Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 14 augusti 2023

Köttjuvens komplexitet / antik kosmopsykologi

 

Tonar ut

Utan djupare efterforskning verkar det klart att "Arge Snickarens" framgång (född i de välmåendes stockholmsförort Danderyd, om det har med något att göra) och god tumme med TV4, kombinerats till en skadlig brygd. 

Anders Öfvergård skaffade sig inkomst och later, en viss livsstil som krävde dyra köttbitar på tallriken - och alkohol (som blev hans första fall, innan "köttjuven" sänkte honom som varumärke). Denna typ blev populär hos Sveriges lite väl talrika drägg men betraktad som en "clown" av andra, inte minst för att TV4 producerar - som på beställning av staten - billig underhållning för att hålla befolkningen naiv och ytlig och lätt att regera över. 

T.o.m. ett horoskop ställt för födelsedygnet visar flera enkla särdrag som kan förklara människans komplicerade natur. Hur grundläggande och enkla lärorna om de tre kvaliteterna och fyra elementen än är passar de bra att söka krama ur till sista droppen, när exakt födelseklockslag ändå inte är känt.

Astrologin röjer en mix av bl.a. numerologi och kosmologi. Den är metafysik i serieboksformat. Talet 1 är förstås Gud eller Den Ena som överhuvudtaget inte förekommer i denna värld. Vi lever i talet 2 eller den illusionära världen, Platons "grotta" eller avbilden till den verkliga världen inom 1an eller Idévärlden (Himmelen för de som så föredrar, filosofi och religion var i princip samma sak i antiken). 

Not. Sideriska brukar hålla Gud utanför resonemanget men i nyplatonismen motsvarar Han/Det/Den noll eller intigheten såsom den ultimata "utomvärldsliga". Gud är allt-inget utom en Hon eftersom Den Enes karaktär är "att komma" eller spruta lägre världar ur sig, manlighetens arketyp så att säga. 

I den antika världsbilden är "Hon" den negativa mottagaren till utflödet av "data" eller information som "Hon" så troget hon kan återbildar - resonemang menar vissa som är hämtade ur vår empiriska verklighet och bara tillbakaflyttade till tillvarons tidigare ontologiska faser. 

I denna modell är 0 det Ultimata, 1 är Guds Intellekt och 2 blir Platons grotta eller den sekundära värld de fallna själarna får nöja sig med istället för Intellektet eller den verkliga världen.

(Intellektet är inte en plats men mer än man spontant läser in i ordet, som "bara mänskliga tankar, inget verkligt". Dock är det en så hög existensform att bara fulländade logiker kan följa resonemangen som så långt det är möjligt synliggör denna värld. Bloggaren sliter som ett djur med omläsning av den nästan 2000 år gamla romaren Plotinos i annan översättning. Hans varje mening (på typ 20 rader - folket verkar ha tänkt bättre före sms-meddelandenas era) kräver ofta omläsning dagen efter för att äntligen fatta hela vidden av tanken. Inte en filosof man kastar sig över direkt efter en förmiddags bloggande! Hjärnan är helt enkelt utarbetad för dagen.

Bortser man från notens numreringsvariant, uppstår med 3an slutligen solida kroppar inom avbilden - arketyperna - och med 4an (skepnader + tid) eller de fyra elementen det tidsflöde eller Kretslopp (bundenhet vid det temporala och omvandling) - denna föränderliga värld ovaksamma själar misstagit för verkligheten. Inne i detta ständiga "vardande som ändå aldrig når faktisk existens" (Platon) kommer och går civilisationer, vissa hyfsade och andra tokgalna (som vår). 

Att räkna upp dessa tal är nu hur vi "linjära varelser" är disponerade, och på samma sätt trodde bloggaren länge att själavandringen fungerade, att tidslinjen  är linjär och verklig. I själva verket (men omöjligt att uppleva eftersom hjärnan är menad att dölja verkligheten) utspelar sig hela universums liv i ett evigt nu, så att t.ex. de fyra elementen är lika primala som 1:ans första avspjälkning till avbilden 2. Dett är ett grovt förenklat och säkert en inte helt korrekt återgivning av den filosofiska idealismen i Platons och senare Plotinos mer detaljerade version. 

Men 3an och 4an i deras hinduiska version (kanske känd för Platon men definitivt för Plotinos) som de 3 kvaliteterna (gunas) och de 4 elementen duger för att ge sig i kast med Öfvergårds födelsehimmel (i tidsflödet / illusionens kretslopp).

Det är helt legitimt att använda de fyra elementen som metaforer för hela världsnivåer vilka logiskt föregår denna värld som förr tänktes vara sammansatt av elementen på vår låga grovt kroppsliga nivå (den enda nivå som nuvarande skitcivilisation tror på). Gamla världsbilder var slugare än vår nuvarande stirrat ut i en rymd ända till kosmologer började smygtitta på österlandets läror och inom ramen för vår feltänkta materialism introducerat spännande fantasier som "parallella universa" eller "multiversa". 

Men allt är nu justerat för att stämma med den nuvarande materialismens spelregler och därför inte parallella världar på samma sätt som antikens skarpaste tänkare skulle ha föreställt sig dem. (Intressant nyhet nyligen: det verkar finnas en femte grundläggande kraft i tillvaron som skulle kunna förklara varför vetenskapen inte får ihop sin bild...)

Vad har nu allt detta att göra med köttjuven? Ingenting! Bloggaren råkar bara gilla blandningen av triviala nyheter och de tankar som våra förfäder tänkte, de som lärt sig läsa och skriva vill säga. Alla de andra var förmodligen lika utanför "loopen" och lika primitiva som i vår tid. Konsten att härska över en folkmassa är urgammal, och knepen används än i dag. Av den anledning bryter jag upp en text som kunde låtit som vilket kvällstidningshoroskop som helst.

Öfvergårds 3 kvaliteter först, i den indiska Samkhya-kosmologin logiska stadier som följer på att den lägre naturen (Prakriti) utsöndrat sig som spelplan för det gudomliga och skapande Intellektet. Här kan ses ursprungets grundprinciper uppfattade som Mörkret som stumt sjunker nedåt (en vanlig astrologisk ingrediens, vilket ett serie kartor på raken just visat. Här kommer oavsiktligt en till. Motställt är Ljuset som stiger uppåt, och däremellan Passionen som är det spänningsfält som utvecklar sig - förlagorna den positiva och negativa polariteten som kommit till bruk i t.ex. den elektriska motorns rotor och stator. 

(I den logiskt senare zodiaken syns principen i de fyra Passionerade tecknen där 2 av tecknen är positivt polariserade och 2 är negativa. Dessa håller Kretsloppen i rörelse och karma skapats när någon satt igång rörelsen - nog så verklig på en lägre nivå men ren illusion för den som står rotad i Ljuset.)


Öfvergård domineras av Mörkrets kvalitet, kanske en ljus uppkomling men vars dominans av Tamas guna drar ner på det sätt B-kändisens liv har utvecklat sig. Ibland är inte Mörkret synligt i termer av försämrad ekonomi och tvånget att stjäla för att upprätthålla illusionen som den var under de goda åren. 

Hinduisk astrologi medger Mörkret också rent subjektiva uttryck: tydliga mörkermänniskor ser alltid det värsta i allt, väljer fascistiska eller åtminstone konservativa politiska synsätt. Är de redan från början fattiga blir det istället hårdföra vänsteråsikter som önskar revolution för att få till en annan ordning. 

Båda synsätten är samma Tamas, mörker eller okunskap. (Konservativa är ofta ytterst kunniga men med kunskap avses en helt annan nivå än den Tamas folk rör sig på. T.o.m. andlighet tappar gnistan i de bokstavstroendes Mörker. Här tjänar religion mer som något som skänker komfort och känslan av trygghet.)

För hinduismen är bara Ljuset vägen ut eller upp och när ljusgnistan frigör sig ur mörkrets fixeringar, så självdör det dåliga samhällssystemet. Det håller på att hända globalt i denna tid förutom i Väst och i synnerhet Sverige och stora delar av folket, som går på i sitt knegande och shoppande som om det inte fanns någon Räkenskapens dag. På så sätt skapar deras karma just Domedagen, men på själens nivå.

Själen är dold i 2an i den modell som räknar det kosmiska intellektet (Guds Intellekt) som 1an. Själen hade i de kulturer som inte exkluderat den helt ur sin verklighetsbeskrivning (vilket hänt i Sverige) oftast en feminin karaktär, en mottagare. Den romerske filosofen kallar alltid själen (både den individuella och Världssjälen) Afrodite, dvs grekernas namn på Venus och tillika en av de feminina platserna.

Öfvergårds Ljus drar inte tillräckligt starkt uppåt och det Stora Mörkerkorset blir den dominanta kvaliteten detta dygn. Det allmänt negativa omen kan ändra vissa timmar, när t.ex. en ljus planet ställer sig i ett världsligt hörn. Men utan känd tid, ingen mer individualiserat besked...

Varför här finns ett Storkors i Mörkrets trots att köttstycket Oxen (pengar/förtäring) gapar tom är en specialare för Sideriska. Inte ens hinduiska astrologer har tänkt på att Oxens härskare Venus kan granskas. Här befinner sig den tomma armens härskare OCKSÅ i ett av de Mörka tecknen och således bildar indirekt ändå den tydliga övervikt "nedåt" som i händelse av ett Storkors ofta kan dominera ödet starkt.

Varför Ljuset inte räcker till är därför begripligt men inte ens i sig själv är detta ett rent Ljus. Solen i Skytten är en fenomenal position eftersom Solens disponent här blir lyckobringaren Jupiter (lätta framgångar/stora pengar för en materialist, högsinnad andlighet för högre själar). Solen och Jupiter är båda klassade som planeter av Ljuset (Sattva guna), och i just detta fall tycks den lätta vägen framåt vara given: de utbyter värdtecken med varandra och båda gästar den andras hemmaläge. 

Den här "ömsesidiga receptionen" likställs med en stark konjunktion och blir ett bud om både driftighet och framgång. Men så var det blandningen av "ljus" och "mörker". I hinduisk tanke är detta en mix av ängel och demon och hur bra stämmer inte det på tv-personlighetens stora genombrott som demonisk snickare - alltid galet ilsk och ond. 

Att svenskarna ens tittat på Öfvergårds krumbukter beror på att Sverigekartan själv är rejält demonisk och inuti akvariet har man inte en susning om hur men beter sig. Sveriges folksjälar tycks ha släppts fri genom internets födelse och sedan blivit turbo-boostad av 9/11-dramat som gjorde folket religions- och invandringshatare. En avlägsen terrorhandling hade inte kunnat åstadkomma detta om inte något saknades i folksjälen.

Sverigehoroskopet har så många svagheter att det räckte att någon petade på landets USA-dröm för att hela den civiliserade fernissan skulle flagna. Arge Snickaren är vad som visade sig, och generande många svenskar kände igen sig i honom. Men de fattade inte att det såg det hinduerna kallade det demoniska - alltså inte det DAIMONISKA - de högre och Ljuset mer närstående andliga väsendena utan låga sublunära och disruptiva andeväsen.

Öfvergårds enda placering i den vacklande Passionen (ljus eller mörk?) behöver inte ens ordas om, eftersom den är disponerad mot mörkret: i passionerade Väduren står den förstärkande norra månnoden Rahu, kanaliserar och förstärker Vädurens härskare Mars som i sin tur befinner sig i Mörkrets kvalitet. Också detta sammanhang bidrar till att varumärket "Arg snickare" satte sig. För Mars i Vattenbäraren resonerar förstås med Sverigehoroskopet, tungt under en skadad variant av Vattenbäraren. Så mycket för de verkligt djupa grundattityderna i kartan för hela dygnet.

Än de  4 elementen då? Elementen påminner lite om "attityder" men i mer förfinad form. Eld är kognitiv kapacitet, förmågan att orientera sig med klarhet här och nu. Månen är motsatsen, en stämnings och mer dunkelt förnimmande förmåga. Utan fungerande Eld kan rent drömska och enbart nostalgiska typer uppstå, och det är ingen slump att Månen härskar över Krabbans Vatten, sida vid sida vid den behövda Solen i härskarläge invid, i Lejonets Eld. Drottning och Konung sida vid sida på varsin tron. En ledare och en bisittare.


Elden är övertydligt betonad här, vilket är en tydlig signal om en visuellt lagd person, en mediamässig typ. I bloggens början beskrev jag Eld som viktig för "karisma" och Vatten som typisk den "magnetiska" femme fatale-typen. Distinktionen är att Eld likt Gud eller Den Ene "strålar utåt" (har karisma eller t.o.m. en gloria runt huvudet). 

Den "feminina" Vatten-principen drar saker till sig och kan uppfattas som den lockande sirenen som fick seglarna att kasta sig ner i vattnet mot sin undergång. Bloggen har utsett det primära Vatten-tecknet Krabban (tillika Vatten av Passionens kvalitet) till kapitalismens och det ytterst sett skadliga näringslivets eget element. I biologiskt och hälsohänseende behövs Vatten så det gäller att ringa in dess legitima fält och det är inte att fantisera ihop någon darwinistisk social utslagning som naturlig, vilket är det enda Timbro och Svenskt Näringsliv sysslar med.

Öfvergård har en "äkta" Triangel i Eldens element. Visserligen råder synergi mellan tecken av samma element (och långt mer så om planeterna också är vänner), men för en verklig triangel måste den gudomliga Jupiter ingå, enligt hinduerna den enda med rätt att kasta sin blick både 120 och 240 grader framåt i zodiaken. 

*****

Kommentar i kommentaren

Framlidne reggaesångaren Bunny Wailer, medgrundare till gruppen The Wailers som till följd av det västerländska skivbolaget blev Bob Marley & The Wailers, drog sig ur kapitalismens vilja att göra åverkan för att få till en produkt med enkelt blickfång (en istället för tre likvärdiga huvudfigurer). Bunny drog sig tillbaka och gav under några år ut musik på sitt eget jamaicanska skivbolag med ringa distribution till övriga världen.

Den avbildade albumetiketten visar honom i hans mäktigaste stund: på sidan A beskriver "The Old Dragon" den fallna Satans infiltration av denna värld, "Bright Soul" beklagar hur även de ljusaste av själar kan bli knäsvaga inför korsandet av "floden" och "Got To Move" handlar om samma tema, beredskapen att förflytta sig mellan världarna när tiden är kommen.)

Han var en fascinerande och ovanligt bildad artist bland reggaemusikens många gettosångare med passion men väldigt lite att säga förutom att de lider. USA:s musikindustri sög sedan upp Bunny Wailer och han kontrakterades där. Gissa om musiken tappade udd när Grammysar och andra erkännanden kom hans väg och han besannade sin egen text från sena 1970-talet om lysande själar som fegar ut och anpassar sig när det gäller.

Wailers skivetikett visar två trianglar i förening (Davidsstjärnan) och kan antingen illustrera den supralunära (Eld+Luft) eller sublunära (Vatten+Jord) sfärens förening. Övernatur resp. Natur. Får man addera ett lager av nyplatonism hade säkert Wailer bejakat den supralunära varianten med utgående gudomlig Eld (triangeln med toppen nedåt) och den mänskliga Luft-triangeln som går vägen upp och därmed återfår sin själsliga/gudomliga kontakt. På det metafysiska planet är Eld "Gud" och Luft "Guds intellekt". Gud som via Intellektet i evigheten kontemplerar sin inre rikedom.

******

Hos Öfvergård välsignar lyckans planet både Solen (som den är vän med) och dessutom ambitionsdemonen Rahu i Väduren. Men precis som med kvaliteterna blir bilden direkt mer komplex. 

Födelsetid är okänd men givet Månens placering i början av Vattenbäraren (vilket tycks stämma med tanke på "arga" och odisciplinerade Mars i närheten), kan Öfvergård inte riktigt förstå sin Eld-förmåga. Nyckeln till framgången, Jupiter, ligger i 7e huset som ibland representerar Den Andres egenskaper, samarbets- eller äktenskapspartnerns natur, snarare än någon man själv kan berömma sig av. 

Här syns då en tvärilsk och rätt otrevlig psykologi via den egna Månen men som tyr sig till och lyckas knyta band till Storfinansens Jupiter i Lejonet, dominantens tecken. Det är inte svårt att här se Öfvergårds 15 minuter i rampljuset: i det snuskigt rika finansimperium som äger TV4. Här är Öfvergårds partner, Kinnevikkoncernen som typiskt den flyktiga Jupiter kickar ut honom när partnerskapet fylls av spänningar. Det har ofta sagt att Jupiters svagast världsliga position är i väster - att lägga allt sitt hopp om framgång i händerna på en lyckad allians. 

Nu är en månascendents 7e hus bara ett "virtuellt väster", men symboliken tycks fungera väl även ytan ett fysiskt jordklot. Bloggen använder månkartor i så stor utsträckning för att exakta data på kändisar kräver mer jobb att komma åt än det är värt. Men förvånansvärt ofta känns hela dygnets himmel rätt. Det kan bero på att kändisar eller verkligt okända typer ofta "slagit huvudet på spiken" så att deras födelse förverkligat det bästa och/eller sämsta på himmelen vid denna tid.

Just Öfvergårds psyke (Månen) blir svårt att bedöma eftersom det primärt drivs av ilska (Mars) och bara via opposition får det uppleva verklig godhet/storhet, etc.

Det är tvivelaktigt Mars som får honom att utöver snatterierna också LJUGA när han ertappas. Han är slug och anfall är bästa försvar när egna varumärket står på spel. En skadad Merkurius ger ofta små vita lögner och lätt vinklad information, men den "mörka eldens" Mars är inte av denna värld, detta är Infernos eller Helvetets eldar. 

Ett sinnelag som brinner så mörkt ger Vattenbäraren en särskild skruv och den är inte alltid värst sanningsenligt. Vattenbäraren är en mästare av avancerade scheman, en konstruktör (Övergård är byggingenjör) men den omoraliska Mars är just det bidrag som kan få ett sinne i Vattenbäraren att börja smida falska planer och t.o.m. övergå till att bli en "kriminell hjärna". Den skarpa Vattenmannen har strategin "spela oskyldig - det är ICA-butikens system som strulade" klar i samma ögonblick han ertappas.

Men mot detta alltså Jupiter förmildrande faktor eller t.o.m. kraften att omvända förfallna naturer. Men här behövs klockslag, för om bara Jupiter står i 7e i personens egen lunära fantasi då finns ingen god hjälpare där - tvärtom sparkade TV4 ut honom så fort det stod klart att han Mars-smutsade varumärket mer än han hjälpt det.

Mars väger definitivt tyngre i horoskopet än den Jupiter-gynnade Solen, och det tyder på att Månen/Mars har en starkare position enligt den exakta men okända födelsetiden enligt den mest exakta ascendenten som kan uppfattas som det mest personliga horoskopet, med båda karaktärsdragen rankade efter betydelse men också indikationer på världslig tursamhet.

Öfvergårds karta är intressant för de som kan ha sett bloggens åtskilliga inlägg om brittiska greven Edward de Vere, mer känd under pennamnet "Shakespeare". Han hade Månen med Mars i Vattenbäraren och något ilsknare får man leta efter.

Drottning Elisabets hov var medveten om hans litterära kvaliteter men hamna (självförvållat) utanför de inre kretsarna och tappade efter övre tonåren snabbt alla chanser till viktigare utnämningar. Att Kronan skulle ge honom viktiga militära uppdrag var uteslutet och troligen med all rätt. Han var briljant men väldigt ostyrig, och horoskopet intygar detta.


Intressant nog publicerade DN igår en kort text om att delstaten Florida först sökt förbjuda Shakespeare i skolundervisningen men sedan ändrade så att engelskalektionerna nu får servera censurerade stycken ur pjäserna. Skälet är att författaren är för vild och oanständig. Kanske påminde han i sin tid om Arga Snickaren på fyllan!

Icke-prenumerant av DN behöver inte uppsöka artikeln, vid kontroll nästa dag har den hamnat bakom betalspärren.

Ska man slå ihop Öfvergårds mest övergripande och ändå så märkligt suggestiva omen är det på kvalitets nivån Mörkret och på elementnivån Eld.

Den Mörka Elden är just exakt vad Mars kallas och invid sinnelaget är detta hur Moder Jord mådde några dygn och förmedlade till de själar som då föddes. Har naturligtvis inte med DNA eller biologiska faktorer att göra. Detta är så långt som fallna själar i Kretsloppet förmår förställa sig begreppet "formativa principer". För 2000 år sedan hade de mest bildade människorna en världsbild som såg helt andra principer och vilka tycks ge en t.o.m. mer talande helhetsbild än nutiden ännu nått till. 

Jag förutspår astrologins död först när det mänskliga genomet inte bara blivit begripligt utan dessutom när den "kosmiska kopplingen" släpps in från kylan. För Moder Jord talar med de andra planeterna genom kosmisk sympati och själar kommer klädda i subtil materia som utan tidsfördröjning förmedlar Världssjälens internkommunikation. 

(Med "världssjäl" kan man antingen avse vårt solsystem eller hela Världsalltet, antiken visste att universum var djupt men inte så stort som modern vetenskap påstår. Då omfattade Världssjälens åtta sfärer med stjärnhimlen som den åttonde, Ouranos. Därbortom började den verkliga tillvaron, ibland kallad "Den Högsta Himmelen".)


PS. Åsa Linderborg/AB har bra vinkling på Sveriges nya bild till självbespegling: Köttjuven. 

PS2. Kleptomani och liknande dyker på astrologins frustrerande vis upp med nästan vilka kombinationer som helst. 2015 avfärdades en tidigare chef för Stockholms Lokaltrafik i några få stycken. Där vara det istället den negativa polariteten eller det materiella suget som tjänade som beskrivning på tilltaget. 

SL-chefens "äkta" Vattentriangel är också den karaktärssvacka som ständigt hotar att bryta igenom när Ebba Busch bedriver privata bostadsaffärer eller ska sköta Sveriges näringar. Kvartalskapitalismen är helt enkelt inte rätt format för politiker att sälja ut ett helt land till. Det är också snatteri i storformat, politikern som uppmuntrar marknaden att ta för sig.


Inga kommentarer: