Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 november 2022

Triggerevent för Lilla döden? Jordens befolkning och det laddade talet 8.

 


Det är inte lätt att avgöra var startskottet ligger för Sveriges Lilla Död, en omskrivning för Liemannen som decimerar och står för nedskärningar (27 nov 2022 - sommaren 2025). Kanske handlar det om skilda tidsandor (tidsandar?) som mjukt överlappar varandra. 

Detta skulle förklara varför Sverige flera månader före periodens exakta start visat direkta symptom på att ha förlorat sig, åtminstone sedan den överstressade NATO-ansökan (på USA:s hemlighetsfulla instiftan - se även tidigare inlägg om spionerilagen). 

Tanken om överlappande "fält" gör att den hinduiska metodens exakta datum bara blir "förslag". Tanken får stöd av en annan, den att "allt påverkar allt". Fri vilja som en slags mikroevolution och som innebär att universum kontinuerligt stuvar om i den allmänna färdplan som faktiskt finns.

Men världen och den mänskliga befolkning är de facto global sedan länge, så bloggens hinduiska metod som tecknar en svår tid för Sverige kanske bara är det dörrespringeperspektiv vårt land har via västvinklade medier av vad som händer utanför dörren, i stora världen.

I så måtto kan FN:s kungörelse att världens befolkning når 8 miljarder nu i november se som information som når de isolationistiska svenskarna (protektionistiska och värnande sitt eget förutom när de charterresesemestrar på turistorter och leker kung i stora världen).

Startskottet för vår civilisation var runt 1900 när USA - sist i leken - också ville bli en pompös kolonialhärskare och äga världen, precis som britter, fransmän och de andra som skapade det helvete världen länge varit - särskilt för de koloniserade.

Jag har aldrig intresserat mig för numerologi men det är tydligt att astrologin har beröringspunkter med det ämnet. [Jag stavningskollar i ett gammalt Word och ordet "numerologi" saknas där - tala om att avsiktligt söka styra de svenska användarna i teknokratisk riktning genom att utelämna självklara ord!] 

Nu är visserligen äldre filosofi klar över att räknenissens talserie 1-9 inte tillhör den sublima verklighet där Platons former eller arketyper residerar. Grekiske matematikern Theokritos Kouremenos tyckte annorlunda för några år sedan. I några inlägg tidigare i år nämndes hans "Plato's Forms, Mathematics and Astronomy", bland annat detta:

https://siderisk.blogspot.com/2022/03/sveriges-lilla-dod-2022-25-i-narmare.html

För Kouremenos finns definitivt formlösa Former bakom de matematiska objekten. Andra, som framlidne nyplatoniske filosofen Anthony Damiani ("Astronoesis", 2000) lät frågan om talen och deras plats i formläran hänga lite löst. Platon presenterade som bekant ingen systematisk metafysik - de ansträngningarna kom ett halvt årtusende senare och går under namnet "nyplatonism". 

Den kristne och metafysiskt alerte vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith var i sin ungdom (före arbetet för NASA och deras rymdfärjor och den senare matematikprofessuren vid MIT) höggradigt intresserad av nyplatonismen. I Smiths världsbild är talen alls inte några sublima former utan redskap som enbart tillhör oss fallna själar, alltså alla som finner sig jordmänniskor och erfar en kroppslig värld som går att "mäta och väga". Talen har inget som helst värde eller giltighet på högre medvetandenivåer, bortom den rena materialistens världsbild.

Bloggaren kan inte ta ställning till talens ställning i Platons outtalade världsbild, men Smiths position, slår det mig i detta nu, kan vara förklaringen till det gåtfulla uttalandet från Jesus: "Gud ger nämligen inte anden efter mått". Det var översättningen från 1917. Senare svenska översättningar har ändrat ordalydelsen något, "anden i obegränsat mått" eller samma ställe (Joh. 3:34) i Bibelkommissionens utgåva från 1981: "Gud ger anden utan att mäta".

Hackordningar och småaktig bedömning tillhör bara människans värld och det är en paradox att det är just det mätande zodiaktecknet Jungfrun - ett av de materiella Jord-tecknen - som fått sin härskare, intellektets Merkurius, flaggad som "upphöjd" i schemat om planeternas fallna lägen och upphöjda. Enligt den metafysik som Jesus förmedlar skulle denna "orientering via exakta mätvärden" som utmärker vetenskapen vara det största misstag som drabbat människan eftersom det binder henne i den materiella världen. 

Faktiskt, Ormen i Paradiset som gav människan förmågan att skilja på "vänster och höger" efter att ha ätit kunskapens frukt tycks sammanhänga med den diskriminerande Merkurius (vilket också de tvinnade ormarna på Hermes "medicinska" stav/kaduceus antyder - den hinduiska varianten på Hermes stav har nämnts då och då, bland annat i ett inlägg om bl.a. ekonomijournalisten Cervenka från maj 2022). 

Detta är intellektet efter Lagbrottet, det som orienterar sig genom att mäta och väga. Inte undra på att indisk astrologi har en annan vinkling: Jungfrun likställs med Olyckans hus (6e huset)! I ett gammalt inlägg var jag inne på dessa tankar och att Venus "fall" i Jungfrun kunde vara platsen där "ängeln/själen förlorar sina vingar" och faller ner i ett lägre, diskriminerande intellekt. 

I Rom verksamma filosofen Plotinos refererade ständigt till själen som Afrodite (Venus), vilket förstås skiljer sig rejält från hinduismens bild av Solen som både Atman (Världssjälen) och individens lilla gnista, atman. Inte minst skilde sig Plotinus genom att sidoställa Världssjälen och människosjälarna - de var av samma slag, Världssjälen hade bara valt sin kropp (universum) före de andra. 

Alla själar kommer ytterst från bortom universum och från den positionen inser man att "storleken inte har någon betydelse". Bara under Jord-elemenets förtrollning tror man att man mäter och väger något verkligt. Mot detta står då metafysiska realister (Wolfgang Smith igen!) som hävdar att det kroppsliga alls inte är "maya" (tomt bländverk). 

Den visa medelvägen här verkar vara att allt förefaller verkligt på den grad av "täthet" man i huvudsak befinner sig på. Jag noterar t.ex. hur viktig Jord är i Smiths horoskop...(Filosofi & religionsplaneten Jupiter i Oxen välsignar intellektets Merkurius i ett annat Jordtecken, Stenbocken - en extremt träffsäker beskrivning av någon som skulle föredra Realism! Tidpunkt okänd man man kan gissa att Jord befinner sig i horoskopet på ett välgörande sätt för denne både praktiska problemlösare och metafysiska teoretiker. Metafysiken ses i en lika tung och väldigt lyckligt lottad betoning av Luft, inte minst Solen+Venus i Vattenbäraren.)

I den länkade bibelöversättningen ovan finns en tendentiös nyans som jag ogillar. Texten låter förstå att "ande utan mått" bara gäller Jesus. De äldre översättningarna fyller inte på med denna tolkning, där står påståendet som ett metafysiskt löfte: vemhelst som tar emot Gud eller metafysiska sanningar som tillhör de högre världarna blir per automatik del av dessa högre verkligheter, dvs. får utan måttens begränsningar anden. Med den här bloggens nyplatoniskt inspirerade formuleringar: människan med metafysisk övertygelse kommer därmed i kontakt med sin ande, sin rationella själ eller personens daimon

Stycket i Johannes avslutas med att de som framhärdar i materialism, ateism etc, "förblir under Guds vrede". Den som läst det minsta lilla av antikens tankar bortom kristendom som den tolkas idag, fattar att denna "vrede" är karmalagen! Den allra första judiska formen av kristendom lärde alltså ut en form av karma-lära men också löftet att människan kan justera sig själv och byta från en lägre, kroppslig intelligens, till en högre. Hennes sanna andeväsens intellekt som alltid varit "homefree" eftersom den eviga andesjälen byter kroppar som vi byter kläder.

Astrologin missar förstås inte möjligheten att kroka tag in sin inre daimon genom att orientera intellektet uppåt - se bara den naturliga zodiakens 3e intellektshus i komplementär opposition till det 9e huset för ren klärvoajans/intuition - det grekerna kallade "Gudens hus" och som överguden Zeus/Jupiter råder över.

Vad är då skillnaden mellan den naturliga zodiakens Luft-Merkurius/3e huset och Jord-Merkurius/6e huset? Det som just framkommit: i 6e har själen redan fallit och Olyckan är ett faktum. Intellektet har vänt blicken nedåt mot död materiell Jord och tror lösningarna på allt finns där. "Guds vrede förblir". 

Luft-Merkurius eller 3e huset har ännu inte fallit men representerar den rent intellektuella sfären där "tanken är fri" (till skillnad från den sifferberoende och "vetenskapliga" Jord-Merkurius som relaterar till ting). Intellektet måste nå någon form av "luftighet" för att komma i position att opponera och därmed förbinda sig med den högre Jupiter/Gud/9e huset..

(I praktisk astrologi och där födelseklockslaget är känt ersätts dessa planeter av de tillfälliga ägarna till 3e och 9e eftersom få föds med Väduren i 1a huset.)

Bibelcitatets "obegränsad ande" stämmer också med Jupiters som expansionens princip, den fyller allt intill den gräns som Saturnus dragit upp. Det är sjätte himmelens tillväxtfilosofi som hålls i schack av sjunde himmelen som är av Mörkrets kvalitet och ser till att kosmos inte går utöver det som en högre verklighet avsett. 

Eftersom hinduerna ger Jupiter det avvikande femte elementet - Eter - som sägs ha föregått skapelsen, kan man tänka sig att anden fortsätter bortom Saturnus som verkligen är obegränsad av alla restriktioner eller gränsdragningar! På den här nivån har astrologins symbolspråk sedan länge gjort jobbet och jag kan inte lösa paradoxen med att Jupiter "bara" är sjätte himmelen och Saturnus sjunde. Det är en symboluppsättning som är överladdad med olika infallsvinklar och ibland stöter man på motsägelser.

Jorden och låga sinnelag kan däremot lätt gå över sin gräns - det är månnoderna som indikerar månens skevande bana i förhållande till solekliptikan och psyket (som mäniskan delar med djuren) som en rätt kass produkt. (Troligen är det någon lärling bland skapargudarna som ritat upp principerna för liv på Jorden.)

"Själiska människor" - slavar under sinnena, konsumistiska trälar utan kontakt eller identifikation med inneboende högre principer, vinglar runt den normerande solbanan som små variabla mångalna varelser. Här gäller "Guds vrede" eller karmalagarna i fullt mått, vilket den hinduiska astrologins Rahu och Ketu, noderna som "vändpunkter", indikerar. Kvartalskapitalismen är ett tydligt uttryck för dessa mångalna själar. Det finns många av dem!

Norra månnoden Rahu börjar bygga ny hybris (ambition) när Månen anträder nordliga latituder och vid södra noden Ketu och sydliga latituder dumpas ett lass "mogen karma" (vilket möjliggör en nyorientering där den första "huvudlösa" chocken lagt sig). Allt i tiden förändras efterhand, så också tolkningen av astrologins byggbitar. (Jämför triaden av kvaliteter Ljus, Passion, Mörker, där framför allt inte Mörker måste ses som enbart demoniskt.)

Men månstyrda varelser står för ostadighet på en så låg nivå i den antika världsbilden att "Gud" inte ens är medveten om oss fallna småkryp. Vi har gjort oss alltför små och måste själva ta första steget och söka koppla ihop med våra daimoner (via t.ex. meditation som syftar till detta och inte bara "wellness"-typen som fortfarande är orienterad mot det kroppsliga). (Bloggaren talar här som representant för de "mångalna", född med Månen exakt i öster, men turligt nog med tungviktaren Saturnus som håller Månen i kort koppel...)

Detta steg, taget i stor skala, skulle å andra sidan vara döden för det kapitalistiska samhället, som bygger på att vi förblir vingliga och begärsfulla lunära människor som KÖPER PREPARAT för att lindra vårt vinglande som marknaden vill hålla oss kvar i. Det är bara att inse hur gigantisk och nästan omöjlig uppgiften är för en nutidsmänniska att bli annat än ett utbytbart kugghjul i Maskinen. Västcivilisationen är helvetet - det går inte att falla lägre ner, på den här Jorden i vilket fall.

Men resonerar vi utifrån de fallna jordsjälarnas perspektiv gäller förstås talens värld som en hjälp till förståelse. Vi är nu under "Guds vrede" eller karmalagen och här har hinduisk astrologi mycket att säga. Karmatänkandet genomsyrar mycket av den här astrologiska grenen och doktrinen om de jordiska husen (livsområdena) är typiskt. Själv med ett välfyllt men delvis "skadat" 5e hus och Sverigehoroskopet med ännu värre skador i 5e, fångades tidigt mitt intresse av denna sektor. Purva Punya - goda meriter från tidigare liv ska ses i 5e (Solens/atmans naturliga hemvist). 

Mindre vanlig är uttryckligt dålig karma som avläses av 8e huset som Väst under hellenismen enbart använda för att avgöra förväntad livslängd på den nyfödde. Vem kan säga vilken tradition som är äldst eller mest ursprunglig? "Syndens lön är döden" är ett gammalt talesätt som tycks knyta ihop synsätten, död som uttryck för dålig karma. Västerlänningen idag är så förkrympt att hon inte ens vågar tänka vissa tankar och istället stämplar dem som oetiska eller sjukliga. 

Men hinduerna kan ha haft rätt, det är ateistens inre (psykiska) skador som hindrar henne från att se passionsfritt på livets realiteter och kan därför leva i inbillad god tro att hon tillhör de oskyldiga fast det är precis tvärtom! (Se horoskopet för NATO:s bildande och hur extremt ond karma som drev fram den täckmanteln för amerikansk imperialism. USA säger alltid "Freedom" när de vill komma åt naturresurser eller säkra sina företags positioner utanför USA:s gränser - detta är ondska av rang!)

Bland planeterna ser hinduerna logiskt tidens gång - Saturnus - som en bärare av karma bland planeterna, så att t.ex. Saturnus i 5e eller 8e blir en stark karmisk röd tråd som säkert funnits med själen gång på gång i de jordiska besöken. Månnoderna är också karmiska men relaterar till psyket (som byts ut mellan liven eftersom dessa tillhör kroppens fysiologi).

Det som etableras i tid, dör i tid.
8-talets innebörd har också liknats
vid evighetsåttan (möbius) eller
fångenskap i Kretsloppet.

När FN deklarerar att världen överbefolkats till den grad att vi nu blir 8 miljarder i november 2022, är det då inte ett uttryck för "Lilla döden" som Sverige uppfattar genom sin dörrspringa, vi som slutit oss mot världen och släpper in så få nödlidande som möjligt eftersom landets rika sätter sin komfort i första rummet och absolut inte vill ha nybyggen som förstör utsikten i de fina kvarteren. Folket, som har Överheten som sitt eget ideal anammar samma främlingsfientlighet eftersom de dessutom har lurats av sina idoler och inte har något alls för att likt Ebba Busch förköpa sig på Bianca-smink och hamna i Kronofogdens register. 

Den breda massan är lurad av alla, inte minst till att ta banklån för konsumtion, vilket kommer att ge dem helvete. Begripligt att de måste hitta någon att hata för att det varit så lättlurade och tomma på filosofiskt perspektiv. Invandrarna är ett problem pga. att deras integration i samhället kostar mer än det egoistiska Sverige vill betala, så sammantaget är det inte konstigt att landet nu är ett haveri. Både goda karmans 5e är bräddfylld av de välbeställda medborgarna medan den breda massan är limmad till den onda karmans 8e hus (folkliga månens disponent Mars fången i Syndens och Dödens 8e hus). 

Vad av numerologiska "sanningar" man kan läsa in i zodiaken kvarstår ett problem. Zodiaken har 12 tecken medan numerologin bara har 9 tal som axiomatiska grundprinciper. Det är dock intressant att zodiakens "perfektion" ligger i 9an - Skytten och överguden Jupiter. Här kan man tänka sig katolicismens delning av naturliga dygder och övernaturliga dygder, och zodiakens tre sista tecken ger efter den ANDLIGA PERFEKTIONEN (9) upphov till en ny värld, ett nytt universum: JORD-LUFT-VATTEN (10-11-12) Jupiter som en solens Sol lyser kreativt åt andra hållet in i nästa skapelse, nästa värld... Hela resan genom de naturliga dygdernas fullkomnande är nu något den nyblivna Skaparen kan vända ryggen. 

Bara spekulation förstås, zodiakens tolvdelning har troligen att göra med en lämplig uppdelning av månens färd för praktisk tidräkning. Metafysiska betraktelser anses ju i vår materiella kultur där bara det mätbara räknas vara påhängda efterrationaliseringar... 

Men någonstans i zodiaken måste man söka punkten där polariteten skiftar (se möbius-remsan), maximal frihet från begränsande siffror uppnås. Varför inte inse att grekernas "Guds hus" (9) och hinduernas 9e Dharma-hus är Alfa och Omega för den som vill vakna ur det jordiska zombietillståndet.

("Jag är Alfa och Omega, säger Herren...allhärskaren" - Uppenbarelseboken 1:8 passar med astrologins 9e som Guds hus, Gud som immanent i universum eller vårt kosmos/solsytem. Så Den Ene projicerar sig själv som en tankeform, som den främsta delen i sitt gudomliga Intellekt - representerat av Saturnus som Sjunde Himmelen?

Vårt astrologiska kosmos tjänar enligt mikro/makrokosmiska parallellismen som ett näraliggande uttryck av en kosmogoni (tillblivelse) på flera existensplan. Antikens folk verkar ha haft en mer avancerad förståelse än vårt Big Bang, även om vetenskapen sliter hund för att få ihop alla sina rön till någon slags helhetsbild...)

Hela Sveriges problem kan återföras till nationalhoroskopets störningar i denna sektor. Den frihet från religion och högt normativt tänkande som vi bröstar oss över är just den villfarelse som gjort oss till ett av världens dummerjönsländer (nyss exemplifierat i någon klimatkonferens, där Sverige sägs ha underpresterat pinsamt).

Herakleisk och i Sverige närmast omöjlig utmaning: att restaurera landet, återupprätta bildningsideal tills avstannade hjärnor åter börjar gnistra - det kräver något bättre än liberala skolministerns löfte till Aftonbladets läsare, om att "reglera" profitdriven skola bättre än den korrupta förra högerkorrupta regeringen ville. 

Det är uppenbart att Lotta Edholm prioriterar den USA-kapitalistiska typen av "Freedom" som nämndes ovan. Men den rätta vägen är att undervisning är statens eller landets angelägenhet, men näppeligen en stat som i lönndom styrs av profithungrande marknadsfolk. Hur rätta till ett problem av någon som bränt sitt ljus i båda ändar? Detta är en uppgift för en blivande gud, en Herakles, och jag tror inte landet har tillräckligt många av den kalibern. Landet förblir under "Guds vrede".


Inga kommentarer: