Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 17 augusti 2023

Grundaren till legendariska men ytterst sett skandalösa Pam Am

 

Juan Trippe, TIME Magazine 1953
 

Flygbolagsgrundaren Juan Trippe skulle kunna tjäna som avslutande inlägg på den här bloggen om den lades ned i detta nu. Den startade som en följd av en sanndröm som utspelade sig på en flygplats där dröm-jaget mötte sin kvinnliga inre själshalva som en flygvärdinna. Hon vägrade drömmarens billiga partygissning om hennes stjärntecken enligt västtraditionen (den enda bloggaren kände till då). 

Flygvärdinnan dementerade gissningen på Kräftan (händelsevis bloggarens dåvarande måntecken och ascendenttecken) och menade sig tillhöra det föregående tecknet Tvillingarna. Snart lades pusselbitar, den sideriska zodiaken uppenbarade sig och bloggaren insåg var hans Måne och ascendent befann sig enligt den sideriska zodiaken. I Tvillingarna, Luft-elementet. Blått och flygande frisjälar har gömt sig bakom ett och annat av 14 års bloggande.

Men det finns Luft av olika slag (renhet?) och upptäckten att Sverigehoroskopet, så dominerat av Luft antyder en låg nivå till följd av att 9e filosofihuset ägt av Tvillingar inte gör väl ifrån sig, har varit en avslöjande men tråkig insikt. Landets medborgare, själar allihop, har i detta liv aldrig fått breda ut sina vingar och flyga eftersom det inte varit i Luft-Eliten i 5e härskarhusets intresse. Här gäller "Arbetslinjen", dvs löneslaveri där en befolkning dresserats till "knega och konsumera", den mest skadliga filosofi och människoföraktande syn sagda art någonsin formulerat, och typiskt den nivå en extrem stat som Sverige utan vettigt 9e filosofihus kravlat sig fram till.

*****

När nu flygbolaget Pan Am - så kvintessentiellt Amerika och dessutom insyltat i USA:s globala ambitioner och maktövning visar sig grundat av visionären Juan Trippe och han har det blåaste Luft-horoskop som kan tänkas, då går tankarna till Dalai Lama XVI som var den första karta bloggaren hittade med den stora triangeln i Luft. 

Två så olika människor och ändå båda så drivna av samma element. Att det knappast handlar om den "högsta" typen av Luft, en metafor för andevarelsen som är människans innersta (och eviga) väsen är uppenbart. Lama är primärt folkets beskyddare och det för direkt tankarna till en lägre och mer social typ av Luft, en senantik västtext håller just detta element för att ringa in det arttypiska mänskliga, och förknippas med intellektet, med människans förmåga att tanke och kommunicera. Laman verkar dessutom mest ha ränt runt i USA och minglat med kändisar och lobbat för Tibet, och allt detta är också en lägre form av mänskligt social Luft. 

Nu lär visserligen den antika platonismen i den nyplatoniska formen ut att den högre verklighetens arketypiska eller formala princip har släktskap med de dunkla avbilder som låter sig beskådas i vår värld. Så även en "himmelska änglaskaran" kan tänkas vara ett samhälle av något slag. Vattenbärarens tecken bär på hemligheten att en ren andevarelse är fullt medveten om att den bara är en del av en gigantisk helhet men den är lika medveten om sin individualitet. Jag mer själen fallit (kristendomens syndafall) och antagit gestalten av en daimon, dess mer påverkas den av den lägre naturens skadliga inverkan. 

De lägsta uttrycken bland människor för den arketypiska Luften hittar man i tänkare som kan vara nog så utvecklade men har brutit sin förbindelse med Himmelen och företräder ateismen. Precis som den medeltida katolska kyrkan hade sin "normalfilosof" i den helige Thomas har det gudlösa Sverige sin normalfilosof i Torbjörn Tännsjö vars födelsekarta förvisso inte kan ges fullt klartecken vad gäller skeendet i Luft-tecknet Tvillingarna.

Jag har upprepade gånger sett ordet "normalfilosof" i svenska texter utan att hitta någon förklaring. Den här bildade pdf-filen innehåller ordbruket men också "normalindivid" och utan att ha läst mer än några rader förefaller "normal" här syfte på en fullt utvecklad individ, människa eller filosofi, som inte längre fjättras av sina fem sinnen utan ha aktiverat Platons rationella själ. Här är alltså den andliga varelse Sverige förnekar sina medborgare att bli "normaltillståndet". Vad ska man då kalla det Sverige producerar? Satans avträde?

Det är spännande att den här tidens uppenbara panikrusning mot i Luft-tecknet Vattenbärarens tidsålder verkar se fler och fler insikter om att även varjehanda djurart har mer av mänskliga förmågor och språk än vad åtminstone västerlänningarna i inbillningen av att vara "skapelsens krona" kunnat föreställa sig.

Vattenbäraren, som är en bättre översättning än det svenska Vattumannen klargör framväxten av en ny mänsklighet som bättre än tidigare förstår den biologiska artrikedomen och bär Vattnet/naturen varsamt istället för den gamla misslyckade arten som krigade och förstörde.

Den dualistiska och slitiga tiden var Fiskarnas tidsålder, cirka 200-talet och framåt till vår tid. På ämnet de 12 eonerna eller tidsåldrarna kan ingen säkert säga att tiden förflyter uniformt, eller om olika tidsåldrar är olika långa. Dagens astronomer som sannerligen inte är några astrologer utgår från tiden som en konstant och menar utifrån sin moderna definition av Vattenbärarens konstellation att vi ännu har flera hundra år kvar. Det stämmer överhuvudtaget inte med den förändring som så tydligt märks i tiden.

Den intellektuella konstruktion zodiaken är med 30 grader breda tecken är cirka 2500 år gammal men kanske är konstellationerna som de namngavs längre tillbaka än så, en aning om att tiden är variabel. Bara en framkastad gissning...

*****

För att spara tid en hänvisning till Wikipedia-artiken om visionären och entreprenören Juan Trippes liv och gärning. En tv-dokumentär i någon kabelkanal berättade att han blir omistlig för USA i dess imperialistiska strävan att äga världen och där Pan Am inte lyckades lägga beslag på allehanda flygrutter österut, monopoliserade man för en tid kopplingen mellan USA och Europa, tidigt med amfibieplan men efter alla de flygfält Pan Am byggt åt sig själva och under Andra världskriget för USA att nyttja, var de dominanten innan monopolet slutligen bröts. 

Trippe hyllades som en patriot och legend i sin egen tid innan han på amerikanskt vis slog över i storhetsvansinne och satsade på jumbojeten (en samproduktion med vapentillverkaren Boeing) som blev hans sorgliga svanesång. 

Dels började bolaget blöda pengar (gigantiska summor dagligen) eftersom de enorma planen var så dyra i drift, och sedan följde två spikar i kistan. 1977 inträffade historiens värsta flygkrasch på lilla turistön Teneriffa. Två Jumbojets krockar på öns enda startbana, en tillhörig Pan Am och den andra ett nederländskt bolag. Och det definitiva slutet på denna 60-talets sinnebild för amerikansk glamour var förstås terroristdramat som förorsakade Lockerbie-kraschen 1988. 

I tv-dokumentären menar en f.d. flygvärdinna att Pan Am, som stolt skyltade med amerikanska flaggan på planens stjärtfenor nu blivit så förknippat med USA (och dess imperialism) att bolaget blivit en magnet för opponerande krafter som ville tillfoga "den Stora Satan" skada. (Orden är mina - kvinnan var patriot och fällde tårar framför kameran eftersom hon bara kunde se sin tjänstetid inifrån det amerikanska perspektivet.)

En "äkta" Lufttriangel till följd av gudomliga Jupiters närvaro
och inte bara synergi mellan Lufttecknen.

Med en naturlig zodiak (människan Trippe för ögonblicket ur bilden) ser man lätt hur himmelen signalerar flygfart eller kommunikation med en våldsam ambition att expandera.

Solen i Tvillingarna och kommunikatören Merkurius i Tvillingarna i 3e kommunikationshuset är som bloggarens äventyr med den sideriska zodiaken startade på 00-talet efter många år med den tropiska versionen.

Den naturliga zodiaken placerar förstås alla de tre mänskliga tecknen i sina motsvarande hus och den stora framgångens Jupiter står i alliansernas Vågen och välsignar Sol-ledaren och samverkar tillbaka. Solen kan antingen vara företagsgrundaren själv men Jupiter i alliansens tecken visar antingen den lojala samarbetspartnern Boeing. Trippe hittade på idéer och Boeings tekniker förverkligade dem. Naturligtvis är Sol/Jupiter också Pan Am nära knutet till USA och dess intressen. Solen i detta falla Presidenten.

I USA:s nationalhoroskop står Solen och flera planeter i Luft-Tvillingarna (till följd av Skorpionascendenten tyvärr intvingad i dödens och den onda karmans 8e hus) och som synes upprepar Trippe delar av sitt hemlands karta. (Också Sverigehoroskopet tycks favorisera underhållare med stark betoning på soltecknet i Luft-Vattenbäraren.) Månen i Vattenbäraren betecknar det amerikanska folket både i USA-kartan och hos Trippe. 

Vattenbäraren är som sagt ingen fixerad individualist utan tänker ut schaman som inbegriper "alla". Och Pan Am möjliggjorde folkets båda korta och långväga resor som aldrig förr. Här påminns man om hinduisk astrologi och 3 huset för korta resor (som inte kräver övernattning) och Pan Am började litet men experimenterade redan på amfibieplanens tid med räckviddens problem. Man tog sig längre genom att bygga landningsbanor på öar i havet och lyckades därmed knyta an till Europa redan innan flygplanen blivit snabba nog.

Ambitionens demon Rahu är påtaglig i dagresornas opposita hus, "den långväga utforskningsresan" (vilket är just vad filosofi och religion är, förutom i de dekadenta delarna av Väst där filosofi längre vågar ta sig an de stora frågorna utan sitter och dummar sig med språkfilosofiskt nonsens - som tydligen Lena Andersson i sin senaste dumhet, något trams om klimatet). Solen opposit Rahu ger en starkt expansiv rörelse eftersom Rahu här förstärker Jupiter - lyckade allianser (Boeing samt det långvariga USA-monopolet).

Dessa är himmelska skeenden och fläckfria indikationer, men nere på Jorden tillkommer andra betraktelser. Missa inte att skadegöraren Mars attackerar Saturnus, som i sin tur kastar sin långa 270-graders "skadehämmande" aspekt mot Mars. (Mars upplever det inte som att Saturnus hänger sig på för Mars gör bara vad den är menad att göra och ser sig inte som någon "skadegörare" - det i "de unga gudarnas" egen verklighet vill säga. 

Men astrologin skapades inte för övernaturen utan som ett prediktivt verktyg för den lägre naturen. Här är båda "naturliga illgörare" och här finns ett uppenbart problem när de två illgörarna dansar ringdans bundna i vad som ytterst måste anses som en destruktiv dödsdans. Samma störning mellan de två naturliga illgörarna återkommer i USA-horoskopet (se nedan), men i i andra tecken. Man skulle kunna kalla detta en av den tävlingsinriktade kapitalismens flera signaturer, och den som vittnar via ödesplaneten Saturnus, om hur dödsdömt det projektet var. Detta kan bli en av de mest kortlivade civilisationer mänskligheten har genomgått.

Tv-dokumentären berättade att Trippe var en fruktansvärt tråkig människa att umgås med, inget av den normalt som socialt talangfulla Luften verkade komma till uttryck. Antingen är det dessa två naturliga illgörare som gjorde honom tillknäppt. Kanske var det Saturnus korta försök att stävja/kontrollera Månen i Vattenbäraren som gav ett sinnelag som brast i generositet. Saturnus i ett personhoroskop har inte sina bästa placeringar i Vattentecknen eftersom den tillhör Luft och dessa element saknar synergi med varandra. (Som bäst kan de lära sig fördra varandra.)

Luften är alltså "oren" genom den sociala särlingens syndrom, även kallad "utstötning" på bloggen. Men det kan mycket väl vara tendensen att välja utanförskap eller enslingens liv som krävs för "djup tanke" sådan som Luft bidrar med.

Även "nedsmutsningen" av framgångens Jupiter av disponenten Venus i sitt negativa härskarläge i Oxen kan vara av godo här. Luft orienterad mot "marknivån" är en typiskt praktisk position som ger den spekulativa Luften konkreta mål. Nu har Sideriska aldrig investerat entreprenörer i klump men det här förefaller vara en profitabel kombination. Venus och Jupiter är de båda naturliga välgörarna och varje kontakt dem emellan måste ge något gott. 

Men var är storhetsvansinnet som fick Trippe att föreställa sig en Jumbojet?

Rim och reson och måttfullhet - det är Saturnus uppgift. Men Saturnus i Skorpionen ser ut som någon som gräver sin egen grad (Skorpionens dödssymbolik) och det lilla intellektets Merkurius som skulle kunna tänka igenom den stora saturnusplanen en gång till står här i 150-gradersvinkeln. Det innebär att Solen som storhet och Saturnus som ödet är i fara. Pan Am gav upp andan tio år efter grundarens död. Saturnus i Skorpionen stålsätter sig dessutom mot förändring och attacken från Mars kan göra den låst vid "den enda vägen" - hade idén om ett monsterplan väl trängt sig in i Trippes sinne måste det byggas. Besatt, ja.

För en så här viktig entreprenör hade det varit intressant med ett exakt klockslag, men redan den naturliga zodiaken fungerar bra. Särskilt Jupiter som allierad säger hur lyckosamt Pan Am var som förenade sina intressen med USA:s intresse av världsdominans. Här USA-kartan ritat som naturlig zodiak med Trippe i yttre ringen.

För mig ringer här klockor: USA:s smygande, sekretess och paranoida tendenser i Solen med Merkurius i 8e huset i kartan baserad på tidsuppgift, förvandlas här till ett "himmelskt bud" om att USA är helt besatt av att kontrollera information - 3e hjärntvättarhuset. Hollywood och propagandan om den egna storheten, någon? Trippe spelar samma spel, som synes, men har Rahu/ambitionen att flyga globalt (9e huset, globalism i en världslig och omogen läsart av det huset/Skyttens tecken).

 

Inga kommentarer: