara status quo om utgångsläget är privilegierat. Saturnus i ett horoskop för underklassen blir istället offer för klassamhällets Överherrar som kräver allt hårdare arbete för allt mindre i fickan, exakt som landet Sverige beter sig mot en växande del av sin befolkning. Eliten vill närmare USA för att säkra sina privilegier och därmed har träldomen återinförts på att sätt som ingen kunnat ana när den svenska välfärdsstaten stod på sin höjd, säg 1960- och en bit in på 1970-talet.


Greta Garbo må ha fötts med arbetarklassens Saturnus i 10e karriärhuset men här undertrycks den svaga början av Ketu och den lätta framgångens Jupiter stiger exakt i öster och gäller som viktigare omen. Dessutom stimuleras Jupiter av "den Andre", krigaren Mars i partnerförhållande i 7e huset. Denna "sataniska axel" har dock något dävet och självcentrerat i sig: Skorpionens hot om döden och Penningtecknet Oxen - det kan bli rejält självtjänande och avtändande. Jag läste någonstans att Garbo privat var en rätt tråkig typ, utan personlighet.

Eftersom Garbo smög med att hon var lesbian är förklaringen till "lyckostjärnan" Jupiter i öster och Mars som "den Andre" (partnern) troligen hennes tidiga svenska producent Mauritz Stiller. Han tog henne till USA för att själv göra lyckan, men tappade snabbt greppet när amerikansk filmindustri roffade åt sig Garbo såsom lovande stjärnmaterial. 

Detta är demonernas värld, USA och Mörkrets kvalitet hänger nära samman som det horoskopet visar: tamasiska Skorpionen i öster, Månen i tamasiska Vattenbäraren och en enormt mystisk planethop inkl. Solen i det mörka 8e skorpionhuset. Ska man resa till USA måste man vara redo att möta rövare av värsta sort - med världens största arsenal av atomvapen dessutom. 

Affekt. Men till NATO ska dagens Sverige prompt, vilket bara kan förklaras att det här landets Saturnus är skadad och att Mörkrets kvalitet inte längre representerar pålitlighet eller stabilitet utan att medborgarna kan räkna med vilka övergrepp som helst från staten, som årgång 1957 just nu kämpar för mobbas som grupp av staten och får vänta ett år mer än andra årgångar på den sänkta pensionärsskatten. Därefter står 1959 på tur att drabbas av statens inkompetenta räknenissar alternativt demoniska / orättfärdiga sätt att sköta den makt folket överlåtit på dem.

För Greta Garbo är den stora och lätta framgångens Jupiter en intressant position. I Oxen anses Jupiter vara en "verksam illgörare" (Oxen = den monetära "Guldkalven" - jämför Greta Gerwigs "Barbie"). Jämför också Sverigehoroskopets "onda rikedom" i 5e ledarskaps- och elithuset. 

Garbo var "en av dom" och hon fattade att hon valt sida och krävde avskildhet från andra skådespelare och höll tydligen styvt på sin avskildhet - lätt att tillskriva Solen i Jungfrun, som i det äldre blogginlägget, men än tydligare eftersom två av armarna i Mörkrets storkors utgör den så kallad sociala utstötningen eller dissociation - någon som står för sig själv utan bra integrering med det omgivande samhället: sådant var Garbos liv i USA, en främling för sitt skapade ytter "jag" (fixade tänder, nedbantat och allt annat Hollywood krävde av henne).

Troligen är det den sociala utstötningen som inkluderar sexualdriftens Mars som i detta fall antyder den avvikande sexuella preferensen, men hennes "sanna form" (Saturnus) undertryckts i den officiella 10e-husversionen av henne. I Sverigehoroskopets 9e tecknar Saturnus/Ketu visar en omoralisk och ofilosofisk elit med ambitionen att runda alla gränser och restriktioner (samvetslösa gangsters i kostym leder detta land!), men hos Garbo är det en indikation om en fabricerad offentlig roll.

Sveriges 10e spinner hårt på "vi är en demokrati", också det ett falskspel eftersom 10e husägaren (Månen) är infekterad av omoralens Mars, som inte gör landets Vågascendent något gott. Garbo i offentliga 10e är PR-produkten "Den gudomliga, den mystiska". Hennes ynkliga engelska kunde förklaras genom rollernas nationalitet, en ryska, eller varför inte drottning Kristina, en svenska. Så kunde USA:s biopublik köpa fantasin. Lena Olin var en annan svensk snygging som också tilldelades underliga nationaliteter av Hollywood. För att inte tala om Peter Stormares serie av bisarra karaktärer. Det var "gamla" Sveriges horande för att få insteg i USA.)

Undertryckande av Saturnus krävdes för hennes karriär, men hade det inte varit för Jupiter i öster hade ingenting återstått än en alldaglig servitris/butikspersonal och knappt ens det. För när arbetarklassens Saturnus undertrycks av södra månnoden, hur lågt i samhället står man inte då? Även detta i backspegeln ses som en referens till lesbianismen. 

Att Garbo abrupt lämnar Hollywood i 40-årsåldern kan vara ännu ett sätt varför Saturnus/Ketu slagit till. Nu handlar det om hur Hollywood dödar sina egna kvinnor när de blivit för gamla. (Ketu = halshuggning, Saturnus = åldrandet) Sen återstod bara den anonyma Garbo i dolda kläder som ibland skymtade på New Yorks gator med matkasse i hand. Här skulle säkert den hinduiska dasha-läran kunna ringa in planeternas perioder och hur Saturnus eller Ketu alternerat i skapandet och förstörandet av den offentliga närvaron.

Mörkrets kvalitet är dominant och Venus och Månen i Passionen har väldigt undertryckta roller, precis som denna Sol i Jungfrun inte är en äkta kunskapssökande Jungfru. (Garbo hade ingen utbildning att tala om.) Soldisponenten Mekurius är visserligen gatsmart och med äregiriga norra månnoden i Lejonet som längtar efter sceniskt genombrott. Och så lågt placerad som i hushållsarbetets/hemmets 4e hus finns bara en väg att gå. Lejonet är ett av de mörka tecknen och i brist på någon av de ljusa planeterna är detta bara ett vanligt instinktsdrivet djur. 

Varför inte Lejonhärskarens Sol i ett Ljust tecken som Jungfrun fyller Lejonets djuriska begär med åtminstone lite ljus (gul prick i kartan) beror på det mörka Storkorsets överväldigande makt i denna karta och att Merkurius (kommunikationen) redan hämmats av Rahu-begär i Mörker och därför inte gagnar Solen i Jungfrun något vidare. 

Faktiskt inget lyckligt öde alls, trots att "lyckans stjärna" (Jupiter) stiger i öster. Som verksam illgörare både skadade den hennes liv samtidigt som den skapade ännu en filmstjärna ÅT Hollywood. 

Hennes förstahuskropp (efter diverse fixar) var bara bränsle för den demoniska nivå Mörkrets kvalitet sägs vara enligt hinduernas värsta läsart. Som bäst konservativ men som värst ett rovdjur på mänsklighetens absoluta bottennivå. Hur aktiv var Garbo själv? Hon såg åtminstone till att berika sig fett på rollerna åren hon var i ropet. Hennes gatsmarthet visste spelreglerna och hon såg till att förse sig så längre Jupiters lycka varade.

 


*****

En annan Jungfru som följt Garbos spår - ta för dig medan du har chansen - är Tom Hanks motspelerska i Dan Browns "Inferno" (2016). Det tisslades om de hutlösa summor Felicity Jones krävde för sitt deltagande efter genombrottet, och även om bloggaren inte är någon cineast tycks det av menande ord på imdb.com som att Jones stjärna snart dalade och att hon nu återfinns i mindre indiefilmer snarare än i de stora produktioner med A-listans folk... 

Jones (motsvarande någon Svensson eller kanske Gustafsson) visar sig mer lik Garbo än jag anade för en återblick på horoskopet visar ännu ett fall av det Stora Korset i Mörkrets kvalitet. Den här varianten kan man missa eftersom en korsarm "bara" har en månnod, men indierna menar att den norra, ambitiösa noden betraktas på samma sätt som en planet och allt tvivel om att detta är Mörker skingras när Rahu visar förstärka Venus som står i ett annat mörkt tecken och dessutom med omoraliska Mars i Lejonet. 

Om man upphör tassa runt den logiska tydningen av denna kombination tecknas "en hora för pengar" eller "rovjursliknande hunger efter salongslejonets scenframgång". Det är uppenbarligen så här låga och själviska krafter som driver underhållningsindustrin. Intressant att de gamla och ganska enkla astrologiska spelreglerna så lätt visar vilka som är beredda att gå långt för sin framgång.

Utan känd födelsetid och därför en diffus månascendent:

Vad man ser i ett horoskop beror på egna underliggande värderingar (ibland synligt via hälsotillståndet i det 9e huset). Ska något gott sägas om överdriven tonvikt på Mörkret är det just genom att sälja sin själ till djävulen (denna världens herre) man förvissar sig om framgång om man inte är sprängfylld av egna och revolutionerade uppslag (Sideriska har alltid den säregne uppfinnaren Nikola Tesla som exempel på fullt blås i Ljusets kvalitet.)

Tamas guna representerar alltid den rådande makten eller etablerade institutioner, så precis som eldiga Väduren är krigsskådeplatsernas kanonmat kan man lite grovt se Mörkrets barn som de nyttiga idioterna, de som håller liv i det rådande tillståndet. Men med annan underliggande värdeskala kan de ses som helt neutrala arbetare eller tjänstemän inom t.ex. statsförvaltning - överallt där dem rådande makten behöver underhållas och smörjas. (Hinduernas syn på Tamas guna som "demoners tillhåll" är väl magstarkt även för den här bloggaren.)

Har man samma furiösa vilja att dominera som ett scenlejon som Felicity Jones Måne/psyke uppvisar kan man tala om en streber med vissa förutsättningar att lyckas (Mars/Venus ger ett enormt sug i blicken som betvingar alla torskar). Men handlar det i praktiken om ett gatubarn (i själen), som vill bara vill komma upp sig, når man sällan de högsta nivåerna. 

Intressant med Felicity Jones månhoroskop (som mest inriktar sig på känslor och instinkter) motsäger kartan den riktigt stora framgången. Se det ärade officiella 10e huset. Här är förvisso framgångens och de stora pengarnas Jupiter. Men också halshuggaren Ketu (södra månnoden). 

Precis som i Garbos karta (baserad på verifierad födelsetid) tycks "halshuggaren" ha en plan för hur länge Felicity fick njuta av "lycksaligheten" uppe i smöret (10e makthuset). Det kan knappast behövas någon spoiler alert längre, men jag tror den första stora rollen ("Inferno") illustrerar att detta var en "Ketu-affär" som påverkade hennes chans till framtida storroller: sent i filmen visar hon sig vara en ond terrorist. Och konsten påverkar ju verkligheten. 

I sitt inre sinne (Månen) visar 10e att hon alltid haft en ovilja mot uppblåsta och verksamt onda rika män och velat halshugga dem eller hela den karriärvägen - en del Shakespeare ingår i hennes cv, och Ketu passar om man söker "jupiterframgång" via dramatiska roller där halshuggning eller märkliga ödessvängningar ingår. 

Kanske säger detta psykomen att närigheten stod i konflikt med en bättre sida som dessutom trivdes några steg ner på karriärstegen, i mer intressanta indiefilmer? IMDB.com berättar att hon 2019, 36 år gammal (förbrukad i Hollywoods ögon?) skapade ett produktionsbolag med sin bror. Har noterat att kvinnor som gillar sin branch ofta gör detta vid en viss ålder... Till skillnad från Garbo som vände ryggen åt hela industrin.

 

Inga kommentarer: