Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 november 2022

Ulvens säkerhetsrådgivare och Förenta Staternas. Samt: upptäckt i hjältesagan Beowulf.

Den oändligt fåfänge Ulven Kristersson har som alla svenskar USA som förebild och plagierar så gott de kan. Kan Joe Biden ha en ung och IQ-stinn stjärna vid namn Jake Sullivan, då tycker sig Ulven åtminstone vara värd en moderat på deken, en herr Landerholm som "värvades" till Ulvens säkerhetsrådgivare. 

Landerholm hade bara ett år varit överkucku för "myndigheten för landets psykologiska försvar" - ett inhemskt skämt eftersom landet saknar fungerande psykologi och därmed inte har något kollektivt psyke att försvara. Befolkningen sedan länge reducerats till Tolkiens orker - själlösa kreatur av ren materia enligt den världsbild svenska politiker ansluter sig till.

*****

 

Ännu ung Jake Sullivan på g, 2012

Joe Bidens rådgivare först. Född i Vermont på östkusten och med en professor i "masskommunikation" till far ser man hur en amerikansk Demokrat av idag ser ut. Det är elitmänniskor från "bra" platser och de har ingenting med klassisk amerikansk demokrati att göra. De representerar finanseliten, vilket Sullivan visat tidigare i karriären som bl.a. rådgivare till svinföretaget Uber.

Dagen efter att blogginlägget var skrivet, gör faktiskt högerskribenten och tillika NATO-höken Linda Jerneck ett hedervärt scoop som visar kapitalismen i all dess uselhet: Uber-liknande begravningsbyråer på nätet som i effektivitetens namn kör ruttnande lik till anhöriga till begravningsplatsen enligt "fabrikseffektiva" scheman. Så ser en rejält dekadent västvärld ut!

Horoskopet för specialisten i dylika "rationella" verksamheter är i vilket fall intressant då det visar att "sociala utstötningssyndromet" som jag kallat mixen av Skorpion/Vattenbärare, är en mångsidig kombination. Det behöver t.ex. alls inte ha med bristande intelligens eller en attitydlåst tankeverksamhet. Sullivan var en stjärna som student och röstades i High School fram som "mest trolig att lyckas".

När "dissociationen" mellan Vatten/Luft är så extrem som att det är Solen och Månen som aktiverar den, då blir resultaten tydliga och det sociala utanförskapet som ligger underförstått (Skorpionen = solitär och retirerande / Vattenbäraren = den sociala människan/gruppen/ideologiska skaran) - kan mycket väl vara den isolation en högbegåvad känner inför omgivningarna som upplevs tröga och efterblivna. 

Eftersom astro.com har ett verifierat klockslag kan man pröva en hinduisk tes på sonen till professorn. Hur ser faderns jobbsituation ut som den kan skönjas i barnets karta? Bara med känd födelsetid  kan den här metoden användas.

Solen betecknar fadern och för faderns karriär, räkna tio steg fram med soltecknet som steg 1. Då sägs omen ges via faders karriärhus i barnets horoskop. Gäller då "sådan far sådan son"?

Metoden har knappt använts alls på denna blogg och jag gör inga horoskop utöver det som skrivs här. Så resultatet för denna elitunge är minst sagt häpnadsväckande. Att räkna tio steg leder till Lejonets tecken och ominat att speja efter blir i just detta fall återigen Solen (Lejonets härskare). Solen i 3e kommunikationshuset tillsammans med Skorpionens egen härskare Mars är ett grymt tydligt tecken på en kommunikationsexpert och Solen bara en grad från Mars ger Eld + Eld, dvs en genuint skicklig kommunikatör eller "kommunikationsvetare".

Modern var yrkesvägledare på High School (14-18 år) tar man Venus som modern kliver man rakt in ett Eld/Jord-krig som involverar 4e huset för "det privata" och 9e huset för "mitt högsta goda" - Skytten/Eld och Oxen/Jord skapar irriterande friktion och Satan som Frestaren som dras mot verkligt stora pengar (Jupiter) som det "högsta goda" kan både läsas som modern (Venus) som söker vägleda skolungarna till ökat klarhet om vad de ska bli, men visar också Jake Sullivans egen lättkorrumperade natur och valet av stora och fula, fula pengar! 

Venus som modern ger hennes roll som yrkesvägledare via den förråande ömsesidiga receptionen mellan välgörarna Venus och Jupiter (och som säger allt om detta privilegierade hem Jake Sullivan föddes till). Krocken mellan ambitiös Eld och verklighetens hinder i Jord illustrerar väl studentens framtidsångest medan Jupiter och Venus representerar vägledarens välvilja.

(Att Satans stjärna ger en korrumperad vägledning av ungdomars "bästa karriärväg" är en annan femma, kvinnan TROR på sin och makens gemensamma världsbild och är således inte medvetna satanister - det vore en feltolkning av Algol. Föräldrar och son delar snarare samma problem som Jimmie Åkesson med Solen konjunkt den onda stjärnan: de är grundlurade av krafter de inte förstår hur de verkar. Fast det är en öppen fråga om inte ändå Jimmie mycket medvetet spelar oskyldig, aningslös, förargad över nazianklagelser mot partiet osv. Han ÄR så nära man kan komma Djävulen som en leende bedragare som för folk vilse.)

Men använder man 10-stegsmetoden för Venus/modern landar man i sonens 1a hus (Jungfruascendenten) och får lustigt nog Merkurius som en typiskt grundskoleplanet att analysera. Och som den står med Solen/Mars i 3e merkuriska huset ser man ett träffsäkert omen även för moderns yrkesposition, inte alls långt från sin make, professorn, på ett lärosäte! Båda karriärbroilerns föräldrar får höga omen för sina intellekt eftersom det finns ett direktiv och samordning i detta 3e intellektshus. 

Skorpionen är ett högintelligent tecken när alla bitar kommer samman och på inget sätt underlägsen Luft-elementet som annars kopplas till "intellektualitet". Däremot visar hans tidigare befattningar att han, och detta är typiskt Vatten, tenderat att halka in i det groteska amerikanska näringslivet - Vatten - och nu talar vi inte löjlig svensk närighet i det lilla utan den Store Satans ständiga planer på att dominera övriga världen ekonomiskt. Joe Bidens rådgivare är således en av de smådjävlar som fyller amerikanska tankesmedjor ända in i Vita huset. 

Men just utgreningen som säkerhetsrådgivare (han är säkert en extrem multibegåvning med sitt 3e "räknenissehus" så högpotent som här), den jobbtiteln får sin astrologiska motsvarighet i Solens dåliga kontakt med Månen. Månen står i undertryckta 6e olycks- eller fiendehuset och skulle kunna tyda på att familjehemmet befinner sig utanför det amerikanska folkets vandringsvägar - kanske ett Elitens gated community, eller bara som antytt psykologiskt: familjen håller sig utanför samhället i stort, kanske anser sig "lite förmer". Nu blir Vattenbäraren "det genomsnittliga folket" som familjens eget hem står vid sidan av. Man kan vrida och vända på astrologins symboler och välja andra planeter som "konstanter"!

Intressant är att presidentrådgivaren med denna djupa analysförmåga blir då hans felfinnande och hackande och rätt otrevliga skorpiontendens: Månen - "mängder" av olika slag - summerar han snabbt och kan avgöra om de är en "fiende" till Ubers (eller annan ond kapitalists) lönsamhetskalkyler. Han har massor av intelligens och har valt den onda sidan av mänskligheten. Det kanske inte var så mycket val när han var märkt av Algol/Satans stjärna i anslutning till verkligt stora pengar, redan i födelsen.

I USA kan han alltså välja mellan Trumps nivå och detta, de moderna Demokraterna som är om möjligt ännu ondare och morgondagens fiender. För här bor vänner till den aggressiva amerikanska rovkapitalismen. "Corporate mentality."

*****

 

 

Moderaten Henrik Landerholm då, Ulvens plagiatutnämning? I linje med det moderna Fattig-Sverige finns ingen nättjänst som ger tillgång till många politikers födelsetid och en sinnelagskarta visar egentligen bara hur psyket svarar emotionellt på olika ämnen/planeter (och fantiserar om sin egen grad av förträfflighet).

Men inte ens den kartan är säker eftersom Månen byter tecken runt lunch. När nyheten om "den psykologiska försvararen" dök upp antecknade jag ...

https://www.expressen.se/nyheter/han-ska-leda-det--psykologiska-forsvaret/

...och beslöt att Månen troligen var en aggressiv och framåt Vädurs-Måne. Skälet till denna misstanke har ett år senare glömt! 

Kanske var det något simpelt som att "anfall är bästa försvar", kanske var det något i mannens härsket-aggressiva uppsyn. 

Kanske var det att Solen i defensiva Vatten-Krabban och en Måne i aggressiva Eld-Väduren ger överdrifternas människotyp, "sensationalisten" som (över-)reagerar på allting eller demagogiskt söker hetsa andra till överreaktion (DN-Wolodarski). Kanske just en så rabiat typ behövs i rollen som försvarare av "renheten" i svenskarnas tanke (tänka enbart det Staten matar in i deras inre).

Ett mycket märkligt egenmäktighetssyndrom
(Eld/Jord-krig) som mixar med en
sensationalisttendens (Vatten-Sol, Eld-Måne)
 

Till alla andra "förgrovade" offer för Eld/Jord-kriget i Ulvens regering kan nu också "säkerhetsrådgivaren" räknas. Ibland är dissonanser mellan elementen bortses ifrån, men här grundar sig krigaren Mars på dålig "intel" från Merkurius så att myndigheten i hans händer gjort ett lika undermåligt jobb som CIA på 1970-talet. Nu blir det Ulvens huvudvärk.

Detta kan ha varit skälet till att jag ville se Månen i början av Eld, för nå uppstår den knackiga "6-8-relationen" i hinduiskt synsätt och psyket/Månen fantiserar neurotiskt om dolda fiender överallt och dessutom fiender som kommer inifrån folket Månen, vilket Månen i Väduren vet mycket lite, mest intresserad av sina egna föreställningar som den positionen ofta här. 

I detta fall skulle Månen i Väduren vara en ren olycka eftersom psykets disponent undflyr psykets åtkomst. Resultat kan bli en jakt på inbillade fiender eller lösa ledtrådar som bara är till den egna olyckan. (Ämnet är fascinerande: kan psyket någonsin uppleva sitt eget fundament? Nej, inte i sig. Men människan har högre medvetandenivåer som kan se större sammanhang. Alla kan med hjälp av sitt intellekt t.ex. studera Månen och dess disponent i ett horoskop.)

Månen med dess fundament skapar alltså ett maximalt otursamt "dubbelsystem som sammanbinder jaget (hus 1) med fiender eller otur (hus 6). Säkerhetsrådgivarens bästa chans är att med den hypersensitiva Sol-Krabban MISSTRO SINA EGNA FÖRNIMMELSER! Hur nu det skulle gå till eftersom Sol-Krabban har just den anfäktade Månen som sitt fundament. Den här typen av månkonfiguration behöver en bättre Sol än detta för att hålla tankekursen rak och frisk. Jag skulle rekommendera min egen Sol-Våg, vara motiv alltid är att analysera så långt det går för att, om möjligt, korrekt värdera "intel"... Det underlättar förstås också om Merkurius fungerar någotsåväl och slipper "modifiikationer" som Mars, månnoderna eller andra distraktioner.

Det är mycket intressant att Ulven utser den här "säkerhets"-dilettanten den 10 november, just som (i grevens tid) det börjar höras röster (bl.a. i radio) om vilket demoniskt tilltag Sveriges riksdag redan klubbat igenom: mordet på den svenska meddelarfriheten och införandet av en kontrollerande fasciststat. (Den här bloggen vaknade också sent.)

Landerholm tillhör den skara som Ulven ser fram emot att skicka ut som den svenska nyfascismens jakthundar. Detta stärker faktiskt min gissning från oktober 2021 om en aggressiv Mån-Vädur. Det vore väl typiskt om Ulven misslyckas även implementera höger-högerns fascism i Sverige - han har ju stupat på mållinjen så många gånger tidigare!



Upptäckt i hjältesagan Beowulf

När skrivpennan tanklöst spottade ur sig "orker" med påhittad förklaring i textens inledning visste jag inte hur nära sanningen det var. Mitt enda möte med figurerna var genom den filmatiserade Sagan om ringen, och Wikipedias uppgifter som jag läste dagen därpå innehöll spännande ting!

Det var inte länge sedan bloggaren återvände till den brittiske aristokratpojken Edward de Vere som traskade runt i drottning Elisabeths skattmästares stora fastighet längsmed Elitens gata The Strand i London. Den nyrike Lord Burghley hade samlat på sig ett gigantiskt bibliotek för att visa hur bildad han var och någonstans på hyllorna låg Englands enda handskrift av det gammalengelska "äventyrspoemet" Beowulf med en historia som utspelar sig i det hedniska Skandinavien. (Jag är inte lingivst men låter inte hjälten Beowulfs hemland Geatland som "Götaland", en svensk västkustbo?) [Tillägg. Not nederst i detta inlägg.]

Det var, slumpernas slump!, den gamla texten nämndes i sommarens inlägg om Wulf Kristersson "den eviga tvåan". Och här dyker "själlösa orker" åter upp i bakhuvudet i samband med Ulvens nya "säkerhetsrådgivare". En ögonblicksbild av hur världen har djupa bottnar och ibland samma verklighet utspelar sig i flera århundraden samtidigt?

Nu berättar Wikipedia att Beowulf är den förmodligen äldsta text som nämner orker, om än i en ordsammansättning och pluralform:

eotenas ond ylfe ond orcneas

troll, älvor och onda andar

Orcneas översätts "onda andar" [i en översättning från 1901] men innebörden är osäker. Frederick Klaeber föreslog att ordet bestod av orc (latinets orcus, "underjorden") + neas (döda kroppar/lik) och att "onda andar" helt missar ordets betydelse.

Det anses allmänt innehålla elementet -né, liktydigt med götiska naus [bloggaren: vad om engelskans "nauseating" - kväljande, t.ex. stank] och gammelnorskans nár, vilka båda betyder "lik". 
...
Om *orcné tas som orcus "lik" kan innebörden vara "död kropp från Orcus (dvs. underjorden) eller "djävuls-lik" fattat som något slags vandrande dött monster.

Se där! Bloggarens Vere-inflytande plockar fram "orker" i direkt syftning på den del av svenska nationalhoroskopet som saknar "psykologi", den lägre eller irrationella själens fruktansvärda låsning. Månen i Väduren med sitt hälleberg eller fundament nere i dödsrikets 8e hus i Oxens tecken.


Detalj från uppritat Sverigehoroskop 2017. Satans stjärna ritades ännu in som en extra krydda nere i dödsriket eller helvetet Sveriges Överhet ännu i modern tid höll det arbetande svenska folket låst i. 

Sedan dess har bloggaren insett att stjärnorna duggar så sätt just här att det är otillåtet att acceptera en orb (inte ork!) om hela fyra grader (antiken tillät bara ±1°). Men i skenet av språkresonemang kring "djävuls-lik" är detta bloggens fleråriga misstag ändå suggestivt i fallet Sverige! Här är då det obehövliga psykologiska försvaret: det finns ingen själ att rädda längre i detta land. 

Går man till 1809 års horoskop och dess Måne-i-Fiskarna var det där, med Månen i martyrens tecken, som den svenska själen nådde sin befrielse. Horoskopet gällde från 1809 till början av 1974 och under det intervallet fanns ännu en möjlighet för Sverige att rädda sin själ och kollektivt nå moksha eller befrielse. 

Notera att frigörelsen i Fiskarna enbart rör befrielse från den låga och näriga Vatten-nivån, att finna ut att den högre rationella själen kan existera även utan den lägre näringssjälen (även kallad irrationell själ eller vegetativ själ) - ytterst sett separationen av medvetandet från identifikationen med en jordisk kropp. Det fönstret då folksjälen ännu kunde nå högre insikt stängdes med Regeringsformen 1974 och det är nu vi befinner oss i förfallet, så som detaljen här ovan beskriver.

I själva verket ligger den enkla folksjälens disponent Mars närmare huvudstjärnan i konstellationen de Gråtande Systrarna (Sjustjärnan). Också detta repriserades i mars i år i ett inlägg om moderaterna Anders Borg och Sven-Otto Littorin. Moderater och Penningens tecken verkar ha en särskild släktskap... Tidigare har förslagits att den behornade Djävulen (och därmed stjärnan Algol) på ett mer allmänt sätt har associerats med Oxens tecken. 

Sen finns förstås den helt oskyldiga Oxen: arbetsoxen eller de utnyttjade arbetsresurserna. Detta är triangeldramat i Jord-elementet, Oxen, arbetaren Jungfrun och ägaren av allt, Stenbocken - ett ofta besökt tema som påminner om att Mänsklighetens tema fortfarande inte blivit det ledande på den här planeten. Alla tre Jord-tecknen är på inget sätt låsta till sina roller, Stenbocken i det egna livet kan uttrycka sig som att man just bara är en resurs eller spelbricka för någon annan, att man är Ägd. Astrologin är ibland smärtsam, precis som Sanningen.

 

 

Bonusspaning


Enbart av fåfänga (men också obotlig kuriositet). Eftersom Edward de Vere (17e greven av Oxford) figurerat i många blogginlägg, var jag tvungen att se i webbläsaren vilken minut intuitionen anlänt att ordet "orker" brukats i linje med med den gamla uppfattningen om den "blott själiska/psyiska människan". Och därpå jämföra med ögonblickets stjärnhimmel.

Som skärmdumpen visar, väcktes nyfikenheten kanske via association till "Uber/ruttnande lik" (läsningen av Expressen-Lindas utmärkta text), men 8.05 sker sökningen på orkerna som visar sig anknyta till dödsriket och i sin tur bollar tillbaka till Sveriges exakta problem sedan länge. Det finns ingen själ kvar, bara ett förbannat Eld/Jord-stretande för att komma över mer "resurser"!


Merkurius eller intellektets roll i översinnlig varseblivning har kanske, kanske inte varit föremål för tidigare inlägg. Jag minns inte. Ett är i vilket fall klart: "Intuitionen" anmäler sig just som slutet av Vågens tecken snurrar upp över Stockholms östra horisont och med den en hop planeter, inte minst Merkurius i 27e graden vilket EXAKT är bloggarens placering! Det skiljer 3 bågminuter vilket krymper till 0 under tilläggets tillkomst - 100% ren kanal som människor mäter exaktitud. 

Den antennförsedda guden är tillika bloggarens ascendenthärskare och atma karaka (själens åstundan) - för att inte tala om att Merkurius är den enda goda karma han fått med sig i detta liv, i termer av horoskophusen. (Solens eget 5e hus som relaterar till bl.a. själens egen natur och dess inneboende kreativitet - eller är det bara Eldens klarsyn som "individualister" misstar för deras egen kreativitet?)

Bortsett från denna "smoking gun" - sammanträffandet mellan tidens omen och bloggarens personliga intellekt - är morgonkvistens Venus hemma i Vågen och gradexakt (±1°) på ascendenten "Ork-horoskopets" verkligt spännande information. Venus är HARMONIERING, här den fredliga typen av Venus eftersom den följer soluppgången och inte föregår den. Tillägget till denna post om säkerhetsrådgivarna handlar helt om att förstå via jämförelse.

Man kan undra vad "halshuggna" södra månnoden gör i detta fall efter att bara dygnet innan spekulerat över Ketus betydelse för den nya lagen som inskränker svenskarnas yttrandefrihet. Ett förslag är den allra första omskrivning av Ketu som bloggaren serverade när månnoderna var helt nya och obekanta för honom: "Been there, done that." 

Det ointresse södra månnoden kan uppvisa (i vissa fall huvudlöst velande undan riktigt direktiv)  beror på att Ketu indikerar avslutet på "karma" som inte längre påverkar individen. Det har egentligen aldrig spelat någon roll huruvida bloggaren levt ett verkligt rikemansliv på 1500-talet, även om drömmen om Oxford (november 2005) grep lika starkt som någon "vision" kan göra. 

Onekligen kan mycket av den här bloggens kritik mot Sveriges ömkliga elit återföras på den slösaktigaste medlemmen av det som en gång var en av Englands rikaste släkter, den ursprungligen franska ätten Vere! 

Spekulativt kan man fundera om själen (även andra själar!) frivilligt utsatt sig för inte minst det svenska samhällets åldersdiskriminering och påföljande slutfas som fattigpensionär som ett självvalt korrektiv till ett tidigare liv i sus och dus! 

Genom att neutralisera den dåliga karma som representeras av en "verksamt ond" Sol i Vågen i 5e huset, kan nu ett streck dras över gamla skelett i garderoben - via "den svenska upplevelsen". Själen är åter fri att resa fritt i tid och rum.


Not. "Götarna."

En läsarkommentar nedan refererar till en forskare som placerar Beowulfs hem på Gotland snarare än på västkusten/Götaland som jag gissade. Men det tycks finnas olika åsikter, det första en googling ger är:

What was Sweden called in Beowulf?
Geat
Geatland in Beowulf

Beowulf is from Geatland, a kingdom rather than a country, which is found in an area now encompassed by modern day Sweden. The words Geat and Goth both derive from a Proto-Germanic word 'geutan' which means 'to pour'...

https://study.com/academy/lesson/the-geats-in-beowulf.html

Här känner man igen Geutan = gjuta.

En ny titt på Googles bästa träffar talar t.o.m. för att bloggarens gissning var helt korrekt:

[King] Ingjald then extended his rule to include the Geatish heartland in Västergötland, whereas the East Geats in Östergötland preserved their independence.

The Geats and the other Scandinavians were later united by Ivar Vidfamne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Swedish%E2%80%93Geatish_wars

Men inget hindrar förstås från att Beowulf var östgöte, det här är före svenskarna lärt sig skriva historia som folk!


6 kommentarer:

Susanne sa...

Om Beowulf: Det finns en arkeolog som t o m har pekat ut platsen där han ska ha bott, och det var på Gotland. Och en borg som omtalas i sagan ska ha varit Torsborgen på Gotland. Det finns även paralleller i Gutasagan, som skrevs ner på 1200-talet. Beowoulf - (stridsvarg) är samma namn som botulf som varit vanligt på Gotland.
Historien om detta, hur Beowulfmyten kan ha uppstått och sambanden mellan Norden och England i forna tider behandlas i detta avsnitt av Vetenskapens värld: https://www.svtplay.se/video/35430005/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sommar-tema-sanning-i-sagorna?position=109&id=82aaywM

Seaward sa...

Bra klargörande. Gissningen stod mellan västkusten och "Gotland" men eftersom "Götaland" låg en kortare vikingaresa över till England föll gissningen...fel. Tack också för länktipset - ska genast slukas!

Susanne sa...

Angående tillägget i texten: Ja det finns olika åsikter och sanningen är väl att ingen kan bevisa sanningen om var Beowulf och de geater som omnämns kom ifrån.
Gräslunds teori bygger på att de "vädergötar" som det beskrivs på svenska inte ska vara västgötar utan "väder" syftar på vädur eller bagge, något som än idag finns på Gotlands landskapsflagga (gutefår antar jag). Och att det finns många spår av strider på ön från den tiden - det ska alltså ha varit svearna som var där och härjade.
Gräslund har ju t o m hittat spår från en storgård på ön där den sluge strategen Beowulf ska ha bott enl honom. I tv-programmet Allt för Sverige där svenskamerikaner söker sina rötter fanns ett inslag från den platsen där programledaren Anders Lundin berättar för de häpna amerikanerna att de just nu befinner sig på exakt den plats där Beowulf bodde. Alla kände till sagan om honom och alla blev totalt saliga! :-)

Seaward sa...

Gotlands gamla referens till väduren var ett av de mest fascinerande detaljerna i ex-professorns tes. Mycket intressant teori.

Även den om monstren som personifikationer av större skeenden rimmar väl med antikt symbolbruk. Bara ett exempel: romarnas Tyfon för vulkanisk underjord på Sicilien (faktiskt ett område in över södra spetsen av Italien). Blev poet-astrologen Manilius beskrivning för axeln 2/8-husen (döpt "sataniska axeln" här på bloggen innan jag läst Manilius).
Fascinerande att gammal svensk historia tycks ha bevarats (i en enda handskrift) i England!

Susanne sa...

Ja - och tänk att t o m amerikaner visar sig mer bildade än svenskar - i alla fall vad gäller Beowulf :-) Men som de sa i programmet - historien tilltalar amerikaner för det är mycket våld... Själv hade jag väl sett/hört namnet Beowulf flimra förbi nån gång, men hade inget begrepp om det nordiska usprunget el vad det eg handlade om. Och jag tror inte att svensken i gemen heller vet mer, om man gick ut på gatan o frågade folk om de känner till namnet skulle nog nästan alla se frågande ut.

Seaward sa...

USA är ojämförbart rikare än England och Sverige i sin tur alltjämt nästan Fattigsverige bland västvärldens länder. Det förvånar mig inte att Beowulf ingår i engelskaundervisningen i amerikansk skola (men inte i brittisk) och att Oxford-teorin om författarskapet Shakespeare lockat eminenta tänkare i USA (Mark Twain och framåt) medan brittisk akademia sökt sabla ned all forskning som kommit från USA om Vere=Shakespeare. (Nu verkar Oxford-teorin ha vunnit terräng, t.o.m. en långfilm om Edward de Vere (som jag aldrig sett, men den fick rätt låga tittarbetyg på imdb.com).