Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 augusti 2023

Donald Trump och vanärans astrologiska signum

"Positiva avasthas hjälper en planet att nå sina mål medan negativa avasthas begränsar dess resultat."

https://www.astrosaxena.in/astrology/info/696/concept-of-lajjitadi-avasthas

En sällsynt indisk astrolog som faktiskt grubblar lite över lärans alla spelregler och påminner om vikten att hålla allt i huvudet. 

Naturligtvis presenterar han en för Sideriska okänd form av "avastha" (planetärt tillstånd), eller rättare sex typer av avashtas istället för de 5 stadier som den vanliga typen innehåller. Den här doktrinen kallas "Lajjit med flera avastha". En underlig benämning som förklaras av att bara typ 1 anges med tillägget "etc" eller "med flera andra". Det kan vara den indiska skribentens eget samlingsnamn, det är en rätt kass kategoribeteckning.

Det visar sig att "lajjit", termen för typ 1 bygger på planeternas välkända vänskapsförhållanden (ömsesidig fiendskap t.ex. Solen/Saturnus) men tar den analysen till nästa nivå. "

Men flera av dessa sex avasthas visar sig vara välkända grundsatser redan kända under andra namn. Som t.ex. att en planet i upphöjt eller hemmaläge i sig tecknar "berättigade stolthetens avastha" (typ 2).

Länken är ändå värd några minuter, inte minst för den första typen ger ett intressant exempel på hur komplex den indiska astrologin är redan på nybörjarnivå (jag har verkligen gjort det lätt för mig på Sideriska). 

I typ 1 används "planeters relativa förhållande" och i visst förhållande kan en planet drabbas av "vanära" (lajjit). Och vanäran blir värre desto starkare den drabbade planeten i sig är. Det blir således större vanära för den som har en planet i upphöjt läge eller härskarläge och denna avastha typ 1 än den som har samma planet i fallet eller på annat sätt klent läge. 

(Kanske en viss tur i oturen för den med en planet som är "fallen" eller "skadad". Planeten presenterar mindre än normalt och har inte så hög höjd att falla från.)

Här kräver metoden kunskap om födelsetiden eftersom fallet från ÄRA utgår från 10e officiella huset och intresserar sig (via 6-8-relationen) för ärans "död" (8-vinkeln). Fascinerande nog innebär det att åttonde framför 10e blir det normalt så utmärkta 5e huset i vissa horoskop kan varna för vanära!

"Om planet X i 5e huset står förenad med antingen Rahu eller Ketu, eller konjunkt någon av Solen, Saturnus eller Mars, då kommer planet X att lida vanära."

Artikelns förklaring till typ 1 är obegriplig för definitionen stödjer inte författarens påstående att regeln kan falla ut på två sätt. Men också att:

I vilketdera hus [annat än det 5e följer vanära] om Rahu e. Ketu står konjunkt med Sol, Saturnus eller Mars och planet X.

Trots riktigt god engelska för en indier finns språkliga fel lite varstans i texten och jag misstänker att han inte korrekt lyckas förmedla sin källa. Typ 1-regeln är inte korrekt översatt och 6-8-vinkeln från 10e till 5e slutar plötsligt gälla i hans andra undertyp. Varje husplacering bär med sig den den bakomliggande logiken till regelns grundutförande.  

Ett "andra omdöme" visar att det är något suspekt med en typdefinition som tvingas på två olika varianter:

"A planet in the 5th house with Rahu, Ketu, the Sun, Saturn or Mars is said to be in Lajjita. A vastha or bashful state."

https://www.astrojyoti.com/laijitadi-six-avasthas.htm

Här är det inte fråga om att transponera relationen mellan tionde och femte som något underförstått och i princip skapa en helt ny regel. Men även den första indiska sajtens dubbla definition ger utslag som exemplet med Donald Trump kommer att visa.

*****

Hade t.ex. bloggaren haft något av betydelse i sitt 10e hus hade den normalt så starka Solen i 5e givit honom vanära i karriären men "som tur är" har Solen i Vågen i 5e sin "fallna" position så fallet blir inte från hög höjd. Vågen söker jämvikt och inte karriärklättring, så tur i oturen!

(Horoskopet har använts hela 21 gånger under 14 år för att testa nya lärosatser, bl.a. Dold Daimon i horoskopet, del 3 som våren 2022 ersatte en äldre "om bloggaren". Tjugoett är nu ingenting, favoritpolitikern i bloggens tidigare år var Stridshingsten Reinfeldt som taggats fler än 60 gånger.)

Vilken av bloggarens planeter drabbas av vanära enligt regeln? Inte Mars i 5e för den har Solen i pacifistiska Vågen redan avfört via en tät konjunktion (±3°, även känd som "bränd konjunktion" där Solen likt generalen har kontroll över fotsoldaten Mars). Men viss vanära kan drabba Merkurius mot tecknets slut. Notabelt dock från Solen i början av tecknet och förskonad från verklig vanära till följd av att Solen i Vågen redan är "fallen". 

Men ett exempel är förstås dagen då det stora IT-företaget stängde ner alla kontakter med omvärlden medan halva personalen chockartat sades upp (nedstängning för att inte störa börsen och aktiehandeln). En gravid projektledare svimmade i chocken över att plötsligt ha förlorat sitt jobb i med bara månader kvar till sitt första barn.

Jag tillhörde den halva som sades upp i första varvet (resten fick sparken några månader senare när IT-bubblan definitivt var ett faktum, lite efter motsvarande krasch i USA). Merkurius är logikern och är en perfekt symbol för dataprogrammering och hyperlogisk kommunikation (programinstruktioner). 

Samtidigt måste man i en rättvisande tolkning väga "vanäran" mot andra omen. I detta fall är Merkurius båda ascendenthärskare och Atma Karaka (atmas signifikator, "vad själen arbetar mot" - och själen är per definition god). Dessutom har Merkurius i Vågen "den verksamma välgöraren" Venus i 3 intellektshuset som sitt fundament. Nog måste en sådan Merkurius stå pall för lite "vanära"?!

Bara i ett satanistiskt land skulle det för övrigt kallas vanära (om någon får det för sig) att blogga om värdet av den filosofi som Sverige helt lämnat därhän i avsikt att tjäna så mycket på sin befolkning som möjligt.

Det är snarare så, att vad denna Merkurius kommunicerar är att det är Sverige som drar vanära över sig genom växande anhopning av bevis för att landet är en väl maskerad "sweatshop" och inte alls det jämlika välfärdsland som det har kallats.

Eftersom bloggaren redan har "halshuggningens" Ketu i 10e huset, vilket inneburit en filosofisk vilja att hålla karriärhuset så lågt som möjligt för att ge själen en chans att vakna upp, trots det materialistiska Sveriges själsdödartendenser, blir därför vanäran (typ 1 och undertyp 1) närmast försumbar. 

Ketu i 10e är fullständigt ointresserad att västerlandets futila karriärklättring och jag har tidigare pekat på logiken i detta: hur kan en människa födas som redan har Ketu i 10e. Det tyder på själavandring och att det tidigare har funnits en hög position att falla från. 

Med personhoroskopens starka och svaga placeringar följer rätt naturligt reinkarnationskonceptet. Varför har en del sådan enorm tur i detta liv och andra blir sågade från första stund? Karma, ett liv är bara en kort sträcka i det skiftande kretslopp astrologins 7 klassiska planeter och månnoderna söker beskriva kvalitativt. (Återigen: vilken miss bloggaren gjorde som i början sökte kvaNtitativa tecken på att läran fungerade. Detta system underordningar sig inte små mänskliga räknenissars försök att kontrollera och bestämma vad som är eller inte är.)

*****

Lämnar man bloggarens förtegna karta i frågan vanära och väljer den oförlikneliga president Trump, mobbare redan som barn och sedan allt värre under livets gång, vad ser man då?

Varje gång jag tar fram den här kartan förbluffas jag över hur många och motsägelsefulla ingredienser den har. 

Stämmer klockslaget stiger "kungavärdighetens" stjärna Regulus just som han föds, något jag knappast tror man kan räkna med för alla USA:s forna presidenter eller andra faktiska kungar och kejsare. Men Lejonascendenten för strax blicken till ascendenthärskaren Solen i 10e makt- och ärohuset. Så här stämmer Regulus verkligen in på en spektakulärt tydlig och konungslig gestalt - om man för ett ögonblick glömmer bort dyngan i horoskopet.

Faktiskt vittnar redan Solen i 10e och att något är fel på den här härskaren. Solen i konjunktion med den äregiriga demonen (norra månnoden) tyder på megalomani (check!).

Hans tarvliga kvinnosyn har kommenterats tidigare och Venus förtryckt av patriarkatets Saturnus i "offrets tolfte hus" är ingen höjdare för kvinnor (Venus) i hans närhet. För den här LedarSolen räknas kvinnan lågt. Detsamma syns på mödernet (Månen i 4e huset för interna eller privata angelägenheter). 

Här halshuggs det (Ketu) och byts det minsann hustrur och älskarinnor. Mars virilitet på Lejonascendenten närmast kräver att han spelar det spelet trots att Mars är välplacerad i Lejonet skapar den ett förråande och ibland rent tölpaktigt Eld/Jord-krig med Eld-Mars disponent Solen-i-Jord. Förråad och med storhetsvansinne.

Så här skulle Antikrists horoskop kunna se ut om det finns någon sådan själ.

Som synes uppfyller inte Trump villkoren för Lajjitadi avastha typ 1, undertyp 1: 5e huset är tomt. Undertyp 2 (som jag har mina dubier över) är komplex och kräver att planeten destinerad för vanära står konjunkt (eller i samma tecken) med någon av månnoderna och en av Solen (ära), Mars (olycka) eller Saturnus (också en positionsrelaterad planet). Och där är den ju: storhetsvansinnets Sol med norra månnoden och dessutom i 10e ärohuset.

Samtidigt säger indiern i länken ovan att man aldrig får stirra sig blind på ett omen, och här fick åtminstone Trumps karta en snabbinspektion. I mina ögon är Regulus en bestickande stjärna perfekt i öster och en perfekt indikation om en anti-konungs födelse, en Antikrist om man så vill. 

Till och med hans egen fysiska kropp dras in i storhetsvansinnet (frisyren!) och blir en källa vanära (eller åtminstone smälek). Vad som faktiskt gör att man som slipper leva i USA kan le åt denna galning beror på att han är fullständigt endimensionell. Han lever sig in i rollen så fullständigt att USA:s obildade folksegment (gigantiskt) köper showen. Att ha roligt åt en clown-ledare, det måste väl ändå vara fallet ner i "vanära" (lajjit)?


Inga kommentarer: