Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 augusti 2023

Breaking bad / breaking social. Om Fredrik Gertten, en genuin observatör.

Filmaren Fredrik Gertten är viktig samhällsskildrare men ännu inte granskad på Sideriska. När filmen "Push" 2009 synade monsterkapitalisten Blackstone som köpte upp fastigheter i hela världen för att gräva fram profit ur förbilligat förvaltande hade den här bloggen just startat och var mer intresserad av möjligheten att bevisa astrologins sanningsvärde än nyliberalismens galet skenande slutfas - som inte minst Sverige anträtt just nu (den "onda" rikemansplaneten Jupiters dominans 2020-36). 

Tidsfönstret är som synes knappt för Sverige att börja undersöka vägar efter kapitalismen - eller om det ska sluta som Folket i krig mot Militären, vilket den onda Jupiter i Sverige har på sin sida. (Sideriska har redan förutspått att det bara kommer att bli värre, de sociala skyddsnäten försvagas eftersom själviskhet passar Varumarknaden perfekt och ingen tänker större än vad "jag får ut av min skatteinbetalning" att rätta helheten är att rädda sin själv från galna 8-åringar med vapen i hand, det är något genomsnittssvensken inte förefaller fatta. 

Men hand i hand med den sprickande välfärdsbubblan går också den verksamt onda Jupiter som klasstillhörighetssymbol. Det rika drar sig samman och söker bevara sin ställning. Det är bara naturligt, de flesta människor har aldrig lämnat djurstadiet och mänskligheten sitter löst på ytan, förmågan att prata och närapå skriva om det nu måste göras...

I Morgonradion P1 den 11 augusti 2023 intervjuas Fredrik Gertten i anslutning till hans senaste film, om vi (folk i stort) har råd med de rika. "Breaking Social" tolkar jag som amerikansk engelska med dess dubbeltydlighet. Likt svenska tidningarnas gamla "EXTRA" bryter sig vissa nyheter och avbryter skitmediernas slentrianmässiga artiklar och det som med Gerttens film "bryter sig in" är den sociala, mänskliga dimension som hamnat i strykklass.

Utvikning, "skitmedier". Se Aftonbladet som i ännu högre grad än Expressen är en slentrianprodukt, vissa ämnen nämns aldrig och andra med tydlig underklassprofil tjatas om och om, och produkttester låter alltid läsaren, underklassen, få veta att "billigaste produkten bättre än statusmärket". Syfte? Att lura och söva underklassen att de minsann kan ha det bra genom att "välja smart". 

AB känner förutom en liten och isolerad kulturavdelning intet ansvar för att hjälpa läsarna att växa annat än som knegande Konsumister - den sorgligaste människotyp någon civilisation frambringat. Dessa är Världsförstörare, monster och Klimatkrisen varslar allt tydligare om detta. Den världsförstörande flockens ursäkt? Att de inte längre kan tänka nyktert och se sig själva utifrån då svenska staten avlat fram maximalt ointressanta produktionsenheter till det kapitalistiska systemet...

Det är frånstötande men begripligt att unga så hett vill jobba "inom medierna" att de sänker sig att producera denna skit som för många är det enda de läser. Begripligt därför att Marknadens tänk som en cancer ätit sig in i samhällskropparna i Väst alltsedan USA sträckte ut en hjälpande hand under Andra världskriget. Tacksamhet, underdånighet - varenda psykologisk reaktion förutom NYKTERHET utmärker de gamla fattigsvenskarnas förhållande till landet i väst de en gång flydde för att slippa äta ruttna potatisar.

Det är tursamt att Gerttens horoskoptyp dyker upp nu eftersom den fått mycket kritik på Sideriska tidigare. Men här är bra exemplar som visar att människa och horskop inte är identiska. Visst kan vissa duka under för den lägre världens krafter och tappa bort sin själ - väldigt lätt med just Vatten. Tänk Ebba Busch som talande blev den borgerliga regeringens "närighetsminister". 

Gertten är en som lyckas förvalta sina himmelska teman på ett gott sätt istället för att själv bli en närig sort som kämpar enbart för sitt eget boende (mot en gammal och inte längre helt klartänkt man). Hos honom dyker samma månande om människans rätt till ett tryggt boende utan rövare till kapitalistiska husägare (Push). 

Det högsta goda (hus 9) ljuvligt understödd
av en perceptiv Mars-krigare som baserar sig
på en god Jupiter, altruism!

 

Filmaren har likt Busch den stora Vatten-triangeln som anses ett mäktigt omen. Den kan störa utvecklandet av en stark individualitet eftersom man hjälplöst dras med i den malström av förändring som NATUREN (Vatten) involverar den fallna själen i.

På något sätt håller sig Gertten ovan vatten och t.o.m. bevarar förmågan att se och berätta om den onda närighet som tyvärr Vattenelementet symboliserar, om man inte enbart praktiserar astrologi på den falska ego-nivån (se valfri veckotidning) utan som forna härskare gjorde: som ett instrument för att garantera HELA rikets välmående. (Även astrologin har alltså fallit offer för samtidens onda kapitalistiska grundsystem.)

Månascendenten som i grova drag gäller alla födslar under två dygn verkar vara en förlösande faktor. Månen med Mars i filosofiska om äventyrsresenären och sökaren Skytten upplever mer än en hemmasittaren, den huttrande lilla Krabban (Månen, hemmets och trygghetsbehovets princip). Men det är just denna motsättning mellan Skyttens universalistiska (utbredda) perspektiv och Krabbans lokala nivå som här ger ett Eld/Vatten-krig som kan ses hos agitatorer och eldsjälar. 

Att Jupiter i Modersprincipen Krabban är fundament för den normalt yviga och rastlösa Mån-Skytten tycks vara förklaringen här: dokumentärfilmaren är EMPATISK SOM EN MODER som sitt grundvärde, men det han känner för och med är inte den kapitalism som förstör för den vanliga människan. Med måntecknet som ascendent blir Jupiter vad den normalt är: en välgörare och här blickar Månen eller sinnet speciellt mot "de små människornas" villkor. Det kan t.o.m. vara så att "dissociationen" mellan Månen och dess fundament Jupiter inte är omedvetenhet eftersom Eld och Vatten förstärker varandra och även medvetna Solen ingår i Vattentriangeln.

Här är skillnaden gentemot Ebba Busch Vatten-triangel. Hon har Solen i Stenbocken och identifierar sig själv som en av Resursägarna - de materialistiskt orienterade översittarna - om det så är en så futtig ambition som att tillskansa sig en stuga i naturnära miljö. Det onda börjar ofta på nog så harmlös nivå, och att hon var otillräcklig som näringsminister har visat sig under regeringen Kristerssons första år. En blandning av småttighet och kapitalistisk mentalitet är ett recept för katastrof och halvdant utfört jobb.

Gertten är en mycket bättre som "mjuk man" eftersom hans Sol i Vatten får den här triangeln att empatisera med alla dem som fångats i Naturens kretslopp, dvs den kapitalistiska mardröm som hämtat sitt funktionssätt från naturens beteende. Redan den tidiga filmen om de slavande bananarbetarna hos fruktgiganten Dole vittnade om empatin (en slutsats av temat, bloggaren har inte sett något av honom). I Vatten ser man här en ovanligt rigid och hårdnackad Saturnus (som känns igen från Ebba Busch karta). 

Men enligt Gerttens känslokarta har den extra starka begränsningens planet en god funktion. Månen/psyket ser den sätta stopp i 12e huset, vilket är samhällsförlorarnas hus. Detta är alltså en position där psyket drömmer om att sätta stopp för en civilisation som producerar förlorare för att kapitalismens anhängare ska kunna roffa åt sig mer! 

Det medges att förkunskapen om att Gertten är civilisationskritiker bidrog till den läsarten, men precis som med den överraskande fina kartan för Rysslands utbildningsminister och Ruben Östlund är alla under en GOD Jupiter och ett gott sinne och alla med empatiska Solen i Fiskarna. 

Dessa är människor som vill gott och påvisar vad i samhälle eller civilisation som står i vägen. Nej, mänskligheten har inte råd med de "verksamt onda" jupiterianerna, till vilka Sveriges befolkning tillhör!

(Minns tidigare inlägg där den hinduiska astrologin avslöjar även den enkla svensken stirra beundrande mot nationalkartans 5e elithus och den verksamt onda delen av befolkningen - Sverige som en enda korruptionsmekanism som drar de lägsta klasserna in i osunt tänkande!)

Not. Längre än så här ska man inte gå med månascendenter som egentligen bara beskriver personens stämningslägen. Många, många månkartor på denna blogg har övertolkats i träningssyfte, men en månkarta säger t.ex. inget om intellektet, bara exakt klockslag ger omen baserade på 3e intellekts- och kommunikationshuset.

Månkartan har också ett 3e hus men här beskrivs en subjektiv bild, en fantasi om hur man är som kommunikatör och analytiker, inget om den reella förmågan. Men även Månens föreställningar eller fantasier tenderar att besannas, starka saker i 10e huset tyder på en karriärists fantasier och drömmar kan besannas! För andra kan likväl 10e huset i en månkarta stanna vid fåfänga dagdrömmar om den egna storheten...

Doles bakgrund är ett företag med ideliga namnbyten. Starten som United Fruit Company nämndes i dokumentalisten Oliver Stones alternativa USA-dokumentär. Senare byttes namnet till Chiquita (väl mest känt i Sverige som klisterlappar på bananerna). Stones långa tv-filmsserie har kommenterats ett par gånger på bloggen, troligen taggad "USA" - under "Oliver Stone" fanns de inte..).

USA tog över där de europeiska kolonialmakternas slavdrivna verksamheter i Karibien avslutas. Den vite mannen har verkligen skapat en Djävulens sweatshop och den stöttar alla de som hypnotiseras till goda konsumister.

Typisk historieskrivning som inte når svenskarna med mindre de själva söker fakta:

When the United Fruit Company Tried to Buy Guatemala

Från dessa den amerikanska kapitalismens alla snaskigheter kommer begreppet "bananrepubliker". I högerpress får man intrycket att det är sunkiga diktaturer som åsyftas, med lite bättre förståelse inser man att de är USA:s verk och dessförinnan de europeiska kolonialisternas själviska och näriga själar som skapas dessa härdar av orättfärdighet. 

Om, och jag säger "om", UFO-intelligenser som svärmat över världen (särskilt militärbaser) sedan USA sprängde av atombomberna, om dessa okända Överherrar bestämmer sig för att eliminera en del av mänskligheten genom att manipulera naturlagar eller dna-mutera (till sterilitet) vissa folkslag, kommer inte den här bloggaren att invända sig. 

Redan de hinduiska astrologerna har skapat ett system där det är sämre utsikter att födas under en god himmel än en som är nedtyngd av omen om tillkortakommanden och "ouppklarade affärer". Människan har sedan begynnelsen varit en art med osäkra utsikter.


3 kommentarer:

Susanne sa...

Visst hade du skrivit om Gertten förr, bara att titta i listan. Men jag kom också ihåg att jag läst en horoskopanalys om honom här, och att han fick gott betyg även då. Tänkte på det när jag hörde ett reportage om hans nya film.

Susanne sa...

PS: Ser nu att du inte sett något av Gertten. Jag såg bananfilmen på tv, efter att ha läst om honom här, och den var verkligen sevärd - och upprörande naturligtvis. Bananbolaget försökte stoppa filmen, men lyckades som väl är inte. Men om något blivit bättre sen den gjordes - det känner jag inte till.

Seaward sa...

Ja, skrivna inlägg är som bortblåsta och jag har aldrig lyckats skapa en vana att titta i tagglistan först. (Värre än två samstämmiga inlägg vore två djupt motstridiga! Det dyker hela tiden upp kartor som är så otydliga att det kan bli lite vad som helst, särskild om man inte kommer subjektet närmare än en månascendent.)

Gerttens typ av dokumentär är ungefär densamma vem som än satt sitt namn på den. Alltid upprörande historier över hur människorasen skapar denna över-/underordning. Just läst en nätsida om Englands fem ärftliga nivåer av adliga jämlikar ("peerages"). För bloggens stående figur 1500-tals Oxford var det skoj att läsa att titeln "markis" infördes på 1300-talet ÖVERORDNAD grevarna. En tidigare Oxford "skapades markis" och Englands alla grevar blev så förbannade att Hovet tvingades degradera 1300-tals Oxford igen. Hackordning och snobberi även inom adeln.